27.05.2010 | A
Kek: Afrika bo vrhunec moje kariere

Medtem, ko reprezentanti mrzlično odštevajo dneve do 19. svetovnega prvenstva in pilijo še zadnje podrobnosti igre ter taktične zamisli na Južnem Tirolskem, selektor Kek komaj čaka, da se zgodba tokratnega svetovnega prvenstva začne.

Od Hiddinka do Capella

Ni bolj zaželene teme tega poletja, kot je prihajajoč nogometni mesec z vsemi favoriti in nogometnimi velikani, ki se jim bo po postu prejšnjega prvenstva znova pridružila Slovenija. Čeprav se je Slovenija že drugič v osmih letih uvrstila na mundial, mnogi z začudenjem gledajo na moštvo, ki si je pokorilo veliko Rusijo in na kolena spravilo Guusa Hiddinga. Domala neznano in eksotično moštvo, ki med velikane kot so Španija, Brazilija, Portugalska in ostali deluje bolj kot vsiljivec, kot pa dejanski udeleženec, ima v svojem drugem poizkusu, kjer se je zamenjala celotna generacija nogometašev, velike načrte. »Sposobni smo se kvalificirati v naslednji krog, a za to bomo morali trdo delati. Vsi nasprotniki so zelo kakovostna moštva in čakajo nas zelo napeti dvoboji.« In favorit? »Anglija je najbolj priljubljeno moštvo naše skupine, a ne glede na vse, lahko napreduje tudi Slovenija.«

Moštvo, polno zvezd

Nov rod nogometašev, kjer najmlajši člani štejejo dobrih 20 pomladi, si skupaj s selektorjem Kekom nedvomno zaslužijo večji sloves, kot ga dejansko uživajo. Čeprav zvezdnikov v ekipi ni, prav tako moštvu manjka vzdevek, pa so zeleno-beli posebni ravno zaradi tega. In kaj pravi o zvenečih imenih, ki jih naj ne bi bilo selektor? »Ne strinjam se s tem. V Afriko potujemo s 23 zvezdami, ki bodo svoje individualne kvalitete podredili kolektivnemu duhu in to so zame pravi zvezdniki.«

Vstopnico med 32 najboljših na svetu si je Slovenija priigrala brez ene same podarjene žoge, sodniškega žvižga, sreče. In ko je bila situacija že skoraj brezupna, se je Kekovim izbrancem nasproti postavila največja država na svetu. A padla je tudi Rusija. »Skrivnost našega uspeha je v tem, da so fantje neverjetno samozavestni, pogumni in odločni,« je svoje varovance opisal glavni dirigent moštva. »Naprej so nas popeljale naše predstave na igrišču, me pa sreča ali karkoli podobnega.«

Ključna tekma na Wembleyju

Nesporna kvaliteta se kaže tudi v prejetih zadetkih v kvalifikacijskem ciklusu, saj se Handanovičeva mreža ni velikokrat zatresla. »To, da smo prejeli le štiri zadetke kaže na to, da imamo trdno zadnjo linijo, da gre za dobro organizirano ekipo z željo po napadalnem nogometu. Nenazadnje dosegli smo tudi veliko zadetkov v odločilnih tekmah.« In eden takšnih, pa čeprav je šlo le za prijateljski obračun, je Ljubljankičev zadetek sredi polnega Wembleyja. »Prijateljske tekme so eno, tekme svetovnega prvenstva pa nekaj povsem drugega,« opozarja selektor. »Tista tekma je bila vsekakor ena ključnih za našo samozavest in mentalno pripravljenost za Poljake. Sledila je ena najpomembnejših in najlepših zmag v kvalifikacijah,« se tega spominja 39-letni Mariborčan. »Izkušnje so zelo pozitivne, prenesti to na afriška tla pa bo nov in drugačen izziv.«

Afrika vas bo očarala

Kek je Afriko trikrat že obiskal in se na lastne oči prepričal, kako poteka delo in koliko napora so v prvenstvo vložili na južni polobli. Čeprav se zdi, da je to kot na koncu sveta, je selektor prepričan, da bo črna celina presegla pričakovanja ljudi, ki se bodo podali v to deželo. Osebno pa kot trener, ki se je s tem poslom začel ukvarjati pred 11 leti, na potovanje v Afriko gleda kot na nagrado za ves vložen trud in ure, ki ga namenja nogometu. »Hkrati bo to izziv, ki s sabo nosi vrsto pričakovanj. Sem hvaležen, hkrati pa ne čutim nikakršnega pritiska ali strahu. Predvsem gre za motivacijo po dokazovanji, da nismo tu po naključju,« je pogovor za uradno spletno stran prvenstva zaključil človek, brez katerega Slovenija ne bi zopet ponosno vzklikala 'Kdor ne skače ni Slovenc'.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA