14.11.2017 | 2. SNL
Ilirija izhod iz krize išče v Novem mestu

Drugoligaši so minuli konec tedna sklenili s prvo polovico prvenstva, pred zimskim premorom pa klube čakata še dva kroga. V soboto bodo na sporedu štirje obračuni, enega od njih boste lahko spremljali tudi na spletni strani NZS. Krka bo skušala na domači zelenici nadaljevati trend uspešnih rezultatov, Ilirija pa na Portovalu išče izhod iz rezultatske krize, ki traja že skorajda dva meseca.

Krka v novo sezono ni zakorakala najbolj spodbudno, saj so varovanci Borivoja Lučića uvodoma zabeležili kar tri zaporedne poraze, po sedmih krogih pa so imeli na svoje računu vsega pet točk. Dolenjci so morali v prvem krogu prvenstva premoč priznati tudi Iliriji. Ljubljančani so bili po prvem polčasu brez zadetkov učinkovitejši v nadaljevanju srečanja, ki so ga dobili z izidom 4:1. Novomeščanom motiva ne bo manjkalo, napoveduje domači vratar Darko Marjanović: »Pričakovanja so povezana z zmago, tako kot je že celotno sezono, od prvega kroga. Vemo, da poleti še nismo imeli popolne zasedbe in še nismo bili povsem uigrani. Mislim, da se sedaj nimamo česa bati. Iskali bomo zmago in nove tri točke.«

Novomeščani se lahko za razliko od preteklih sezon pohvalijo tudi z uspešnimi predstavami na domači zelenici, na kateri so izgubili zgolj enkrat. V drugem krogu tekmovanja je bila boljša Rogaška, v zadnjih štirih domačih tekmah pa so farmacevti ugnali Dobljane, Sežance, Kranjčane in nazadnje še Radomljane. »Menim, da je to povezano predvsem z mentaliteto nogometašev. Drugače se odzivamo, zavedamo se, da moramo na domačem igrišču nabirati točke in drugače ne bomo uspešni. Nismo več tako mladi kot v lanski sezoni, ko je bilo tudi v začetni enajsterici veliko mladih in neizkušenih igralcev. Zdaj je nekaj starejših, ki ekipo držimo skupaj. Mislim, da to najbolj vpliva na uspešnost,« priznava vratar Krke.

Dolenjci se sicer ne morejo pohvaliti z najtrdnejšo obrambo, saj so v prvi polovici sezone prejeli 27 zadetkov, a lahko Lučića veseli tudi forma napadalcev. Novomeški voz vleče ameriški napadalec Sachem Wilson, ki je doslej dosegel sedem zadetkov, enega je pospravil tudi v mrežo Radomelj. Krka se je z zmago proti lanskoletnemu prvoligašu petemu Jadranu približala na le točko zaostanka, zato lahko Novomeščani vnovič sanjajo o preboju na mesta pod vrhom lestvice. »Cilji? Možno je še vse. Pred nami je še celotna druga polovica sezone. Če bomo nadaljevali v ritmu zadnjih tekem, se nimamo ničesar bati in lahko napademo tudi prva tri mesta 2. SNL,« zaključuje Marjanović.

Precej drugačna je v zadnjih tednih podoba Ilirije. Zeleno-beli na zmago čakajo že sedem krogov, v mestnem spopadu z Bravom so doživeli že četrti poraz v nizu in tako vnovič zdrsnili po ligaški razpredelnici. Lamina Dialla v zadnjih dveh tekmah ni bilo v moštvu, po povratku v domovino pa priznava, da stanje ni najboljše: »Zadnji dve tekmi me ni bilo v moštvu. Žal mi je, da nisem mogel pomagati ekipi. Še posebej v derbiju, ki sem si ga močno želel igrati in sem nanj čakal vse od začetka sezone. Naneslo je, da sem bil povabljen v reprezentanco Gvineje, za kar sem zelo hvaležen. Čeprav nisem zaigral, mi veliko pomeni, da sem bil poleg in name računajo v bodoče, kar je velika motivacija.«

Diallo se z moštvom odpravlja na »kraj zločina«, saj je v preteklosti branil tudi barve Krke, a v novomeškem dresu ni dobil veliko priložnosti. Branilec poudarja, da se je z Novomeščani razšel v dobrih odnosih, a priznava, da motiva ne bo manjkalo. V prvi vrsti pa upa, da bo prebudil tudi soigralce: »Malce me skrbi, upam, da bo ekipa dala maksimum, čeprav so vsi potrti po seriji porazov. Mislim, da bomo psihično dovolj močni, da odigramo zadnji dve jesenski tekmi, ki bosta zelo pomembni, saj nismo zmagali že dobra dva meseca. Storil bom vse, da damo vse od sebe. Krka je kakovostna ekipa, zato tekma ne bo lahka, čeprav smo dobili prvo tekmo, ki pa je bila predvsem v prvem polčasu zelo izenačeno. Upam, da uspemo zmagati in povrnemo samozavest. Ne smemo si dopustiti še enega poraza.«

Izkušenemu branilcu motiva za dokazovanje ne manjka, za kar je v veliki meri zaslužno tudi krstno vabilo v člansko izbrano vrsto Gvineje. Diallo v dresu domovine svojega očeta sicer še ni debitiral, je pa obračun z reprezentanco DR Kongo spremljal s klopi. »Ne vem, če sem bil kdaj v življenju tako motiviran kot sedaj. Tudi zaradi tega mi je še bolj žal, da je ekipa v takšnem stanju in sredi slabih rezultatov. Potrudil se bom, da dam od sebe največ in zadnji jesenski tekmi odigram najbolje. Zelo sem motiviran, saj selektor računa name in potrebuje obrambne igralce, saj ima reprezentanca Gvineje precej težav z obrambnimi igralci. Ponuja se mi lepa priložnost, ki jo želim izkoristiti,« zaključuje zgovorni Diallo.

Kot že zapisano, so Ljubljančani poletni dvoboj s Krko dobili s 4:1. Gostitelje je v vodstvo popeljal Žiga Urtelj, a je Krka v 66. minuti izenačila z golom Wilsona. Le štiri minute zatem je Ilirija vnovič povedla po zaslugi Mustafe Nukića, zmago domačih pa sta potrdila Dejan Zadnikar in Erwin Tiganj. Kako bo v soboto?

 

Media preview

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

DELI NA