03.12.2022 | Sodniki
Intervju: Sara Gradišek - zlata maturantka, nogometna sodnica in državna reprezentantka

Devetnajstletna Sara Gradišek iz Jevnice je dekle z veliko strastjo do nogometne igre. Od leta 2017 je članica ženske ekipe ŽNK Radomlje Medex, ki tekmuje v 1. slovenski ženski nogometni ligi, junija letos pa je kot dijakinja športne Gimnazije Šiška opravila sodniški tečaj in postala nova nogometna sodnica v društvu nogometnih sodnikov Ljubljana.

Študentka prvega letnika Fakultete za farmacijo na Univerzi v Ljubljani uspešno združuje šport in izobrazbo, saj je na maturitetnem preizkusu znanja v lanskem šolskem letu pridobila naziv zlate maturantke. V preteklosti je bila Sara članica vseh mlajših reprezentanc Slovenije, 12. novembra pa je v Kopru na Bonifiki s številko 13 debitirala in prvič zaigrala v majici z državnim grbom na prijateljski reprezentančni tekmi ženske izbrane vrste proti Kosovu.

Svoje prve nogometne korake je storila v mlajših fantovskih selekcijah NK Jevnica, kjer je igrala vse do selekcije U17, vmes pa za krajši čas hkrati še za nekdanji ŽNK Jevnica. Leta 2017 je nato prestopila v ŽNK Radomlje, kjer je igrala za selekciji deklic do 15 in 17 let. Po končani osnovni šoli v Kranju se je zaradi želje po kvalitetnih treningih in lažjega usklajevanja športa in šole odločila za vpis v dekliški nogometni oddelek Gimnazije Šiška, ki deluje v Ljubljani pod okriljem NZS, prav tam pa je ob zaključku šolanja tudi postala nogometna sodnica.

1. Glede na to, da uspešno igraš nogomet nas zanima, kako da si se pravzaprav odločila tudi za opravljanje vloge nogometne sodnice?

Glavni dejavnik pri moji odločitvi je bila želja po tem, da nogomet spoznam še iz druge perspektive, pri čemer se mi je vloga sodnice zdela bolj zanimiva kot denimo trenerke. Ko se mi je ob zaključku lanskega šolskega leta tako ponudila priložnost, da se udeležim sodniškega tečaja, odločitev res ni bila težka.

2. Kako kot igralka sedaj gledaš na sojenje potem ko si tudi sama pridobila izkušnje kot sodnica?

Že od nekdaj sem do sodnic in sodnikov ter do njihove vloge na igrišču gojila veliko spoštovanja, se pa zdaj mogoče vseeno večkrat vzdržim kakšnih komentarjev, saj sem spoznala, da je ugovarjanje igralcev nesmiselno in povrhu vsega v večini primerov še neutemeljeno.

3. Ženski nogomet je v zadnjih letih doživel izjemen vzpon, kar se kaže tudi pri prirastu novih sodnic. Kakšne imaš izkušnje kot igralka s sojenjem ženskih nogometnih sodnic?

Osebno zelo podpiram to, da tekme žensk sodijo ženske sodniške ekipe. V nasprotju s splošnim prepričanjem se mi zdi, da sodnice po navadi dopuščajo celo bolj čvrsto igro in ne piskajo ob vsakem stiku, kar se mi zdi zelo dobrodošlo. Vsekakor pa me veseli tudi pozitiven trend naraščanja števila ženskih sodnic, saj sem mnenja, da jih (vsaj v Sloveniji) primanjkuje.

4. Ali imaš v nogometu kakšnega vzornika iz igralskih ali sodniških vrst?

Moj vzornik je že od mojih nogometnih začetkov Leo Messi. Všeč mi je njegov slog igre, saj je hiter, tehnično dovršen in lahko s potezo več odloči tekmo. Iz sodniških vrst nimam pravega vzornika ali vzornice, morda pa bi izpostavila Stephanie Frappart kot prvo sodnico v moški Ligi prvakov, ki resnično odpira vrata vsem ženskim sodnicam.

