11.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar

Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

Izbor Naj:

V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

V prvem zapisu predstavljamo Damirja Puškarja in Vojka Majcna.

Rokomet, potem futsal

Vojko Majcen (rojen leta 1968) je bil in ostal legenda Litije, kjer je branil svojo celotno kariero. Sprva je bil rokometni vratar, branil je za RK Šmartno. Po tem je dobil službo, zato je lažje usklajeval futsal in službo, kot pa rokomet in službo. Začel in končal je v Litiji, kjer je aktiven še danes. „V klub me je prvi povabil Tone Vrhovec,“ nas spomni Majcen, ki je v Litiji začel leta 1987, sklenil pa 2001. Decembra 2003 je Litijo pretresla tragedija, v delovni nesreči je umrl tedaj 26-letni Jože Pavšek. Ker so Litijani potrebovali vratarja, se je Majcen vrnil in pomagal v sezonah 2003/04 in 2004/05. V teh letih je bil sedemkrat državni prvak, vse sezone je odigral v dresu Litije. Ko je igral za Litijo, se ga je prijel tudi vzdevek Tiger, saj je na turnirju za pokal List, organizator je bil Mirko Plaznik, prejel dres, kjer je bil na njem prav – tiger.

Videopredstavitev Vojka Majcna:

Od prve uradne

V dresu Slovenije je Majcen zbral 37 nastopov. Debitiral je na sploh prvi tekmi Slovenije proti Slovaški (15.9. 1995), zadnjič je bil v postavi 29.10. 2000 proti Makedoniji. Majcen danes spet v Litiji bdi nad trenerskim delom vratarjev, to delo pa je opravljal tudi v članski reprezentanci in reprezentanci do 21 let.

„Vloga vratarjev se v futsalu menja, danes morajo znati igrati,“ poudari Majcen, ki z veseljem prenaša znanje za mlade. Njegov prvi učenec je bil prav Damir Puškar!

Začel na Kodeljevem, potem na Ig

„Sprva sem igral nogomet, tako kot vsi iz moje generacije,“ pove Damir Puškar (1987), ki pa je v nogometu doživel leto in pol trajajočo pavzo. Se pa je navduševal nad igranjem rekreativnih malonogometnih lig na Kodeljevem. „Svoj čas je bilo po šest ali sedem lig na Kodeljevem. Tam me je opazil Sead Nadarevič, ki je ravno pričenjal z delom na Igu v 2. SFL,“ se spominja Puškar, ki je bil med letoma 2005 in 2008 član Jome Buon Piatto, potem je sledila selitev v Litijo (2008 – 2015). Bil je član Proena Maribor (2015 – 2017) in Dobovca Pivovarne Kozel, kjer igra od 2017. „Mali nogomet sem imel vedno rad, tudi po turnirjih smo hodili z ekipo Slovana. Futsal mi je bolj pri srcu kot nogomet, ker si bolj v tekmi, igrišče je manjše, več se zgodi,“ pravi Damir, ki ob tem spomni, da mu je futsal veliko dal. Predvsem za življenje. „Odraščal sem v taki okolici. Če ne bi bilo futsala, vprašanje, kje bi končal. Ko si mlad, je okoli tebe polno skušnjav. S treningi in športom sem se tega ognil,“ pove.

Majcen, Pertovt, Horvat

„Vsak od trenerjev je imel name določen vpliv. Da bi nekoga izpostavljal, ne morem,“ odvrne na vprašanje o stroki. „Je pa res, da sem določen preskok doživel v mladi reprezentanci, ko sem začel trenirati z Vojkom Majcnom, ki je delal veliko z mano. V članski vrsti je z mano delal tudi Alan Pertovt, veliko sem treniral tudi sam. Vsak trener je imel nekaj svojega. Moram pa poudariti, da sem do izrazitejše priložnosti prišel, ko nas je v Litiji vodil Tomislav Horvat. Takrat sva bila vratarja s pokojnim Darkom Tokićem. Ko je Toka naredil napake na tekmi, mi je Horvat dal priložnost in me pognal v vodo. Izkoristil sem to in postal številka ena!“ navrže Puškar.

Videopredstavitev Damirja Puškarja:V dresu članov Slovenije je zbral 115 nastopov, debitiral je 14. marca 2009 proti Iranu. Z ekipo do 21 let je zaigral na 31 tekmah, en gol je prispeval, debi je doživel 19. maja 2006. Puškar je z reprezentanco do 21 let (vodil jo je Zoran Tesko) nastopil tudi na neuradnem evropskem prvenstvu U21 v Rusiji.

