19.11.2023 | A
Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!

Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

Slovenija ima po devetih tekmah 19 točk, Kazahstan, ki ga je Slovenija ugnala v gosteh na začetku kvalifikacij z 2:1, pa točko manj. V prid slovenske vrste govori veliko dejavnikov.

Vloga favorita bo na domači strani, ki ima za razliko od Kazahstana kar nekaj v svetu uveljavljenih nogometašev, začenši z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom, ki po Transfermakrtu dosegata 35 oziroma 30 milijonov evrov vrednosti. Na 10 milijonov sta ocenjena tudi člana Udineseja, Jaka Bijol, ki je v teh kvalifikacijah postal poveljnik slovenske obrambe, in Sandi Lovrić. Pri Kazahstanu s 6,5 milijona močno izstopa zgolj Bahtijor Zajnutdinov, a najboljšega strelca kazahstanske vrste zaradi poškodbe ne bo v Ljubljani.

Slovenija je ob tem na domačem igrišču neporažena sedem tekem, a Kazahstanci so v teh kvalifikacijah pokazali, da lahko v gosteh zmagajo, slavili so v San Marinu, v Belfastu proti Severni Irski in na Finskem.

Samozavestni so tudi v slovenskem taboru, igralci so že po petkovem porazu na Danskem poudarjali, naj navijačev na skrbi za ponedeljkov obračun.

"Vsi smo si želeli to, da bi bili v zadnji tekmi še v igri za EP. Kvalifikacije smo do danes opravili zelo dobro, ampak manjka še ta zadnja tekma, ta finale. Komaj čakamo, da se začne. Verjamem, da nam bo uspelo," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju poudaril kapetan Jan Oblak.

Selektor Kek je s podobnimi besedami orisal pričakovanja pred ponedeljkovo tekmo. "Lepo je, ko prideš do možnosti, da odločaš o nečem, kar se v Sloveniji že dolgo čaka. Vemo, kaj nosi ta tekma, vemo, da ima tekmec enak cilj," je dejal. Dodal je, da je prepričan, da so dovolj kakovostni in pametni, da bodo tekmo uspešno izpeljali.

Oblak je prav glavo omenil kot ključni element na tovrstnih tekmah. "Na takih tekmah je ta najbolj pomembna. Vsi, ki igramo na tej ravni, imamo kakovost. Rečemo že 'na glavo', da, ampak z glavo. Seveda sta tu tudi še želja in borbenost, ki pa nista vprašljivi," je pojasnil.

Dodal je še, da si obe ekipi zaslužita biti v tem položaju. "Mogoče je pozitivno zanje, da so sezono končali pred dvema tednoma in so imeli tako več časa za pripravo," je še povedal slovenski vratar, najboljši igralec ob porazu na Danskem.

Kot je povedal, je tisti poraz že za njimi in so začeli takoj razmišljati zgolj o jutrišnji tekmi v Stožicah. "Zdaj pa smo v igri in to je to, za kar smo vadili," je pristavil Oblak, ki je od prihoda v reprezentanco leta 2016 s Slovenijo še bil v dodatnih kvalifikacijah za EP, od takrat pa takih priložnosti ni bilo več.

Kot je dejal, je igrati take tekme veselje, kar vedno znova poudarja tudi selektor. "Zelo enostavno je iti v to tekmo. Ker cilj je le en - iti na EP. Ena tekma, ki odloča o vsem, za takšne se dela, živi, pripravlja. To moramo vzeti kot vrh nečesa. V vsakem primeru pa se bo tudi v torek igral nogomet, upam pa, da z veseljem za Slovenijo," je povedal.

Opozoril je, da je Slovenija z gledišča mnogih favorit proti Kazahstanu, ampak da se bo tudi ta obračun začel z 0:0. "Težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer, zato moraš biti pripravljen v obrambi in v napadu ter moraš znati reagirati."

Kot je zaključil, imajo nekateri igralci še nekaj težav, tako da bo današnji trening pokazal, kdo se bo v ponedeljek lahko boril za četrto veliko tekmovanje Slovenije po EP 2000 ter SP 2002 in 2010.


Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA