17.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Janko Dolenc in Senudin Džafić

Danes nadaljujemo in hkrati tudi zaključujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Za konec še dva izjemna igralca – Janko Dolenc in Senudin Džafić.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V skupaj šestih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Temu smo dodali še dodatno šesterico im celotno ekipo razširili na 14 igralcev.

Tokratni Četrtek, petek in sobota pa so še zadnjič rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Nogomet v Avstriji, doma za Talce

Janko Dolenc (1966) je bil zagotovo igralec, ki je obeležil zadnje desetletje minulega stoletja. Prihaja iz Selnice ob Dravi, kjer je začel z nogometom, ki ga je v nadaljevanju igral v 3. avstrijski ligi. Vmes se je navdušil nad malim nogometom, kasneje futsalom in slavo žel v dresu mariborskih Talcev. “Opazili so me na turnirjih in me povabili v ekipo Mila Juventus,” pove Janko, ostalo pa je praktično zgodovina.

Videopredstavitev Janka Dolenca:Strašna ekipa

Dolenc je v prvi sezoni 1. SFL igral za ekipo prvega državnega prvaka Mila Juventus iz Šentjurja, ki je zbral 43 točk, toliko tudi Vuko Ljubljana. Dolenc je bil s 25 goli prvi strelec. „Imeli smo strašno ekipo, tu so bili še Dobovičnik, Verboten, Lazić,“ opozarja Dolenc, ki spomni, da so bili to pionirski časi futsala, ko še praktično ni bilo posnetkov tekem in Youtubea.

Prvi (pokalni) strelec

Po koncu prvega prvenstva, tako je v seriji zapisov o futsalu zapisal Stane Damiš, je sledilo še uvodno pokalno tekmovanje. Tekme osmine finala so bile 19. in 20. aprila 1996, na njih je bilo doseženih 69 golov iz igre, trije pa s kazenskih strelov, ki so odločili o enem četrtfinalistu. Prvo srečanje je bilo odigrano v Murski Soboti, kjer je takratni državni prvak Mila Juventus iz Šentjurja napolnil mrežo moštva Keb Beltinci z izidom 9:2. Prvi strelec v zgodovini pokalnih slovenskih tekmovanj je bil gostujoči igralec Janko Dolenc, ki se je po koncu sezone za dve leti preselil v sevniško zasedbo Mizarstvo Krošelj, temu pa je sledila nesrečna poškodba kolena, ki je botrovala koncu kariere leta 2000. Čeprav je bil že domenjen, da se preseli v tabor Litije.

Dobre igre v dresu mariborskih Talcev so Dolencu prinesle tudi povabilo na priprave jugoslovanske reprezentance, ki se je pred neuradnim svetovnim prvenstvom 1991. zbrala v Mostarju.

Danes dela kot informatik na srednješolskem centru v Mariboru. Futsala in nogometa ne igra. Z veseljem pa se odzove druženjem, ki jih praviloma organizira nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek. Za Slovenijo je Dolenc v 12 tekmah dosegel pet zadetkov.

Prvi za Slovenijo

Tudi pri Senudinu Džafiću (1974) velja omeniti, da je bil prvi. 17. februarja 2003 je postal prvi Slovenec, ki je dosegel gol na EP v futsalu. V 5. minuti je zabil za vodstvo Slovenije proti Italiji, ki je gostila prvenstvo in ga na koncu tudi osvojila. Italijani so naše na premieri na evropski ravni porazili z 2:1.

8. v Evropi, trenerski prvenec v Splitu

Džafić je pustil močan pečat na slovenski (klubski) futsal sceni. Prihaja iz Ljubljane, futsal javnost pa je nase opozoril v dresu Litije. Od tu se je skupaj z Denisom Ibrišomovičem odpravil na tuje, bilo je v sezoni 2003/04. Prvega maja 2004, dobre štiri kroge pred koncem sezone, pa sta se Džafić in Ibrišimovič po zmagi Splita proti Torcidi (7:5, štiri gole je zabil Robert Jarni, dva pa Džafić) že veselila naslova državnega prvaka. V tej sezoni so se Splitčani uvrstili med osem najboljših v futsal ligi prvakov.

