09.10.2013 | U21
Intervju: Matej Palčič

Pred kvalifikacijsko tekmo mlade reprezentance do 21-let na Danskem, smo se pogovarjali z Matejem Palčičem, ki v letošnji sezoni doživlja pravi razcvet v dresu Kopra. Če vas zanima kako se bo končal petkov obračun med Slovenijo in Dansko, potem nikar ne spreglejte intervjuja z mladim reprezentantom Slovenije.

Letošnja sezona se zaenkrat za Koper odvija odlično, kajne?

Čeprav nam igra še ni popolnoma stekla, nam rezultati kar uspevajo. Konstantno napredujemo, z zmagami pa nam seveda narašča tudi samozavest. Zaenkrat kaže resnično dobro. Smo v vrhu in upam, da bomo med najboljšimi tudi čim dlje ostali.

Vzporedno z ekipo, gre dobro od nog tudi vam. Kje se skrivajo razlogi za vaš osebni napredek?

Menim, da je to plod dobrega dela in trenerjeve postavitve. Letos igram nekoliko višje, imam več prostora, svobode in to izkoriščam kar se da najbolje. V sistemu 3-5-2 pridejo bolj do izraza moje napadalne karakteristike, medtem ko sem v vlogi desnega bočnega branilca precej manj sodeloval v ofenzivnih akcijah ekipe.

Koper je poznan po odličnem delu z mladimi nogometaši, kar dokazuje tudi veliko število predstavnikov v reprezentancah U-19 in U-21. Kaj je tako posebnega na Obali?

V Kopru se dobro dela z mladimi, je pa res, da nismo vsi Koprčani. V klubu je odlična selekcija mladih nogometašev, ki imajo potrebno pozornost pri razvoju. Koprski pridih se močno čuti tudi v reprezentanci, kjer nas je tudi tokrat največ med vsemi.

Kakšno vlogo ima pri tem trener Rodolfo Vanoli?

S trenerjem se veliko pogovarjamo, pogosto nas povpraša po občutkih in se nasploh zanima za nas. Trener zaupa v mlade nogometaše in ti ob primernem pristopu tudi ponudi priložnost za dokazovanje. Na nas pa je, da to ponujeno priložnost čim bolje izkoristimo.

Na vaše usluge zelo resno računa tudi Tomaž Kavčič. Kako bi primerjali zahteve klubskega trenerja in selektorja mlade reprezentance? Kaj od vas pričakujeta na igrišču?

V Kopru so zahteve precej bolj taktične narave, medtem ko v reprezentanci selektor zahteva od nas, da pokažemo svojo igro in damo vse od sebe. V reprezentanci je kar nekaj nogometašev, ki si kruh služijo v tujini, vsi pa znajo izvrstno igrati nogomet, tako da se je precej lažje vključiti v moštvo. Poleg tega smo vsi nogometaši približno enake starosti in se odlično razumemo. Vzdušje je precej bolj sproščeno. Bistveno razliko sicer prinaša igralni sistem, saj v Kopru igram bolj ofenzcino, v dresu z državnim grbom pa sem bolj kot ne zadolžen za obrambne naloge.

Kje se počutite najbolj domače?

Trenutno mi najbolj odgovarja vloga na desnem krilu v igralnem sistemu 3-5-2. Na ta način lahko sodelujem v napadu, pri branjenju pa seveda prav tako pomagam ekipi.

Slovenska reprezentanca kvalifikacij za Evropsko prvenstvo ni pričela najbolje. Kako gledate na dosedanje opravljeno delo in kakšne cilje imate v tem kvalifikacijskem ciklusu?

Začetek kvalifikacij nam ni najbolje uspel. Proti Estoniji smo bili v polju boljši nasprotnik, vendar nam ni nič uspevalo po načrtih, tako da smo na koncu izgubili. To je bil praktično edini večji spodrsljaj, ki pa se seveda hitro pozna na lestvici. V Rusiji smo odigrali dobro tekmo, povedli, a žal v zaključku nesrečno izgubili, proti Dancem pa se je že videl določen napredek v igri. Naš cilj ostaja uvrstitev na Evropsko prvenstvo. Možnosti za to še imamo, saj se še recimo nismo srečali z Andoro. Če zmagamo na Danskem, je še vse popolnoma odprto.