5. Koliko prostega časa ti vzame nogomet?

Nogomet mi zagotovo vzame veliko časa, tako da med tednom, ko sem čez dan na predavanjih in vajah, popoldan pa na treningu, prav veliko prostega časa ne ostane. Tudi za vikende velja podobno, saj po navadi en dan igram svojo tekmo, drugi dan pa sodim kakšno, vendar pa so to stvari, v katerih resnično uživam, zato se nad tem niti ne pritožujem.

6. Ali si poleg nogometa trenirala še kakšen šport?

V osnovni šoli sem se preizkusila v veliko športnih, preden sem se na koncu našla v nogometu. Začela sem s košarko in rokometom, se kasneje za kratek čas preizkusila tudi v judu, potem pa že začela z nogometom. Nekaj let, nekje do začetka gimnazije sem potem hkrati trenirala atletiko in nogomet, vendar sem se naposled odločila za slednjega, saj mi ekipni športi ležijo bolj od individualnih.

7. Ali spremljaš svetovno prvenstvo v Katarju in katera reprezentanca je zate favorit za končno zmago?

Spremljam ga, kolikor mi to dopušča čas. Pogledam si vsaj kakšen del tistih tekem, ki me zanimajo, načeloma pa pogledam vsaj vse rezultate. Za moje pojme so glavni favoriti Brazilci, po tihem pa upam na presenečenje Argentine.

8. Kaj vse ti je šport v tvojem življenju prinesel?

Rekla bi, da me je šport naučil predvsem discipline, ki je v nogometu izrednega pomena, prav tako pa mi pride prav tudi ob usklajevanju šolskih obveznosti s treningi ter zasebnim življenjem. Seveda mi je prinesel tudi številne druge vrline kot so denimo vztrajnost, samozavest, spoštovanje do sebe in drugih …

9. Kakšne so tvoje nogometne sanje?

Sanje so, da bi nekega dne zaigrala na velikem klubskem ali reprezentančnem tekmovanju, bodisi v Ligi prvakinj ali pa na evropskem/svetovnem prvenstvu. Ali se bo to uresničilo, ali ne, pa bomo še videli.

10. Še kakšna spodbuda beseda in nasvet za bodoče mlade sodnice?

Vsaki, ki jo to vsaj malo zanima, iskreno priporočam, naj se v tem preizkusi, saj je to zanimiva vloga znotraj nogometa, ki ti lahko res veliko dá. Jaz osebno sem dolgo časa oklevala in sem se šele pred pol leta odločila za ta korak, vendar svoje odločitve nisem niti za sekundo obžalovala, saj  sem spoznala veliko novih ljudi z ogromno znanja, od katerih se v prihodnosti lahko veliko naučim. Skratka, če vas to veseli, ne odlašajte in se odločite za to, saj vam ne bo žal.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 14.04.2024 | Sodniki
    Slavko Vinčić za polfinale lige prvakov
    Na tretji tekmi v spomladanskih izločilnih bojih je sodniški odbor UEFA Slavka Vinčića delegiral na torkovo tekmo (21h) v najprestižnejšem klubskem tekmovanju na starem kontinentu, ko se bosta na prvi tekmi za polfinalno vstopnico spopadla Borussia Dortmund in Atletico Madrid.
  • 13.04.2024 | Sodniki
    Močnik Perič, Božič in Borošak v Poreču
    Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbita 37-letni mednarodni FIFA sodnik Aleš Perič Močnik iz Šenčurja (član DNSG Kranj) in in 33-letni Alen Božič iz Vipave (MDNS Nova Gorica), z njima pa je na zahodu Istre tudi nekdanji mednarodni sodnik med leti 1996-2006 in Uefa kontrolor sojenja Silvo Borošak iz Maribora (predsednik SO za Futsal pri ZNSS).
  • 12.04.2024 | Sodniki
    Večni derbi bo sodil Martin Matoša
    Odgovorni pri komisiji za odrejanje sodnikov so sporočili, da bo večni derbi med Olimpijo in Mariborom v okviru zaostale tekme 26. kroga 1. SNL v prestolnici vodil najmlajši slovenski mednarodni sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, kar bo zanj jubilejna 30 tekma v elitni slovenski nogometni ligi.
  • 11.04.2024 | Sodniki
    Pomladanski seminar z analizo sodnikov in pomočnikov
    Po koncu prvega dela pomladanskih tekmovanj NZS in pred zaključnimi prvenstvenimi dvoboji, so se na sončno četrtkovo popoldne na izobraževalnem seminarju na sedežu NZS zbral del sodnikov A liste iz 2 in 3. SNL, pomočniki sodnikov iz A1 liste ter sodnice in pomočnice ŽNL A in A1 liste.
  • 10.04.2024 | Sodniki
    Zahović v Avstrijo na turnir predkroga za futsal EP 2026
    Najbolj izkušeni mednarodni slovenski sodnik dvoranskega nogometa enainštiridesetletni Admir Zahović (FIFA od 2011) se danes odpravlja 53 km južno od avstrijske prestolnice, kjer bo med četrtkom in nedeljo v kraju Eisenstadt potekal turnir predkroga kvalifikacij za Futsal evropsko prvenstvo 2026 skupine B. Na turnirju poleg gostiteljev nastopajo še izbrane vrste Izraela, San Marina in Bolgarije.
  • 09.04.2024 | Sodniki
    Šajn v Liverpool na tekmo lige Europa
    Častni predsednik ZNSS in član Uefa sodniškega odbora Vlado Šajn iz Ljubljane se jutri odpravlja v mesto ob reki Mersey, kjer bo v četrtek na prvi tekmi četrtfinala evropske lige (liga Europa) na tekmi Liverpool-Atalanta ocenjeval sojenje sodniške ekipe iz Turčije. Glavni sodnik srečanja bo 37-letni član Uefine elitne skupine sodnikov Halil Umut Meler iz mesta Selcuk na zahodu Turčije, ki je od leta 2017 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov FIFA.
  • 09.04.2024 | Sodniki
    Sodniške smernice za klube 2. SNL
    Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala člane Prve lige Telemach in ženske ekipe iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v konferenčni dvorani upravne stabe NZS izobraževanje iz sodniških smernic imeli še klubi 2. slovenske nogometne lige.
  • 08.04.2024 | Sodniki
    Pridi na futsal kamp na Škofije - 20.4 ob 9. uri
    Če prihajaš iz Slovenske Istre, potem imaš izvrstno priložnost, da se udeležiš sodniškega kampa s tečajem za nove sodnike dvoranskega nogometa (futsal). Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju s KMN Bronx vabita na Futsal sodniški tabor na Obali, ki bo v soboto 20. aprila na Škofijah od 9. ure.
  • 07.04.2024 | Sodniki
    Pridi na nov sodniški tečaj v Lendavo
    Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava - Községközi  labdarugó játékvezetők egyesülete, ki deluje drugem največjem mestu v Prekmurju, že sedaj poziva vse zainteresirane kandidate, da se prijavijo na brezplačni seminar za sodnike začetnike, ki bo potekal v mesecu maju.
  • 06.04.2024 | Sodniki
    Slovenke v Prekmurju na turnirju za dekliško mladinsko EP 2024
    Med 2. in 10. aprilom Slovenija na stadionu v Radencih in Gornji Radgoni poteka Liga B kvalifikacijske skupine 3 za uvrstitev na 25. Evropsko prvenstvo žensk do 19 let v Litvi. Poleg slovenskih deklet nastopajo še reprezentantkeDanske, Grčije in Španije, med aktivnimi udeleženkami v Pomurju pa sta tudi slovenski sodniški predstavnici in sicer nadarjena sodnica iz ženske A liste 19-letna Tajda Hlebec iz Vrhnike (na sliki levo), ki opravlja vlogo četrte sodnice in pomočnica sodnice 21-letna Kaja Škrban iz Lendave (na sliki druga levo).

DELI NA