03.01.2023 | Ženska A
Intervju: Borut Jarc

Ženska nogometna reprezentanca Slovenije je v zadnjem kvalifikacijskem ciklu naredila nov korak naprej.

Izbranke Boruta Jarca so v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Valižankami remizirale v Cardiffu in z 18 točkami osvojile tretje mesto. Za drugim mestom, ki so ga osvojile nogometašice Walesa in ki je vodilo v dodatne kvalifikacije, so zaostale za vsega dve točki. S selektorjem Slovenije smo se pogovarjali o napredku naše reprezentance in ženskega nogometa ter pogledali tudi v prihodnost.

V zadnjem kvalifikacijskem ciklu je bila Slovenija v igri za dodatne kvalifikacije vse do zadnje minute. To je bil najverjetneje tudi zastavljen cilj pred začetkom kvalifikacij. Kako bi jih ocenili?

Ob tem, da v zadnjem krogu odločamo o svoji usodi, je bila želja tudi osvojitev drugega mesta. Tega ne skrivamo. Generalno gledano sem zadovoljen, ker je ekipa vsebinsko odigrala zelo veliko kakovostnih tekem. To še posebej velja za tekme z močnejšimi reprezentancami. In to je tudi popotnica za lepo prihodnost.

Kaj je zmanjkalo na zadnji tekmi proti Valižankam?

Odgovor na to je povsem enostaven. Slovenija ni dosegla gola, igralke niso izkoristile priigranih priložnosti. Žal se je končalo, kot se je.

V kvalifikacijah smo videli tudi nekaj obračunov, na katerih bi reprezentanca lahko prišla do ugodnejšega rezultata. Ali vam je katera od teh tekem še posebej ostala v spominu?

Vsekakor je vse zapletel neodločen rezultat na domači tekmi z Grčijo. Na tistem srečanju si je reprezentanca priigrala ogromno priložnosti, a je na koncu ostalo pri 0:0. Dejansko smo si sami krivi, ker imamo na svojem računu samo 18 točk.

Kaj pomeni rezultat teh kvalifikacij za prihodnost reprezentance?

Pomeni veliko. Pomeni, da se je ženska reprezentanca kakovostno stabilizirala. Slovenija ima nekaj izvrstnih posameznic, v ozadju imamo še nekaj mladih igralk, ki prav tako že kažejo določeno kakovost. Zato lahko rečemo, da je pred žensko reprezentanco svetla prihodnost.

Evropska nogometna zveza je nedavno potrdila ustanovitev novega tekmovanja, Lige narodov za ženske. Kaj bo prineslo to tekmovanje?

Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje.

Ali imate kakšno posebno željo glede žreba? V Ligi B, v kateri bo igrala Slovenija, je mogoča celo povsem balkanska skupina.

V naši skupini si želim čim močnejših reprezentanc. Mi je pa povsem vseeno, s kom se bomo pomerili.

Za vami je novembrska reprezentančna akcija, v kateri ste na prijateljski tekmi s 3:1 premagali Kosovo, priložnost pa je dobilo tudi kar nekaj mladih igralk. Kako so se izkazale slednje in kaj so pokazale priprave na nove izzive?

Ocena novembrskih priprav je dobra, pozitivna. Šest mladih igralk se je v reprezentanco zelo dobro vklopilo. To pomeni, da so izkušene igralke prisrčno sprejele vse mlajše. Novinke so na treningih dokazale svojo kakovost in omogočile, da je bil trenažni proces na visoki ravni. To je lahko samo pot navzgor.

Če poveževa temo mladih igralk s slovensko ligo. Kako spremljate razvoj naše ženske lige in igralk v njej?

Zagotovo se v naši ligi pojavljajo mlade igralke, ki jih pozorno spremljamo. Glede na številčnost bi si sicer želel, da bi bilo mladih kakovostnih igralk v naši ligi še več. S tem bi se lahko vse igralke že na začetku kariere primerjale tudi z evropsko ravnjo. Za kaj takega bomo potrebovali še nekaj časa, klube in zvezo čaka še veliko dela. Pomembno bo tudi sodelovanje NZS in klubov. Liga prav tako potrebuje še nekaj dodatnega zagona za še uspešnejšo zgodbo. Vse to je nujno potrebno, saj je ekspanzija ženskega nogometa v Evropi zaradi filozofije Evropske nogometne zveze tako eksponentna, da se lahko hitro znajdemo v zaostanku. To pa bi pomenilo, da se bomo morda v prihodnosti zelo težko zoperstavili reprezentancam, ki bodo na lestvici 20 mest pred nami.

V prejšnji sezoni je NZS predstavila projekt regijskih centrov za dekleta. Kako pomembni so takšni projekti za razvoj mladih igralk in tudi za razvoj kakovostnega strokovnega kadra?

Vsekakor je v nogometnem procesu najpomembnejši strokoven kader. Ta kader iz igralke naredi na koncu tisto pravo igralko. Več, kot je kakovostnih trenerk in trenerjev, več, kot je nekega ciljno naravnanega dela, boljše je za vse skupaj. Zato takšne projekte z veseljem pozdravljam.

V začetku novembra ste bili na četrti Uefini konferenci za selektorje ženskih članskih reprezentanc. Kaj ste izvedeli v Angliji?

Konferenca je bila zelo zanimiva. Strokovno je bil predstavljen razplet zadnjega evropskega prvenstva za ženske. Dobili smo številne podatke, ki so za trenerje zelo dobrodošli. Bili smo v enem izmed hramov evropskega in svetovnega nogometa, v nacionalnem parku angleške nogometne zveze, St George’s. Zaradi tega je bilo vse skupaj še lepše. Takšne konference so pomembne zato, ker stroka po velikih tekmovanjih dobi podatke o tem, kam se pomika nogometna igra, filozofija dela. Videli smo, kako je trenutno pri ženskah, kjer je visok pritisk v šestnajstmetrskem prostoru nasprotnic. Spoznali smo, kaj je dobra tranzicija žoge, in videli, kako visoka je dinamika pri najboljših. Vse skupaj je bilo zelo poučno.

Kje ima slovenski ženski nogomet največ možnosti za napredek?

Zagotovo imamo rezervo v dinamiki in v dinamični tehniki. Tehnika je osnova nogometne igre. Podaja in sprejem sta osnovni prvini za igro nogometa po tleh. V tem segmentu imamo pri nas še veliko prostora za napredek. Vse skupaj je podobno osnovni šoli. Učenka ne more iz prvega v osmi razred, razvoj poteka postopoma, sicer je marsikaj narobe. Veliko rezervo vidim tudi v psihofizični pripravi posameznice in posameznika ter ekipe.

Kaj pa so prednosti našega okolja?

Največja prednost je, da imamo veliko število mladih, ki imajo radi nogomet in ki se radi ukvarjajo s športom. Razvoj je sicer odvisen od vsake posameznice in posameznika, ki se odloči, ali bo šel skozi ves proces razvoja ali ne.

Na mestu selektorja ste že pet let. Koliko je še motivacije, kaj vas najbolj žene naprej?

Motiv je vedno prisoten. Če si profesionalec, kot sem jaz že vse življenje, je motiv to, da si vedno boljši in da si vedno želiš zmagati. Iz napak se moraš učiti in jih odpraviti. Energije pri dekletih ne manjka. V zadnjih dveh ciklih nam je vedno zmanjkalo nekaj kakovostnih minut ali pa, kot radi rečemo, pika na i. Dekleta in stroka, ki vodi žensko reprezentanco A, pa si več kot zasluži, da se enkrat in posledično tudi prvič uvrsti na veliko tekmovanje.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Matic Burazer
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 27.03.2023 | Ženska A
  Proti Romuniji in Belgiji
  Po uspešnih pripravah in zmagi na turnirju v Turčiji ženska članska reprezentanca nadaljuje s pripravo na jesen in začetek tekmovanja v ligi narodov. V prihodnjem mesecu bo Slovenija odigrala dve močni pripravljalni tekmi.
 • 27.03.2023 | Ženska A
  Med strelkami tudi Kristina Erman in Mateja Zver
  V avstrijski prvi ligi so odigrali tekme 11. kroga. Na vrhu ostaja St. Pölten z našo kapetanko reprezentance Matejo Zver. Njena ekipa je gostovala na Dunaju in prepričljivo zmagala s 6:0. Mateja je igrala do 73. minute, dosegla pa je svoj že 119. gol na uradnih tekmah v Avstriji.
 • 23.03.2023 | Ženska A
  Lara Prašnikar še naprej v izvrstni formi
  V Italiji so začeli z ligo za prvaka in ligo za obstanek. V 1. krogu lige za prvaka je Roma z Nino Kajzba (na klopi za rezerve) v gosteh s 5:1 premagala Fiorentino Kaje Eržen, ki je igrala do 76. minute. Ligo za obstanek je z zmago začel Pomigliano Lane Golob (igrala je vseh 90 minut), poraz pa je doživela Sampdoria, za katero je Dominika Čonč odigrala celo tekmo.
 • 10.03.2023 | Ženska A
  Reprezentančni dvojec v lov na pokalni finale
  V teh dneh je v prvem planu pokal, kjer se bo jutri Roma Zare Kramžar in Nine Kajzba borila za vstop v finale. Po prvi tekmi imajo gol za zaostanka za Milanom (1:0), ki je slavil zmago minulo nedeljo. Zara Kramžar je v igro vstopila v 71. minuti. Nine Kajzba ni bilo v ekipi.
 • 02.03.2023 | Ženska A
  Zara Kramžar za zmago, Korina Lara Janež v polfinalu
  Zadnji 18. krog pa je obeležila Zara Kramžar, ki je ob gostovanje Rome v 80. minuti vstopila v igro, pet minut kasneje pa s svojim 2. letošnjim prvoligaškim golom zadela za zmago Rome (0:1).
 • 21.02.2023 | Ženska A
  Slovenija osvojila turnir v Turčiji
  Ženska članska nogometna reprezentanca je osvojila turnir v Turčiji. Na tretji tekmi turnirja je vknjižila remi z Južno Afriko (1:1), pred tem pa je zabeležila dve zmagi.
 • 21.02.2023 | Ženska A
  Po tretjo zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo danes v Turčiji odigrala še zadnjo, tretjo pripravljalno tekmo. Po zmagah proti Uzbekistanu in Zambiji varovanke selektorja Boruta Jarca čaka ob 12. uri še obračun proti Južni Afriki.
 • 18.02.2023 | Ženska A
  Nova odmevna zmaga članic
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Antalyi odigrala drugo od treh pripravljalnih tekem. Varovanke selektorja Boruta Jarca so z golom Mateje Zver slavile zmago proti Zambiji (1:0).
 • 18.02.2023 | Ženska A
  Po drugo zmago proti udeleženki svetovnega prvenstva
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca danes igra drugo tekmo na turnirju v Turčiji. Ob 17. uri se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile z Zambijo.
 • 15.02.2023 | Ženska A
  V Turčiji začele z zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Antalyi odigrala prvo od treh pripravljalnih tekem. Izbranke Boruta Jarca, ki jih v tem letu med drugim čaka začetek lige narodov, so premagale Uzbekistan z 2:1 (1:0).

DELI NA