27.12.2020 | NZS
Izšla knjiga NZS 100 in dokumentarni film

Nogometna zveza Slovenije bo jubilejno leto 2020, v katerem praznuje 100-to obletnico delovanja, sklenila z izdajo knjige NZS 100 in dokumentarnim filmom.

Knjiga NZS100 temelji na skrbno izbranih zgodovinskih fotografijah nekaterih znamenitih slovenskih fotografov in fotoreporterjev, ob tem pa ponuja prijeten sprehod skozi bogato zgodovino slovenskega nogometa. Knjigo je uredil Igor Evgen Bergant, ki je v sodelovanju z urednico fotografije Barbaro Čeferin poskrbel za čudovit preplet pomembnih zgodovinskih motivov z nogometno in fotografsko estetiko. Pri pripravi knjige sta ključno vlogo odigrala tudi priznana slovenska zgodovinarja, dr. Tomaž Pavlin, profesor na fakulteti za šport in dr. Aleš Šafarič, kustos v Muzeju športa, medtem ko je oblikovalsko mojstrstvo znova dokazal Darko Pokorn (Novi kolektivizem). Dodano vrednost knjigi NZS 100 daje še dvojezičnost, saj so vsa besedila prevedena v izborno in vrhunsko publicistično angleščino. Za slednje je zaslužen angleški novinar in regionalni dopisnik BBC z Balkana, Guy De Launey.

Knjiga NZS100 je že v prodaji po ceni 29€. Zagotovite si jo lahko v trgovini NZS in trgovini Galerija Fotografija.

Dokumentarni film 100 let krovne nogometne organizacije je doživel premiero v soboto, 26. decembra ob 20.00 na TV Slovenija 2. Dokumentarec je plod uspešnega sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in ekipo TV Slovenija in velja za prvi tovrstni projekt, ki je nastal v okrilju NZS. Ljubitelji nogometa so v 55-minutah videli nekatere izjemno zanimive kadre, ki doslej še niso bili prikazani v javnosti. Manjkalo ni niti pomembnih zgodovinskih utrinkov, ki so zaznamovali slovenski nogomet. Vse to so povezovali intervjuji s kar petnajstimi pomembnimi akterji v novejši zgodovini slovenskega nogometa, ki so bili posneti v letošnjem letu. Sogovorniki so se s časovno razdaljo spominjali ključnih nogometnih trenutkov v Sloveniji. Za režijo in montažo dokumentarnega filma je poskrbel Jaka Krivec, izjemno delo pa so opravili tudi novinarja športnega programa TV Slovenija, Marjeta Hočevar in Anže Bašelj ter snemalec Sebastijan Ramšak. Dokumentarni film si lahko ogledate s klikom na spodnjo sliko.

Pri NZS so poskrbeli tudi za primeren uvod v dokumentarni film. 26. decembra ob 18.00 ste lahko na spletni strani NZS.si in Facebook kanalu NZS spremljali spletni pogovor na temo 100-te obletnice NZS, knjige in dokumentarnega filma, ki so se ga udeležii predsednik Uefe Aleksander Čeferin, predsednik NZS Radenko Mijatović, Barbara Čeferin, Marjeta Hočevar in Igor Evgen Bergant.

Tekst: MKo
Foto: Arhiv družine Frič

SORODNE NOVICE

 • 06.01.2021 | NZS
  Štiri panožne zveze s pozivom za odpiranje kolektivnega športa
  Predstavniki štirih panožnih zvez (nogometne, rokometne, košarkarske in odbojkarske) so se podpisali pod poziv postopnega odpiranja kolektivnega športa v času pandemije COVID-19 ter ga poslali na Direktorat za šport Republike Slovenije.
 • 31.12.2020 | NZS
  Postani eReprezentant 2021
  NZS je leta 2019 izbrala prva eReprezentanta, ki sta Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah za e-Evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji Pro Evolution Soccer 2020. To je lani prvič potekalo v organizaciji Uefe. Slednja tudi letos organizira e-Evropsko prvenstvo, tokrat v igri Pro Evolution 2021, kvalifikacije pa letos potekajo preko spleta. Kvalifikacijski turnir 5. januarja.
 • 23.12.2020 | NZS
  Po 3. seji izvršnega odbora NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije se je sestal na svoji 3. seji po imenovanju novega izvršnega odbora. Kot je že v navadi, je seja potekala v spletnem okolju, člani izvršnega odbora pa so obravnavali enajst točk dnevnega reda. Med njimi tudi imenovanje selektorjev in selektork ženske in dekliških reprezentanc.
 • 17.12.2020 | NZS
  Pomagaj športu, pomagaj nogometu!
  Zaradi pandemije koronavirusa so se številne slovenske športne organizacije znašle v nezavidljivem položaju. To velja tudi za slovenske nogometne klube, ki jim lahko pomagate z delom odmerjene dohodnine.
 • 27.11.2020 | NZS
  Nogometna zveza med prejemniki Častne listine OKS-ZŠZ
  Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v imenu Nogometne zveze Slovenije sprejel najvišje priznanje olimpijskega komiteja Slovenije, Častno listino, ki ga je slovenska krovna športna organizacija ob 100-letnici olimpizma na slovenskem podelila štirinajstim panožnim zvezam.
 • 20.11.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: Raziskava pokazala interes nogometašev za podjetništvo
  Julija je v sklopu evropskega projekta SPORT-ENT (Šport in podjetništvo) potekala mednarodna raziskava med 395 nogometaši, ki je igralcem zastavila številna vprašanja o njihovem odnosu do njihove druge karierne poti.
 • 06.11.2020 | NZS
  Tekmovanje v 1. SFL se nadaljuje, 2. SNL in ostala tekmovanja prekinjena do 2021
  Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe omejitvam za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Z današnjim dnem je namreč na seznamu izjem pri poklicnem in vrhunskem športu tudi futsal, po sestanku s klubi 2. SNL pa se v letošnjem letu dokončno prekinja prvenstvo v 2. SNL, NZS pa je enako odločitev sprejela tudi za ostala nižjeligaška tekmovanja pod svojim okriljem.
 • 27.10.2020 | NZS
  Predsednik NZS bo IO predlagal razrešitev Glihe
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović se je odločil, da po opravljenih razgovorih in pridobljenih informacijah v povezavi z mlado reprezentanco Slovenije, Izvršnem odboru NZS predlaga razrešitev Primoža Glihe z mesta selektorja mlade reprezentance do 21 let.
 • 26.10.2020 | NZS
  Radenko Mijatović še štiri leta predsednik NZS
  Radenko Mijatović bo tudi v naslednjih štirih letih predsednik Nogometne zveze Slovenije. Edini predsedniški kandidat je na današnji volilni skupščini, ki je potekala virtualno, dobil 27 glasov, kolikor jih je tudi glasovalo.

DELI NA