06.01.2023 | Futsal AA
Intervju: Tomislav Horvat

Futsal reprezentanca se je na evropskem prvenstvu, ki ga je januarja in februarja 2022 gostila Nizozemska, predstavila v dobri luči.

Slovenija je šestič zapored in skupno sedmič nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga je v začetku leta gostila Nizozemska. V izločilne boje se ni uspela uvrstiti, saj jo je po dveh odmevnih remijih z velesilama Italijo in Kazahstanom zaustavila Finska. Prvič je reprezentanco na velikem tekmovanju vodil selektor Tomislav Horvat.  

Kakšen je zdaj, nekaj mesecev po končanem evropskem prvenstvu na Nizozemskem, pogled na takratno dogajanje? 

Vtisi so dobri. Zadovoljivo smo se predstavili, odigrali dve dobri tekmi, zalomilo se nam je na zadnji. Finci so nas premagali tako rekoč z enim strelom na gol. Do tistega trenutka smo bili bližje zmagi, a nato zastali, saj nismo najbolje vedeli, kako naj se odzovemo. Žal se je izšlo tako, da smo se poslovili od nadaljnjega tekmovanja, vseeno pa moram biti zadovoljen s pristopom in povezanostjo ekipe. Bili smo pripravljeni, načrtovali smo precej več, a nam žal ni uspelo. Upam, da bomo dobili novo priložnost.

Bi danes na odločilni tekmi naredili kaj drugače?

Ko analiziram tekmo s Finci, mislim, da bi se moral odločiti drugače. Ne za posamično pokrivanje na njihovi polovici, ampak s postavljeno obrambo. Takšen je bil tudi prvoten načrt, ampak po uvodnih tekmah sem bil očitno preveč pod vtisom dobrih predstav in naredil napako, ko sem se odločil za napadalno taktiko. Morali bi torej postaviti obrambo in čakati na priložnosti.

Vas je finski strateg Mičo Martić presenetil s svojo taktiko?

Ne, povsem jasno sem vedel, kako bodo Finci igrali. So se pa dobro prilagodili kriteriju sojenja in bili zelo čvrsti v dvobojih. To jim je šlo na roko. Šli so odločno v igro, dvoboji na položaju 'pivota' so bili vselej na meji prekrška. Vedel sem torej, kako igrajo, in v tem pogledu nas niso presenetili. Je pa bil svojevrstno presenečenje njihov vodilni zadetek, ko so sploh prvič streljali na naš gol. Ta trenutek je nato preobrnil potek tekme. Kot pravim, morda bi se tekma drugače razpletla, če bi imeli mi drugačno taktiko. 

Če se vrneva še malo dlje nazaj, na obdobje pred prvenstvom. Ste se nanj optimalno pripravili?

Imeli smo kakovostne priprave. Res je sicer, da smo bili tudi mi pod bremenom ukrepov, povezanih s korona virusom, ki so nas v mnogih pogledih omejevali. Po drugi strani pa nas je bilo strah okužb, ki se jim nismo mogli izogniti. Vseeno smo priprave naredili v skladu z načrtom. Žal pa na prvenstvu nismo izpolnili osnovnega cilja in nismo napredovali v izločilne boje. Ampak predstavili smo se v dobri luči in pustili opazen pečat.

Kakšna pa je vaša splošna ocena prvenstva, na katerem se na primer nobena reprezentanca iz naše nekdanje skupne države ni prebila v izločilne boje, Španija je bila šele tretja, Gruzija in Finska na koncu šesta oziroma sedma?

Krog kakovostnih reprezentanc se je razširil, futsal je napredoval povsod, in sicer tako na reprezentančni kot klubski ravni. Čeprav je na prvenstvu prvič nastopilo šestnajst reprezentanc, ni bilo mogoče z gotovostjo reči, da bo višjepostavljena reprezentanca zagotovo premagala nižjepostavljeno. V Evropi se igra vse bolj kakovosten futsal.

Kakšen pa je vaš pogled na razvoj futsala v taktično-tehničnem smislu?

Igra je vse hitrejša in vse bolj agresivna, veliko je kratkih, silovitih šprintov, ki od igralcev zahtevajo maksimalno pripravljenost. Težko je odigrati celotno tekmo samo s petimi, šestimi igralci, na klopi mora biti več enakovrednih zamenjav. Futsal gre torej v smer tekaško in agresivno dovršene izvedbe, raven igre je vse višja.

Slovenija je vse od leta 2010 redna udeleženka evropskih prvenstev, nastop na svetovnem prvenstvu pa je zaenkrat nerealiziran izziv. Naloga je zaupana vam.

V preteklosti se je bilo lažje prebiti na prvenstva, saj je bil krog kakovostnih reprezentanc manjši in tudi naše uvrstitve so bile nekako samoumevne. V prihodnje ne bo tako lahko. Še bolj zahteven pa bo preboj na svetovno prvenstvo, saj dobi Evropa samo sedem vstopnic in moraš v kvalifikacijah izločiti tudi nekoga od velikih. Reprezentanca, kot je naša, potrebuje zato tudi kanček sreče pri žrebu. Seveda pa smo kakovostni, zato bomo v nadaljevanju kvalifikacij odločno napadli preboj med najboljših sedem.

