13.05.2020 | 1. SFL
Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič

Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.

Izbor Naj:
Kako poteka izbor? V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

Aboniran na naslove

Milko Verboten (1962) prihaja iz Šaleške doline, kjer je začel svojo športno pot v velenjskem NK Rudar, kjer je igral v vseh selekcijah, tudi v članski, s katerim je uspešno igral tudi v slovenski ligi, kamor so izpadli Velenjčani. Milko je bil dve sezoni tudi v Avstriji, odkoder se je vrnil in odšel v NK Partizan Žalec, s katerim se je v petih letih prebil v prvo slovensko ligo, z njimi pa je nastopal tudi v 2. SNL. Ob tem je s prijatelji igral mali nogomet, potem pa je prišlo vabilo, da se priključi velenjski ekipi Sportklub, tja ga je povabil  Adem Biščič. Leta 1994 so postali Velenjčani državni prvaki, tekmovanje pa je potekalo turnirsko, leto za tem so bili 2. V ligaško tekmovanje se niso vključili, Verbotna so povabili v Šentjur v ekipo Mila Juventus, ki je z Verbotnom postala prvi slovenski državni prvak, ko je tekmovanje potekalo ligaško. Sledila je še selitev v Sevnico, takrat z njim tudi Andrej Dobovičnik in Janko Dolenc, kjer so bili drugi in prvi, kariero pa je sklenil v Celju pri Pelikanih takisto z naslovom državnega prvaka.

Videopredstavitev Milka Verbotna:



„Predvsem mi je v spominu ostalo, kako so nas v Sevnici lepo in prijetno sprejeli domači fantje,“
se spominja Verboten sezon, ko je igral za Mizarstvo Krošelj.

Trener vratarjev, danes delegat

Verboten je bil tudi reprezentant, začel je pri selektorju Dušanu Razboršku, sedem nastopov je zbral. Leta 2002 ga je k sodelovanju povabil Zdravko Golob, tedanji predsednik KMN pri NZS. Verboten je asistiral selektorjema Darku Križmanu in Andreju Dobovičniku, z delom pa je sklenil 2009, s futsalom je povezan še danes – deluje kot delegat, pozorno pa spremlja tudi vratarje.

„Izstopa zagotovo Damir Puškar, ki je naredil izvrstno kariero. Spomnim se ga že iz mlajših selekcij. Bil je eksploziven, vztrajen in hiter,“ pove Verboten, ki danes deluje v NK Rudar kot sekretar mlajših selekcij.

V Kragljevi diplomski nalogi

Z največjimi uspehi Puntarja iz Tolmina pa je povezan Aljoša Mohorič (1980), ki je sprva igral nogomet v NK Tolmin, preizkusil se je tudi v kadetski vrsti Gorice, a se je vrnil domov, nadaljeval v NK Tolmin, potem pa izzive poiskal v futsalu, bilo je poleti 2005. O tem v svoji diplomski nalogi piše tudi Igor Kragelj, še ena legenda posoškega futsala.

„V novi sezoni je bilo spet največje breme na ramenih uprave najti novega generalnega pokrovitelja. Ekipa je ostala enaka kot v prejšnji sezoni, okrepila pa se je z Vedranom Smiljanićem in Zoranom Šeklijem z Gorenjske. Članski ekipi sta se pridruţila še dva mladinca, Gorazd Vasiljevič in Kristjan Čujec. Še pred začetkom sezone sta se priključila Valentin Mrak in vratar Aljoša Mohorič iz vrst NK Tolmin. Predvsem Aljoša Mohorič se je v naslednjih sezonah izkazal za pravo okrepitev in postal prvi vratar ekipe,“ je zapisano v diplomi, kjer je dodano tudi to, da je tedanjega trenerja Simona Kendo nadomestil Darijo Leban, pomočnik je postal Matej Kavčič. Družba Alpkomerc je znova postala generalni pokrovitelj kluba.

Da se je Mohorič preselil v Puntar, gredo zasluge predvsem Benjaminu Melinku, ki je o Mohoričevi nameri obvestil Julijana Draga, ki je kot izvrsten klubski operativec uredil vse ostalo.

Vztrajnost in delavnost

„V Puntarju je bila klapa, dobro vzdušje,“ Mohorič rad obuja spomin na čase v rumenem dresu, s katerim je bil dvakrat državni prvak, preizkusili in navdušili so v ligi prvakov. Za nameček se je Mohorič prebil tudi v reprezentanco, 70 nastopov je zbral.

„V Tolminu smo imeli vedno dobre golmane, Denis Rutar pa je bil tisti, ki smo ga spremljali od začetka. Sem pa se v nadaljevanju veliko naučil še od Milka Verbotna, Vojka Majcna in Alana Pertovta, s katerimi sem sodeloval v reprezentanci,“ še doda Aljoša.

„Vedno sem bil delavec. Kar sem dosegel, sem dosegel z vztrajnostjo. Nikoli niso bile v ospredju moje ambicije,“ poudari Mohorič, ki je kariero sklenil 2014., zadnjo tekmo za Puntar je odigral v Ljubljani. Danes je v poslovnih vodah.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Dobovec in Siliko povedla v polfinalu
    Dobovec je doma s 3:1 premagal KMN Oplast Kobarid, FK Siliko pa s 5:3 takisto doma THE Nutrition Extrem. Finale se nadaljuje prihodnji petek. V finale bosta napredovali ekipi, ki bosta prej zbrali po tri zmage v polfinalni seriji.
  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Igrali bodo tudi za Jureta
    Vrhniški Siliko je redni del 1. SFL sklenil na 2. mestu, v polfinalu ga čaka THE Nutrition Extrem. Prva tekma z Vrhnike tudi v prenosu na Futsal.si.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.

DELI NA