Jutri v Novi Gorici, v sredo še v Ljubljani

Kdo bo konec maja igral v finalu letošnje izvedbe Pokala Slovenije? Na končni odgovor bo potrebno počakati do sredine prihodnjega tedna, že torek in sreda pa bi lahko postregla s prvimi smernicami. V torek se bodo v prvem polfinalnem obračunu udarili Goričani in Kidričani, v sredo pa še Ljubljančani in Celjani.

 

GORICA - ALUMINIJ

Nova Gorica, torek, 3. april, 17:15.
Glavni sodnik: Dejan Balažič.
Neposredni prenos: TV Slovenija 2.

Boj za finalno vstopnico bodo s torkovo tekmo na severu Primorske odprli nogometaši Gorice in Aluminija. Glede na trenutno stanje lestvice Prve lige Telekom Slovenije tako Gorica kot tudi Aluminij pot do Evrope iščeta le še skozi pokalno tekmovanje. Primorci za četrtim mestom, ki bi v primeru pokalnega slavja Olimpije še peljalo v kvalifikacije UEFA Evropske lige, zaostajajo devet točk, misli Kidričanov pa so vsaj glede ligaških ciljev povezane predvsem s čimprejšnjo zagotovitvijo obstanka med najboljšimi slovenskimi klubi. Štajerci imajo po petkovi zmagi šest točk naskoka pred devetim Aluminijem, Oliver Bogatinov pa bi, če bi lahko izbiral, težko izbral boljši trenutek za prvo zmago na klopi rdečih. Aluminij je v neposrednem obračunu za osmo mesto vknjižil pomembne točke in po dolgem čakanju na zmago okrepil samozavest. Le-ta je zagotovo narasla tudi Ibrahimu Mensahu, saj se je hitronogi Ganec veselil klasičnega »hat-tricka«, z zadnjim golom v kranjski mreži pa se je podpisal pod stoti prvoligaški gol Aluminija.

Kidričani so pred pokalnim obračunom dobili še dve pomembni orožji, saj je v petkovi tekmi v rdeče-belem dresu debitiral Mihovil Klapan, med »šumare« pa se je vrnil tudi Derrick Mensah. Bogatinov bo v Novi Gorici zagotovo pogrešal poškodovanega Matica Vrbanca, a težave z dolgim bolniškim spiskom že nekaj časa mučijo tudi Mirana Srebrniča. Goriškega stratega sicer lahko veseli dejstvo, da se nekateri nogometaši počasi vračajo v pogon, kar velja predvsem za Mirana Burgića in Amela Džuzdanovića. Povratnika po poškodbi kolena sta motorja goriške igre, ki se ji je v uvodu nadaljevanja sezone močno poznala odsotnost Rifeta Kapića. Slednji je bil osrednji junak jesenske zmage Gorice v Kidričevem, ko so »vrtnice« podaljšale pozitivno serijo obračunov z Aluminijem. Zgodovina medsebojnih obračunov, tako ligaških kot pokalnih, je močno na strani Primorcev.

Gorica je v prvenstvu dobila devet od 11 dvobojev, Kidričani pa so edino zmago slavili v prvi medsebojni ligaški tekmi v sezoni 2012/13. V isti sezoni sta se Aluminij in Gorica pomerila tudi Pokala Slovenije, napredovanja v polfinale pa so se veselili Štajerci. Prva tekma v Kidričevem je pripadla Goričanom, Aluminij pa je z goloma v končnici povratnega spopada prišel do velikega preobrata. Kdo bo boljši v tokratni ponovitvi finala iz sezone 2001/02, ko so se Kidričani do boja za pokalno krono prebili kot drugoligaški klub?

Pot Kidričanov do polfinala: Lušt Beltinci - Aluminij 0:3, Jadran Dekani - Aluminij 0:7, Aluminij - Krka 0:0, Krka - Aluminij 0:3.
Pot Goričanov do polfinala: Šampion - Gorica 0:3, Triglav Kranj - Gorica 0:1, Gorica - Triglav Kranj 1:0.

