05.01.2023 | U21
Intervju: Milenko Aćimović

Krmilo mlade izbrane vrste je prevzel konec leta 2020, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 21 let je moral priznati, da sta favorizirani Anglija in Češka pokazali več, ravno obračuni z zmagovalkama skupine pa so pokazali, da Slovenija lahko cilja višje. Milenko Aćimović se po zamenjavi generacij ozira proti naslednjemu kvalifikacijskemu ciklu. Kar je videl do zdaj, ga upravičeno navdaja z optimizmom.

Začnimo pri najbolj aktualnih zadevah; po tesni zmagi v Podgorici je mlada reprezentanca vknjižila še domači remi z Bolgarijo. Kako ste vi videli to reprezentančno akcijo, kako vam bodo izkušnje z zadnjih prijateljskih tekmah pomagale v novem kvalifikacijskem ciklu?

Ekipa se sestavlja na novo, prišlo je do zamenjave generacij, posledično se postavlja veliko vprašanj in jaz sem iskal čim več odgovorov. Odigrali smo tri tekme in morda mi je še najbolj žal obračuna z reprezentanco Bosne in Hercegovine, saj je bil odigran v zelo zahtevnih razmerah. V zadnjih dveh tekmah smo odigrali povsem solidno glede na čas, ki smo ga preživeli skupaj. Prepričal me je predvsem drugi polčas proti Bolgariji, saj v nogometu skoraj ne moreš biti bolj dominanten, kot smo bili mi teh 45 minut. Vsekakor ostajajo stvari, ki jih bomo morali dodelati, a imamo še kar nekaj časa, da odpravimo napake in se pripravimo na naslednje kvalifikacije.

Kot ste rekli, časa je še kar nekaj, pa vseeno. Kakšne so želje za nov cikel in kakšni so načrti do takrat?

Predvidoma bomo do takrat odigrali še štiri prijateljske tekme, najprej pa bomo z zanimanjem spremljali februarski žreb, da vidimo, s kom se bomo pomerili. Dejstvo je, da ni več lahkih nasprotnikov, to se je od takrat, ko sem jaz igral, spremenilo. To smo navsezadnje videli tudi prejšnje leto, ko smo igrali z Andoro in smo se morali pošteno truditi. Po drugi strani se je v prejšnjih kvalifikacijah pokazalo, da je mogoče igrati tudi z absolutnimi favoriti.

Zagotovo imate v mislih zmago nad Anglijo. Kakšne posledice lahko v reprezentanci pusti tako odmeven rezultat?

Morda je ravno to problem teh generacij v mlajših selekcijah. Že v Celju smo se z zvezdniško zasedbo Anglije povsem dostojno kosali, iztržili remi, vmes remizirali tudi s Čehi, torej z obema ekipama, ki sta se uvrstili na prvenstvo, ampak takšen pristop, takšno željo potrebuješ tudi z nižje postavljenimi ekipami. Tukaj se je, recimo, pokazala kakovost češke reprezentance, ki si je preprosto želela velikega tekmovanja. Iz našega zornega kota je v mladi reprezentanci problem, ko se po zmagi, kakršna je bila ta nad Anglijo, poslovi 17 igralcev. Ne glede na to, kdo je selektor in za kakšno ekipo gre, potem ko se stvari v enem letu končno sestavijo, mora začeti novo zgodbo z novimi fanti in se lotiti povsem drugačnih izzivov. To ni enostavno.

Novo zgodbo boste pisali tudi s številnimi talenti iz prve slovenske lige. Koliko so vas uspeli prepričati na prvih tekmah?

To so fantje, ki jih lahko vsakih nekaj dni spremljamo v slovenskih klubih. Zame je vsekakor lažje, če igrajo, če imajo pomembno vlogo. Kdorkoli ima polno minutažo v prvi slovenski ligi, ne bi smel imeti problema z ritmom mlade reprezentance. Z vidika fizične pripravljenosti sem bil tokrat zadovoljen, ker se pogosto zgodi, da na prvih tekmah po zamenjavi generacij vse skupaj deluje nekoliko razglašeno. Znova je sicer tako, da imamo na nekaterih položajih presežek igralcev, drugje pa smo precej bolj tanki.

Ogromno je bilo govora o Svitu Sešlarju, o tem, da bi lahko dobil priložnost tudi v članski reprezentanci. Kakšno vlogo ste vi odigrali pri vsem tem, najbrž sta se pogovarjala tudi z Matjažem Kekom?

Res je, pogovarjala sva se tudi o tem, na koncu pa sva se odločila, da ostane z nami. Meni in tej ekipi pomeni ogromno, po mojem mnenju je trenutno najboljši igralec v naši ligi, igra vrhunski nogomet. Je ključen igralec mlade reprezentance, kar je potrdil tudi na zadnjih dveh tekmah, z glavo je pri stvari in verjamem, da ima lahko lepo kariero. Če bo dobil poziv za člansko reprezentanco, bo to zanj res velika nagrada.

Rezultatska krivulja članske izbrane vrste se je v zadnjem obdobju obrnila; obstanek v ligi B Lige narodov, serija tekem brez poraza. Kaj je glavni razlog, da so se stvari začele sestavljati?

Zdi se mi, da so igralci precej bolj zreli in da vedo, kaj je potrebno za dobre rezultate. Morda v določenih trenutkih tudi ni bilo sreče, zdaj pa vse skupaj deluje precej drugače. Zasluženo so ostali v ligi B, z dvema zmagama na zadnjih prijateljskih tekmah so to le še potrdili in slišim, da je dobro tudi vzdušje v garderobi. Verjamem, da komaj čakajo na začetek naslednjih kvalifikacij.

Zagotovo ste videli zadetek, ki je Benjaminu Šešku uspel proti Švedski v Solni. Bi lahko potegnili vzporednice s tistim legendarnim, pod katerega ste se vi podpisali v Ukrajini?

Oba sta nosila dodatno težo zaradi pomembnosti tekme. Za obstanek, za uvrstitev na veliko tekmovanje, kakorkoli. To nista bila zadetka ob treh, štirih golih razlike. Tako kot sem se jaz odločil v sekundi, se je tudi on, in ko takšen trenutek dejansko nagradi celotno ekipo, je to res nekaj posebnega. O takšnih golih se še dolgo govori, reprezentanci pa lahko prinesejo precej več od rezultata na eni tekmi.

Na veliko tekmovanje bo vseeno treba še počakati, kako pa spremljate letošnje svetovno prvenstvo v Katarju?

Kot sem rekel že na začetku, danes ni več lahkih tekem. Tudi na tem svetovnem prvenstvu se je že pokazalo, da se morajo tudi veliki favoriti potruditi za vsak rezultat. Te stvari so najlepši del svetovnih prvenstev. Na vse skupaj vpliva tudi drugačen termin in vsekakor je zanimivo spremljati nogometaše iz najmočnejših lig, ko so sredi tega ostrega ritma postavljeni še na veliko tekmovanje.

Kakšno je bilo leto 2022 za Milenka Aćimovića? Najbrž ga je konkretno zaznamovala tudi operacija kolena.

Res je, koleno je povzročilo precej težav, a moram biti na koncu vesel, da sem se odločil za to težko operacijo. Na zadnji zbor reprezentance sem prišel z berglami, zaključil sem ga brez njih. Kar zadeva nogomet, je bilo tekem nekoliko manj, a bo naslednje leto toliko bolj pestro in tega se že veselim. V zasebnem življenju je, hvala bogu, vse v najlepšem redu.

Pred časom ste v intervjuju razkrili, da vas je Dejan Stanković vabil tudi v Crveno zvezdo, vi pa ste imeli drugačne načrte. Želeli ste iti postopoma, delati z mladimi. Zdaj je od tega minilo že kar nekaj časa, vztrajate pri tem ali morda razmišljate tudi o naslednjih korakih?

Osredotočen sem izključno na mlado reprezentanco, dobro se počutim, motivov je še vedno dovolj in trenutno ni prostora za nič drugega.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Žan Libnik
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA