05.01.2023 | U21
Intervju: Milenko Aćimović

Krmilo mlade izbrane vrste je prevzel konec leta 2020, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 21 let je moral priznati, da sta favorizirani Anglija in Češka pokazali več, ravno obračuni z zmagovalkama skupine pa so pokazali, da Slovenija lahko cilja višje. Milenko Aćimović se po zamenjavi generacij ozira proti naslednjemu kvalifikacijskemu ciklu. Kar je videl do zdaj, ga upravičeno navdaja z optimizmom.

Začnimo pri najbolj aktualnih zadevah; po tesni zmagi v Podgorici je mlada reprezentanca vknjižila še domači remi z Bolgarijo. Kako ste vi videli to reprezentančno akcijo, kako vam bodo izkušnje z zadnjih prijateljskih tekmah pomagale v novem kvalifikacijskem ciklu?

Ekipa se sestavlja na novo, prišlo je do zamenjave generacij, posledično se postavlja veliko vprašanj in jaz sem iskal čim več odgovorov. Odigrali smo tri tekme in morda mi je še najbolj žal obračuna z reprezentanco Bosne in Hercegovine, saj je bil odigran v zelo zahtevnih razmerah. V zadnjih dveh tekmah smo odigrali povsem solidno glede na čas, ki smo ga preživeli skupaj. Prepričal me je predvsem drugi polčas proti Bolgariji, saj v nogometu skoraj ne moreš biti bolj dominanten, kot smo bili mi teh 45 minut. Vsekakor ostajajo stvari, ki jih bomo morali dodelati, a imamo še kar nekaj časa, da odpravimo napake in se pripravimo na naslednje kvalifikacije.

Kot ste rekli, časa je še kar nekaj, pa vseeno. Kakšne so želje za nov cikel in kakšni so načrti do takrat?

Predvidoma bomo do takrat odigrali še štiri prijateljske tekme, najprej pa bomo z zanimanjem spremljali februarski žreb, da vidimo, s kom se bomo pomerili. Dejstvo je, da ni več lahkih nasprotnikov, to se je od takrat, ko sem jaz igral, spremenilo. To smo navsezadnje videli tudi prejšnje leto, ko smo igrali z Andoro in smo se morali pošteno truditi. Po drugi strani se je v prejšnjih kvalifikacijah pokazalo, da je mogoče igrati tudi z absolutnimi favoriti.

Zagotovo imate v mislih zmago nad Anglijo. Kakšne posledice lahko v reprezentanci pusti tako odmeven rezultat?

Morda je ravno to problem teh generacij v mlajših selekcijah. Že v Celju smo se z zvezdniško zasedbo Anglije povsem dostojno kosali, iztržili remi, vmes remizirali tudi s Čehi, torej z obema ekipama, ki sta se uvrstili na prvenstvo, ampak takšen pristop, takšno željo potrebuješ tudi z nižje postavljenimi ekipami. Tukaj se je, recimo, pokazala kakovost češke reprezentance, ki si je preprosto želela velikega tekmovanja. Iz našega zornega kota je v mladi reprezentanci problem, ko se po zmagi, kakršna je bila ta nad Anglijo, poslovi 17 igralcev. Ne glede na to, kdo je selektor in za kakšno ekipo gre, potem ko se stvari v enem letu končno sestavijo, mora začeti novo zgodbo z novimi fanti in se lotiti povsem drugačnih izzivov. To ni enostavno.

Novo zgodbo boste pisali tudi s številnimi talenti iz prve slovenske lige. Koliko so vas uspeli prepričati na prvih tekmah?

To so fantje, ki jih lahko vsakih nekaj dni spremljamo v slovenskih klubih. Zame je vsekakor lažje, če igrajo, če imajo pomembno vlogo. Kdorkoli ima polno minutažo v prvi slovenski ligi, ne bi smel imeti problema z ritmom mlade reprezentance. Z vidika fizične pripravljenosti sem bil tokrat zadovoljen, ker se pogosto zgodi, da na prvih tekmah po zamenjavi generacij vse skupaj deluje nekoliko razglašeno. Znova je sicer tako, da imamo na nekaterih položajih presežek igralcev, drugje pa smo precej bolj tanki.

Ogromno je bilo govora o Svitu Sešlarju, o tem, da bi lahko dobil priložnost tudi v članski reprezentanci. Kakšno vlogo ste vi odigrali pri vsem tem, najbrž sta se pogovarjala tudi z Matjažem Kekom?

Res je, pogovarjala sva se tudi o tem, na koncu pa sva se odločila, da ostane z nami. Meni in tej ekipi pomeni ogromno, po mojem mnenju je trenutno najboljši igralec v naši ligi, igra vrhunski nogomet. Je ključen igralec mlade reprezentance, kar je potrdil tudi na zadnjih dveh tekmah, z glavo je pri stvari in verjamem, da ima lahko lepo kariero. Če bo dobil poziv za člansko reprezentanco, bo to zanj res velika nagrada.

