01.09.2017 | 1. SŽNL
IME KROGA SŽNL: Tina Paliska

Prvi krog SŽNL je pod streho, ekipe pa se marljivo pripravljajo na 2. krog, ki bo na sporedu v nedeljo. V prvem krogu je najboljši vtis na zelenici pustila 23-letna Tina Paliska, igralka ŽNK Ankarana. Tri gole je prispevala za uvodno zmago zasedbe z Obale. „Glede na to da se na sezono nisem pripravljala s svojo ekipo, je to potrdilo za moje dobro delo. Seveda ta naziv odraža tudi delo celotne ekipe. Brez dobrih soigralk moj učinek ne bi bil tako dober,“ skromno začne Tina, ki meni, da si je premierni naziv Ime kroga SŽNL zaslužila s svojimi sposobnostmi.

SŽNL, 1. krog, 26.8.
ŽNK Krim Rolljet – ŽNK Maribor 0:2
ŽNK Teleing GMT Beltinci – Ajdovščina 12:0
ŽNK Moje-lece.si Radomlje – Fužinar 9:0
ŽNK Cerklje – ŽNK Ankaran 1:3

Najboljše strelke po 1. krogu SŽNL:
1. Anja Prša (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 4
2. Tina Paliska (ŽNK Ankaran) 3
3. Špela Rozmarič (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 2
4. Sara Makovec (ŽNK Teleing GMT Beltinci) 2

Pomembne tri točke

„Zmaga je bila zelo pomembna, saj v prejšnji sezoni ekipe iz Velesovega nismo mogli premagati. Cilji ekipe so visoki in začeti sezono z zmago je pomembno predvsem z vidika motivacije za naprej. Zdaj bomo definitivno bolj sproščeno odigrale naslednje tekme,“ pa Tina poudari pomen uvodne tekme, ki je Ankarančanke obdarovala s popolnim izkupičkom.

Dober občutek

„Tako na ogrevanju kot čez celotno tekmo sem imela dober občutek in nisem dvomila v našo zmago tudi, če je bilo proti koncu napeto. Ko sem že v prvem napadu zadela in potem izvedla nekaj svojih hitrih prodorov, sem vedela, da bi na tekmi lahko naredila še marsikaj, kar se je potem tudi pokazalo. Zmaga bi lahko bila še višja, saj smo imele ogromno priložnosti, ki jih nismo izkoristile. Še vedno nam primanjkuje strpnosti pri organizaciji napada in zbranosti pri zaključkih,“ pa se Tina spominja tekme, kjer je gole dosegla v svojem stilu: prodor in podaja z boka. „Če je to vezano na to tekmo, bi mogoče izpostavila prvi gol, saj smo se pred tekmo s soigralkami zafrkavale, da moremo zabiti že v prvi minuti in to mi je tudi uspelo,“ pa razkrije, da je bilo hitro vodstvo del strateškega plana.

Vestna študentka

„Sedaj sem v takih letih, da velikih ambicij glede nogometa nimam. Zavedam se, da se z nogometom ne morem preživljati in moram poskrbeti za svojo prihodnost. Želim si ustvariti kariero kineziologinje. Izkušnje, ki sem jih pridobila v nogometu pa mi bodo sigurno zelo pomagale. V nogometu bom ostala vsaj še nekaj časa, moj cilj pa je, da ostalim nogometašicam, ki imajo več možnosti kot jaz pomagam, da čim bolj izkoristijo svoj potencial in uspejo v tem športu,“ Tina razkriva svoje ambicije, ki so tesno povezane s športom, torej tudi nogometom. Ker se je Tinina nogometna pot v SŽNL začela pred kratkim, pričakuje napredek predvsem v svojem gibanju na igrišču. „Želim si, da bi bil moj učinek boljši kot v prejšnji sezoni, ko so mi boljše predstave onemogočale poškodbe, Najbolj od vsega si želim ostati zdrava in nepoškodovana,“ še izrazi želje. Potem pa razkrije klubske cilje in ambicije za sezono 2017/2018: „Ko sem prišla v Ankaran in videla igralke na treningu, sem mislila, da je to ekipa, ki bi morala biti med prvimi 4 v ligi. Potem pa se je izkazalo, da se idej s treningov ni preneslo na tekmo, zato so bili rezultati včasih slabši. To sezono pa mislim, da se bo ekipa uvrstila višje, saj se je s prihodom novega trenerja marsikaj spremenilo, tako da je ekipa postala bolj disciplinirana, treningi pa učinkoviti. Tudi igralke so zelo motivirane, z malo več sodelovanja pa bi lahko dosegle višja mesta. V pokalu bi se morale uvrstiti v polfinale, za kaj več pa bo potrebna tudi sreča.“

Kar nekaj pogojev

„Najljubše soigralke v ekipi Ankarana še nimam. Zame je naj soigralka oseba, ki ji zaupam, zna predvideti moje gibanje, se lahko nanjo zanesem v ključnih trenutkih in oseba, s katero je potreben samo pogled, da ve kako akcijo bova izvedli. Skratka: to je oseba, s katero govoriva isti jezik na in izven igrišča in se podpirava na vsakem koraku. Temu opisu ustrezata samo dve osebi – moja sestra, ki je zaradi nesreče morala prekiniti nogometno kariero in je sedaj moja najboljša trening partnerica in Nika Bratovič, ki je bila moja najljubša soigralka do mojega odhoda v Ankaran. Sedaj me obe podpirata na nadaljnji poti in zato sem jima tudi zelo hvaležna!“ razkrije pogoje, pod katerimi lahko nogometašica postane njena najljubša soigralka.

„Trener od mene zahteva, da sem vedno koncentrirana in pripravljena na tekmo. Pričakuje, da bom izkoristila svojo hitrost in dosegla čim več golov. Ne maram preveč taktiziranja, raje imam enostavne, a učinkovite akcije. Od trenerja pa zahtevam, da mi zaupa in pusti svobodo. Glede na to, da velik nogomet igram šele pol leta, je še veliko prostora za napredek. Predvsem moram izboljšati svoje gibanje na igrišču, saj sem iz futsala vajena igre na malem prostoru, tukaj pa je potrebno pokrivati veliko več prostora. Sem precej samokritična, zato vsak trening in tekmo analiziram sama pri sebi, napake in pomanjkljivosti pa potem skušam popraviti z individualnimi treningi,“ še razkrije, kaj ji manjka, da bo še bolj konkurenčna.

Rada ima futsal

Nogomet igra že od malih nog. Dolgo časa je igrala le s fanti samo za zabavo, saj takrat v bližini ni bilo nobenega ženskega kluba, da bi lahko trenirala. Priložnost je dobila šele leta 2011, ko so v Ilirski Bistrici naredili žensko futsal ekipo, ki je bila zelo perspektivna, a je kmalu razpadla. Nato je nekaj sezon nastopala v Tržaški ligi, kjer se igra t.i. calcio a sette, istočasno pa igrala tudi v naši futsal ligi.

„Futsal mi je in tudi vedno bo največji užitek! Veliko bolj mi je všeč kot velik nogomet, saj je igra hitrejša in atraktivnejša, poleg tega pa od igralca zahteva dobro tehnično podkovanost. Definitivno se nameravam vrniti v futsal, saj imam tam še nekaj ciljev, ki jih želim doseči. Menim da se futsal še posebej v Sloveniji zelo podcenjuje, ne zavedamo pa se, da največji mojstri nogometa izhajajo ravno iz futsala,“ Paliska ne skriva svojih ambicij v futsalu. Njeni vzornici sta Eugenie Le Sommer in Carli Lloyd. Prva zaradi podobnega stila igranja, druga pa zaradi svojega trdega dela, ki ga vloži zato, da bi se kar najbolje pripravila in popeljala ekipo k zmagi.

Tekst: D.P.
Foto: Osebni arhiv T.P.

 

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    Remi na ljubljanskem derbiju
    Končana je še zadnja, četrta tekma 19. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Ljubljanski derbi se je končal z delitvijo točk: ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana 1:1. Omenjen rezultat je še najbolj razveselil vodilno ŽNK Muro Nono, katere prednost pred Olimpija znaša osem točk.
  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    V pričakovanju mestnega derbija
    S tekmami 19. kroga se je začel zadnji del državnega prvenstva Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Danes je na sporedu še ljubljanski derbi – ŽNK Olimpija Ljubljana gosti ŽNK Ljubljana.
  • 14.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke odnesle točke s Ptuja
    V ligi za prvaka danes do zmag vodilna ŽNK Mura Nona, v spodnjem delu se treh točk veselijo nogometašice ŽNK Cerklje ter ŽNK Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek, tudi s prenosom na Planet TV2.
  • 13.04.2024 | 1. SŽNL
    Četverica v ligo za prvaka, peterica za razvrstitev
    Štiri ekipe v ligi za prvaka igrajo za naslov, peterica v spodnjem delu pa za razigravanje od 5. do 9. mesta. V nedeljo so na sporedu tekme ŽNK Cerklje – ŽNK Gažon, ŽNK Mura Nona – ŽNK Radomlje Medex in WFC Drava Ptuj – Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek.
  • 08.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovkam in Radomljankam točka
    V Ljubljani sta se v zaostali tekmi 16. kola Ženske nogometne lige Triglav Zdravje pomerili ŽNK Krim in ŽNK Radomlje. Tekma se je končala z neodločenim rezultatom (1:1).
  • 06.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke in Radomljanke za ligaške točke
    V nedeljo bo v Ljubljani na sporedu že zaostala tekma 16. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Zaradi aktivnosti igralk v reprezentanci DU17 je bila tekma ŽNK Krim – ŽNK Radomlje Medex preložena na nedeljo, 7.4.
  • 28.03.2024 | 1. SŽNL
    Prvakinje in Ajdovke suverene
    Danes sta bili na sporedu še dve tekmi 18. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilna ŽNK Mura Nona je z visoko domačo zmago proti WFC Dravi Ptuj (10:0) potrdila 1. mesto po rednem delu, ajdovski Primorje Gaia Naturelle pa je bil s 7:0 boljši od ŽNK Gažona.
  • 24.03.2024 | 1. SŽNL
    Vodilni trojec zmagal, uspelo tudi Ptujčankam
    ŽNK Mura Nona ostaja na vrhu tudi po zmagi v Radomljah (0:1). ŽNK Ljubljana je doma z 2:1 odpravila Primorje Gaia Naturelle, Olimpija v gosteh pred kamerami Planet TV-ja Cerklje (0:3), do novih točk še Ptujčanke, ki so z 1:0 ugnale Krim. Tokrat je bila prosta ekipa ŽNK Gažona.
  • 23.03.2024 | 1. SŽNL
    Kamere v Cerkljah in Radomljah
    V 17. krogu so tako na sporedu tekme v Ljubljani, Cerkljah, Radomljah in na Ptuju. Ob 11. uri vabljeni k ogledu tekme ŽNK Cerklje – ŽNK Olimpija Ljubljana; prenos bo na Planet TV2. Ob 15. uri pa bo še spletni prenos iz Radomelj, kjer bo domači ŽNK Medex Radomlje gostil ŽNK Muro Nono. Tokrat je prosta ekipa ŽNK Gažona.
  • 17.03.2024 | 1. SŽNL
    Ajdovke uspešno pred kamerami, Mura in Ljubljana izdatno
    Danes so bile na sporedu tri tekme 16. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Ajdovsko Primorje Gaia Naturelle je s 5:0 odpravila Ptujčanke, do visokih zmag ŽNK Mura Nona in ŽNK Ljubljana.

DELI NA