Videopredstavitev Senudina Džafića:

Prav v Dalmaciji je Džafić v sezoni 2008/09 začel trenersko kariero, ko je nasledil Tiaga Polida. Po delu na Hrvaškem je sledila selitev v Slovenijo, kjer je vodil Vuko Ljubljana in Proen Maribor, s katerim je bil leta 2016 državni in pokalni prvak Slovenije. Vmes je deloval tudi na Vrhniki v klubu FK Siliko.

V dresu Slovenije je zbral 35 nastopov, dosegel je 24 zadetkov.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 13.08.2020 | 1. SFL
  V Litiji krepko premešali karte
  Novinci so Matej Fideršek, Denis Totoškovič, Luka Jamnik in Španec Pele. Zaradi obvezne karantene na treningu še ni bilo brazilskega dvojca Jonhn Lennon in Arnon, prvi se je vrnil, drugi pa je v novinec v taboru 10-kratnega državnega prvaka.
 • 13.08.2020 | 1. SFL
  Dobovec prihodnji teden proti Nemcem
  Po petih mesecih so prvi trening opravili tudi v taboru Dobovca Pivovarne Kozel, kjer ostaja tudi glavni trener Kujtim Morina, pri delu mu bo še naprej asistiral Zvone Mordej.
 • 13.08.2020 | 1. SFL
  Trenirajo tudi novinci, kapetan se je poslovil
  Člansko ekipo bo vodil Dani Kaljevič, s svojim strokovnim štabom pa je minuli torek v Predstrugah zbral večino fantov, ki bodo v letošnji sezoni branili barve kluba.
 • 11.08.2020 | 1. SFL
  Začeli julija, generalka v Posočju
  Včeraj so z delom pričeli v FK Dobrepolje in FK Siliko, jutri začnejo v Dobovcu Pivovarni Kozel, FC Litiji in KMN Bronx Škofije, v nedeljo oz. ponedeljek bodo prvi trening opravili v FC Ptuj, v ponedeljek, 17.8., tudi v KMN Oplast Kobarid. Prihodnji teden z delom začnejo še v KMN Tomaž. Vadijo tudi v KMN Sevnica.
 • 10.08.2020 | 1. SFL
  Sezona se bo začela 4. septembra
  Drugi krog bo na sporedu 11. septembra, po tem krogu sledi premor zaradi reprezentančnih obveznosti, tretji krog pa bomo nadaljevali tako, kot je bilo prvotno v koledarju zapisano v petek, 25.9. 2020.
 • 10.08.2020 | 1. SFL
  Ptujčani imenovali novega trenerja
  Robert Grdović je nazadnje deloval v Turkmenistanu, kjer je bil leto dni tudi selektor tamkajšnje članske futsal reprezentance.
 • 07.08.2020 | 1. SFL
  KMN Sevnica z novim trenerjem
  Novi trener članske ekipe je postal Jože Gačnik, nekdanji slovenski reprezentant in nekdanji igralec, ki je pustil velik pečat v italijanskem klubskem futsalu.
 • 04.08.2020 | 1. SFL
  Na Ptuju začnejo 17. avgusta
  Koordinator in vodja članske ekipe pa bo Vinko Gajser, ki je nazadnje deloval v ŠD Brezje.
 • 02.08.2020 | 1. SFL
  Prilagoditve Futsal pravil igre
  Podrobno predstavitev sprememb pravil in novih smernic bomo pripravili trenerjem v sklopu licenčnega seminarja na dnevu slovenskega futsala v soboto, 29. avgusta.
 • 02.08.2020 | 1. SFL
  Novinec predstavil okrepitve
  Dres Dobrepolja bo oblekel Žan Tekavčič (1994), ki se bo prvič preizkusil v igranju futsala na tej kakovostni ravni. Pred tem je igral nogomet (Bravo Publikom, Bilje Renče). V Dobrepolje pa iz vrhniškega Silika prihajata bratranca Luka in Lazar Đorđević, oba člana srbske U-19 reprezentance.

DELI NA