17.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Janko Dolenc in Senudin Džafić

Danes nadaljujemo in hkrati tudi zaključujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Za konec še dva izjemna igralca – Janko Dolenc in Senudin Džafić.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V skupaj šestih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Temu smo dodali še dodatno šesterico im celotno ekipo razširili na 14 igralcev.

Tokratni Četrtek, petek in sobota pa so še zadnjič rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Nogomet v Avstriji, doma za Talce

Janko Dolenc (1966) je bil zagotovo igralec, ki je obeležil zadnje desetletje minulega stoletja. Prihaja iz Selnice ob Dravi, kjer je začel z nogometom, ki ga je v nadaljevanju igral v 3. avstrijski ligi. Vmes se je navdušil nad malim nogometom, kasneje futsalom in slavo žel v dresu mariborskih Talcev. “Opazili so me na turnirjih in me povabili v ekipo Mila Juventus,” pove Janko, ostalo pa je praktično zgodovina.

Videopredstavitev Janka Dolenca:



Strašna ekipa

Dolenc je v prvi sezoni 1. SFL igral za ekipo prvega državnega prvaka Mila Juventus iz Šentjurja, ki je zbral 43 točk, toliko tudi Vuko Ljubljana. Dolenc je bil s 25 goli prvi strelec. „Imeli smo strašno ekipo, tu so bili še Dobovičnik, Verboten, Lazić,“ opozarja Dolenc, ki spomni, da so bili to pionirski časi futsala, ko še praktično ni bilo posnetkov tekem in Youtubea.

Prvi (pokalni) strelec

Po koncu prvega prvenstva, tako je v seriji zapisov o futsalu zapisal Stane Damiš, je sledilo še uvodno pokalno tekmovanje. Tekme osmine finala so bile 19. in 20. aprila 1996, na njih je bilo doseženih 69 golov iz igre, trije pa s kazenskih strelov, ki so odločili o enem četrtfinalistu. Prvo srečanje je bilo odigrano v Murski Soboti, kjer je takratni državni prvak Mila Juventus iz Šentjurja napolnil mrežo moštva Keb Beltinci z izidom 9:2. Prvi strelec v zgodovini pokalnih slovenskih tekmovanj je bil gostujoči igralec Janko Dolenc, ki se je po koncu sezone za dve leti preselil v sevniško zasedbo Mizarstvo Krošelj, temu pa je sledila nesrečna poškodba kolena, ki je botrovala koncu kariere leta 2000. Čeprav je bil že domenjen, da se preseli v tabor Litije.

Dobre igre v dresu mariborskih Talcev so Dolencu prinesle tudi povabilo na priprave jugoslovanske reprezentance, ki se je pred neuradnim svetovnim prvenstvom 1991. zbrala v Mostarju.

Danes dela kot informatik na srednješolskem centru v Mariboru. Futsala in nogometa ne igra. Z veseljem pa se odzove druženjem, ki jih praviloma organizira nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek. Za Slovenijo je Dolenc v 12 tekmah dosegel pet zadetkov.

Prvi za Slovenijo

Tudi pri Senudinu Džafiću (1974) velja omeniti, da je bil prvi. 17. februarja 2003 je postal prvi Slovenec, ki je dosegel gol na EP v futsalu. V 5. minuti je zabil za vodstvo Slovenije proti Italiji, ki je gostila prvenstvo in ga na koncu tudi osvojila. Italijani so naše na premieri na evropski ravni porazili z 2:1.

8. v Evropi, trenerski prvenec v Splitu

Džafić je pustil močan pečat na slovenski (klubski) futsal sceni. Prihaja iz Ljubljane, futsal javnost pa je nase opozoril v dresu Litije. Od tu se je skupaj z Denisom Ibrišomovičem odpravil na tuje, bilo je v sezoni 2003/04. Prvega maja 2004, dobre štiri kroge pred koncem sezone, pa sta se Džafić in Ibrišimovič po zmagi Splita proti Torcidi (7:5, štiri gole je zabil Robert Jarni, dva pa Džafić) že veselila naslova državnega prvaka. V tej sezoni so se Splitčani uvrstili med osem najboljših v futsal ligi prvakov.

Videopredstavitev Senudina Džafića:

Prav v Dalmaciji je Džafić v sezoni 2008/09 začel trenersko kariero, ko je nasledil Tiaga Polida. Po delu na Hrvaškem je sledila selitev v Slovenijo, kjer je vodil Vuko Ljubljana in Proen Maribor, s katerim je bil leta 2016 državni in pokalni prvak Slovenije. Vmes je deloval tudi na Vrhniki v klubu FK Siliko.

V dresu Slovenije je zbral 35 nastopov, dosegel je 24 zadetkov.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.
  • 22.03.2024 | 1. SFL
    Oplast in THE Nutrition Extrem povedla, KMN Bronx do visoke prednosti
    S tekmama v Kobaridu in Ljutomeru se je začel četrtfinale 1. SFL, na Škofijah prva od dveh tekem za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025.

DELI NA