17.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Janko Dolenc in Senudin Džafić

Danes nadaljujemo in hkrati tudi zaključujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Za konec še dva izjemna igralca – Janko Dolenc in Senudin Džafić.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V skupaj šestih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Temu smo dodali še dodatno šesterico im celotno ekipo razširili na 14 igralcev.

Tokratni Četrtek, petek in sobota pa so še zadnjič rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Nogomet v Avstriji, doma za Talce

Janko Dolenc (1966) je bil zagotovo igralec, ki je obeležil zadnje desetletje minulega stoletja. Prihaja iz Selnice ob Dravi, kjer je začel z nogometom, ki ga je v nadaljevanju igral v 3. avstrijski ligi. Vmes se je navdušil nad malim nogometom, kasneje futsalom in slavo žel v dresu mariborskih Talcev. “Opazili so me na turnirjih in me povabili v ekipo Mila Juventus,” pove Janko, ostalo pa je praktično zgodovina.

Videopredstavitev Janka Dolenca:Strašna ekipa

Dolenc je v prvi sezoni 1. SFL igral za ekipo prvega državnega prvaka Mila Juventus iz Šentjurja, ki je zbral 43 točk, toliko tudi Vuko Ljubljana. Dolenc je bil s 25 goli prvi strelec. „Imeli smo strašno ekipo, tu so bili še Dobovičnik, Verboten, Lazić,“ opozarja Dolenc, ki spomni, da so bili to pionirski časi futsala, ko še praktično ni bilo posnetkov tekem in Youtubea.

Prvi (pokalni) strelec

Po koncu prvega prvenstva, tako je v seriji zapisov o futsalu zapisal Stane Damiš, je sledilo še uvodno pokalno tekmovanje. Tekme osmine finala so bile 19. in 20. aprila 1996, na njih je bilo doseženih 69 golov iz igre, trije pa s kazenskih strelov, ki so odločili o enem četrtfinalistu. Prvo srečanje je bilo odigrano v Murski Soboti, kjer je takratni državni prvak Mila Juventus iz Šentjurja napolnil mrežo moštva Keb Beltinci z izidom 9:2. Prvi strelec v zgodovini pokalnih slovenskih tekmovanj je bil gostujoči igralec Janko Dolenc, ki se je po koncu sezone za dve leti preselil v sevniško zasedbo Mizarstvo Krošelj, temu pa je sledila nesrečna poškodba kolena, ki je botrovala koncu kariere leta 2000. Čeprav je bil že domenjen, da se preseli v tabor Litije.

Dobre igre v dresu mariborskih Talcev so Dolencu prinesle tudi povabilo na priprave jugoslovanske reprezentance, ki se je pred neuradnim svetovnim prvenstvom 1991. zbrala v Mostarju.

Danes dela kot informatik na srednješolskem centru v Mariboru. Futsala in nogometa ne igra. Z veseljem pa se odzove druženjem, ki jih praviloma organizira nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek. Za Slovenijo je Dolenc v 12 tekmah dosegel pet zadetkov.

Prvi za Slovenijo

Tudi pri Senudinu Džafiću (1974) velja omeniti, da je bil prvi. 17. februarja 2003 je postal prvi Slovenec, ki je dosegel gol na EP v futsalu. V 5. minuti je zabil za vodstvo Slovenije proti Italiji, ki je gostila prvenstvo in ga na koncu tudi osvojila. Italijani so naše na premieri na evropski ravni porazili z 2:1.

8. v Evropi, trenerski prvenec v Splitu

Džafić je pustil močan pečat na slovenski (klubski) futsal sceni. Prihaja iz Ljubljane, futsal javnost pa je nase opozoril v dresu Litije. Od tu se je skupaj z Denisom Ibrišomovičem odpravil na tuje, bilo je v sezoni 2003/04. Prvega maja 2004, dobre štiri kroge pred koncem sezone, pa sta se Džafić in Ibrišimovič po zmagi Splita proti Torcidi (7:5, štiri gole je zabil Robert Jarni, dva pa Džafić) že veselila naslova državnega prvaka. V tej sezoni so se Splitčani uvrstili med osem najboljših v futsal ligi prvakov.

Videopredstavitev Senudina Džafića:

Prav v Dalmaciji je Džafić v sezoni 2008/09 začel trenersko kariero, ko je nasledil Tiaga Polida. Po delu na Hrvaškem je sledila selitev v Slovenijo, kjer je vodil Vuko Ljubljana in Proen Maribor, s katerim je bil leta 2016 državni in pokalni prvak Slovenije. Vmes je deloval tudi na Vrhniki v klubu FK Siliko.

V dresu Slovenije je zbral 35 nastopov, dosegel je 24 zadetkov.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 13.07.2020 | 1. SFL
  Izkušnje lanske sezone bi rad unovčil že letos
  „Od tujcev, ki so prišli sem se naučil ogromno. Ko treniraš s takimi igralci, lahko vidiš, koliko dela moraš še vložiti v to, da se približaš nivoju, na katerem igrajo oni. Vsi štirje so bili izjemni. Edson se mi je zdel najbolj kompleten igralec, ki je imel kvaliteto, da lahko sam reši tekmo,“ Marko o tem, kako kvalitetne soigralce je imel lani.
 • 11.07.2020 | 1. SFL
  Dobovec v svojo ekipo dodal še Luko Perića
  Leta 2016 je bil razglašen za najboljšega mladega igralca. Pet let je že hrvaški reprezentant, je tudi dobitnik srebrne medalje na evropskem prvenstvu U19.
 • 10.07.2020 | 1. SFL
  Jeremy Bukovec bo okrepil Ptuj
  „Rad bi dokončal šolanje, zato se vračam v Slovenijo,“ je pojasnil Bukovec, ki je v minuli sezoni igral v Italiji v ekipi AS Buldog TNT Lucrezia.
 • 08.07.2020 | 1. SFL
  Hrvaški reprezentant okrepil Dobovec
  Dobovec Pivovarna Kozel je v svoje vrste dodal novega igralca. Po novem bo dres kozlov nosil 33-letni hrvaški reprezentant Tihomir Novak, ki velja za najboljšega hrvaškega igralca.
 • 08.07.2020 | 1. SFL
  Konec avgusta vnovič Dan slovenskega futsala
  V ta namen, s tem obvestilom, oziroma razpisom, v kolikor obstaja zanimanje za organizacijo dogodka, poziva zainteresirane klube, društva…., k posredovanju kandidature za organizacijo tega dogodka.
 • 06.07.2020 | 1. SFL
  Pomemben korak za futsal
  Od leta 2014 so lahko futsal igrali igralci, ki so bili registrirani za ekipe, ki so igrali v 3. SNL.
 • 02.07.2020 | 1. SFL
  Znan koledar futsal tekmovanj za sezono 2020/21
  Koledar tekmovanj za tekmovalno leto 2020/2021 je pripravljen in usklajen s koledarjem tekmovanj UEFA in FIFA, v njem pa so okvirno zajeta tudi tekmovanja v mlajših kategorijah, ki bodo natančneje definirana na podlagi potrjenih prijav v tekmovanja.
 • 30.06.2020 | 1. SFL
  Dobovec zadržal trenerski dvojec
  Prijateljska in strokovna futsal naveza, ki se odraža tudi v izvrstnih tekmovalnih dosežkih ekipe, tako vstopa v četrto leto izjemnega sodelovanja, so še dodali v klubu, ki bo tudi letos zastopal slovenski futsal v ligi prvakov.
 • 23.06.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Ekipa minulih 25 sezone 1. SFL
  Letošnja sezona 1. SFL je bila jubilejna. Četrt stoletja bo že, odkar se je začelo državno prvenstvo v obliki ligaškega tekmovanja. Jubilejno sezono smo v času koronevirusa in prekinjenih tekmovanj obeležili tudi na svojevrsten način na spletni strani in Facebook strani Futsalsi.
 • 22.06.2020 | 1. SFL
  V 1. SFL želijo pripravljeni
  Ekipa ŠD Mlinše je v minuli sezoni 2. SFL zbrala 47 točk (19 tekem, 15 zmag, po dva remija in poraza). Dosegla je 96 zadetkov, prejela jih je 41. Nik Smrkolj je dosegel 19 golov, Tim Lipovšek 17, Janez Močnik Guna 15. Kapetan Janez Dolinšek ima 90 nastopov v 2. SFL, Tim Lipovšek 84.

DELI NA