EP dobil prednost

Ko je igral za Slovenijo do 21 let, bi moral za odhod na neuradno evropsko prvenstvo dobiti neplačan dopust. Pa mu ga šefi niso dali. Ni okleval, dal je odpoved.. „Enostavno sem dal prednost reprezentanci. Ker me to veseli, ker je to zame velika čast. Zavedal sem se, da bom službo že našel,“ Puškar opiše, kako je izgubil službo, da bi lahko čuval slovenski gol v Rusiji.

Puškar ima sedem naslovov državnega prvaka, zbral pa je tudi devet naslovov pokalnega prvaka Slovenije.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 01.10.2020 | 1. SFL
  Pod drobnogledom igra s pivotom in napad Silika
  S tekmami 4. kroga se nadaljuje državno prvenstvo. Vodilni Dobovec odhaja v Zagorje, takisto vodilni Ptuj pričakuje Bronxe, pri Miletu Simeunoviču in Siliku gostuje Litija, derbi spodnjega dela je v Ljutomeru, Sevnica pričakuje Oplast.
 • 30.09.2020 | 1. SFL
  Po zmagi na Obali misli pri Oplastu
  V Sevnici so si oddahnili, po dveh uvodnih porazih so v tretjem krogu dočakali točke, kar tri, zdaj pa so z mislimi že pri Oplastu, ki ga gostijo v 4. krogu 1. SFL, to bo v petek, 2.10.
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Dobovec in Ptuj sama na vrhu
  Končan je 3. krog 1. SFL, na vrhu FK Dobovec in FC Hiša daril Ptuj, ki imata popoln izkupiček. Tekma meseca brez zmagovalca, KMN Tomaž Šic Bar in FK Dobrepolje še brez točk, ŠD Mlinše prvič poraženo.
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Kamere na tekmi meseca v Kobaridu
  Današnji petek bo obeležila tekma KMN Oplast Kobarid – FK Siliko, ki jo boste lahko od 20. ure dalje spremljali v prenosu na spletni strani www.futsal.si. To bo tekma 6. in 7. ekipe 1. SFL, Oplast prihaja na tekmo s tremi točkami, Siliko pa ima po dveh krogih eno točko.
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Litijani trenirajo, gostje bi radi popravili vtis
  Po reprezentančni pavzi se vrača prvoligaški futsal. Danes je na sporedu 3. krog, oči pa uprte v Kobarid, na Ptuj in Škofije, ter v Litijo in Rogaško Slatino. Tekma beseca KMN Oplast Kobarid – FK Siliko je tekma meseca, zato tudi prenos na spletni strani www.futsal.si!
 • 25.09.2020 | 1. SFL
  Po dveh ničlah po točke na Obalo
  „Lahko smo razočarani, ker nismo osvojili točk. To je edino, kar me je jezilo po zadnji domači tekmi, ko smo priznali premoč Ptuju. A končnih 4:8 ni realen pokazatelj razmerij na terenu,“ poudari Gačnik, ko se ozre na odigrano v 1. in 2. krogu.
 • 24.09.2020 | 1. SFL
  Ptujčani z vlogo favorita, Mlinše po nove točke
  Na Ptuju se v 3. krogu 1. SFL, liga se po reprezentančni pavzi nadaljuje jutri, obeta izjemna tekma, srečala se bosta zasedbi domačega FC Hiša Daril Ptuj in ŠD Mlinše. Oboji prihajajo na tekmo s popolnim izkupičkom – s po šestimi točkami iz dveh tekem!
 • 24.09.2020 | 1. SFL
  V Dobrepolju nabirajo izkušnje, Dobovec pogleduje v Evropo
  Na prve točke v 1. SFL še čakajo v taboru FK Dobrepolje. V prvem krogu so priznali premoč Litiji, potem so izgubili v Zagorju proti ŠD Mlinše. Tokrat o tekmi FK Dobovec – FK Dobrepolje, ki je ena od petih tekem 3. kroga 1. SFL.
 • 23.09.2020 | 1. SFL
  Simeunovič opozarja na rezerve pred gostovanjem v Posočju
  Vrhniški Siliko je sezono začel z remijem in porazom, pred gostovanjem v Kobaridu premorejo točko. Že zdaj pa je jasno, da prav tekma KMN Oplast Kobarid – Siliko tekma meseca, zato jo boste lahko v petek spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani www.futsal.si.
 • 22.09.2020 | 1. SFL
  Na Škofijah zadovoljni, misli pri Sevnici
  Varovanci trenerja Marka Hrvatina imajo po dveh krogih 1. SFL štiri točke, selekcija U19 pa je v 1. krogu vknjižila visoko zmago proti Dobovcu.

DELI NA