13.05.2020 | 1. SFL
Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič

Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.

Izbor Naj:
Kako poteka izbor? V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

Aboniran na naslove

Milko Verboten (1962) prihaja iz Šaleške doline, kjer je začel svojo športno pot v velenjskem NK Rudar, kjer je igral v vseh selekcijah, tudi v članski, s katerim je uspešno igral tudi v slovenski ligi, kamor so izpadli Velenjčani. Milko je bil dve sezoni tudi v Avstriji, odkoder se je vrnil in odšel v NK Partizan Žalec, s katerim se je v petih letih prebil v prvo slovensko ligo, z njimi pa je nastopal tudi v 2. SNL. Ob tem je s prijatelji igral mali nogomet, potem pa je prišlo vabilo, da se priključi velenjski ekipi Sportklub, tja ga je povabil  Adem Biščič. Leta 1994 so postali Velenjčani državni prvaki, tekmovanje pa je potekalo turnirsko, leto za tem so bili 2. V ligaško tekmovanje se niso vključili, Verbotna so povabili v Šentjur v ekipo Mila Juventus, ki je z Verbotnom postala prvi slovenski državni prvak, ko je tekmovanje potekalo ligaško. Sledila je še selitev v Sevnico, takrat z njim tudi Andrej Dobovičnik in Janko Dolenc, kjer so bili drugi in prvi, kariero pa je sklenil v Celju pri Pelikanih takisto z naslovom državnega prvaka.

Videopredstavitev Milka Verbotna:„Predvsem mi je v spominu ostalo, kako so nas v Sevnici lepo in prijetno sprejeli domači fantje,“
se spominja Verboten sezon, ko je igral za Mizarstvo Krošelj.

Trener vratarjev, danes delegat

Verboten je bil tudi reprezentant, začel je pri selektorju Dušanu Razboršku, sedem nastopov je zbral. Leta 2002 ga je k sodelovanju povabil Zdravko Golob, tedanji predsednik KMN pri NZS. Verboten je asistiral selektorjema Darku Križmanu in Andreju Dobovičniku, z delom pa je sklenil 2009, s futsalom je povezan še danes – deluje kot delegat, pozorno pa spremlja tudi vratarje.

„Izstopa zagotovo Damir Puškar, ki je naredil izvrstno kariero. Spomnim se ga že iz mlajših selekcij. Bil je eksploziven, vztrajen in hiter,“ pove Verboten, ki danes deluje v NK Rudar kot sekretar mlajših selekcij.

V Kragljevi diplomski nalogi

Z največjimi uspehi Puntarja iz Tolmina pa je povezan Aljoša Mohorič (1980), ki je sprva igral nogomet v NK Tolmin, preizkusil se je tudi v kadetski vrsti Gorice, a se je vrnil domov, nadaljeval v NK Tolmin, potem pa izzive poiskal v futsalu, bilo je poleti 2005. O tem v svoji diplomski nalogi piše tudi Igor Kragelj, še ena legenda posoškega futsala.

„V novi sezoni je bilo spet največje breme na ramenih uprave najti novega generalnega pokrovitelja. Ekipa je ostala enaka kot v prejšnji sezoni, okrepila pa se je z Vedranom Smiljanićem in Zoranom Šeklijem z Gorenjske. Članski ekipi sta se pridruţila še dva mladinca, Gorazd Vasiljevič in Kristjan Čujec. Še pred začetkom sezone sta se priključila Valentin Mrak in vratar Aljoša Mohorič iz vrst NK Tolmin. Predvsem Aljoša Mohorič se je v naslednjih sezonah izkazal za pravo okrepitev in postal prvi vratar ekipe,“ je zapisano v diplomi, kjer je dodano tudi to, da je tedanjega trenerja Simona Kendo nadomestil Darijo Leban, pomočnik je postal Matej Kavčič. Družba Alpkomerc je znova postala generalni pokrovitelj kluba.

Da se je Mohorič preselil v Puntar, gredo zasluge predvsem Benjaminu Melinku, ki je o Mohoričevi nameri obvestil Julijana Draga, ki je kot izvrsten klubski operativec uredil vse ostalo.

Vztrajnost in delavnost

„V Puntarju je bila klapa, dobro vzdušje,“ Mohorič rad obuja spomin na čase v rumenem dresu, s katerim je bil dvakrat državni prvak, preizkusili in navdušili so v ligi prvakov. Za nameček se je Mohorič prebil tudi v reprezentanco, 70 nastopov je zbral.