Z Danci se boste pomerili že v petek. Kakšna so vaša pričakovanja?

Želimo si seveda zmage, ampak verjetno bi bili zadovoljni tudi z remijem. Že v Ajdovščini smo bili bliže zmagi od Dancev, če pa želimo potovati na Evropsko prvenstvo, nam ne preostane nič drugega, kot da razmišljamo o zmagi.

Dance, ki v teh kvalifikacijah še niso doživeli poraza, ste dobro spoznali že v Ajdovščini. Za kako kakovostno moštvo gre?

O njihovi kakovosti pove veliko že dejstvo, da številni nogometaši že sedaj nastopajo v najmočnejših evropskih ligah. Ne glede na to, pa bomo mi dali vse od sebe in skušali zmagati. Videli smo, da to lahko storimo in potrudili se bomo.

Kakšen rezultat napovedujete za tekmo z Danci?

Slovenija bo zmagala z 1:2.

Na prvi zadetek v Prvi ligi Telekom Slovenije ste čakali kar 45 tekem. Kdaj bo prišel na vrsto prvenec v majici z državnim grbom?

Upajmo, da že v petek.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 10.06.2019 | U21
  V Lendavi brez zmagovalca
  Slovenska reprezentanca do 21 let se je v Lendavi razšla z Gruzijo z rezultatom 1:1 (0:1).
 • 09.06.2019 | U21
  Proti Gruziji brez Mlakarja in Celarja
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo jutri v Lendavi ob 17.30 odigrala novo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Gruzije. Selektor Primož Gliha optimistično pričakuje nov dvoboj z Gruzijci, saj so naši fantje nedavno slavili odmevno zmago v Švici.
 • 07.06.2019 | U21
  Mladi Slovenci uspešni v Švici
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let, ki jo vodi Primož Gliha, je v prijateljski tekmi v mestu Aarau z izidom 2:1 premagala Švico. Za slovensko zmago pred okrog tri tisoč gledalci sta zadela Jan Mlakar in Žan Celar.
 • 06.06.2019 | U21
  Jutri s Švico
  Članska izbrana vrsta se bo jutri v Celovcu udarila z Avstrijo, nova preizkušnja pa čaka tudi reprezentanco do 21 let. Aarau bo ob 19. uri gostil spopad mladih Švicarjev in Slovencev, ki bodo prijateljski obračun izkoristili kot pripravo na domače evropsko prvenstvo.
 • 04.06.2019 | U21
  Švica bo pravi pokazatelj
  Slovenska reprezentanca do 21 let se intenzivno pripravlja na prihajajoči prijateljski tekmi s Švico in Gruzijo. Slovenski selektor Primož Gliha v primerjavi s prvotnim seznamom ne bo računal na poškodovanega Žana Kolmaniča in Roka Vodiška, ki ureja klubski status
 • 27.05.2019 | U21
  Gliha izbral za Švico in Gruzijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 7. in 10. junija odigrala mednarodni prijateljski tekmi proti reprezentancama Švice in Gruzije.
 • 22.03.2019 | U21
  U21: Poraz v Gruziji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je na prijateljski tekmi v Goriju izgubila z Gruzijo z 0:3 (0:1).
 • 21.03.2019 | U21
  Tekmovati od prve minute
  Reprezentanca do 21 let bo jutri odigrala prvo srečanje v sklopu priprav na domače evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija skupaj z Madžarsko gostila leta 2021. Prvi nasprotniki mladih Slovencev bodo vrstniki iz Gruzije.
 • 13.03.2019 | U21
  Gliha izbral za Gruzijo, znani prvi tekmeci
  Slovenska reprezentanca do 21 let začenja s pripravami na evropsko prvenstvo U21 2021, ki ga bo gostila Slovenija. Našim fantom tokrat ne bo treba v kvalifikacije, saj ima gostitelj mesto na prvenstvu zagotovljeno, tako da se bodo do prvenstva vrstile številne prijateljske tekme.
 • 29.01.2019 | U21
  Izvršni odbor potrdil Gliho, Radosavljevića in Žlogarja
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji  31. seji odločal o imenovanju selektorjev mlajših in mlade reprezentance. Na položajih selektorjev reprezentanc U16, U17 in U21 bodo priložnost dobili nekdanji slovenski reprezentanti.

DELI NA