19.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar

Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunovič in Igor Osredkar.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji obrambni/organizator:
Igor Kragelj
Borut Kristan
Valdi Lakošeljac
Mile Simeunović
Igor Osredkar
Zoran Tesko

Iz Vuka v Italijo

Mile Simeunovič (1976) danes uspešno deluje na Vrhniki v Futsal klubu Siliko. S treningi na novo sezono bo ekipa začela avgusta, ambicij Simeunoviču ne manjka. Kot trener z bogato kariero pa ima svojim igralcem kaj povedati in pokazati. V 20 sezonah je igral v devetih klubih, zbral osem državnih in sedem pokalnih naslovov, v dresu Slovenije pa je vknjižil 60 nastopov in 23 golov. Sprva je igral za Vuko Ljubljana (sezona 1996/97), potem pa odšel v Italijo (Firence in Bologna med letoma 1997 in 2000), od tu pa v Rusijo, kjer je bil v Norilsku šest let. Do konca bogate futsal kariere je branil še barve hrvaškega Gospića, Gip Betona MTO, Litije, Dobovca Pivovarne Kozel in Proena Maribor ter drugoligaša Bautima.

Videopredstavitev Mileta Simeunoviča:Unovčiti svoje kvalitete

„Zelo hitro sem spoznal, da mi bolj ustreza futsal kot nogomet, vse skupaj pa se je začelo pri 13,14 letih. Ključen je bil tudi preskok z asfalta v dvorano. Prvo sezono ligaškega državnega prvenstva sem zamudil, potem pa sem bil že član Vuka Ljubljana,“ se spominja začetkov. Hitro so ga opazili na tujem pri sosedih v Italiji, s pomočjo prevajalke so se dogovorili za prihod Simeunoviča v Italijo.

„Dejansko se mi ni šlo v Italijo. Bil sem srečen v Ljubljani, imel sem dekle, zdelo se mi je, da se svet vrti okoli mene,“ se spominja tistih časov. A je šel na tuje, potem tudi v Rusijo in na Hrvaško. „Danes pri naših igralcih pogrešam to vrlino, da bi znali unovčiti svoje nesporne kvalitete,“ vleče paralelo med svojimi in današnjimi časi. „Bil pa sem čudna glava, trmast. Trenerjem, ki so me vodili, ni bilo lahko. To tedanji selektor Dušan Razboršek dobro ve,“ Simeunovič priznava, da z njim ni bilo lahko, poudari pa, da je vedno živel na in zunaj terena kot pravi profesionalec. Danes je trener, mentor, vzor.

„Današnji futsal je šel preveč v taktiko, preveč v obrambo. Premalo je napada. Preveč se govori o obrambi... Mislim, da bi bilo treba povečati gol in dati hitrejšo žogo. Da bo več golov, da bodo napadalci v prednosti,“ pa Simeunovič o svojem pogledu na današnji in morebitni jutrišnji futsal.

S Fiderškom

Na tujem pa je od leta 2014 Igor Osredkar (1986), ki je navdušuje v dresu Makarske, vmes je bil tudi član zagrebškega Nacionala. „Treniramo in čakamo nadaljevanje prvenstva,“ pravi Osredkar, ki se mu je v Makarski pridružil tudi reprezentančni soigralec Matej Fideršek.

Dokazovanje na tujem

„Star sem bil 27 let, z ženo sva bila poročena, ustvarila sva si dom. Odločen sem bil, da če že grem na tuje, skušam nekaj zaslužiti, ob tem pa spoznati nove ljudi, sredine,“ kapetan reprezentance o tem, zakaj je šel na tuje in uspel. Pa mu ni bilo vedno lahko. „Vedeli so domačini, da sem prišel v novo okolje, da dobim nekaj več kot oni. Proti meni so se dokazovali, tudi podajali niso. Po prvi tekmi so videli, kaj delam in da dajem vse od sebe in sem pravi. Ko to preživiš, nate gledajo drugače,“ nadaljuje Osredkar, ki je sprva igra nogomet na Slovanu, a njegova in klubska pričakovanja niso ujela.

Vrnil se je v Litijo, to so hitro izvedeli v Futsal klubu Litija in ga poklicali. Spomni se, da je takrat dobil tudi prvi pravi denar, kar mu je, to ne skriva, prav prišlo. Ostalo je zgodovina.

Videopredstavitev Igorja Osredkarja:„V futsalu nisem imel velikih pričakovanj. Igra mi je bila všeč, rad sem treniral, veliko sem delal zase dodatno. Prišla je reprezentanca, začel sem hoditi po svetu,“ Osredkar za konec še o tem, kaj mu je futsal še dal.

Osredkar je danes s 156 nastopi in 77 goli za Slovenijo rekorder v teh statističnih prvinah. V dresu Slovenije je debitiral 30.1. 2005. V 1. SFL je nosil dres Litije in Gorice, štirikrat je bil prvak 1. SFL.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2020 | 1. SFL
  Futsal sezona 2019/2020 tudi uradno zaključena
  Na podlagi 27. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je Izvršni odbor NZS na 48. seji dne 29.05.2020 sprejel tri sklepe.
 • 27.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Davorin Šnofl in Rok Grželj
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Zadnja dva kandidata na levem boku sta Davorin Šnofl in Rok Grželj.
 • 26.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Slaviša Goranovič in Damir Pertič
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. V tem tednu smo na levem boku, danes pa pod drobnogledom Slaviša Goranovič in Damir Pertič.
 • 25.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Benjamin Melink in Rok Mordej
  Danes se začenja 3. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Igor Osredkar izbran na poziciji ogranizator/branilec, teden dni poprej Darko Tokić na mestu golmana.
 • 20.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Valdi Lakoseljac in Borut Kristan
  Danes zaključujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili na poziciji obrambni/organizator v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta tu Valdi Lakoseljac in Borut Kristan, bolje rečeno kar generacija 1978.
 • 18.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko
  Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.
 • 13.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič
  Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.
 • 12.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić
  Igor Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, zbral je 30 nastopov za člansko vrsto. Kar 45 nastopov pa je za Slovenijo zabeležil Darko Tokić.
 • 11.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar
  Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

DELI NA