02.09.2021 | U21
Gol v izdihljajih tekme odnesel točko

Mlada reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023 odprla s tesnim in bolečim porazom. V Čeških Budejovicah je že dišalo po točki, a so Čehi do zmage prišli po kotu v 89. minuti, ko se je pred slovenskimi vrati najbolje znašel Martin Vitik.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U21 2023 - PRVI KROG

ČEŠKA U21 - SLOVENIJA U21 1:0 (0:0)

Strelci: Vitik (89').
Češka: Kovar, Vitik, Gabriel (62' Hošek), Donat, Fukala, Ostrak (46' Danek), Šulc (83' Zlatohlavek), Solil, Kohut (46' Karabec), Fila (72' Sejk), Kaloč. Selektor: Jan Suchoparek.
Slovenija: Turk, Trontelj, Stojinovi, Markuš, Zec, Casar (71' Vešner Tičić), Cipot (71' Flakus Bosilj), Matko, Zabukovnik, Koderman (88' Kancilija), Pavlović. Selektor: Milenko Aćimović.

Slovenija je v dvoboj v Čeških Budejovicah zakorakala brez četverice pomembnih členov. Nik Prelec in Tamar Svetlin okrevata po poškodbi, Benjamin Šeško je del članske izbrane vrste, Dario Kolobarić pa še ureja klubski status. Čehi so bili zaradi dejstva, da po menjavi generacije niso odigrali niti ene pripravljalne tekme, določena neznanka, kljub temu pa so se Slovenci dobro upirali gostiteljem.

Češka reprezentanca je v uvodnih minutah dvakrat zapretila preko Ostraka, a je bil Turk obakrat na pravem mestu. Četa Milenka Ačimovića je do prvega udarca prišla v 15. minuti, a je udarec Kodermana končal v domačem bloku. Nasprotnik je odgovoril pet minut kasneje. Gabriel je po desni strani prodrl v kazenski prostor, po povratni podaji pa je streljal Šulc, Trontelj pa je žogo izbil z gol črte.

Turk je v 24. minuti ukrotil še en poskus Šulca, po krajšem zatišju pa so si Slovenci tik pred odmorom pripravili najlepšo priložnost polčasa. Vitik je izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom, Cipot je s podajo v prostor zaposlil Matka, ki se je znašel sam pred domačim vratarjem Kovarjem. Dvoboj iz oči v oči je dobil domači vratar, Slovenija je iztržila zgolj kot. V sodniškem dodatku velja omeniti še domači strel z razdalje, Turk pa je odbil močan poskus Solila.

Očitno nezadovoljni strateg Suchoparek je pred nadaljevanjem srečanja posegel po dveh menjavah, Kohuta in Ostraka sta zamenjala Karabec in Danek. Prvi nevarnejšo akcijo smo videli v 56. minuti, ko pa Turk ni imel težav z udarcem Fukale. Čehi so si sicer pripravili še nekaj strelov, a so Slovenci vzpostavili ravnotežje in tudi sami nekajkrat sprožili proti domačemu golu.

Casar je v 59. minuti po prodoru predolgo okleval z zaključkom akcije, žoga pa je končala pri Zabukovniku, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal visok čez vrata Češke. Je pa bil mladi član Radomelj nevarnejši iz drugega poizkusa v 72. minuti, ko je močno sprožil z več kot 20 metrov, vendar meril za las mimo desne vratnice Kovarja.

V 82. minuti sta v nevarni akciji sodelovala rezervista. Vešner Tičić je prodrl po levi strani igrišča, s povratno podajo v kazenski prostor pa zaposlil Flakusa Bosilja, ki je s kakšnih devetih metrov meril preko vrat. Sledila je zadnja ofenziva gostiteljev. Turk je v 88. minuti odbil strel Daneka, poskus Zlatohlaveka pa je končal v kotu. Izvedel ga je Karabec, na oddaljenejši vratnici pa se je v neposredni bližini gola najbolje znašel Vitik, ki je bil spretnejši od Zabukovnika in z glavo zadel za zmago Čehov.

Milenko Aćimović, selektor mlade reprezentance: "Za nami je zelo težka in prava kvalifikacijska tekma na zahtevnem gostovanju. Odigrali smo borbeno tekmo, v polju smo delovali zelo dobro. Na težkem gostovanju smo si ustvarili dve, tri polpriložnosti, a nismo zadeli. Čehi so iz prekinitve zadeli v 90. minuti, kar zagotovo boli. Po mojem mnenju si nismo zaslužili poraza. Glave gor, fantje so garali, odigrali so dobro in korektno tekmo. Nezbranost nas je stala točk, smo pa z novo generacijo šele na začetku. Čaka nas še ogromno tekem. Nekaj stvari bo potrebno popraviti, saj nas hitro čaka nova tekma. Potrebno se je spočiti, analizirati, kaj lahko izboljšamo, nekaj zagotovo lahko, nato pa se moramo ustreno pripraviti na tekmo z Andoro."

Dušan Stojinović, kapetan in branilec mlade reprezentance: "Za nami je težka tekma proti dobremu nasprotniku. Češka je kakovostna reprezentanca, žal pa nam je med tekmo zmanjkalo nekaj sreče za zadetek. Z njim bi se nam dvignila motivacija, imeli bi več samozavesti, lahko bi pričakovali še drugi zadetek. Pohvaliti moram ekipo, igrali smo dobro, vedno pa je lahko boljše. Vsi smo dali maksimum, borili smo se en za drugega. Vidi se, da je nekaj igralcev novih, zato manjka nekaj uigranosti. Nekaj je tudi poškodb, verjamem pa, da bo to na naslednji tekmi manj vidno in se bomo domov vrnili z zmago."

Slovenci, ki so predvsem v drugem polčasu pustili dober pečat, bodo rane po bolečem porazu celili v ponedeljek, ko bodo prve točke napadli v Andori.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA