Grassroots: Obisk strokovnih delavcev na Finskem
V sklopu UEFA Study Group Scheme, kjer se s pomočjo evropske nogometne zveze vrši izmenjava znanja in mnenj na štirih različnih področjih, na področju Grassroots, na področju izobraževanja in usposabljanja trenerjev, na področju mladinskega nogometa in na področju ženskega nogometa, se je od 15. do 18. marca na obisku v Helsinkih mudila tudi slovenska delegacija. Le-to so sestavljali odgovorni za Grassroots področje na NZS in odgovorni za to področje v posameznih Medobčinskih nogometnih zvezah.

Poleg slovenske delegacije so se izmenjave udeležili tudi predstavniki Francije, Izraela in Estonije. Finska nogometna zveza je v treh dnevih pripravila zgoščen program predavanj in praktičnega dela, ki smo si ga udeleženci ogledali v klubu HJS Hameenlinna blizu Helsinkov.

Med najbolj zanimivimi temami so bile zagotove predstavitve Tima Huttunena – Grassroots direktorja Finske nogometne zveze, ki je predstavil Grassroots program finske zveze ter projekt finske zveze o razvoju klubov, ter predstavitev Marka Viitanena na temo mladinskega nogometa na Finskem. Predstavila sta se tudi Mintuu Paavola, ki je govorila o ženskem nogometu na Finskem, ki zaseda zelo pomembno mesto, ne samo v nogometu pač pa v športu nasploh, kar ni presenetljivo ob dejstvu, da imajo 25.000 registriranih igralk in so bili tudi prireditelji evropskega prvenstva 2009 in Maurizio Pratesi, ki je predstavil socialne programe, ki jih vodijo na finski zvezi, predvsem na področju diskriminacije v nogometu. Vse teme je spretno povezal Petri Puronaho, tehnični direktor kluba HJS Hameenlinna, ki je odlično predstavil organizacijo kluba z več kot 900 igralci in več kot 30 moštvi, obenem pa filozofijo dela v klubu tudi praktično prikazal ob delu z mladimi nogometaši na petih različnih področjih.

Tri dnevna izmenjava mnenj in izkušenj je zagotovo pustila veliko pozitivnih vtisov pri vseh udeležencih, zagotovo pa se je naši delegaciji najbolj vtisnilo v spomin nekaj spoznanj, za katere bi si želeli, da bi se uveljavile tudi pri nas:

 1. Odlična in natančna organizacija programov, aktivnosti in preverjanje učinkovitosti le teh
 2. Organizacija aktivnosti s katerimi omogočajo tudi tistim, ki si ne želijo vsakodnevnega treniranja in tekmovanja, da ostanejo v nogometu na nižjem nivoju
 3. Organizacija izmenjave in posredovanja ter pridobivanja izkušenj iz drugih, nogometno bolj razvitih držav ne samo pod okriljem UEFE, pač pa tudi v organizaciji same Nogometne zveze Finske
 4. Velik finančni vložek finske zveze, ki namenja kar 1/3 sredstev proračuna za Grassroots programe ali 5,5 milijona €, oziroma skupaj z dvanajstimi regijskimi zvezami še dodatnih 6 milijonov €, torej skupno 11 milijonov €
 5. Velik finančni prispevek staršev v klubih, ki pri večini klubov dosega od 1/3 do 1 polovice sredstev celotnega proračuna klubov
 6. Neverjetno veliko število, tudi do 300, volonterjev, ki so vključeni v delo klubov na najrazličnejših področjih
 7. Ne poznajo pravega ligaškega tekmovanja v ligah do kategorije U14

Po obisku se je vsakemu od udeležencev porodila kakšna nova zamisel o izboljšanju dela v našem lastnem okolju in prepričani smo lahko, da bodo vsi prisotni Grassroots vodje  s pozitivnimi izkušnjami, ki so jih dobili, v kratkem  pripravili novosti, ki se jih bomo razveselili vsi, ki delamo na področju nogometa za vse.

Tekst in foto: Miloš Rus

 

 

 

 

 

SORODNE NOVICE

 • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
  Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
  Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
 • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
  Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
 • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
  Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA