16.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Kristjan Čujec in Rajko Uršič

Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Smo v Posočju, z nami pa Kristjan Čujec in Rajko Uršič.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer o mestu v najboljši ekipi odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Kristjan Čujec (1988) je pred dobrimi tremi meseci in pol še tretjič prejel nagrado Zlata žoga, ki jo podeljuje KMN pri NZS igralcu, ki najbolj zaznamuje minulo koledarsko leto. Čujec to počne že skoraj desetletje in pol!

Začel pri Puntarju

Njegov ded in oče sta igrala za NK Tolmin, oče pa se je preizkusil tudi v Nemčiji. Z nogometom je začel tudi Čujec, ki je sprva igra za Tolmin, potem je bil kratek čas na treningu v Novi Gorici. Pa se je vrnil domov in se pri Puntarju zapisal futsalu.

Prvi v Španiji

Debi v 1. SFL je doživel v 1. krogu 1. SFL 2005/2006, za upornike pa je dosegel 102 gola. V Tolminu je ostal do leta 2011, potem se je odločil, da se preizkusi in zaigra na tujem. Čujec se lahko upravičeno pohvali, da je tudi prvi Slovenec, ki je zaigral v Španiji – igral je za Cajo Segovio in Ribero Navarro. Danes je član Dobovca Pivovarne Kozel, s katerim je podaljšal sodelovanje še za leto dni. Pred tem je igral za Puntar, Luparense, Asti, Araz, New Team, PesaroFano, Ribera Navarra, Segovia, FC Nacional Zagreb. Leta 2014 je šel na pomoč azerbajdžanskemu Arazu, ki je nastopil na finalnem turnirju lige prvakov. Med letoma 2014 in 2017 se je vnovič preizkusil v Italiji in na Hrvaškem.

Videopredstavitev Kristjana Čujca:Vmes je tudi uspešno končal študij gospodarskega inženiringa, postal oče in si ustvaril družino. Kljub temu pa ima futsal še vedno tako zelo rad, da mu ni težko na trening ali tekmo z enega konca na drugi konec Slovenije. V reprezentanci U21 je zbral 25 nastopov in 19 golov, bil je tudi kapetan. S člani je zabeležil 115 tekem in 64 zadetkov, debitiral pa je 21.10. 2007.

V 1. SFL je zbral štiri naslove državnega prvaka.

Med temi, ki je obležil leta v 1. SFL, je tudi Rajko Uršič (1981).

Po Boštjanoi poti

V slovenskem futsalu sta brata Boštjan in Rajko Uršič pustila močan pečat. Rajko je šel po Boštjanovi poti. Rajko je s futsalom začel pri 18 letih, ko ga je tedanji trener tolminskega Puntarja Simon Kenda povabil k sodelovanju. Rajko mu je še danes hvaležen zato. Na svoji klubski poti pa je Rajko izmenično branil barve Puntarja in Oplasta. S Puntarjem je bil državni prvak 2010., z Oplastom pa 2010. in 2014.

Rajko je 2015. odigral zadnjo tekmo v 1. SFL; branil je barve Oplasta. Vmes si je ustvaril družino in se zaposlil.

Motivator in pol

Se je pa Rajko s svojo nepopustljivostjo zapisal v spomin svojih soigralcev. Na to je spomnil Jaka Sovdat, ki je bil z Rajkom v ekipi, ko je Oplast v sezoni 2013/2014 igral finale 1. SFL z Litijo, slednja pa je povedla 2:0 v zmagah. Na koncu je bilo 3:2 za Oplast. „Imeli smo Rajka Uršiča, ki je bil pravi motivator! Nikoli se ni predal, sledili smo mu. Po prvi zmagi se je popravilo vzdušje, potem smo povsem neobremenjeno nadaljevali,“ je povedal Sovdat.

Videopredstavitev Rajka Uršiča:„Prijetne spomine imam na reprezentanco. Spomin se gola, ki sem ga dosegel proti Špancem leta 2006,“ se ozre v preteklost Rajko, ki je prvič zaigral za izbrano vrsto 20. decembra 2005 – Slovenija je v Kobaridu gostila Portugalsko z Ricardinhhem. Na prvi zadetek je Rajko počakal do maja 2006, ko je zabil na gostovanju na Češkem ob porazu proti domači vrsti (1:3). Med goli, ki jih je dosegel, pa verjetno najvišje kotira gol Špancem (17.11. 2006 1:3 za Španijo). Za Slovenijo je zbral 91 tekem, prispeval je 19 zadetkov. Rajko je zadnjič oblekel dres z državnim grbom 30. marca 2013.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 13.08.2020 | 1. SFL
  Dobovec prihodnji teden proti Nemcem
  Po petih mesecih so prvi trening opravili tudi v taboru Dobovca Pivovarne Kozel, kjer ostaja tudi glavni trener Kujtim Morina, pri delu mu bo še naprej asistiral Zvone Mordej.
 • 13.08.2020 | 1. SFL
  Trenirajo tudi novinci, kapetan se je poslovil
  Po uvodnem pozdravu predsednika kluba, Jure Žnidaršič, so fantje pod vodstvom kondicijskega trenerja Uroša opravili prvi kondicijski trening in tako odprli priprave na posebno sezono, ki jo bo obeležilo tudi igranje Dobrepolja v novi športni dvorani.
 • 11.08.2020 | 1. SFL
  Začeli julija, generalka v Posočju
  Včeraj so z delom pričeli v FK Dobrepolje in FK Siliko, jutri začnejo v Dobovcu Pivovarni Kozel, FC Litiji in KMN Bronx Škofije, v nedeljo oz. ponedeljek bodo prvi trening opravili v FC Ptuj, v ponedeljek, 17.8., tudi v KMN Oplast Kobarid. Prihodnji teden z delom začnejo še v KMN Tomaž. Vadijo tudi v KMN Sevnica.
 • 10.08.2020 | 1. SFL
  Sezona se bo začela 4. septembra
  Drugi krog bo na sporedu 11. septembra, po tem krogu sledi premor zaradi reprezentančnih obveznosti, tretji krog pa bomo nadaljevali tako, kot je bilo prvotno v koledarju zapisano v petek, 25.9. 2020.
 • 10.08.2020 | 1. SFL
  Ptujčani imenovali novega trenerja
  Robert Grdović je nazadnje deloval v Turkmenistanu, kjer je bil leto dni tudi selektor tamkajšnje članske futsal reprezentance.
 • 07.08.2020 | 1. SFL
  KMN Sevnica z novim trenerjem
  Novi trener članske ekipe je postal Jože Gačnik, nekdanji slovenski reprezentant in nekdanji igralec, ki je pustil velik pečat v italijanskem klubskem futsalu.
 • 04.08.2020 | 1. SFL
  Na Ptuju začnejo 17. avgusta
  Koordinator in vodja članske ekipe pa bo Vinko Gajser, ki je nazadnje deloval v ŠD Brezje.
 • 02.08.2020 | 1. SFL
  Prilagoditve Futsal pravil igre
  Podrobno predstavitev sprememb pravil in novih smernic bomo pripravili trenerjem v sklopu licenčnega seminarja na dnevu slovenskega futsala v soboto, 29. avgusta.
 • 02.08.2020 | 1. SFL
  Novinec predstavil okrepitve
  Dres Dobrepolja bo oblekel Žan Tekavčič (1994), ki se bo prvič preizkusil v igranju futsala na tej kakovostni ravni. Pred tem je igral nogomet (Bravo Publikom, Bilje Renče). V Dobrepolje pa iz vrhniškega Silika prihajata bratranca Luka in Lazar Đorđević, oba člana srbske U-19 reprezentance.
 • 02.08.2020 | 1. SFL
  Trije prišli, dva odšla
  V KMN Oplast Kobarid so še naprej aktivni pri gradni svoje članske ekipe za novo sezono. Zasedbo sta zapustila Žan Koren in Nejc Kovačič, ki se družno selita v italijanskega ligaša Pordenone. Novinci v ekipi trenerja Zorana Teska pa so Marko, Matej in Andrej Mohorič.

DELI NA