 

OLIMPIJA - CELJE

Celje, 4. april, sreda, 18:00.
Glavni sodnik: Slavko Vinčić.
Neposredni prenos: TV Slovenija 2

V sredo prva polfinalna preizkušnja čaka še Ljubljančane in Celjane, ki se bodo uvodoma udarili v Stožicah. Grofje so letos že gostovali v prestolnici in dodobra namučili zasedbo Igorja Biščana, ki pa je v napeti končnici vknjižila vse tri točke. Zmaji do reprezentančnega premora niso oddali točke, zmagovalno serijo Ljubljančanov pa so v sobotnem derbiju prekinili Mariborčani, ki so v Ljubljani iztržili točko. Prav Maribor je bil četrtfinalni nasprotnik Olimpije, ki je v lovu na polfinalno vstopnico veliko dela opravila že v prvi tekmi, ki jo je pred domačimi gledalci dobila s kar 3:0. Zmaji so sicer v treh pokalnih tekmah dosegli kar deset zadetkov, prav toliko kot tudi Celjani, ki so veliko dela za preboj med zadnja štiri moštva prav tako storili že v prvi četrtfinalni tekmi. Zasedba iz knežjega mesta je s pokalnim udejstvovanjem sicer pričela že v prvem krogu, ko so Celjani v tesnem dvoboju slavili v Lendavi, pred četrtfinalnim spopadom z Muro pa so izločili še Dravo, ki jo vodi celjska legenda Simon Sešlar.

Četa trenerja Igor Bišćana si je z uspešnimi predstavami praktično že zagotovila nastop v evropskih tekmovanjih, a to ne bo zadovoljilo zeleno-belih, ki si želijo sezono skleniti z dvojno krono. Olimpija ima v Prvi ligi Telekom Slovenije kar 23 točk naskoka pred Celjem, kar pa pred polfinalnim pokalnim spopadom ne pomeni kaj dosti. Grofje so se po porazu v sosedskem dvoboju z Rudarjem vrnili v zmagovalne tirnice, čeprav so se dodobra namučili z Ankarančani, a nato v drugem polčasu izkoristili številčno prednost in do vrha napolnili mrežo zadnjeuvrščene ekipe prvenstva. Celjani so z novo zmago zadržali deset točk zaostanka za tretjimi Domžalčani, a bi lahko tudi v primeru pokalnega neuspeha upali na preboj v evropska tekmovanja. Celjane in četrte Velenjčane namreč loči vsega točka, ob četrtem mestu pa bi rumeno-modri potrebovali še ljubljansko pomoč, saj bi v primeru pokalnega naslova Olimpije na mednarodno sceno peljalo tudi četrto mesto Prve lige Telekom Slovenije.

A tako v celjskem kot tudi v ljubljanskem taboru za zdaj še ne razmišljajo o mednarodnih izzivih, misli so zgolj pri sredinem dvoboju. Medtem ko sta tekmeca v državnega prvenstvu odigrala že 35 srečanj, zgodovina pokalnih spopadov šteje zgolj tri srečanja. V sezoni 2010/11 je obračun osmine finala pripadel gostiteljem Ljubljačanom, v predlanski sezoni, ko so v prestolnici slavili naslov državnega prvaka, pa so Celjani prekrižali pokalne načrte zmajev. Grofje so po remiju v Ljubljani, bilo je 2:2, na domači zelenici slavili s 3:1 in se tako prebili v polfinale, v katerem so preskočili Domžale in se še devetič prebili v veliki finale. Se bodo letos še desetič?

Pot Ljubljančanov do polfinala: Kalcer Radomlje - Olimpija 1:6, Olimpija - Maribor 3:0, Maribor - Olimpija 1:1.
Pot Celjanov do polfinala: Nafta 1903 - Celje 1:2, Drava Ptuj - Celje 0:3, Celje - Mura 4:0, Mura - Celje 0:1.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA