Jesenska analiza: Luka Koper

Zasedba z Bonifike bo zimski premor preživela na šestem mestu prvoligaške lestvice, s točko zaostanka za Gorico, ki zaseda tako želeno četrto mesto. Za Koprčani je jesenski del prvenstva, ki ga lahko razdelijo na dve polovici, v prvi so vknjižili večino od 27 točk, v drugem delu jeseni pa so vknjižili zgolj dve zmagi ter po številnih poškodbah ostali brez bogatejšega izkupička.

Koprska četa je pod vodstvom Milana Obradovića dobro vstopila v sezono in uvodno četrtino tekmovanja sklenila s 16 točkami. V naslednjih 12 tekmah so Primorci osvojili 11 točk, zaključne tedne pred zimskim premorom pa so zaznamovale tudi številne poškodbe. Kozlički so sezono odprli v Ljudskem vrtu, ki so ga zapuščali poraženi, a so v štajerski prestolnici pustili dober pečat, saj so se upirali vse do sodniškega dodatka, ko je dvoboj v korist domačih odločil Vršič. Koprčani so v uvodnem delu tekmovanja blesteli na domači zelenici, saj so dobili štiri srečanja. Na Bonifiki so padli Aluminij, Celje, Radomlje in Krško, obratna pa je bila slika na gostujočih igriščih. Porazu v Mariboru sta sledili še ničli v Velenju in Domžalah, Koprčani pa so presenetili v sedmem krogu. Z golom Belime je padla Olimpija, po porazu pa se je z ljubljanske klopi poslovil Rodolfo Vanoli, v preteklosti že dvakrat tudi strateg Kopra. Le nekaj tednov po odmevni zmagi v Stožicah se je od koprske klopi poslovil tudi Obradović, ki je še pred slovesom svoje varovance vodil proti Mariboru, ki je po preobratu na Bonifiki slavil z 1:2, dvoboj v Kidričevem pa ni ponudil zadetkov. Obradovića je v prestavljenem primorskem derbiju z Gorico zamenjal Oliver Bogatinov, Koprčani pa so po remiju z Gorico izgubili z Rudarjem. Na tekmi v Celju, v 13. krogu, se je na koprski klopi predstavil Igor Pamić, nekdanji igralec Kopra pa je na slovenskih zelenicah debitiral s točko. Drugo polovico jeseni je zaznamoval domači post, v Kopru so po Mariboru in Rudarju slavili tudi Domžalčani in Ljubljančani, eno od dveh zmag v drugi polovici prvenstva pa so Koprčani vknjižili v 15. krogu, ko so slavili pri Radomljah. Že omenjene težave s poškodbami so ohromile tudi koprski napad, saj Pamićevi varovanci v tekmah s Krškim, Gorico in Mariborom niso našli poti do nasprotne mreže, a kljub temu osvojili dve točki. Po visokem porazu v Mariboru so Koprčani v 20. krogu vknjižili še sedmo zmago sezone, pred premorom pa se je zdesetkana četa z Velenja vrnila s točko.

Mesto na lestvici 6.
Število točk 27
Število tekem 21
Doseženi zadetki 20
Prejeti zadetki 26
Napad lige 7.
Obramba lige 6.
Domača ekipa 5.
Gostujoča ekipa 6.
Lestvica prvih polčasov 7.
Lestvica drugih polčasov 7.
Povprečna gledanost na tekmo 841
Najvišja zmaga 3:0 (Kalcer Radomlje)
Najvišji poraz 4:0 (Maribor)
Najdaljša serija rezultatov 4 tekme neporaženosti, 3 zmage, 6 tekem brez zmage
Največ odigranih tekem Matej Pučko (20)
Največ odigranih minut Gregor Sikošek (1566)
Najboljši strelec Senijad Ibričić (4)
Najboljši asistent Danijel Pranjić (3)
Največ kartonov Senijad Ibričić (7)

MINUS JESENI:

