16.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Kristjan Čujec in Rajko Uršič

Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Smo v Posočju, z nami pa Kristjan Čujec in Rajko Uršič.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer o mestu v najboljši ekipi odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Kristjan Čujec (1988) je pred dobrimi tremi meseci in pol še tretjič prejel nagrado Zlata žoga, ki jo podeljuje KMN pri NZS igralcu, ki najbolj zaznamuje minulo koledarsko leto. Čujec to počne že skoraj desetletje in pol!

Začel pri Puntarju

Njegov ded in oče sta igrala za NK Tolmin, oče pa se je preizkusil tudi v Nemčiji. Z nogometom je začel tudi Čujec, ki je sprva igra za Tolmin, potem je bil kratek čas na treningu v Novi Gorici. Pa se je vrnil domov in se pri Puntarju zapisal futsalu.

Prvi v Španiji

Debi v 1. SFL je doživel v 1. krogu 1. SFL 2005/2006, za upornike pa je dosegel 102 gola. V Tolminu je ostal do leta 2011, potem se je odločil, da se preizkusi in zaigra na tujem. Čujec se lahko upravičeno pohvali, da je tudi prvi Slovenec, ki je zaigral v Španiji – igral je za Cajo Segovio in Ribero Navarro. Danes je član Dobovca Pivovarne Kozel, s katerim je podaljšal sodelovanje še za leto dni. Pred tem je igral za Puntar, Luparense, Asti, Araz, New Team, PesaroFano, Ribera Navarra, Segovia, FC Nacional Zagreb. Leta 2014 je šel na pomoč azerbajdžanskemu Arazu, ki je nastopil na finalnem turnirju lige prvakov. Med letoma 2014 in 2017 se je vnovič preizkusil v Italiji in na Hrvaškem.

Videopredstavitev Kristjana Čujca:



Vmes je tudi uspešno končal študij gospodarskega inženiringa, postal oče in si ustvaril družino. Kljub temu pa ima futsal še vedno tako zelo rad, da mu ni težko na trening ali tekmo z enega konca na drugi konec Slovenije. V reprezentanci U21 je zbral 25 nastopov in 19 golov, bil je tudi kapetan. S člani je zabeležil 115 tekem in 64 zadetkov, debitiral pa je 21.10. 2007.

V 1. SFL je zbral štiri naslove državnega prvaka.

Med temi, ki je obležil leta v 1. SFL, je tudi Rajko Uršič (1981).

Po Boštjanoi poti

V slovenskem futsalu sta brata Boštjan in Rajko Uršič pustila močan pečat. Rajko je šel po Boštjanovi poti. Rajko je s futsalom začel pri 18 letih, ko ga je tedanji trener tolminskega Puntarja Simon Kenda povabil k sodelovanju. Rajko mu je še danes hvaležen zato. Na svoji klubski poti pa je Rajko izmenično branil barve Puntarja in Oplasta. S Puntarjem je bil državni prvak 2010., z Oplastom pa 2010. in 2014.

Rajko je 2015. odigral zadnjo tekmo v 1. SFL; branil je barve Oplasta. Vmes si je ustvaril družino in se zaposlil.

Motivator in pol

Se je pa Rajko s svojo nepopustljivostjo zapisal v spomin svojih soigralcev. Na to je spomnil Jaka Sovdat, ki je bil z Rajkom v ekipi, ko je Oplast v sezoni 2013/2014 igral finale 1. SFL z Litijo, slednja pa je povedla 2:0 v zmagah. Na koncu je bilo 3:2 za Oplast. „Imeli smo Rajka Uršiča, ki je bil pravi motivator! Nikoli se ni predal, sledili smo mu. Po prvi zmagi se je popravilo vzdušje, potem smo povsem neobremenjeno nadaljevali,“ je povedal Sovdat.

Videopredstavitev Rajka Uršiča:



„Prijetne spomine imam na reprezentanco. Spomin se gola, ki sem ga dosegel proti Špancem leta 2006,“ se ozre v preteklost Rajko, ki je prvič zaigral za izbrano vrsto 20. decembra 2005 – Slovenija je v Kobaridu gostila Portugalsko z Ricardinhhem. Na prvi zadetek je Rajko počakal do maja 2006, ko je zabil na gostovanju na Češkem ob porazu proti domači vrsti (1:3). Med goli, ki jih je dosegel, pa verjetno najvišje kotira gol Špancem (17.11. 2006 1:3 za Španijo). Za Slovenijo je zbral 91 tekem, prispeval je 19 zadetkov. Rajko je zadnjič oblekel dres z državnim grbom 30. marca 2013.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.

DELI NA