Rezultatska krivulja članske izbrane vrste se je v zadnjem obdobju obrnila; obstanek v ligi B Lige narodov, serija tekem brez poraza. Kaj je glavni razlog, da so se stvari začele sestavljati?

Zdi se mi, da so igralci precej bolj zreli in da vedo, kaj je potrebno za dobre rezultate. Morda v določenih trenutkih tudi ni bilo sreče, zdaj pa vse skupaj deluje precej drugače. Zasluženo so ostali v ligi B, z dvema zmagama na zadnjih prijateljskih tekmah so to le še potrdili in slišim, da je dobro tudi vzdušje v garderobi. Verjamem, da komaj čakajo na začetek naslednjih kvalifikacij.

Zagotovo ste videli zadetek, ki je Benjaminu Šešku uspel proti Švedski v Solni. Bi lahko potegnili vzporednice s tistim legendarnim, pod katerega ste se vi podpisali v Ukrajini?

Oba sta nosila dodatno težo zaradi pomembnosti tekme. Za obstanek, za uvrstitev na veliko tekmovanje, kakorkoli. To nista bila zadetka ob treh, štirih golih razlike. Tako kot sem se jaz odločil v sekundi, se je tudi on, in ko takšen trenutek dejansko nagradi celotno ekipo, je to res nekaj posebnega. O takšnih golih se še dolgo govori, reprezentanci pa lahko prinesejo precej več od rezultata na eni tekmi.

Na veliko tekmovanje bo vseeno treba še počakati, kako pa spremljate letošnje svetovno prvenstvo v Katarju?

Kot sem rekel že na začetku, danes ni več lahkih tekem. Tudi na tem svetovnem prvenstvu se je že pokazalo, da se morajo tudi veliki favoriti potruditi za vsak rezultat. Te stvari so najlepši del svetovnih prvenstev. Na vse skupaj vpliva tudi drugačen termin in vsekakor je zanimivo spremljati nogometaše iz najmočnejših lig, ko so sredi tega ostrega ritma postavljeni še na veliko tekmovanje.

Kakšno je bilo leto 2022 za Milenka Aćimovića? Najbrž ga je konkretno zaznamovala tudi operacija kolena.

Res je, koleno je povzročilo precej težav, a moram biti na koncu vesel, da sem se odločil za to težko operacijo. Na zadnji zbor reprezentance sem prišel z berglami, zaključil sem ga brez njih. Kar zadeva nogomet, je bilo tekem nekoliko manj, a bo naslednje leto toliko bolj pestro in tega se že veselim. V zasebnem življenju je, hvala bogu, vse v najlepšem redu.

Pred časom ste v intervjuju razkrili, da vas je Dejan Stanković vabil tudi v Crveno zvezdo, vi pa ste imeli drugačne načrte. Želeli ste iti postopoma, delati z mladimi. Zdaj je od tega minilo že kar nekaj časa, vztrajate pri tem ali morda razmišljate tudi o naslednjih korakih?

Osredotočen sem izključno na mlado reprezentanco, dobro se počutim, motivov je še vedno dovolj in trenutno ni prostora za nič drugega.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Žan Libnik
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca izgubila drugo pripravljalno tekmo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je na drugem pripravljalnem obračunu v Turčiji kljub boljši igri priznala premoč vrstnikom iz Azerbajdžana.
 • 25.03.2023 | U21
  Po Slovaški še z Azerbajdžanom
  Reprezentanca do 21 let bo v nedeljskem popoldnevu odigrala še drugo preizkušnjo v sklopu priprav na turških tleh. Mladi Slovenci se bodo po remiju s Slovaki pomerili še z Azerbajdžanci.
 • 22.03.2023 | U21
  S Slovaki brez zadetkov
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je v turški Antalyji odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem. Četa Milenka Aćimovića se je s Slovaško razšla brez zadetkov, a je imela nekaj nevarnejših poskusov proti vratom.
 • 21.03.2023 | U21
  Na turških tleh najprej s Slovaško
  Mlada reprezentanca do 21 let bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 pričela septembra, zasedba selektorja Milenka Aćimovića pa marčevski termin izkorišča za priprave v Turčiji. Jutri bo odigrana tekma s Slovaki.
 • 14.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca v Turčiji s Slovaško in Azerbajdžanom
  V drugi polovici marca se bo prvič v letu 2023 zbrala reprezentanca Slovenije do 21 let. Mlada izbrana vrsta bo med 19. in 27. marcem aktivna v Turčiji. Selektor Milenko Aćimović je predstavil seznam reprezentantov.
 • 02.02.2023 | U21
  Mlada reprezentanca v skupini s Francijo, Avstrijo, BiH in Ciprom
  Reprezentance Francije, Avstrije, Bosne in Hercegovine ter Cipra bodo nasprotnice mlade izbrane vrste Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025, ki bo potekalo na Slovaškem. 
 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.
 • 17.11.2022 | U21
  Antolin odločil obračun s Črno goro
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Podgorici dobila prvo novembrsko preizkušnjo. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so bili z 0:1 boljši od Črnogorcev, ob koncu četrte minute je bil z razdalje natančen Aljaž Antolin.

DELI NA