06.01.2023 | Futsal AA
Intervju: Tomislav Horvat

Futsal reprezentanca se je na evropskem prvenstvu, ki ga je januarja in februarja 2022 gostila Nizozemska, predstavila v dobri luči.

Slovenija je šestič zapored in skupno sedmič nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga je v začetku leta gostila Nizozemska. V izločilne boje se ni uspela uvrstiti, saj jo je po dveh odmevnih remijih z velesilama Italijo in Kazahstanom zaustavila Finska. Prvič je reprezentanco na velikem tekmovanju vodil selektor Tomislav Horvat.  

Kakšen je zdaj, nekaj mesecev po končanem evropskem prvenstvu na Nizozemskem, pogled na takratno dogajanje? 

Vtisi so dobri. Zadovoljivo smo se predstavili, odigrali dve dobri tekmi, zalomilo se nam je na zadnji. Finci so nas premagali tako rekoč z enim strelom na gol. Do tistega trenutka smo bili bližje zmagi, a nato zastali, saj nismo najbolje vedeli, kako naj se odzovemo. Žal se je izšlo tako, da smo se poslovili od nadaljnjega tekmovanja, vseeno pa moram biti zadovoljen s pristopom in povezanostjo ekipe. Bili smo pripravljeni, načrtovali smo precej več, a nam žal ni uspelo. Upam, da bomo dobili novo priložnost.

Bi danes na odločilni tekmi naredili kaj drugače?

Ko analiziram tekmo s Finci, mislim, da bi se moral odločiti drugače. Ne za posamično pokrivanje na njihovi polovici, ampak s postavljeno obrambo. Takšen je bil tudi prvoten načrt, ampak po uvodnih tekmah sem bil očitno preveč pod vtisom dobrih predstav in naredil napako, ko sem se odločil za napadalno taktiko. Morali bi torej postaviti obrambo in čakati na priložnosti.

Vas je finski strateg Mičo Martić presenetil s svojo taktiko?

Ne, povsem jasno sem vedel, kako bodo Finci igrali. So se pa dobro prilagodili kriteriju sojenja in bili zelo čvrsti v dvobojih. To jim je šlo na roko. Šli so odločno v igro, dvoboji na položaju 'pivota' so bili vselej na meji prekrška. Vedel sem torej, kako igrajo, in v tem pogledu nas niso presenetili. Je pa bil svojevrstno presenečenje njihov vodilni zadetek, ko so sploh prvič streljali na naš gol. Ta trenutek je nato preobrnil potek tekme. Kot pravim, morda bi se tekma drugače razpletla, če bi imeli mi drugačno taktiko. 

Če se vrneva še malo dlje nazaj, na obdobje pred prvenstvom. Ste se nanj optimalno pripravili?

Imeli smo kakovostne priprave. Res je sicer, da smo bili tudi mi pod bremenom ukrepov, povezanih s korona virusom, ki so nas v mnogih pogledih omejevali. Po drugi strani pa nas je bilo strah okužb, ki se jim nismo mogli izogniti. Vseeno smo priprave naredili v skladu z načrtom. Žal pa na prvenstvu nismo izpolnili osnovnega cilja in nismo napredovali v izločilne boje. Ampak predstavili smo se v dobri luči in pustili opazen pečat.

Kakšna pa je vaša splošna ocena prvenstva, na katerem se na primer nobena reprezentanca iz naše nekdanje skupne države ni prebila v izločilne boje, Španija je bila šele tretja, Gruzija in Finska na koncu šesta oziroma sedma?

Krog kakovostnih reprezentanc se je razširil, futsal je napredoval povsod, in sicer tako na reprezentančni kot klubski ravni. Čeprav je na prvenstvu prvič nastopilo šestnajst reprezentanc, ni bilo mogoče z gotovostjo reči, da bo višjepostavljena reprezentanca zagotovo premagala nižjepostavljeno. V Evropi se igra vse bolj kakovosten futsal.

Kakšen pa je vaš pogled na razvoj futsala v taktično-tehničnem smislu?

Igra je vse hitrejša in vse bolj agresivna, veliko je kratkih, silovitih šprintov, ki od igralcev zahtevajo maksimalno pripravljenost. Težko je odigrati celotno tekmo samo s petimi, šestimi igralci, na klopi mora biti več enakovrednih zamenjav. Futsal gre torej v smer tekaško in agresivno dovršene izvedbe, raven igre je vse višja.

Slovenija je vse od leta 2010 redna udeleženka evropskih prvenstev, nastop na svetovnem prvenstvu pa je zaenkrat nerealiziran izziv. Naloga je zaupana vam.

V preteklosti se je bilo lažje prebiti na prvenstva, saj je bil krog kakovostnih reprezentanc manjši in tudi naše uvrstitve so bile nekako samoumevne. V prihodnje ne bo tako lahko. Še bolj zahteven pa bo preboj na svetovno prvenstvo, saj dobi Evropa samo sedem vstopnic in moraš v kvalifikacijah izločiti tudi nekoga od velikih. Reprezentanca, kot je naša, potrebuje zato tudi kanček sreče pri žrebu. Seveda pa smo kakovostni, zato bomo v nadaljevanju kvalifikacij odločno napadli preboj med najboljših sedem.

V igri za preboj na veliko tekmovanje pa ste tudi z mladinsko reprezentanco. Marca prihodnje leto vas čakajo boji s Poljsko, Kazahstanom in Moldavijo, ki bo tudi gostiteljica kvalifikacijske skupine 1.

Ekipa dobro napreduje in smo na dobri poti. Žreb je bil ugoden in prepričan sem, da imamo v Moldaviji dobre možnosti za prvo mesto v skupini in nastop na prvenstvu, ki ga bo septembra 2023 gostil Poreč.

Nekaj igralcev iz mladinske reprezentance že trka na vrata članske. Kot selektor obeh imate verjetno lažje delo pri izboru.

Tako jaz kot Mile Simeunović, ki vodi reprezentanco do 21 let, imava odličen vpogled v podmladek. Fante, ki izstopajo, zato pravočasno opaziva. Na prijateljskih tekmah, kot sta bili zadnji dve v tem letu z Belgijo, jim dajem priložnost, da pridobivajo izkušnje. Ko se bo v naslednjih letih nadaljevala menjava generacij, bodo pripravljeni, da prevzamejo pomembnejše naloge. Mislim, da bo imel slovenski reprezentančni futsal tudi v prihodnje kakovostne igralce. Je pa dejstvo, da futsal v Evropi napreduje, vse več je reprezentanc, ki izzivajo tiste, ki so dlje časa na vrhu. Če želimo ostati blizu teh, bomo morali še naprej kakovostno delati.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Sandi Škvarč
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.
  • 06.02.2024 | Futsal AA
    V 40. minuti do remija s Hrvaško
    Slovenija in Hrvaška sta v Podčetrtku odigrali še drugo prijateljsko tekmo v nekaj dneh. Nocoj je bilo 2:2, gola sta dosegla Jeremy Bukovec in Žan Janež.

DELI NA