16.06.2022 | Sodniki
Intervju z Dorotejo Mušič - Mednarodna futsal sodnica od 2022

V sodniški rubriki "Postani sodnik" tokrat predstavljamo 31-letno mednarodno futsal sodnico Dorotejo Mušič iz Maribora, ki velja za pionirko slovenskega ženskega futsal sojenja. V začetku leta 2021 je članica Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Maribor kot prva futsal sodnica v zgodovini Slovenije napredovala na državno listo futsal sodnikov in aprila lani debitirala na tekmi 2. SFL med ekipama KMN Meteorplast in MNK Proteus Postojna ter tako premierno kot prva predstavnica nežnejšega spola v vlogi sodnice delila pravico v 2. Slovenski futsal ligi.

Potem ko je bila z letošnjim letom kot prva ženska v zgodovini samostojne države uvrščena na FIFA listo mednarodnih sodnikov za sojenje malega nogometa (futsal), je 25. marca na materinski dan postala tudi prva sodnica, ki je sodila v najvišjem rangu futsal tekmovanja v Sloveniji (1. SFL) na tekmi Dobrepolje – Litija.

Med 4 in 9. aprilom, ko so začele pot do 10. Svetovnega prvenstva v Futsalu evropske reprezentance, je imela Doroteja Mušič v okviru kvalifikacijskega predkroga v Litvi svoj prvi večji mednarodni turnir.

Že v ponedeljek se Mariborčanka na povabilo Hrvaške nogometne zveze (HNS) odpravlja v zahodno Istro, kjer bo v Poreču potekalo enotedensko dogajanje z mednarodnimi tekmami Futsal Week Poreč na katerem bo nastopila tudi slovenska mladinska nogometna reprezentanca do 19. leta starosti. V juliju pa se Doroteja Mušič odpravlja na Iberski polotok, kjer bo med 16. in 25. julijem na Portugalskem v Bragi in Guimarãesu aktivna na študentskem svetovnem prvenstvu v dvoranskem nogometu (FISU World University Championship Futsal 2022).

1. Kaj te je privabilo k temu, da si se odločila postati sodnica?

Preden sem postala nogometna sodnica, sem trenirala nogomet. Ko sem prenehala z igranjem, sem se z nekdanjo soigralko udeležila seminarja za nove sodnike in se želela preizkusiti kot nogometna sodnica. Ker je nogomet moj najljubši šport in ker mi je bila vloga nogometnega sodnika oz. sodnice všeč, sem tako dobila priložnost, da lahko še naprej ostajam del tega športa. 

2. Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Potrebno je veliko prilagajanja in odrekanja, saj mi tekmovanja vzamejo veliko časa. Ampak, ker delo nogometne sodnice opravljam z veseljem mi ni zahtevno usklajevati vseh obveznosti. 

3. Kako si se kot sodnica odločila posvetiti sojenju malega nogometa (futsal) in ne velikega nogometa?

Začela sem z sojenjem velikega nogometa, ki sem ga sodila pet let. Nato sem si poškodovala sprednjo križno vez in sem bila zaradi poškodbe nekaj časa odsotna. Ker sem igrala tudi futsal in ker mi je bila igra futsala bolj zanimiva, sem se tako po sanaciji poškodbe odločila, da bom sodila futsal. 

4. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela?

Če nekaj delaš z veseljem, potem nič ni težko. Tako, da meni ni nič težkega pri opravljanju sodniškega dela. 

5. Kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Najtežji trenutek je bil vračanje nazaj na sojenje po poškodbi.

6. Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Veliko tekem je bilo zahtevnih, vsaka od teh je imela svoje posebnosti, ampak najbolj zahtevne pa ne bi mogla izbrati. 

7. Kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Nekateri me oz. vse sodnice podcenjujejo, ker so mišljenja, da je nogomet moški šport. Sploh na začetku moje sodniške poti je bilo nekaterim nenavadno, da je sodnica ženska. Sedaj se mi zdi, da je dosti lažje, saj so se moški že navadili, da jim kakšno tekmo osodi ženska sodnica, tudi sodnic nas je vsako leto več in vsako leto katera sodnica doseže nov mejnik.

Sicer pa ko grem na tekmo in sodim moškim, ne gledam na to, da sem ženska. Maksimalno se potrudim, da korektno opravim svoje delo in si na tak način pridobim zaupanje in spoštovanje igralcev in ostalih akterjev na tekmi. 

8. Kakšne so razlike v sojenju tekem v 1. slovenski futsal ligi in na mednarodnih tekmah?

Največja razlika je v igri, ker je hitrejša. Igralci so bolj skoncentrirani na igro in na nasprotnika in se s sodniškimi odločitvami večinima ne ukvarjajo. 

9. Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere in kakšne cilje imaš v prihodnje?

Seveda, moj največji dosežek je uvrstitev na mednarodno listo. Moji cilji so, da sem vsako leto boljša sodnica, da napredujem in da se konstantno učim in tako bodo prišli tudi novi dosežki. 

10. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Same lahko naredimo predvsem to, da upravičimo zaupanje za naloge, ki jih dobimo. 

Za vas se je s sodnico Dorotejo Mušič pogovarjal vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.06.2022 | Sodniki
  V Brežicah izpeljan poletni sodniški kamp
  Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z ambicioznim ženskim nogometnim klubom iz JV dela države ŽNK Posavje na Poletni sodniški kamp v mesto ob hrvaški meji privabila mlade fante in dekleta, ki se navdušujejo nad nogometom in jih zanima tudi delo sodnikov in sodnic. V pestrem programu so vsi kandidati uspešno opravili tudi sodniški izpit za nogometne sodnike(-ce). 
 • 27.06.2022 | Sodniki
  Regijski trening kamp 10 držav v Skopju
  V prestolnici ob reki Vardar poteka regijski trening kamp 10 držav. Poleg domačih predstavnikov severno-makedonske nogometne zveze so v Skopje pripotovali mednarodni sodniki in sodnice nacionalnih sodniških zvez iz Grčije, Črne Gore, Srbije, Hrvaške, Kosova, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Albanije in Slovenije. Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije v mestu na obeh bregovih reke Vardar zastopajo predsednik David McDowell, strokovnjak za telesno pripravo sodnikov Mitja Novak, mednarodni sodnici Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem in Sladjana Jovičić iz Škofij ter Fifa sodnik Nejc Kajtazović iz Kranja.
 • 24.06.2022 | Sodniki
  Pravila igre za trenerje UEFA A licence
  Na junijskem licenčnem trenerskem seminarju modula 2 za pridobitev strokovnega naziva Trener UEFA A, ki poteka v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, je bil včeraj in danes na sporedu sodniški del usposabljanja. Prijavljenih več kot 30 trenerjev ima znotraj 220 ur trajajočega programu usposabljanja umeščenih tudi 10 ur pridobianja in izpopolnjevanja znanja iz Pravil igre.
 • 23.06.2022 | Sodniki
  Sodniški kamp v Brežicah
  V sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in najbolj znanega ženskega nogometnega kluba na JV delu Slovenije ŽNK Posavje, vabimo vse nogometne zanesenjake na Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Brežicah v ponedeljek 27. junija. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov ali sodnic, spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj, za konec programa pa v bazenih Term Paradiso opraviti še regeneracijski trening.
 • 22.06.2022 | Sodniki
  Sodniški oddelek v Grosuplju in Slovenski Bistrici
  V ponedeljek se je vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun (37) mudil v Grosuplju na obisku pri prvaku 3. SNL zahod v sezoni 2021/22 NK Brinje Grosuplje (član MNZ Ljubljana), kjer je interpretiral različne posnetke dogodkov v kazenskem prostoru, igri z roko, ofsajdu, simuliranju, čisti in obetavni akciji ter o resnih in brezobzirnih prekrških.. Včeraj pa je Uefa kontrolor sojenja in referent za sodniške zadeve Darko Čeferin (53) v Slovenski Bistrici obiskal prvaka vzhodne skupine 3. slovenske nogometne lige NK Bistrica iz Slovenske Bistrice (član MNZ Ptuj), kjer je strokovno predaval v prostorih tamkajšnjega Javnega zavoda za šport.
 • 21.06.2022 | Sodniki
  Šmajc in Gabrovec v Azerbajdžan na UEFA Regions' Cup
  Predkrog Pokala regij (UEFA Regions' Cup 2022/23 Preliminary Round), ki bo potekal od 23. do 29. junija v Azerbajdžanu ne bo minil brez slovenske udeležbe. Na turnir v največjo državo na območju Kavkaza sta bila s strani sodniškega odbora UEFE odrejena tudi 33-letni David Šmajc (FIFA od 2022) iz DNSG Kranj in 35-letni pomočnika sodnika David Gabrovec iz Markovcev pri Ptuju (član MDNS Ptuj).
 • 18.06.2022 | Sodniki
  Vinčić, Klančnik in Kovačič v Madrid na FIFA seminar pred SP2022
  Na tridnevnem pripravljalnem FIFA seminarju za 22. Svetovno prvenstvo v Katarju (FIFA World Cup 2022 Qatar), ki bo potekal v španski prestolnici med ponedeljkom 20. in sredo 22. junijem se bodo zbrale ekipe najboljših evropskih sodnikov in video sodnikov (VAR), ki so bile izbrane za sojenje na Mundialu in sicer delujejo v tekmovanjih Evropske nogometne zveze (UEFA). Med najbolj kakovostnimi 11-imi sodniškimi trojkami iz starega kontinenta, ki bodo skrbele zato, da bo na letošnjem največjem reprezentančnem tekmovanju na svetu potekalo vse v skladu s Pravili, so tudi naši trije sodniki na čelu z uveljavljenim Mariborčanom Slavkom Vinčićem in njegovima pomočnikoma, Slovenjgradčanom Tomažem Klančnikom in Ljubljančanom Andražem Kovačičem.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.

DELI NA