23.03.2021 | A
Graditi na temeljih in pozitivni energiji

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo, ob 20.45, v Stožicah začela pot proti tretjemu nastopu na svetovnih prvenstvih. Da bo uvod v nov kvalifikacijski cikel spektakularen, se bodo izbranci Matjaža Keka srečali s svetovnimi podprvaki Hrvati. "To je pravi začetek," pravi Kek.

"Začetek je pravi. Zavedamo se, kdo gostuje v Stožicah. Kakovosti Hrvatov ni treba posebej poudarjati. Spoštujem njihove rezultate, vodenje, igralce, ampak moramo najprej razmišljati o sebi, svojih dobrih stvareh, svojem načinu razmišljanja za pozitiven izid, kar bi bil dober uvod," je na spletni novinarski konferenci pred uradnim treningom povedal Matjaž Kek.

Ta je poudaril, da je zadovoljen s tistim, kar je videl doslej na teh kratkih pripravah. "Zadovoljen sem bil tudi z UEFA Ligo narodov, s posameznimi deli tekem in tudi s tistim, kar se je dogajalo zunaj igrišča. V teh težkih časih pa nas mora voditi prepričanje, da se da s pozitivno energijo narediti marsikaj," je dejal selektor.

A ob tem opozoril: "Seveda pa ne bomo šli na glavo. Moramo razmišljati o dvigu kakovosti igre, saj lahko izkoristimo še veliko potenciala. Vemo pa, da je eno igrati v skupini C UEFA Lige narodov, nekaj povsem drugega pa proti svetovnemu podprvaku."

Kek v nekaj dneh priprav praktično ni imel na voljo povsem popolne ekipe, danes sta s soigralci prvič trenirala Jan Oblak in Andraž Šporar. Selektor kljub temu poudarja veliko željo, odgovornost in pripravljenost igralcev narediti korak naprej. Ga pa veseli tudi to, da za zdaj ni niti enega takšnega igralca, na katerega zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bi mogel računati na sredinem obračunu.

V igralskem kadru ni bilo veliko premikov glede na UEFA Ligo narodov, prav tako pa Kek napoveduje, da tudi v igri ne bo velikih sprememb, saj, kot pravi, za to ni pravega časa. Jeseni so bili v UEFA Ligi narodov postavljeni temelji, na teh pa bodo Slovenci poskusili zdaj graditi zgodbo naprej.

Ena odlik je bila ta, da je Slovenija prejela malo zadetkov. A zdaj prihaja tekmec iz povsem drugega razreda. "Njihove igralce lahko spremljaš v najboljših ligah, bolj ali manj se vse ve o njih. Zagotovo nas čaka prava tekma, tekma z najkakovostnejšim tekmecem, s katerim je naša generacija igrala v zadnjem času. Upam, da bo vrhunska tekma tudi s strani Slovenije," je še povedal Kek.

Še enkrat je izpostavil, da je Hrvaška zgrajena ekipa, dobro vodena, nenazadnje je obstala v skupini A UEFA Lige narodov. "Osebno se zelo veselim tekme, upam, da bo kakovostna, prava, takšna, kot si jo vsi želimo," je pristavil Kek in nadaljeval: "Svoje izhodišče poznamo. Izhajamo iz četrtega bobna, a v sodobnem nogometu je veliko stvari, da se da premagati kakovostnejšega tekmeca."

Tako za Keka kot Jana Oblaka je velika škoda, da na stadionu ne bo gledalcev. "Seveda bi si želeli polnih tribun, saj ti to da dodatno moč. Ampak verjamem v soigralce, da bomo igrali tako, kot da bi imeli dodatnega, dvanajstega igralca," je dejal Oblak in dodal, da morajo sami igrati borbeno, agresivno in dati vse od sebe. "V tem primeru nas bo to nagradilo," je menil zvezdnik madridskega Atletica.

Ta je kot največjo vrednoto reprezentance izpostavil ekipni duh, ki so ga gradili skozi UEFA Ligo narodov in prejšnje cikle. "V UEFA Ligi narodov smo
sestavili ekipo, ne le na igrišču. Če bomo držali skupaj, verjamem, da je pred nami lepa prihodnost,"
je zaključil Oblak.