V igri za preboj na veliko tekmovanje pa ste tudi z mladinsko reprezentanco. Marca prihodnje leto vas čakajo boji s Poljsko, Kazahstanom in Moldavijo, ki bo tudi gostiteljica kvalifikacijske skupine 1.

Ekipa dobro napreduje in smo na dobri poti. Žreb je bil ugoden in prepričan sem, da imamo v Moldaviji dobre možnosti za prvo mesto v skupini in nastop na prvenstvu, ki ga bo septembra 2023 gostil Poreč.

Nekaj igralcev iz mladinske reprezentance že trka na vrata članske. Kot selektor obeh imate verjetno lažje delo pri izboru.

Tako jaz kot Mile Simeunović, ki vodi reprezentanco do 21 let, imava odličen vpogled v podmladek. Fante, ki izstopajo, zato pravočasno opaziva. Na prijateljskih tekmah, kot sta bili zadnji dve v tem letu z Belgijo, jim dajem priložnost, da pridobivajo izkušnje. Ko se bo v naslednjih letih nadaljevala menjava generacij, bodo pripravljeni, da prevzamejo pomembnejše naloge. Mislim, da bo imel slovenski reprezentančni futsal tudi v prihodnje kakovostne igralce. Je pa dejstvo, da futsal v Evropi napreduje, vse več je reprezentanc, ki izzivajo tiste, ki so dlje časa na vrhu. Če želimo ostati blizu teh, bomo morali še naprej kakovostno delati.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Sandi Škvarč
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 31.03.2023 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec do 14. gola v Italiji
  Tilen Gajser se je v Švici uvrstil v polfinale, nocoj zadnji krog rednega dela igrajo naši legionarji na Hrvaškem. Na Poljskem nova zmaga za Mateja Fiderška. Med strelci Jeremy Bukovec in Alen Fetić.
 • 30.03.2023 | Futsal AA
  Po uspešnem marcu v pričakovanju žreba
  Za našima reprezentancama članov in reprezentanco do 19 let je uspešen mesec marec, obe zasedbi pa sta v pričakovanju žreba. Članska futsal reprezentanca bo tekmece dobila 8. junija, reprezentanca do 19 let pa 16. maja.
 • 21.03.2023 | Futsal AA
  Osredkar in Turk s podajo
  V derbiju 16. kroga, prve in druge ekipe lige, je na Hrvaškem vodilna Makarska (31 točk) doma s 3:1 porazila dubrovniški Sqaure (28 točk), za katerega sta vidno odigrala tudi naša reprezentanta Teo Turk (podaja in rumeni karton) in Denis Totošković.
 • 08.03.2023 | Futsal AA
  Slovenija v elitnem delu kvalifikacij za SP
  Futsal reprezentanca se je uvrstila v elitni del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. To ji je uspelo, potem ko je v skupini 5 osvojila drugo mesto (po nocojšnjem remiju proti Kazahstanu) in se kot ena najboljših štirih drugouvrščenih reprezentanc prebila med najboljšo dvajseterico.
 • 08.03.2023 | Futsal AA
  Futsal spektakel v Mariboru
  „Želim si, da se pokažemo v vrhunski luči, na nivoju tako tekaško kot taktično. Zato na tem mestu poziv vsem, da se nam pridružijo v Športni dvorani Tabor in nam pomagajo do točk, ki bi nam omogočile direktno uvrstitev v naslednji del kvalifikacij za SP 2024,“ se tudi Žiga nadeja dobre podpore s tribun.
 • 07.03.2023 | Futsal AA
  Proti Kazahstanu po napredovanje v kvalifikacijah
  V Mariboru je vse pripravljeno za sredin futsal spektakel. Naša članska futsal reprezentanca bo v sredo, 8. marca, ob 18. uri v zadnji tekmi 1. dela kvalifikacij za SP 2024 v dvorani Tabor gostila Kazahstan.
 • 05.03.2023 | Futsal AA
  V Mariboru proti polfinalistu svetovnega prvenstva
  Pred našo člansko reprezentanco je v sredo, 8. marca, še zadnja tekma prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2024. Po treh tekmah ima Slovenija dve zmagi in poraz, na vrhu skupine je Kazahstan, ki je v treh tekmah zbral tri zmage.
 • 03.03.2023 | Futsal AA
  Po zmagi proti Črni Gori v Maribor po 1. mesto
  Naša moška futsal reprezentanca si je v prvem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2024 priigrala še drugo zmago. V sredo, 8.3., ob 18. uri za 1. mesto v skupini v Mariboru gosti Kazahstan.
 • 03.03.2023 | Futsal AA
  Proti Črni gori po nove tri točke
  Slovenija in Črna gora danes v Podgorici nadaljujeta kvalifikacije za SP 2024. Slovenija lovi svojo 2. zmago in potrditev napredovanja, tekma se začne ob 18. uri.
 • 02.03.2023 | Futsal AA
  Turk in Totošković na vrhu, Gajser za zmago
  Pred reprezentančno akcijo, jutri naša reprezentanca igra v kvalifikacijah za SP 2024 proti Črni gori, so se izkazali tudi naši igralci na tujem.

DELI NA