Koprski nogometaši so se lahko v uvodu sezone pohvalili s serijo štirih zmag na domači Bonifiki, a je pozitivnemu nizu sledila negativna serija. Rumeni zmag nad Aluminijem, Celjem, Radomljami in Krškim niso uspeli nadgraditi z novimi slavji, ob gostovanjih tekmecev, ki merijo na mesta na vrhu ali v zgornji polovici lestvice, so Koprčani zelenico štirikrat zapored zapuščali sklonjenih glav. Serijo domačih porazov so v desetem krogu pričeli Mariborčani, ki so do zmage prišli po preobratu, zmage na slovenski Obali pa so se razveselili tudi Velenjčani, Domžalčani in Ljubljančani. Koprčani so se nove domače zmage veselili po skorajda trimesečnem čakanju, ko je na Bonifiki po golu mladega Luke Vekića klonil Aluminij.

PLUS JESENI:

Jesenski del prvenstva so zaznamovale tudi številne težave s poškodbami, zato je priložnost za igro dobilo 31 različnih igralcev, največ med deseterico letošnjih prvoligašev. V zaključku jesenskega dela sezone je priložnost za prvoligaško dokazovanje dobilo tudi nekaj doma vzgojenih nogometašev. Med njimi je nase najmočneje opozoril Luka Vekić, ki se je v preteklosti dokazal že z uspešnimi predstavami v dresu drugoligaškega Ankarana, po začetnih prvoligaških korakih v lanski sezoni pa je priložnost za igro dočakal šele v zaključku jesenskega dela sezone, ko je v dveh nastopih dosegel tri zadetke. V 20. krogu je po vstopu v igro v korist domačih odločil obračun z Aluminijem, v zadnji jesenski preizkušnji pa je dvakrat zatresel tudi velenjsko mrežo, a Koper ni uspel zadržati dveh zadetkov prednosti.

PRESEŽEK JESENI:

Koprčani so v jesenskem delu prvenstva vknjižili sedem zmag, pet od njih proti tekmecem, ki bodo zimski tekmovalni premor preživeli za koprski prvoligašem. Z goloma Senijada Ibričića je koprska četa premagala tudi Celje, pozitivno presenečenje pa pripravila v sedmem krogu, ko so kozlički z zmago v Stožicah z ljubljanske klopi odnesli Rodolfa Vanolija. Sredi drugega polčasa, natančneje v 64. minuti, je ljubljanskega vratarja Aleksandra Šeligo premagal Ruben Belima, nekdanji up madridskega Reala pa je tako poskrbel za šele četrto koprsko slavje v slovenski prestolnici, prvo po aprilu 2012.  To je bila sicer prva od dveh koprskih zmag na gostujočih igriščih, še petkrat pa so se koprski nogometaši z gostovanj vrnili z neodločenim izidom.

 

NOVINCI:

Koprska ekipa je tudi v poletnem prestopnem roku doživela lepo število sprememb, ki pa so bile vseeno manjše kot med zimskim premorom minule sezone. Vodstvo koprskega kluba je na slovensko Obalo zvabilo nekaj zvenečih imen, ob Senijadu Ibriću je izstopal tudi Danijel Pranjić. Z dobrimi predstavami se je v izbrano vrsto prebil Gregor Sikošek, ki se je tik pred uvodno preizkušnjo sezone v Koper preselil s Krškega, po enoletnem igranju v španski Pamploni pa se je na Bonifiko vrnil Matej Pučko. Pomembno vlogo je na sredini igrišča odigral Leandro Teijo, v drugi polovici jeseni pa je pomembnejšo vlogo dočakal tudi mladi ganski nogometaš Courage Pekuson. Še pred Sikoškom se je s Krškega v Koper preselil tudi Šime Gregov, ki pa je zaradi poškodbe v obrambi odigral zgolj deset tekem. Kolonijo nekdanjih završkih nogometašev je na Bonifiki okrepil tudi Ed Kevin Kokorović. Zadnjih sedem jesenskih tekem je mrežo Kopra čuval Marijan Antolović, Koprčani pa so jeseni predstavili tudi Južnokorejca, a je Inhyeok Park s poškodbo gležnja prav tako predčasno sklenil z jesenskimi nastopi.

