09.10.2013 | U21
Intervju: Matej Palčič

Pred kvalifikacijsko tekmo mlade reprezentance do 21-let na Danskem, smo se pogovarjali z Matejem Palčičem, ki v letošnji sezoni doživlja pravi razcvet v dresu Kopra. Če vas zanima kako se bo končal petkov obračun med Slovenijo in Dansko, potem nikar ne spreglejte intervjuja z mladim reprezentantom Slovenije.

Letošnja sezona se zaenkrat za Koper odvija odlično, kajne?

Čeprav nam igra še ni popolnoma stekla, nam rezultati kar uspevajo. Konstantno napredujemo, z zmagami pa nam seveda narašča tudi samozavest. Zaenkrat kaže resnično dobro. Smo v vrhu in upam, da bomo med najboljšimi tudi čim dlje ostali.

Vzporedno z ekipo, gre dobro od nog tudi vam. Kje se skrivajo razlogi za vaš osebni napredek?

Menim, da je to plod dobrega dela in trenerjeve postavitve. Letos igram nekoliko višje, imam več prostora, svobode in to izkoriščam kar se da najbolje. V sistemu 3-5-2 pridejo bolj do izraza moje napadalne karakteristike, medtem ko sem v vlogi desnega bočnega branilca precej manj sodeloval v ofenzivnih akcijah ekipe.

Koper je poznan po odličnem delu z mladimi nogometaši, kar dokazuje tudi veliko število predstavnikov v reprezentancah U-19 in U-21. Kaj je tako posebnega na Obali?

V Kopru se dobro dela z mladimi, je pa res, da nismo vsi Koprčani. V klubu je odlična selekcija mladih nogometašev, ki imajo potrebno pozornost pri razvoju. Koprski pridih se močno čuti tudi v reprezentanci, kjer nas je tudi tokrat največ med vsemi.

Kakšno vlogo ima pri tem trener Rodolfo Vanoli?

S trenerjem se veliko pogovarjamo, pogosto nas povpraša po občutkih in se nasploh zanima za nas. Trener zaupa v mlade nogometaše in ti ob primernem pristopu tudi ponudi priložnost za dokazovanje. Na nas pa je, da to ponujeno priložnost čim bolje izkoristimo.

Na vaše usluge zelo resno računa tudi Tomaž Kavčič. Kako bi primerjali zahteve klubskega trenerja in selektorja mlade reprezentance? Kaj od vas pričakujeta na igrišču?

V Kopru so zahteve precej bolj taktične narave, medtem ko v reprezentanci selektor zahteva od nas, da pokažemo svojo igro in damo vse od sebe. V reprezentanci je kar nekaj nogometašev, ki si kruh služijo v tujini, vsi pa znajo izvrstno igrati nogomet, tako da se je precej lažje vključiti v moštvo. Poleg tega smo vsi nogometaši približno enake starosti in se odlično razumemo. Vzdušje je precej bolj sproščeno. Bistveno razliko sicer prinaša igralni sistem, saj v Kopru igram bolj ofenzcino, v dresu z državnim grbom pa sem bolj kot ne zadolžen za obrambne naloge.

Kje se počutite najbolj domače?

Trenutno mi najbolj odgovarja vloga na desnem krilu v igralnem sistemu 3-5-2. Na ta način lahko sodelujem v napadu, pri branjenju pa seveda prav tako pomagam ekipi.

Slovenska reprezentanca kvalifikacij za Evropsko prvenstvo ni pričela najbolje. Kako gledate na dosedanje opravljeno delo in kakšne cilje imate v tem kvalifikacijskem ciklusu?

Začetek kvalifikacij nam ni najbolje uspel. Proti Estoniji smo bili v polju boljši nasprotnik, vendar nam ni nič uspevalo po načrtih, tako da smo na koncu izgubili. To je bil praktično edini večji spodrsljaj, ki pa se seveda hitro pozna na lestvici. V Rusiji smo odigrali dobro tekmo, povedli, a žal v zaključku nesrečno izgubili, proti Dancem pa se je že videl določen napredek v igri. Naš cilj ostaja uvrstitev na Evropsko prvenstvo. Možnosti za to še imamo, saj se še recimo nismo srečali z Andoro. Če zmagamo na Danskem, je še vse popolnoma odprto.

Z Danci se boste pomerili že v petek. Kakšna so vaša pričakovanja?

Želimo si seveda zmage, ampak verjetno bi bili zadovoljni tudi z remijem. Že v Ajdovščini smo bili bliže zmagi od Dancev, če pa želimo potovati na Evropsko prvenstvo, nam ne preostane nič drugega, kot da razmišljamo o zmagi.

