18.06.2013 | 1. SKL
Intervju: Darko Birjukov

Domžale so minuli konec tedna osvojile premierni naslov državnih prvakov med kadetsko konkurenco. Za zgodovinskim uspehom pa ponosno stoji trener Darko Birjukov, ki ima opravka z izjemno generacijo nogometašev.

S kakšnimi besedami bi pospremili sezono, v kateri ste doživeli zgolj dva poraza na tridesetih tekmah?

Naravnost fantastično. Fantje so na dobri poti, da naredijo nekaj dobrega v svojih karierah, saj so zelo talentirana generacija. Vsi v klubu smo zares lahko zelo veseli in zadovoljni. Na čelu kadetske razpredelnice smo bili od prvega do zadnjega kroga prvenstva, dosegli 86 zadetkov, prejeli pa le 21.

Kljub vodilni poziciji tekom celotne sezone, pa ste si uspeli zagotoviti naslov državnih prvakov šele v zadnjem krogu, proti Kopru. Kako ste doživljali zadnjo tekmo?

Potrebno je čestitati tudi ekipi Kopra, ki je uspela držati korak z nami, četudi smo imeli zares odlično serijo rezultatov. Pritisk je bil prisoten na vsakem treningu. Fantom sem sporočil, da le redko odloča zadnja tekma za naslov prvaka. Izteklo se je tako, kot smo si le želeli, ob tem pa pridobili dragocene izkušnje. Na sami tekmi s Koprom smo prevladovali, ne glede na to, da smo potrebovali zgolj točko. Bili smo veliko boljši nasprotnik, si ustvarili veliko priložnosti in popolnoma zasluženo osvojili naslov državnega prvaka.

Domžale so se prvič veselile naslova državnih prvakov med kadeti. Ste zaradi tega dejstva še kaj bolj ponosni?

Zagotovo. Moramo vedeti da sta slovenska kadetska in mladinska liga izjemno močni tekmovanji. Nastopa ogromno talentiranih mladeničev, ki v vse večjem številu dobivajo priložnost tudi med člani. Smo izjemno veseli in ponosni na to generacijo, ki je dosegla prvo tovrstno lovoriko, čeprav smo bili tudi v preteklosti že nekajkrat zelo blizu.

V vaši ekipi ima kar nekaj nogometašev reprezentančne izkušnje, nekateri pa so že okusili tudi igranje v članski konkurenci. Kako velik je preskok med kadetsko in člansko kategorijo?

Razveselimo se vsakega vpoklica v reprezentanco, kot tudi vsake priložnosti v članski ekipi. Sam preskok med posameznimi nivoji je izjemno zahteven v fizičnem, pa tudi mentalnem smislu. Že preskok iz mladincev med člane predstavlja velik zalogaj. Vendar je vse skupaj precej lažje, če se dobro dela in se fantje pripravljajo v tej smeri.

Jon Gorenc Stanković je v zaključku sezone nosil kapetanski trak članske ekipe Domžal. Je to dodatna vzpodbuda ali mogoče celo nepotrebna obremenitev za tako mladega nogometaša?

To je v veliki meri odvisno od psihične stabilnosti nogometaša. Jona poznam zelo dobro in vem, da mu kapetanski trak predstavlja veliko vzpodbudo za naprej, čeprav bi se pri marsikomu to lahko izkazalo za dodatno obremenitev. Vsi smo ponosni, da imamo v svojih vrstah tako mladega, talentiranega, predvsem pa dobrega fanta, ki je v vseh pogledih na pravi poti. Potrebno je tudi priznati, da je trener članske ekipe pokazale veliko hrabrosti z omenjeno potezo. V Domžalah smo resnično zadovoljni z minulo sezono, saj so tudi člani osvojili fantastično treje mesto na prvenstveni lestvici in se uvrstili v evropske pokale.

V vaših vrstah najdemo tudi najboljšega strelca 1. kadetske lige. Je Alen Ožbolt že pripravljen na naslednji korak?

Govorimo o zelo talentiranemu nogometašu, ki je odigral izvrstno sezono. Na 21. tekmah je zabil kar 25 zadetkov, 9. tekem pa je izpustil zaradi poškodbe, saj si je na preizkušnji pri italijanski Sampdoriji zlomil nogo. Uspel mu je zares neverjeten povratek po poškodbi. Gre za izjemno perspektivnega nogometaša, pred katerim pa je seveda še zelo veliko dela. Za tega fanta bomo v prihodnosti zagotovo še veliko slišali.

Domžale postajajo sinonim za odlično delo z mladimi nogometaši. Kako vam uspeva?

V naši nogometni šoli je ogromno mladeničev, ki kažejo velik nogometni potencial. Imamo najboljšo nogometno šolo v Sloveniji, saj v klubu dajemo ogromno poudarka delu z mladimi nogometaši. Pri tem je potrebno pohvaliti Staneta in Mateja Oražma, ki posvečada veliko pozornosti uspešnemu delu v mladinskih kategorijah. Uspeva nam učinkovit prehod iz mlajših selekcij med člane, kar je po eni strani tudi odlična promocija za ostale talentirane nogometaše v Sloveniji, ki vidijo v Domžalah priložnost za nogometni razvoj. To je zares imenitna zadeva.

Delo z mladimi nogometaši je zelo specifično. Kako gledate na odraščanje igralcev in številne spremembe, ki so značilne za delo v starostnih kategorijah?

Že na samem začetku sem vedel, da dobivam v roke izjemno kvalitetno in perspektivno moštvo. Delo sem sprejel z vsemi značilnostmi, sploh pa se v tem poklicu številnim spremembam ni mogoče izogniti. Maksimalno se posvečam ekipi, kot tudi fantom samim. Po mojem mnenju je ravno generacija kadetov najbolj občutljiva, saj je še vedno prisotnega veliko kombiniranja med šolanjem in nogometom. Tu so tudi številni najstniški problemi, ko pa se popolnoma prepustiš temu delu, ni več tako težko. To sezono nam je šlo dobro, fantje pa so poleg nogometnega uspeha zelo dobro opravljali tudi šolske obveznosti. Bili so zares zelo obremenjeni, saj veljam za zahtevnega trenerja. Vse smo zmogli, zato moram čestitati fantom za dobro opravljeno delo.

Generacija, ki se je veselila prvega naslova kadetskih prvakov, je bila izjemno uspešna tudi v mlajših kategorijah. Lahko od teh fantov pričakujemo tudi premierni naslov mladinskih prvakov za Domžale?

Kot sem že rekel, gre za zelo talentirano generacijo, ki je osvajala državne naslove v selekcijah U-12 in U14. Uspehov se lahko nadejamo tudi v bodoče, čeprav naslov med mladinci nikakor ni prioriteta. Nikoli se ne ve. Lahko se namreč zgodi, da bo kdo od pomembnih nosilcev igre napredoval med člane... V vsakem primeru bomo delali profesionalno, stremeli k nenehnemu razvoju nogometašev in njihovemu vključevanju v člansko ekipo, če pa bo ob tem prišel še naslov, pa toliko bolje.

Sledi zaslužen počitek. Kakšne načrte imate za bodoče?

Posebnih načrtov še nimam. Osebno sem zelo zadovoljen, da mi je uspelo osvojiti naslov državnega prvaka s kadetsko ekipo in oplemenititi zbirko uspehov iz zadnjih let. Sicer pa nas čaka še kar precej aktivnosti. V Domžalah bomo gostili tradicionalni turnir Domžale Open, kjer se bmo pomerili z atraktivnimi nasprotniki kot so Žilina, Crvena zvezda, Rijeka. Treningi bodo potekali vsak dan, nato pa končno sledi nekaj počitka, oddiha na morju. Sezona je bila zahtevna in sprememba bo dobrodošla.

