27.12.2020 | NZS
Izšla knjiga NZS 100 in dokumentarni film

Nogometna zveza Slovenije bo jubilejno leto 2020, v katerem praznuje 100-to obletnico delovanja, sklenila z izdajo knjige NZS 100 in dokumentarnim filmom.

Knjiga NZS100 temelji na skrbno izbranih zgodovinskih fotografijah nekaterih znamenitih slovenskih fotografov in fotoreporterjev, ob tem pa ponuja prijeten sprehod skozi bogato zgodovino slovenskega nogometa. Knjigo je uredil Igor Evgen Bergant, ki je v sodelovanju z urednico fotografije Barbaro Čeferin poskrbel za čudovit preplet pomembnih zgodovinskih motivov z nogometno in fotografsko estetiko. Pri pripravi knjige sta ključno vlogo odigrala tudi priznana slovenska zgodovinarja, dr. Tomaž Pavlin, profesor na fakulteti za šport in dr. Aleš Šafarič, kustos v Muzeju športa, medtem ko je oblikovalsko mojstrstvo znova dokazal Darko Pokorn (Novi kolektivizem). Dodano vrednost knjigi NZS 100 daje še dvojezičnost, saj so vsa besedila prevedena v izborno in vrhunsko publicistično angleščino. Za slednje je zaslužen angleški novinar in regionalni dopisnik BBC z Balkana, Guy De Launey.

Knjiga NZS100 je že v prodaji po ceni 29€. Zagotovite si jo lahko v trgovini NZS in trgovini Galerija Fotografija.

Dokumentarni film 100 let krovne nogometne organizacije je doživel premiero v soboto, 26. decembra ob 20.00 na TV Slovenija 2. Dokumentarec je plod uspešnega sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in ekipo TV Slovenija in velja za prvi tovrstni projekt, ki je nastal v okrilju NZS. Ljubitelji nogometa so v 55-minutah videli nekatere izjemno zanimive kadre, ki doslej še niso bili prikazani v javnosti. Manjkalo ni niti pomembnih zgodovinskih utrinkov, ki so zaznamovali slovenski nogomet. Vse to so povezovali intervjuji s kar petnajstimi pomembnimi akterji v novejši zgodovini slovenskega nogometa, ki so bili posneti v letošnjem letu. Sogovorniki so se s časovno razdaljo spominjali ključnih nogometnih trenutkov v Sloveniji. Za režijo in montažo dokumentarnega filma je poskrbel Jaka Krivec, izjemno delo pa so opravili tudi novinarja športnega programa TV Slovenija, Marjeta Hočevar in Anže Bašelj ter snemalec Sebastijan Ramšak. Dokumentarni film si lahko ogledate s klikom na spodnjo sliko.

Pri NZS so poskrbeli tudi za primeren uvod v dokumentarni film. 26. decembra ob 18.00 ste lahko na spletni strani NZS.si in Facebook kanalu NZS spremljali spletni pogovor na temo 100-te obletnice NZS, knjige in dokumentarnega filma, ki so se ga udeležii predsednik Uefe Aleksander Čeferin, predsednik NZS Radenko Mijatović, Barbara Čeferin, Marjeta Hočevar in Igor Evgen Bergant.

Tekst: MKo
Foto: Arhiv družine Frič

SORODNE NOVICE

 • 14.04.2021 | NZS
  Izvršni odbor odločal o tekmovanjih NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev o nadaljevanju tekmovanj in spremembi tekmovalnih koledarjev za 1. SNL, 2. SNL, 3. SNL, Pokal, ter 1. SML/SKL in 2. SML/SKL, kakor v 1. SŽNL, ženskem pokalu, DU17, 1. SFL, 2. SFL, Ženski futsal ligi, Futsal ligi U19 in Futsal pokalu Terme Olimia.
 • 12.04.2021 | NZS
  Razstava 100 let NZS na Krakovskem nasipu
  Nogometna zveza Slovenije je na Krakovskem nasipu v Ljubljani pripravila krajšo verzijo razstave, ki je bila prvotno na ogled v ljubljanskem Tivoliju ob 100 letnici krovne slovenske nogometne organizacije.
 • 01.04.2021 | NZS
  NZS primorana ustaviti tekmovanja
  Kljub naporom vodstva NZS, da bi dosegli spremembo dikcije Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov objavljenem v Uradnem listu št. 47 z dne 29.03.2021, smo na NZS primorani prekiniti vsa tekmovanja pod okriljem NZS med 1. aprilom 2021 in do vključno 11. aprila 2021.
 • 30.03.2021 | NZS
  Javni poziv Vladi RS ob spremembi ukrepov na področju športa
  Nogometna zveza Slovenije je z željo, da se spremeni dikcija v uradnem listu ter s tem dovoljuje tudi nadaljevanje državnih prvenstev v nogometu in ostalih kolektivnih športih, na Vlado Republike Slovenije poslala naslednji dopis s podpisom predsednika NZS, Radenka Mijatovića.
 • 13.03.2021 | NZS
  Legende Hrvaške in Slovenije skupaj v pomoč Petrinji
  Nogometne legende Slovenije in Hrvaške so v Petrinji na pobudo predsednika UEFA Aleksandra Čeferina in člana IO UEFA ter predsednika HNS, odigrale dobrodelno tekmo s ciljem pomoči delom Hrvaške, ki jih je konec prejšnjega leta poškodoval katastrofalen potres.
 • 12.03.2021 | NZS
  Volitve v Nadzorni odbor in Arbitražni svet NZS
  Izvršni odbor NZS na podlagi 20. in 27. člena Statuta NZS ter 7. in 8. člena Pravilnika o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS razpisuje volitve za predsednika in člane Nadzornega odbora NZS ter predsednika in člane Arbitražnega sveta NZS za mandatno obdobje 2021 – 2025.
 • 26.02.2021 | NZS
  Po 5. seji IO NZS: Znan datum nadaljevanja 2. SNL
  V četrtek se je na svoji 5. seji sestal izvršni odbor NZS in sprejel koledar za nadaljevanje tekmovanj v 1. SNL, 2. SNL, Pokalu Slovenije in futsal tekmovanjih v spomladanskem delu sezone 2020/21. Sprejeta sta bila še finančni načrt in program dela, na predlog športnega direktorja Mirana Pavlina pa sta bila imenovana selektorja reprezentanc U19 in U17.
 • 22.02.2021 | NZS
  UEFA in nogometne legende na pomoč prizadetim v potresu
  Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik HNS in član Uefinega izvršnega odbora, Davor Šuker sta neposredno po grozovitem potresu 29. decembra 2020 v siško-moslavaški županiji, z epicentrom blizu Petrinje, začela pogovore o pomoči na območju, močno poškodovanem zaradi potresnih sunkov. Na njuno pobudo bo v Petrinji 13. marca odigrana dobrodelna tekma nogometnih legend Hrvaške in Slovenije.
 • 11.02.2021 | NZS
  S ponedeljkom dovoljeni treningi za klube 2. SNL in 1. SML
  Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi seji sprejela spremembe pri Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Po spremembah se lahko s ponedeljkom k treningom vrnejo nogometaši 2. SNL in 1. SML.
 • 30.01.2021 | NZS
  Po 4. seji IO NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) je na 4. seji sprejel sklepe o pomoči klubom v spomladanskem delu sezone 2020/21. NZS bo za pomoč klubom namenila skupno 345.068 evrov. Prav tako so v prvi in drugi ligi ter pokalu Slovenije podaljšali tudi možnost petih menjav na tekmo.

DELI NA