06.06.2014 | U19
Gliha: Zmagati bi morali že prvo tekmo

Mladinska reprezentanca Slovenije se je iz Makedonije vrnila s spodbudnima rezultatoma, ki pa nista popolnoma zadovoljila apetitov Primoža Glihe. Slovenski selektor je analiziral opravljeno delo in se ozrl proti prihajajočim izzivom.

Neodločen rezultat in zmaga proti Makedoniji v Skopju prinašata dobro popotnico slovenskim reprezentantom do 19 let, ki jih konec leta čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Kljub pozitivnemu vtisu, pa slovenski selektor Primož Gliha vidi še ogromno prostora za napredek. »Vedno je lahko boljše. Dejstvo je, da bi morali zmagati že prvo tekmo. Na prvi tekmi nas je zmage stalo samozadovoljstvo, ki je nastopilo zaradi visoke prednosti ob polčasu,« je spomnil na zapravljeno prednost dveh zadetkov nekdaj odlični napadalec, ki skuša svojim varovancem dopovedati, da so v nogometu ključnega pomena na videz nepomembne malenkosti.

»V tej generaciji nogometašev je precej problematično pomanjkanje koncentracije. Skušali bomo posvečati več pozornosti tem drobnim nogometnim reakcijam, ki jih podcenjujemo in potem na ta način prejemamo tudi zadetke. To se nam je zgodilo tako v Makedoniji, kot v Bosni in Hercegovini ter ne nazadnje tudi proti Avstriji. Te zadeve bomo morali čim hitreje odpraviti, če želimo kaj iztržiti v izjemno težki kvalifikacijski skupini,« je bil jasen Gliha.

Slovenija se je sicer v Skopju predstavila z nekoliko spremenjeno zasedbo, v kateri so priložnost dobili tudi nekateri mlajši nogometaši. »Ponudil sem priložnost tudi nekaterim igralcem letnika 1997, ki so odigrali zelo dobro,« je bil zadovoljen slovenski selektor, a v isti sapi potarnal nad specifičnostjo dela z mladimi nogometaši. »Ključni problem predstavlja razvoj igralca po 17. letu starosti. V tem obdobju razvoj nogometašev nenormalno niha. Tisti, ki so bili še nekaj časa nazaj zelo dobri, se prehitro zadovoljijo, postanejo premalo ambiciozni in padejo v drugi plan. Prednost tako dobijo igralci, ki so bili pred tem v podrejenem položaju, saj še naprej zavzeto trenirajo. To je kruta zgodba današnjega športa, saj mora biti igralec s 17-leti že dovolj osebnostno zrel, recimo tako, kot so športniki pri 25. letih.«

Nogometaši mladinske izbrane vrste Slovenije bodo imeli sedaj približno mesec dni odmora, saj so nedavno končala tudi državna prvenstva v mlajših kategorijah. Gliha pa je z mislimi že v mesecu juliju, ko bo ponovno zbral obetavne igralce. »Julija imamo priprave za letnike 1996 in 1997. Potem pa načrtujemo prijateljska srečanja v mesecu septembru in oktobru. Novembra nas čakajo kvalifikacije na Madžarskem, kjer bo treba zdržati zelo naporen ritem, saj bomo v kratkem časovnem razmaku odigrali kar tri tekme. Potrebno bo razmisliti, kako postati bolj konkurenčen, saj naši nogometaši niso vajeni igrati v tako zgoščenem ritmu tekem. Dodatno težavo predstavlja tudi sistem sojenja, saj se na mednarodnem prizorišču dopušča precej bolj trda, moška igra, kot pri nas,« je zaključil selektor.

Slovenijo čaka zahtevna kvalifikacijska skupna, čeprav nasprotniki na prvi pogled niso preveč atraktivni. Novembrske kvalifikacije gosti Madžarska, favoriti bodo Slovaki, ki spadajo v tej generaciji med najboljše evropske ekipe, medtem ko selekcija Azerbajdžana uživa močan nemški pridih.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 
 • 14.11.2023 | U19
  Žlogar: Pred nami je težek turnir, zavedamo se svoje kvalitete
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je tik pred začetkom uvodnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvem srečanju jih čaka Belgija, selektor Anton Žlogar pa pred uvodnim obračunom deluje samozavestno.
 • 06.11.2023 | U19
  Žlogar: tudi mi posedujemo kvaliteto
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo v novembru sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo potekalo v letu 2024 na Severnem Irskem. Anton Žlogar je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije.
 • 12.09.2023 | U19
  Žlogar: Zaključen turnir nam je prinesel veliko dobrih stvari
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnjo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Varovanci Antona Žlogarja so morali tokrat priznati premoč Islandiji. 
 • 09.09.2023 | U19
  Slovenija remizirala z Mehiko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Z Mehiko so se varovanci Antona Žlogarja kljub vodstvu razšli z neodločenim izidom 1:1. 
 • 06.09.2023 | U19
  Slovenija boljša od Savdske Arabije
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Od Savdske Arabije so bili varovanci Antona Žlogarja boljši s 3:0. V soboto proti Mehiki.
 • 28.08.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za mednarodni turnir
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v sklopu mednarodnega Slovenia Nations Cup 2023 prihodnji mesec v Brežicah in Ljubljani odigrala tri prijateljske tekme. Nasprotniki bodo Savdska Arabija, Mehika in Islandija.

DELI NA