Tekst: MKo
Foto: nkdomzale.si/ Lado Vavpetič

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2013 | 1. SKL
    SKL/SML: Popoldne na sporedu že 2. krog
    Nogometaše v mladinski in kadetski konkurenci po soboti čaka že nov krog tekmovanja. Šesterica klubov v vsaki starostni kategoriji bo iskala priložnost za prve točke, trenutno vodilni pa se bodo skušali odlepiti od zasledovalcev. Prvi dvoboji se začenjajo ob 15.30 uri v kadetski konkurenci, zadnji bodo na igrišče stopili mladinci iz Kopra in nogometaši Roberta Korena Dravograd, ki bodo na umetni travi na Bonifiki moči pomerili ob 21. uri.
  • 17.06.2013 | 1. SKL
    Kadetski naslov v Domžale
    V soboto se je zaključila prva državna nogometa za nogometaše v konkurenci do 16 let, prvaka pa smo dobili šele v zadnjem krogu. Pred tekmo Domžal in Kopra so imeli varovanci Darka Birjukova dve točki prednosti, z zmago z 1:0 pa so odpravili vse dvome o novem prvaku.
  • 03.06.2012 | 1. SKL
    Klubi SML/SKL: NŠ R. Koren Dravograd
    Do konca kadetske in mladinske lige so še trije krogi, nam pa sta za predstavitev ostala še dva kluba. Tokrat je na vrsti NŠ R. Koren Dravograd.
  • 23.01.2012 | 1. SKL
    Pregled 1. SKL: Koper s popolnim izkupičkom
    Ligaško tekmovanje v 1. SKL je sicer samostojno tekmovanje, ki pa je vendarle v tesni povezavi s 1. slovensko mladinsko ligo. Gre za tako imenovano vezano tekmovanje, kjer se poleg lestvic za posamezni ligi vodi tudi skupna lestvica. Na podlagi skupnega seštevka točk mladinske in kadetske ekipe zadnji dve ekipi iz lige izpadeta, prav tako pa na podlagi skupnega seštevka točk prvo uvrščeni ekipi iz 2. SML in 2. SKL vzhod in zahod v 1. SML in 1. SKL neposredno napredujeta.
  • 21.03.2011 | 1. SKL
    Z derbija 1.SKL med Domžalami in Interblockom
    Na domžalski umetni travi se je konec tedna odvil derbi kadetske lige med domačini in ljubljanskim Interblockom. Priložnosti je bilo na obeh straneh dovolj, več pa jih je uspelo realizirati gostom. Ti so z zadetki Andraža Šporarja in Žige Smrtnika s 3:0 premagali Domžalčane.
  • 28.02.2011 | 1. SKL
    Brez spremembe na vrhu
    V kadetski in mladinski ligi so bila odigrana srečanja zaostalega 16. kroga. Mariborčani so bili v obeh starostnih kategorijah boljši od Olimpije, v kadetski konkurenci so zabeležili celo najvišjo zmago kroga. Slavili so kar s 4:1. V mladinski konkurenci gre najvišja zmaga kroga Domžalčanom, ki so z 8:2 odpravili Rudar Velenje.
  • 25.02.2011 | 1. SKL
    V 16. krogu SML/SKL derbi med Mariborom in Olimpijo
    S tekmami v prihajajočem vikendu se nadaljuje državno prvenstvo v prvi mladinski in kadetski ligi. Po premoru, ki je trajal vse od začetka decembra, so mladinski pogoni v slovenskih klubih že v nizkem štartu, tokrat pa bodo odigrane tekme zaostalega, 16. kroga v obeh ligah.
  • 13.05.2009 | 1. SKL
    Dvakrat nič s Celjani
    Kadeti in mladinci Mure05 so se pomerili s Celjani in obakrat ostali praznih rok.
  • 23.03.2009 | 1. SKL
    Zmaga kadetov ND Mure 05
    Kadeti so uspeli zmagati drugič zapored na domačem igrišču. Tokrat je padlo Bilje-Primorje z 2:0.

DELI NA