11.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar

Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

Izbor Naj:

V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

V prvem zapisu predstavljamo Damirja Puškarja in Vojka Majcna.

Rokomet, potem futsal

Vojko Majcen (rojen leta 1968) je bil in ostal legenda Litije, kjer je branil svojo celotno kariero. Sprva je bil rokometni vratar, branil je za RK Šmartno. Po tem je dobil službo, zato je lažje usklajeval futsal in službo, kot pa rokomet in službo. Začel in končal je v Litiji, kjer je aktiven še danes. „V klub me je prvi povabil Tone Vrhovec,“ nas spomni Majcen, ki je v Litiji začel leta 1987, sklenil pa 2001. Decembra 2003 je Litijo pretresla tragedija, v delovni nesreči je umrl tedaj 26-letni Jože Pavšek. Ker so Litijani potrebovali vratarja, se je Majcen vrnil in pomagal v sezonah 2003/04 in 2004/05. V teh letih je bil sedemkrat državni prvak, vse sezone je odigral v dresu Litije. Ko je igral za Litijo, se ga je prijel tudi vzdevek Tiger, saj je na turnirju za pokal List, organizator je bil Mirko Plaznik, prejel dres, kjer je bil na njem prav – tiger.

Videopredstavitev Vojka Majcna:

Od prve uradne

V dresu Slovenije je Majcen zbral 37 nastopov. Debitiral je na sploh prvi tekmi Slovenije proti Slovaški (15.9. 1995), zadnjič je bil v postavi 29.10. 2000 proti Makedoniji. Majcen danes spet v Litiji bdi nad trenerskim delom vratarjev, to delo pa je opravljal tudi v članski reprezentanci in reprezentanci do 21 let.

„Vloga vratarjev se v futsalu menja, danes morajo znati igrati,“ poudari Majcen, ki z veseljem prenaša znanje za mlade. Njegov prvi učenec je bil prav Damir Puškar!

Začel na Kodeljevem, potem na Ig

„Sprva sem igral nogomet, tako kot vsi iz moje generacije,“ pove Damir Puškar (1987), ki pa je v nogometu doživel leto in pol trajajočo pavzo. Se pa je navduševal nad igranjem rekreativnih malonogometnih lig na Kodeljevem. „Svoj čas je bilo po šest ali sedem lig na Kodeljevem. Tam me je opazil Sead Nadarevič, ki je ravno pričenjal z delom na Igu v 2. SFL,“ se spominja Puškar, ki je bil med letoma 2005 in 2008 član Jome Buon Piatto, potem je sledila selitev v Litijo (2008 – 2015). Bil je član Proena Maribor (2015 – 2017) in Dobovca Pivovarne Kozel, kjer igra od 2017. „Mali nogomet sem imel vedno rad, tudi po turnirjih smo hodili z ekipo Slovana. Futsal mi je bolj pri srcu kot nogomet, ker si bolj v tekmi, igrišče je manjše, več se zgodi,“ pravi Damir, ki ob tem spomni, da mu je futsal veliko dal. Predvsem za življenje. „Odraščal sem v taki okolici. Če ne bi bilo futsala, vprašanje, kje bi končal. Ko si mlad, je okoli tebe polno skušnjav. S treningi in športom sem se tega ognil,“ pove.

Majcen, Pertovt, Horvat

„Vsak od trenerjev je imel name določen vpliv. Da bi nekoga izpostavljal, ne morem,“ odvrne na vprašanje o stroki. „Je pa res, da sem določen preskok doživel v mladi reprezentanci, ko sem začel trenirati z Vojkom Majcnom, ki je delal veliko z mano. V članski vrsti je z mano delal tudi Alan Pertovt, veliko sem treniral tudi sam. Vsak trener je imel nekaj svojega. Moram pa poudariti, da sem do izrazitejše priložnosti prišel, ko nas je v Litiji vodil Tomislav Horvat. Takrat sva bila vratarja s pokojnim Darkom Tokićem. Ko je Toka naredil napake na tekmi, mi je Horvat dal priložnost in me pognal v vodo. Izkoristil sem to in postal številka ena!“ navrže Puškar.

Videopredstavitev Damirja Puškarja:V dresu članov Slovenije je zbral 115 nastopov, debitiral je 14. marca 2009 proti Iranu. Z ekipo do 21 let je zaigral na 31 tekmah, en gol je prispeval, debi je doživel 19. maja 2006. Puškar je z reprezentanco do 21 let (vodil jo je Zoran Tesko) nastopil tudi na neuradnem evropskem prvenstvu U21 v Rusiji.

EP dobil prednost

Ko je igral za Slovenijo do 21 let, bi moral za odhod na neuradno evropsko prvenstvo dobiti neplačan dopust. Pa mu ga šefi niso dali. Ni okleval, dal je odpoved.. „Enostavno sem dal prednost reprezentanci. Ker me to veseli, ker je to zame velika čast. Zavedal sem se, da bom službo že našel,“ Puškar opiše, kako je izgubil službo, da bi lahko čuval slovenski gol v Rusiji.

Puškar ima sedem naslovov državnega prvaka, zbral pa je tudi devet naslovov pokalnega prvaka Slovenije.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 25.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Benjamin Melink in Rok Mordej
  Danes se začenja 3. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Igor Osredkar izbran na poziciji ogranizator/branilec, teden dni poprej Darko Tokić na mestu golmana.
 • 20.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Valdi Lakoseljac in Borut Kristan
  Danes zaključujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili na poziciji obrambni/organizator v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta tu Valdi Lakoseljac in Borut Kristan, bolje rečeno kar generacija 1978.
 • 19.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar
  Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunović in Igor Osredkar, ki sta se izkazala tudi z igranjem v tujini.
 • 18.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko
  Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.
 • 13.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič
  Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.
 • 12.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić
  Igor Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, zbral je 30 nastopov za člansko vrsto. Kar 45 nastopov pa je za Slovenijo zabeležil Darko Tokić.
 • 10.05.2020 | 1. SFL
  Izbiramo naj ekipo 1. SFL v 25 sezonah
  V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah.
 • 29.04.2020 | 1. SFL
  Ambicij s klubom in reprezentanco mu ne manjka
  Na Škofijah nadaljujejo z delom, ki temelji na mlajših selekcijah, kjer pripravljajo igralce na člansko vrsto. Pri tem jim je v pomoč tudi Domen Črnigoj boter mladinskega pogona FC Bronx Škofije. Da gre projekt v pravo smer, potrjujejo posamezni igralci, ki obetajo.
 • 27.04.2020 | 1. SFL
  Prepričan, da se Oplastu pišejo še boljši časi
  V minulih dneh smo na facebook strani Futsal.si izvedli anketo, s pomočjo katere smo prišli do zadetka, ki vas je v tej sezoni najbolj navdušil. Dosegel ga je Ilija Aleksić, igralec KMN Oplasta iz Kobarida.

DELI NA