„V Tolminu smo imeli vedno dobre golmane, Denis Rutar pa je bil tisti, ki smo ga spremljali od začetka. Sem pa se v nadaljevanju veliko naučil še od Milka Verbotna, Vojka Majcna in Alana Pertovta, s katerimi sem sodeloval v reprezentanci,“ še doda Aljoša.

„Vedno sem bil delavec. Kar sem dosegel, sem dosegel z vztrajnostjo. Nikoli niso bile v ospredju moje ambicije,“ poudari Mohorič, ki je kariero sklenil 2014., zadnjo tekmo za Puntar je odigral v Ljubljani. Danes je v poslovnih vodah.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Dobovec in Ptuj sama na vrhu
  Končan je 3. krog 1. SFL, na vrhu FK Dobovec in FC Hiša daril Ptuj, ki imata popoln izkupiček. Tekma meseca brez zmagovalca, KMN Tomaž Šic Bar in FK Dobrepolje še brez točk, ŠD Mlinše prvič poraženo.
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Kamere na tekmi meseca v Kobaridu
  Današnji petek bo obeležila tekma KMN Oplast Kobarid – FK Siliko, ki jo boste lahko od 20. ure dalje spremljali v prenosu na spletni strani www.futsal.si. To bo tekma 6. in 7. ekipe 1. SFL, Oplast prihaja na tekmo s tremi točkami, Siliko pa ima po dveh krogih eno točko.
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Litijani trenirajo, gostje bi radi popravili vtis
  Po reprezentančni pavzi se vrača prvoligaški futsal. Danes je na sporedu 3. krog, oči pa uprte v Kobarid, na Ptuj in Škofije, ter v Litijo in Rogaško Slatino. Tekma beseca KMN Oplast Kobarid – FK Siliko je tekma meseca, zato tudi prenos na spletni strani www.futsal.si!
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Po dveh ničlah po točke na Obalo
  „Lahko smo razočarani, ker nismo osvojili točk. To je edino, kar me je jezilo po zadnji domači tekmi, ko smo priznali premoč Ptuju. A končnih 4:8 ni realen pokazatelj razmerij na terenu,“ poudari Gačnik, ko se ozre na odigrano v 1. in 2. krogu.
 • 24.09.2020 | 1. SFL
  Ptujčani z vlogo favorita, Mlinše po nove točke
  Na Ptuju se v 3. krogu 1. SFL, liga se po reprezentančni pavzi nadaljuje jutri, obeta izjemna tekma, srečala se bosta zasedbi domačega FC Hiša Daril Ptuj in ŠD Mlinše. Oboji prihajajo na tekmo s popolnim izkupičkom – s po šestimi točkami iz dveh tekem!
 • 24.09.2020 | 1. SFL
  V Dobrepolju nabirajo izkušnje, Dobovec pogleduje v Evropo
  Na prve točke v 1. SFL še čakajo v taboru FK Dobrepolje. V prvem krogu so priznali premoč Litiji, potem so izgubili v Zagorju proti ŠD Mlinše. Tokrat o tekmi FK Dobovec – FK Dobrepolje, ki je ena od petih tekem 3. kroga 1. SFL.
 • 23.09.2020 | 1. SFL
  Simeunovič opozarja na rezerve pred gostovanjem v Posočju
  Vrhniški Siliko je sezono začel z remijem in porazom, pred gostovanjem v Kobaridu premorejo točko. Že zdaj pa je jasno, da prav tekma KMN Oplast Kobarid – Siliko tekma meseca, zato jo boste lahko v petek spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani www.futsal.si.
 • 22.09.2020 | 1. SFL
  Na Škofijah zadovoljni, misli pri Sevnici
  Varovanci trenerja Marka Hrvatina imajo po dveh krogih 1. SFL štiri točke, selekcija U19 pa je v 1. krogu vknjižila visoko zmago proti Dobovcu.
 • 17.09.2020 | 1. SFL
  Futsal liga prvakov z novim formatom
  Evropska nogometna zveza Uefa je predstavila spremenjen format tekmovanja za sezono 2020/2021, ko bo Slovenijo v tem elitnem tekmovanju zastopal FK Dobovec.
 • 11.09.2020 | 1. SFL
  Dobovcu derbi, na vrhu še Ptuj in Mlinše
  Tekmovanje se nadaljuje s 3. krogom 25.9., prihodnji teden je rezerviran za reprezentančno akcijo članov.

DELI NA