Slovenija se je doslej s Hrvaško merila osemkrat ter petkrat izgubila in trikrat remizirala. Po obračunu s svetovnimi podprvaki Hrvati jo v prvem delu čakata še obračuna v gosteh, in sicer 27. marca v Sočiju proti Rusiji, 30. marca pa v Nikoziji proti Cipru. V skupini H sta še Slovaška in Malta.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.10.2021 | A
  Vstopnice za zadnjo tekmo kvalifikacij v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca novembra zaključuje s kvalifikacijami za Svetovno prvenstvo 2022. Naši fantje bodo 11. novembra gostovali v Bratislavi, 14. novembra ob 15.00 pa se bodo v Stožicah pomerili s Ciprom. Vstopnice za zadnjo kvalifikacijsko tekmo so že v prodaji.
 • 18.10.2021 | A
  Josip Iličić zadel dvakrat, v polno tudi David Tijanić
  Reprezentanca je po porazu z Rusijo ostala brez možnosti za preboj na svetovno prvenstvo v Katarju, a to ni zaustavilo Josipa Iličića. Kranjčan se je v dres Atalante vrnil z dvema goloma, zadetka se je veselil tudi David Tijanić.
 • 11.10.2021 | A
  Ob povratku v Ljudski vrt tesen poraz, a dobra predstava
  Reprezentanca Slovenije se je po šestih letih vrnila v Ljudski vrt, a v dvoboju z Rusijo ni uspela ponoviti uspeha iz leta 2009. Zmage so se razveselil Rusi, četa Matjaža Keka pa je z dobro predstavo pustila pozitiven pečat, a dokončno izgubila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2022.
 • 10.10.2021 | A
  Kek: S pomočjo gledalcev do dobrega rezultata
  Slovenska nogometna reprezentanca je pred novim dnevom D v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Potem ko je prvega prestala uspešno z zmago na Malti, jo v ponedeljek ob 20.45 v Ljudskem vrtu čaka še težji izziv v obliki ruske vrste. Čeprav je slednja papirnati favorit, ji selektor Matjaž Kek te vloge v štajerski prestolnici ne priznava.
 • 09.10.2021 | A
  Zmaga nad Malto za samozavest, nad Rusijo skupaj z navijači
  Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala sedem od desetih tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Z zmago na Malti je ostala v igri za prvi dve mesti v skupini H, za katerima pa zaostaja za šest točk. Tako se v slovenskem taboru zavedajo nujnosti še treh zmag v boju za Katar.
 • 08.10.2021 | A
  Pred dvobojem z Rusijo napolnili mrežo Malte
  Izbrana vrsta se z Malte vrača z visoko zmago. Četa Matjaža Keka je v domačo mrežo pospravila štiri žoge in poskrbela za dobro popotnico pred tekmo z Rusijo, s katero se bo v ponedeljek udarila v Ljudskem vrtu.
 • 07.10.2021 | A
  Za Slovenci uradni trening na Malti, kjer štejejo le tri točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek ob 20.45 v Ta'Qaliju igrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Tekmec bo Malta, zmaga za Slovenijo pa je nujna, če hoče še obstati v boju za prvi dve mesti v skupini H. To sta poudarila tudi selektor Matjaž Kek in branilec Petar Stojanović na zadnji novinarski konferenci pred tekmo.
 • 07.10.2021 | A
  Slovenci prispeli na Malto
  Slovenska nogometna reprezentanca se je danes iz mariborskega letališča Edvarda Rusjana odpravila proti Malti, kjer jo jutri ob 20.45 čaka nova pomembna tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.
 • 06.10.2021 | A
  Balkovec: Potrebno bo izkoristiti vsako priložnost
  Pred četrtkovim odhodom na Malto, kjer so temperature še bolj poletne, slovensko nogometno reprezentanco danes popoldne v drugačnih vremenskih razmerah v Kidričevem čaka še en trening za piljenje forme pred petkovim obračunom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 z Maltežani.
 • 05.10.2021 | A
  Ljudski vrt za nov zagon
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes v mariborskem Ljudskem vrtu opravila drugi trening pred prihajajočima kvalifikacijskima tekmama z Malto in Rusijo. Selektor Matjaž Kek je razpolagal z vsemi nogometaši, ki so odločeni popraviti vtis iz septembrske reprezentančne akcije.

DELI NA