Dance, ki v teh kvalifikacijah še niso doživeli poraza, ste dobro spoznali že v Ajdovščini. Za kako kakovostno moštvo gre?

O njihovi kakovosti pove veliko že dejstvo, da številni nogometaši že sedaj nastopajo v najmočnejših evropskih ligah. Ne glede na to, pa bomo mi dali vse od sebe in skušali zmagati. Videli smo, da to lahko storimo in potrudili se bomo.

Kakšen rezultat napovedujete za tekmo z Danci?

Slovenija bo zmagala z 1:2.

Na prvi zadetek v Prvi ligi Telekom Slovenije ste čakali kar 45 tekem. Kdaj bo prišel na vrsto prvenec v majici z državnim grbom?

Upajmo, da že v petek.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 14.11.2019 | U21
  V Estorilu brez zadetkov
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Estorilu podaljšala niz pozitivnih rezultatov v sklopu priprav na evropsko prvenstvo. Dvoboj s Portugalci se je končal z začetnim izidom, z nekaj dobrimi posredovanji se je izkazal Žiga Frelih.
 • 13.11.2019 | U21
  Jutri s Portugalsko
  Mlado reprezentanco Slovenije jutri čaka naslednja v seriji pripravljalnih tekem na domače evropsko prvenstvo. Četa selektorja Primoža Glihe se bo v Estorilu, ob 18.30 po slovenskem času, pomerila s Portugalci.
 • 06.11.2019 | U21
  Gliha izbral za Portugalsko
  Mlado reprezentanco Slovenije, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo, čaka zadnja akcija v letošnjem letu. Četa selektorja Primoža Glihe bo 14. novembra gostovala na Portugalskem, štiri dni kasneje pa bo na Bonifiki odigrala še prijateljsko srečanje s Koprom.
 • 06.11.2019 | U21
  Znan razpored UEFA evropskega prvenstva do 21 let 2021
  Evropska nogometna zveza UEFA je predstavila razpored UEFA evropskega prvenstva do 21 let, ki ga bosta leta 2021 gostili Slovenija in Madžarska. Prvenstvo bo potekalo med 9. in 26. junijem 2021, otvoritvena tekma pa bo pripadla mladi reprezentanci Slovenije na stadionu Ljudski vrt.
 • 15.10.2019 | U21
  Slovenci dobili dvoboj gostiteljev evropskega prvenstva
  Mlada reprezentanca Slovenije je v knežjem mestu odigrala novo prijateljsko srečanje. Slovenci so se udarili z Madžari, sicer sogostitelji evropskega prvenstva 2021, in srečanje dobili z enajstmetrovko Jana Mlakarja.
 • 14.10.2019 | U21
  Danes z Madžari
  Mlado reprezentanco Slovenije čaka še druga oktobrska pripravljalna preizkušnja. Slovenci se bodo v Celju pomerili z Madžari, sicer sogostitelji evropskega prvenstva 2021.
 • 11.10.2019 | U21
  Po zaostanku do remija
  Reprezentanca do 21 let je v Mariboru odigrala novo prijateljsko srečanje v sklopu priprav na domače evropsko prvenstvo. Mladi Slovenci so gostili Anglijo, ki je v končnico vstopila z dvema goloma prednosti, otoško prednost pa sta izničila Dejan Petrovič in Janez Pišek.
 • 08.10.2019 | U21
  V petek proti Angliji
  Reprezentanca do 21 let nadaljuje s pripravami na evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija z Madžarsko gostila leta 2021. Mladi Slovenci bodo oktobrska termina izkoristili za dvoboja z Madžari in Angleži, ki bodo v Ljudskem vrtu gostovali v petek.
 • 01.10.2019 | U21
  Gliha izbral za tekmi z Anglijo in Madžarsko
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo oktobra odigrala dve močni prijateljski tekmi. Izbranci Primoža Glihe bodo 11. oktobra ob 18.00 v Ljudskem vrtu gostili Anglijo, 15. oktobra pa bo v Celju ob 18.00 na sporedu še obračun med Slovenijo in Madžarsko.
 • 08.09.2019 | U21
  Ljudski vrt videl remi Slovencev in Francozov
  Mlada reprezentanca Slovenije je v sklopu priprav na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021 odigrano tudi na slovenskih tleh, odigrala novo prijateljsko srečanje. Varovanci Primoža Glihe so v Ljudskem vrtu gostili Francoze ter z goloma Dejana Petrovića in Jana Mlakarja prišli do remija.

DELI NA