27.05.2010 | A
Kek: Afrika bo vrhunec moje kariere

Medtem, ko reprezentanti mrzlično odštevajo dneve do 19. svetovnega prvenstva in pilijo še zadnje podrobnosti igre ter taktične zamisli na Južnem Tirolskem, selektor Kek komaj čaka, da se zgodba tokratnega svetovnega prvenstva začne.

Od Hiddinka do Capella

Ni bolj zaželene teme tega poletja, kot je prihajajoč nogometni mesec z vsemi favoriti in nogometnimi velikani, ki se jim bo po postu prejšnjega prvenstva znova pridružila Slovenija. Čeprav se je Slovenija že drugič v osmih letih uvrstila na mundial, mnogi z začudenjem gledajo na moštvo, ki si je pokorilo veliko Rusijo in na kolena spravilo Guusa Hiddinga. Domala neznano in eksotično moštvo, ki med velikane kot so Španija, Brazilija, Portugalska in ostali deluje bolj kot vsiljivec, kot pa dejanski udeleženec, ima v svojem drugem poizkusu, kjer se je zamenjala celotna generacija nogometašev, velike načrte. »Sposobni smo se kvalificirati v naslednji krog, a za to bomo morali trdo delati. Vsi nasprotniki so zelo kakovostna moštva in čakajo nas zelo napeti dvoboji.« In favorit? »Anglija je najbolj priljubljeno moštvo naše skupine, a ne glede na vse, lahko napreduje tudi Slovenija.«

Moštvo, polno zvezd

Nov rod nogometašev, kjer najmlajši člani štejejo dobrih 20 pomladi, si skupaj s selektorjem Kekom nedvomno zaslužijo večji sloves, kot ga dejansko uživajo. Čeprav zvezdnikov v ekipi ni, prav tako moštvu manjka vzdevek, pa so zeleno-beli posebni ravno zaradi tega. In kaj pravi o zvenečih imenih, ki jih naj ne bi bilo selektor? »Ne strinjam se s tem. V Afriko potujemo s 23 zvezdami, ki bodo svoje individualne kvalitete podredili kolektivnemu duhu in to so zame pravi zvezdniki.«

Vstopnico med 32 najboljših na svetu si je Slovenija priigrala brez ene same podarjene žoge, sodniškega žvižga, sreče. In ko je bila situacija že skoraj brezupna, se je Kekovim izbrancem nasproti postavila največja država na svetu. A padla je tudi Rusija. »Skrivnost našega uspeha je v tem, da so fantje neverjetno samozavestni, pogumni in odločni,« je svoje varovance opisal glavni dirigent moštva. »Naprej so nas popeljale naše predstave na igrišču, me pa sreča ali karkoli podobnega.«

Ključna tekma na Wembleyju

Nesporna kvaliteta se kaže tudi v prejetih zadetkih v kvalifikacijskem ciklusu, saj se Handanovičeva mreža ni velikokrat zatresla. »To, da smo prejeli le štiri zadetke kaže na to, da imamo trdno zadnjo linijo, da gre za dobro organizirano ekipo z željo po napadalnem nogometu. Nenazadnje dosegli smo tudi veliko zadetkov v odločilnih tekmah.« In eden takšnih, pa čeprav je šlo le za prijateljski obračun, je Ljubljankičev zadetek sredi polnega Wembleyja. »Prijateljske tekme so eno, tekme svetovnega prvenstva pa nekaj povsem drugega,« opozarja selektor. »Tista tekma je bila vsekakor ena ključnih za našo samozavest in mentalno pripravljenost za Poljake. Sledila je ena najpomembnejših in najlepših zmag v kvalifikacijah,« se tega spominja 39-letni Mariborčan. »Izkušnje so zelo pozitivne, prenesti to na afriška tla pa bo nov in drugačen izziv.«

Afrika vas bo očarala

Kek je Afriko trikrat že obiskal in se na lastne oči prepričal, kako poteka delo in koliko napora so v prvenstvo vložili na južni polobli. Čeprav se zdi, da je to kot na koncu sveta, je selektor prepričan, da bo črna celina presegla pričakovanja ljudi, ki se bodo podali v to deželo. Osebno pa kot trener, ki se je s tem poslom začel ukvarjati pred 11 leti, na potovanje v Afriko gleda kot na nagrado za ves vložen trud in ure, ki ga namenja nogometu. »Hkrati bo to izziv, ki s sabo nosi vrsto pričakovanj. Sem hvaležen, hkrati pa ne čutim nikakršnega pritiska ali strahu. Predvsem gre za motivacijo po dokazovanji, da nismo tu po naključju,« je pogovor za uradno spletno stran prvenstva zaključil človek, brez katerega Slovenija ne bi zopet ponosno vzklikala 'Kdor ne skače ni Slovenc'.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA