08.08.2010 | U21
Kavčič: Pomembno, da nabirajo izkušnje

Selektor reprezentance do 21 let je danes zbral izbrano enaindvajseterico, ki se bo v torek na prijateljskem obračunu v Celju pomerila proti Makedoncem. Nabor izbrancev je širok, pred menjavo generacij, ki selekcijo čaka to jesen, pa je dirigent čete do 21 let že nakazal nekatere spremembe.

Varovanci Tomaža Kavčiča so se nazadnje zbrali marca, ko so premagali nogometaše z dežele tulipanov. Ekipa je ob ponovnem snidenju močnejša za povratnika, Etiena Velikonjo, dvojica je že prestopila v člansko izbrano vrsto, nekaj je poškodovanih, sicer pa se selekcija U21 počasi pomlajuje. Jesenski razpored krojijo dve kvalifikacijski tekmi za EP, ki ga prihodnje leto gosti Danska ter prijateljski obračun z Makedonci, ki bo na sporedu v torek, 10. avgusta.

Čeprav je bitka v kvalifikacijah že zaključena, saj Slovenija s šestimi točkami zaseda četrto mesto, napreduje pa zgolj zmagovalka (trenutno najbolje kaže Ukrajini) in štiri najboljše drugo uvrščene ekipe, gredo tudi tokrat fantje po zmago.

V šestih tekmah so do sedaj dvakrat okusili slast zmage, ob Črnčiču in Miheliču pa se še nihče ni vpisal med strelce. Ob tem, ko bo glavnina igre slonela na istih nogometaših, selektor počasi že priključuje mladince, ki bodo v prihodnje zastopali barve slovenske trobojnice. Med njimi so Miha in Nejc Mevlja ter Haris Vučkič, udeleženci lanskoletnega evropskega prvenstva v Ukrajini. Zadnji debitant je kljub svoji mladosti eden tistih, na katerega bo selektor v prihodnje še kako računal. »Fant je priključen članski ekipi Newcastla in normalno je, da lahko ob takšnih predstavah, ki jih kaže v Angliji kandidira tudi v izbrani vrsti,« njegov vpoklic kljub mladosti zagovarja selektor.

Od 21 vpoklicanih je osmerica takšnih, ki se kalijo v tujih ligah. Po selektorjevih besedah se morajo ti, še bolj kot ostali, ki igrajo na slovenskih tleh, boriti za svojo minutažo. »Konkurenca za najboljše v državi je velika. Tu gre za posameznike, ki so šli skozi vse selekcije od U15 naprej, spet drugi svoje kvalitete pokažejo kasneje. Glavno je, da fantje igrajo. Šele potem lahko pripomorejo tudi reprezentanci,« o izbrani 21 pravi Kavčič.

Po prijateljski tekmi z Makedonijo reprezentante čaka zadnje domače dejanje 3. septembra proti Belgiji nato pa še gostovanje v Ukrajini. Prost vstop na celjsko Areno Petrol bo na predzadnjo domačo predstavo generacije, ki zaključuje svoje boje, bržkone privabil marsikaterega nogometnega navdušenca. Kavčičevi varovanci bodo na igrišče stopili ob 18. uri.

Tekst in video: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 22.03.2024 | U21
  Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
  Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
 • 21.03.2024 | U21
  Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
  Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
 • 13.03.2024 | U21
  Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
  Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
 • 17.11.2023 | U21
  Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
  Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
 • 16.11.2023 | U21
  Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
  Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
 • 14.11.2023 | U21
  Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
  V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
 • 07.11.2023 | U21
  Po uspešnem oktobru s Turčijo
  Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
 • 17.10.2023 | U21
  Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
  Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
 • 16.10.2023 | U21
  V Fazaneriji s severnimi sosedi
  Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
 • 13.10.2023 | U21
  Na Cipru do visoke zmage
  Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA