16.06.2023 | WU17
Kadetinje in mladinke na žrebu do tekmic

V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, sta bila opravljena žreba skupin kvalifikacij za uvrstitev na evropski prvenstvi kadetinj in mladink.

Tudi proti Franciji

Kadetinje Slovenije zavoljo dobrih iger v minuli sezoni kvalifikacije začenjajo v Ligi A, Slovenija je bila izžrebana v skupino A3, ob njej pa še Francija, tudi aktualna evropska prvakinja, Italija in Škotska.

"S preteklim dobrim delom in rezultati smo se zadržali v Ligi A, s tem smo si izborili tekme z močnimi nasprotniki. Lahkih tekem ne bo, potrebno se bo pravočasno kvalitetno pripraviti in poskušati ostati med elito. To so dekleta v razvoju, zato je zanje zelo pomembno, da bodo v svoji starostni skupini imele možnost igrati z najboljšimi v Evropi. Francozinje so aktualne evropske prvakinje," je po žrebu povedala selektorica Tina Kelenberger.

Mladinke Slovenije bodo tekmovanje začele v Ligi B v skupini B3, naše tekmice bodo Kosovo, Azerbajdžan in Moldavija. „Že pred žrebom je bil cilj, da se vrnemo v Ligo A. Žreb nam je namenil skupino, v kateri se da igrati,“ je po žrebu povedala Petra Mikeln, selektorica mladinske reprezentance.

Liga A, žreb:

skupina A1:
Španija, Portugalska, Češka, BiH

skupina A2:
Poljska, Republika Irska, Norveška, Poljska

skupina A3:
Francija, Slovenija, Italija, Škotska

skupina A4:
Nemčija, Romunija, Avstrija, Ukrajina

skupina A5:
Švica, Nizozemska, Finska, Bolgarija

skupina A6:
Anglija, Belgija, Madžarska, Severna Irska

skupina A7:
Švedska, Danska, Belorusija, Grčija

Sistem tekmovanja in napredovanja WU17

Liga A vključuje 28 ekip, vključno z branilkami naslova Francijo in sedmimi državami, ki so to pomlad napredovale iz lige B po 2. krogu izdaje 2022/23. Teh 28 ekip je bilo z žrebom deljenih v sedem skupin. Prvi krog, prva serija turnirjev, bo na vrsti jeseni. Prve tri ekipe z vsakega turnirja napredujejo v 2. krog, četrtouvrščene ekipe skupin se selijo v Ligo B (v tej prvi fazi tam sodeluje 22 reprezentanc), od tam pa v Ligo A napreduje šest prvakinj šestih turnirjev in najboljša drugouvršena ekipa. Po vnovičnem žrebu Lige A bo 28 ekip spet deljeno v sedem skupin, prvakinje le teh pa si zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Švedskem. Na evropskem prvenstvu tekmuje osem reprezentanc, Švedska je kot gostiteljica že uvrščena na EP.

Do zadnje tekme v igri za napredovanje

Slovenija je v tej starostni skupini v minuli sezoni v 2. krogu kvalifikacij doma navdušila. Do zadnje tekme proti Švici (1:3 za gostje) je bila v igri za sploh prvi nastop na evropskem prvenstvu. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so končale na 2. mestu, na evropsko prvenstvo so potovale Švicarke.

Liga B, žreb:

skupina B1:
Švica, Albanija, Litva, Ciper

skupina B2:
BiH, Estonija, Gibraltar, Liechtenstein

skupina B3:
Slovenija, Kosovo, Azerbajdžan, Moldavija

skupina B4:
Ukrajina, Severna Makedonija, Luksemburg, Armenija

skupina B5:
Bolgarija, Hrvaška, Latvija, Gruzija

skupina B6:
Romunija, Slovaška, Kazahstan

Sistem tekmovanja in napredovanja WU19

Liga A je sestavljena iz 28 ekip, vključno z osmimi, ki so napredovale iz lige B po 2. krogu tekmovanja v sezoni 2022/23. Teh 28 ekip je žreb razdelil v sedem skupin. V Ligi B je 23 ekip, prvič tudi Luxemburg, razdeljene so v šest skupin. Prvakinje skupin in najboljša drugouvrščena ekipa prvega dela bodo napredovale v Ligo A, temu pa sledil drugi del kvalifikacij po že videnem scenariju: 28 ekip deljenih v sedem skupin, katerih prvakinje se uvrstijo na evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila Litva. Le ta pa ima že zagotovljen nastop.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 15.10.2023 | WU17
  Za konec poraz proti Franciji
  Naša dekliška reprezentanca do 17 let je s porazom proti Franciji, aktualnim evropskim prvakinjam, sklenila kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so na turnirju v Italiji doživele tri poraze in bodo kvalifikacije za EP 2024 nadaljevale v Ligi B.
 • 12.10.2023 | WU17
  Škotska do zmage v 2. polčasu
  Dekliška reprezentanca do 17 let je na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo doživela drugi poraz. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so z 1:3 klonile proti Škotski.
 • 09.10.2023 | WU17
  Italija prevelik zalogaj
  Dekliška kadetska reprezentanca je s porazom proti Italiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Domačinke so slavile zmago z rezultatom 4:0. Varovanke selektorice Tine Kelenberger v četrtek igrajo proti Škotski.
 • 08.10.2023 | WU17
  Proti Italiji začenjajo kvalifikacije
  Dekliška mladinska reprezentanca v ponedeljek začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Varovanke selektorice Tine Kelenberger turnir kvalifikacij igrajo v Italiji.
 • 16.09.2023 | WU17
  S tekmo proti Srbiji sklenile priprave
  V Čatežu sta se še enkrat pomerile naše in srbske kadetinje, zmaga pa je tokat pripadla gostjam, 1:3 je bilo. Edini gol za Slovenijo je dosegla Jerca Plevel.
 • 16.09.2023 | WU17
  Spletni prenos iz Čateža
  V Kozjem se je med tednom zbrala dekliška kadetska reprezentanca, ki se pripravlja na skorajšnje kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V četrtek so varovanke selektorice Tine Kelenberger doma z 2:1 premagale srbske vrstnice, danes ob 11. uri pa se bodo v Čatežu z njimi pomerile še enkrat.
 • 14.09.2023 | WU17
  Boljše od Srbije, v soboto prenos iz Čateža
  V Kozjem se je zbrala dekliška reprezentanca U17, ki je odigrala uvodno tekmo s srbskimi vrstnicami. Zmaga je ostala doma, 2:1 je bilo. Gola za zmago sta prispevali Lana Jakšič in Ula Osolnik.
 • 13.09.2023 | WU17
  Zadnji test pred kvalifikacijami za EP
  Danes se je v Kozjem zbrala dekliška reprezentanca U17. „Vse igralke s prvotnega seznama so se javile in so zdrave. Veseli, da so tudi dekleta na čakalni listi v pripravljenosti,“ ob zboru pove selektorica Tina Kelenberger.
 • 10.09.2023 | WU17
  Dvakrat proti Srbiji
  Dekliška kadetska reprezentanca se bo zbrala in pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za EP 2024 odigrala pripravljalni tekmi z vrstnicami iz Srbije. Tekmi bosta v Kozjem (14.9. ob 16.00) in v Čatežu (16.9. ob 11.00).
 • 23.08.2023 | WU17
  Priprave z mislijo na kvalifikacije
  Dekliška kadetska reprezentanca je v Kozjem minule dni opravila priprave, ki so se jih igralke in selektorica Tina Kelenberger izredno razveselile. Z mislimi pri kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

DELI NA