03.01.2023 | Ženska A
Intervju: Borut Jarc

Ženska nogometna reprezentanca Slovenije je v zadnjem kvalifikacijskem ciklu naredila nov korak naprej.

Izbranke Boruta Jarca so v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Valižankami remizirale v Cardiffu in z 18 točkami osvojile tretje mesto. Za drugim mestom, ki so ga osvojile nogometašice Walesa in ki je vodilo v dodatne kvalifikacije, so zaostale za vsega dve točki. S selektorjem Slovenije smo se pogovarjali o napredku naše reprezentance in ženskega nogometa ter pogledali tudi v prihodnost.

V zadnjem kvalifikacijskem ciklu je bila Slovenija v igri za dodatne kvalifikacije vse do zadnje minute. To je bil najverjetneje tudi zastavljen cilj pred začetkom kvalifikacij. Kako bi jih ocenili?

Ob tem, da v zadnjem krogu odločamo o svoji usodi, je bila želja tudi osvojitev drugega mesta. Tega ne skrivamo. Generalno gledano sem zadovoljen, ker je ekipa vsebinsko odigrala zelo veliko kakovostnih tekem. To še posebej velja za tekme z močnejšimi reprezentancami. In to je tudi popotnica za lepo prihodnost.

Kaj je zmanjkalo na zadnji tekmi proti Valižankam?

Odgovor na to je povsem enostaven. Slovenija ni dosegla gola, igralke niso izkoristile priigranih priložnosti. Žal se je končalo, kot se je.

V kvalifikacijah smo videli tudi nekaj obračunov, na katerih bi reprezentanca lahko prišla do ugodnejšega rezultata. Ali vam je katera od teh tekem še posebej ostala v spominu?

Vsekakor je vse zapletel neodločen rezultat na domači tekmi z Grčijo. Na tistem srečanju si je reprezentanca priigrala ogromno priložnosti, a je na koncu ostalo pri 0:0. Dejansko smo si sami krivi, ker imamo na svojem računu samo 18 točk.

Kaj pomeni rezultat teh kvalifikacij za prihodnost reprezentance?

Pomeni veliko. Pomeni, da se je ženska reprezentanca kakovostno stabilizirala. Slovenija ima nekaj izvrstnih posameznic, v ozadju imamo še nekaj mladih igralk, ki prav tako že kažejo določeno kakovost. Zato lahko rečemo, da je pred žensko reprezentanco svetla prihodnost.

Evropska nogometna zveza je nedavno potrdila ustanovitev novega tekmovanja, Lige narodov za ženske. Kaj bo prineslo to tekmovanje?

Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje.

Ali imate kakšno posebno željo glede žreba? V Ligi B, v kateri bo igrala Slovenija, je mogoča celo povsem balkanska skupina.

V naši skupini si želim čim močnejših reprezentanc. Mi je pa povsem vseeno, s kom se bomo pomerili.

Za vami je novembrska reprezentančna akcija, v kateri ste na prijateljski tekmi s 3:1 premagali Kosovo, priložnost pa je dobilo tudi kar nekaj mladih igralk. Kako so se izkazale slednje in kaj so pokazale priprave na nove izzive?

Ocena novembrskih priprav je dobra, pozitivna. Šest mladih igralk se je v reprezentanco zelo dobro vklopilo. To pomeni, da so izkušene igralke prisrčno sprejele vse mlajše. Novinke so na treningih dokazale svojo kakovost in omogočile, da je bil trenažni proces na visoki ravni. To je lahko samo pot navzgor.

Če poveževa temo mladih igralk s slovensko ligo. Kako spremljate razvoj naše ženske lige in igralk v njej?

Zagotovo se v naši ligi pojavljajo mlade igralke, ki jih pozorno spremljamo. Glede na številčnost bi si sicer želel, da bi bilo mladih kakovostnih igralk v naši ligi še več. S tem bi se lahko vse igralke že na začetku kariere primerjale tudi z evropsko ravnjo. Za kaj takega bomo potrebovali še nekaj časa, klube in zvezo čaka še veliko dela. Pomembno bo tudi sodelovanje NZS in klubov. Liga prav tako potrebuje še nekaj dodatnega zagona za še uspešnejšo zgodbo. Vse to je nujno potrebno, saj je ekspanzija ženskega nogometa v Evropi zaradi filozofije Evropske nogometne zveze tako eksponentna, da se lahko hitro znajdemo v zaostanku. To pa bi pomenilo, da se bomo morda v prihodnosti zelo težko zoperstavili reprezentancam, ki bodo na lestvici 20 mest pred nami.

V prejšnji sezoni je NZS predstavila projekt regijskih centrov za dekleta. Kako pomembni so takšni projekti za razvoj mladih igralk in tudi za razvoj kakovostnega strokovnega kadra?

Vsekakor je v nogometnem procesu najpomembnejši strokoven kader. Ta kader iz igralke naredi na koncu tisto pravo igralko. Več, kot je kakovostnih trenerk in trenerjev, več, kot je nekega ciljno naravnanega dela, boljše je za vse skupaj. Zato takšne projekte z veseljem pozdravljam.

V začetku novembra ste bili na četrti Uefini konferenci za selektorje ženskih članskih reprezentanc. Kaj ste izvedeli v Angliji?

Konferenca je bila zelo zanimiva. Strokovno je bil predstavljen razplet zadnjega evropskega prvenstva za ženske. Dobili smo številne podatke, ki so za trenerje zelo dobrodošli. Bili smo v enem izmed hramov evropskega in svetovnega nogometa, v nacionalnem parku angleške nogometne zveze, St George’s. Zaradi tega je bilo vse skupaj še lepše. Takšne konference so pomembne zato, ker stroka po velikih tekmovanjih dobi podatke o tem, kam se pomika nogometna igra, filozofija dela. Videli smo, kako je trenutno pri ženskah, kjer je visok pritisk v šestnajstmetrskem prostoru nasprotnic. Spoznali smo, kaj je dobra tranzicija žoge, in videli, kako visoka je dinamika pri najboljših. Vse skupaj je bilo zelo poučno.

Kje ima slovenski ženski nogomet največ možnosti za napredek?

Zagotovo imamo rezervo v dinamiki in v dinamični tehniki. Tehnika je osnova nogometne igre. Podaja in sprejem sta osnovni prvini za igro nogometa po tleh. V tem segmentu imamo pri nas še veliko prostora za napredek. Vse skupaj je podobno osnovni šoli. Učenka ne more iz prvega v osmi razred, razvoj poteka postopoma, sicer je marsikaj narobe. Veliko rezervo vidim tudi v psihofizični pripravi posameznice in posameznika ter ekipe.

Kaj pa so prednosti našega okolja?

Največja prednost je, da imamo veliko število mladih, ki imajo radi nogomet in ki se radi ukvarjajo s športom. Razvoj je sicer odvisen od vsake posameznice in posameznika, ki se odloči, ali bo šel skozi ves proces razvoja ali ne.

Na mestu selektorja ste že pet let. Koliko je še motivacije, kaj vas najbolj žene naprej?

Motiv je vedno prisoten. Če si profesionalec, kot sem jaz že vse življenje, je motiv to, da si vedno boljši in da si vedno želiš zmagati. Iz napak se moraš učiti in jih odpraviti. Energije pri dekletih ne manjka. V zadnjih dveh ciklih nam je vedno zmanjkalo nekaj kakovostnih minut ali pa, kot radi rečemo, pika na i. Dekleta in stroka, ki vodi žensko reprezentanco A, pa si več kot zasluži, da se enkrat in posledično tudi prvič uvrsti na veliko tekmovanje.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Matic Burazer
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA