12.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić

Nadaljujemo s predstavijo uvodnih igralcev, ki sta bila izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Danes predstavljamo Igorja Bratića in Darka Tokića.

Izbor Naj:

V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

Začel na Gorenjskem

Igor Bratić (rojen leta 1988) je Ljubljančan, športno pot pa je začel na Gorenjskem, takoj pa se je zapisal futsalu. Njegovi začetki segajo v drugoligaško ekipo MNK Zalog, ki sta ga, tako poudari Igor, vodila brata Štojs. Igorjev oče Ivan jih je opazil in priporočil sina, ki je tam branil dve sezoni. Ko se je klub poslovil od 2. SFL, je Igor iskal novo sredino. Dokončno pa je nase opozoril na enem od turnirjev na Koprski noči, kjer je bil v ekipi z Miletom Simeunovičem. Po dobrih obrambah na Obali so v Litiji dokončno prižgali zeleno luč, da se jim Bratić pridruži. Sprva se je kalil v 2. SFL v tedanji ekipi Zlatarna Lea. Poleti 2008 se je Bratić preselil v ambiciozno sredino Bautim, ki pa je po treh mesecih končala z igranjem. Od tu je šel Igor v škofjeloški Stripy, branil je še za Divačo Casino Safir in Vuko Ljubljana.

Videopredstavitev Igorja Bratića:

Naslova z Oplastom

Pet let je Bratić igral za Oplast. V tem času je bil tudi državni in pokalni prvak. Leta 2014 je Oplast s 3:2 v zmagah v finalu po preobratu osvojl naslov, slavili so sredi Litije. Leto dni kasneje so bili igralci iz Posočja tudi zmagovalci pokala Terme Olimia. Danes je Bratić spet v Litiji, kamor je prišel z Gorenjske.

Hvaležen Tokiću

„Vedno sem si želel biti le in samo golman. Nič drugega me ni zanimalo,“ pravi Bratić, ki je v teh letih veliko časa vložil tudi v šolanje. Danes je tik pred zagovorom magistrske naloge iz energetike. V svoji karieri je imel Bratić številne trenerje. „Največ sem se naučil od očeta Ivana, potem pa sta tu še zagotovo Saša Leban in Vojko Majcen,“ nam pove, sklene pa z nekaj mislimi, ki jih je namenil žal pokojnemu Darku Tokiću:
„Darko mi je zelo pomagal, ko sem kot 16-letni fant prišel v Litijo, kjer se vedno pričakuje najboljše in največ. To je za mlade fante lahko težko in zahtevno. Toka pa je bil tisti, ki je znal ta pritisk razbremeniti, povedati in pokazati drugače, predvsem pa določene stvari obrniti na hec. Takoj je bilo lažje. To, kar me je naučil, sem uporabil tudi v ekipi Stripyja, ko so v naše člansko moštvo prihajali mladi igralci.“

Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, prvič je branil v dresu Slovenije 19.5. 2006. Osem let za tem pa je 6.1. 2014 prvič oblekel članski dres Slovenije, za katero je vknjižil 30 nastopov, debitiral pa je proti Špancem.

Tudi trener in sodnik

Tri leta so minila od smrti Darka Tokića, spomin na tega dobrodušnega in vedrega človeka pa še vedno živi.

Tokić je igralsko kariero končal leta 2014, z Litijani pa je bil sedemkrat državni prvak, igral je tudi v Gorici, kamor se je preselil skupaj z Igorjem Osredkarjem. Po končani igralski karieri je bil aktiven sodnik in trener. V Futsal clubu Litija je uspešno vodil selekciji do 15 in do 19 let.

45 tekem za Slovenijo

Tokić je v slovenskem reprezentančnem dresu debitiral 22. oktobra 2003 na tekmi Slovenija – Madžarska, ko je bilo v Gorišnici 5:3. Zadnjič pa je branil barve države 15. aprila 2008 na tekmi Portugalska – Slovenija, ki se je v Lizboni končala z 0:3. Za Slovenijo je zbral 45 tekem.