ODKRITJE JESENI:

Koprčani so bili zaradi težav s poškodbami in zdravjem pogosto prisiljeni v rošade v začetni enajsterici. Več kot 16 nastopov sta zbrala zgolj dva nogometaša, Matej Pučko in Gregor Sikošek. Slednji je tudi edini koprski nogometaš, ki se lahko po jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije pohvali z več kot 1.500 odigranimi minutami. Posavski nogometaš je nase močno opozoril že v lanski sezoni, ko je bil v lovu na obstanek pomemben adut Krčanov. Hitronogi nogometaš se je poleti odločil za selitev na toplo Primorsko in si hitro zagotovil mesto ob levi stranski črti. Ker je imel koprski strateg Pamić obilo težav tudi s sestavo zadnje linije, je moral Sikošek ob osipu osrednjih branilcev skupaj s Harisom Dedićem zajetno število tekem odigrati tudi v osrčju obrambe. Na 22-letnika je opazil tudi selektor Katanec, Sikošek pa je v prijateljski tekmi s Poljsko odigral vseh 90 minut in se prvič predstavil v dresu z državnih grbom.

PRVI MOŽ JESENI:

V preteklosti je z Bayernom dvakrat zaigral v finalu elitne UEFA Lige prvakov in bil pomemben člen hrvaške izbrane vrste, ob koncu poletja pa je presenetil s selitvijo v Koper. Danijel Pranjić je s prestopom v slovensko prvenstvo poskrbel tudi za to, da so pričeli slovenski nogomet podrobneje spremljati tudi pri južnih sosedih. V rumenem dresu je Pranjić odigral 12 srečanj in hitro pokazal, da je lahko kljub zrelim letom še vedno dodana vrednost. Krilni nogometaš je vknjižil tri asistence, morda bi še kakšno več, a je zaradi že omenjenih težav s poškodbami koprskih nogometašev pogosto igral tudi na položaju bočnega branilca.

POGLED V POMLAD:

Koprčani bodo v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije vstopili s šestega mesta lestvice. Rezultatska kriza v drugi polovici prvenstva, ki je bila tudi posledica težav s poškodbami, je kozličkom preprečila, da bi bil položaj pred nadaljevanjem še nekoliko ugodnejši. Kljub vsemu so Primorci zgolj točko oddaljeni od četrtega mesta, ki bi lahko ob ugodnem razpletu peljalo v kvalifikacije UEFA Evropske lige, po jesenskem delu sezone pa ga držijo nogometaši Gorice. Na Bonifiki upajo, da bo spomladi zdravje nogometašem služilo nekoliko bolje kot jeseni, ko se je predvsem Igor Pamić soočal s precejšnjim osipom nogometašev, na trenutke je namreč manjkalo za dobro enajsterico igralcev. Zimski prestopni rok bo obenem priložnost, da Koprčani najejo tudi učinkovitejšega strelca, saj ta vloga s štirimi zadetki pripada Senijadu Ibričiću. Prav Koper, ki je imel jeseni precej težav z doseganjem zadetkov, ima s štirimi zadetki »najskromnejšega« prvega strelca kluba.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov med Koprom in Bravom
    Nogometaši Kopra in Brava Kostela so se v 32. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Bravo Kostel
    Koper se po porazu na zaostali tekmi v Domžalah ni uspel zavihteti pred Bravo. Lahko Primorci pred Ljubljančane skočijo v nedeljo, ko se bosta tekmeca za četrto mesto pomerila na Bonifiki?
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani do točke v sodnikovem dodatku
    Nogometaši Kalcerja Radomelj in Kopra so se v 29. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Koper
    Oliver Bogatinov je še pred dobrim tednom vodil Radomlje, zdaj pa bo kot trener Kopra nasprotnik svoje nekdanje ekipe. Kdo bo na prvi ligaški tekmi po trenerski rošadi prišel do novih točk?

DELI NA