Videopredstavitev Darka Tokića:V Darkov spomin se vsako jesen v Litiji organizira tudi memorialni turnir, lani je bil na sporedu že drugi po vrsti. „Ponovno je bila udeležba vseh povabljencev fenomenalna. Ob tej priložnosti se jim še enkrat zahvaljujem za vse. Brez njih tega dogodka ne bi bilo. Vsa ta velika udeležba kaže, kako velik je bil naš Darko. Darko je bil odličen športnik, prijatelj in nenazadnje velik človek, ki je pustil velik pečat v slovenskem futsalu. Srečanje bomo poskušali ohranjati, dokler bomo lahko stopili na parket in odigrali partijo ali dve,“ je lani septembra povedal Darkov prijatelj Dejan Simić, ki pripravlja in organizira turnir v prijateljev spomin.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 23.10.2020 | 1. SFL
  Do nadaljnjega prekinjena 1. SFL
  Nogometna zveza Slovenije je klube 2. SNL in 1. SFL obvestila, da državne institucije zaradi poslabšane epidemiološke slike, kljub velikemu prizadevanju NZS, ne dovoljujejo nadaljevanja tekmovanj v 2. SNL in 1. SFL.
 • 23.10.2020 | 1. SFL
  Vrača se Rok Mordej
  V petek, 22.10., je na sporedu 7. krog 1. SFL, ki pa bo odigran v okrnjeni obliki. Na sporedu bosta srečanji KMN Tomaž Šic Bar – FK Siliko in FK Dobovec – KMN Sevnica.
 • 22.10.2020 | 1. SFL
  V petek dve tekmi 7. kroga 1. SFL
  Vse tekme osmine finala futsal pokala Terme Olimia, ki bi se morale po tekmovalnem koledarju odigrati dne, 6. ali 7. novembra 2020, se preložijo na poznejši datum.
 • 19.10.2020 | 1. SFL
  Litija z novim trenerjem
  Članska ekipa FC Litija ima po odhodu Tomislava Horvata (imenovan je bil za selektorja članske reprezentance Slovenije) novega trenerja. To je postal Senudin Džafić, ki je v preteklosti tudi igral v Litiji, s katero je osvojil tudi po štiri državne in pokalne naslove.
 • 16.10.2020 | 1. SFL
  Dobovec, Ptuj in Sevnica do zmag, remi v Zagorju
  Tilen Gajser se je s tremi goli spet zavihtel na vrh liste strelcev. V Zagorju remi (3:3) med ŠD Mlinše in KMN Tomaž Šic bar, Sevnica boljša od Dobrepolja (5:1).
 • 16.10.2020 | 1. SFL
  V Litijo, da prevzame odgovornost
  Kamere Nogometne zveze Slovenije bodo to pot na Ptuju, kjer pri domačinu FC Hiša daril Ptuj gostuje Litija. To bo tekma med 2. in 3. ekipo lige, od 20. ure dalje vabljeni tudi k spremljanju prenosa tekme iz najstarejšega slovenskega mesta.
 • 15.10.2020 | 1. SFL
  Vodilni dvojec po 6. zmago, Siliko in Litija s svojo računico
  Tekma na Ptuju je tudi tekma meseca, zato vabljeni k spremljanju spletnega prenosa na www.futsal.si. Ob tem dodajmo še, da ŠD Mlinše doma gostijo KMN Tomaž Šic Bar, Sevnica lovi tretjo zmago proti Dobrepolju, primorski derbi pa je prestavljen zavoljo zdravstvenih težav v taboru Oplasta.
 • 14.10.2020 | 1. SFL
  Bukovec in ekipa v pričakovanju Litije
  „Litija in Dobovec sta vedno motiv. Zanima nas zmaga,“ Bukovec ne skriva ambicij, potem pa razkrije, čemu na Ptuju dajejo pozornost: „Litija premore dva izvrstna sidraša in Mateja Fiderška, ta trojec lahko sam reši tekmo.“
 • 09.10.2020 | 1. SFL
  Dobovec in Ptuj do 5. zaporedne zmage
  Končan je 5. krog 1. SFL. Na vrhu nič novega, bi lahko rekli ob pogledu na rezultate. Vodilni dvojec Dobovec in FC Hiša daril Ptuj ne popušča – po petih krogih sta to edini ekipi s 100-odstotnim izkupičkom.
 • 09.10.2020 | 1. SFL
  Aleša Marota niso pozabili
  Dobovec, ena od dveh ekip 1. SFL s popolnim izkupičkom po štirih krogih, trenira, igra in zbira zmage. Trener Kujtim Morina pohvali svojo ekipo za pristop in delo, vesel pa je, ker nimajo zdravstvenih težav. „Iz tedna v teden izgledamo boljše,“ izkušeno doda predani trener. Veseli se petkove tekme, ko jim v goste prihaja KMN Tomaž Šic Bar.

DELI NA