05.06.2015 | U21
Gliha: Šporar in Zahovič sta odličen tandem

Za slovensko reprezentanco do 21 let je uspešen memorial Valerija Lobanovskega, kjer so naši fantje slavili v konkurenci Ukrajine, Grčije in Moldavije. Slovenski selektor Primož Gliha nam je v pogovoru zaupal spoznanja iz zadnje reprezentančne akcije in predstavil pričakovanja pred ponedeljkovo kvalifikacijsko tekmo z Andoro.

Kakšni so vtisi po uspešnem memorialu Valerija Lobanovskega?

Rezultat iz Ukrajine je pozitiven, saj smo brez pravega treninga v 24. urah odigrali dve težki tekmi. Zadovoljni smo, ker smo premagali najmočnejši reprezentanci na turnirju. V primeru, da bi se srečali z Moldavijo, bi bil ta uspeh nekoliko manj izrazit.

Slovenska reprezentanca v Ukrajini še zdaleč ni bila kompletna. So naknadno povabljeni nogometaši izkoristili priložnost?

Sodelovanje na turnirju je odpovedalo kar osem nogometašev, kar me ni najbolj veselilo. Se pa zavedam, da so prisotne poškodbe, poleg tega pa smo v terminu, ko so nekateri že naveličani nogometa. Zaradi odpovedi smo morali vpoklicati tudi nogometaše iz druge slovenske nogometne lige, kjer recimo igrata Luka Vekič in Aleks Pihler. Ob tem se nam je obrestovala tudi nova ideja, da se generacija U20 večkrat srečuje med tednom. Ti igralci so tako že seznanjeni z našo filozofijo in pripravljeni na zapolnitev nastalih vrzeli. To generacijo so recimo zastopali v Ukrajini kar štirje igralci.

V mladi reprezentanci Slovenije je tudi nekaj igralcev, ki bi po starosti lahko zastopali mladinsko selekcijo. Kako to?

Mi že sedaj sestavljamo mlado reprezentanco za prihodnje izzive. Nazadnje smo igrali z Alenom Ožboltom, Markom Krivičičem in Jonom Gorencem Stankovičem, ki so rojeni leta 1996. Sem sodi še Grega Sorčan, ki pa se reprezentančne akcije ni mogel udeležiti zaradi kvalifikacijske tekme med Gorico in Aluminijem. Vsi omenjeni bodo imeli status mladih reprezentantov tudi čez dve leti.

Po dolgem času se je vrnil na igrišče Žan Benedičič. Kakšno je njegovo stanje?

Benedičič se nam je pridružil po sili razmer, saj smo bili najprej dogovorjeni za srečanje na 4. junij. Z njim sem se iskreno pogovoril in priznal mi je, da že leto dni ni igral resnega nogometa, poleg tega pa ni imel v nogah niti pravega klubskega treninga. To me ni pretirano motilo, saj se zavedam, da igralčeva kvaliteta in želja po dokazovanju lahko premosti tudi to oviro. On je to dokazal. Igral je na obeh tekmah, kar ni niti sam pričakoval. Moram reči, da je zadeva kar lepo stekla. Upam, da bo Žan do začetka sezone uredil svoj status in bo standardni igralec. Nas namreč čaka precej močan ritem v jesenskem delu kvalifikacij, kar pomeni, da ga bomo potrebovali.

Optimizem vzbuja tudi zanimiva nogometna naveza, Andraž Šporar – Luka Zahovič. Kako se v konici napada razumeta napadalca Olimpije in Maribora?

Fantoma sem povedal, da obstajajo določeni šolski sistemi s po enim napadalcem. V takem primeru bi eden igral, drugi pa gledal tekmo na klopi. Nato sem jima predstavil dekadentni sistem 3-5-2, ki je edini, v katerem lahko igrata oba skupaj. Oba sta razumela mojo misel. Skupaj tvorita zelo močen tandem, saj gre za igralca s podobnim karakterjem, a z različnim načinom igranja nogometa. Z igro lahko razbremenjujeta drug drugega, kar je brez dvoma njuna skupna moč. Sta tudi zelo inteligentna nogometaša, ki fenomenalno sodelujeta. Seveda tudi njiju čaka še precej dela.

Izpostaviti velja tudi Alena Ožbolta, ki je bil izbran za najboljšega napadalca na turnirju Lobanovski.

Za Ožbolta sem že pred letom dni govoril, da bi moral imeti mesto v reprezentanci. Ob prvi priložnosti sem ga tako povabil zraven, čeprav sem zaradi tega slišal nekaj kritik v javnosti. Sam se sicer s tem ne preveč obremenjujem, saj izbiram nogometaše po kakovosti, ne pa po starosti. Zato sem še bolj vesel, da je Ožbolt z odličnimi predstavami tudi to dokazal. Alen je dosegel zadetek proti Grkom, proti Ukrajini pa ga je na cedilu pustila sreča, saj je zatresel prečko. V tem kontekstu velja pohvaliti tudi Zahoviča in Šporarja. Prvi je zabil tri gole, drugi pa je igral dobro, čeprav se ni uspel vpisati med strelce. Menim, da je bila ta trojica dejansko najboljša na turnirju.

Slovenija v ponedeljek proti Andori začenja s kvalifikacijami za EP U21 2017. Kakšne so želje pred novim ciklusom?

Fantom sem najprej zelo eksplicitno povedal, da se v nogometu delijo igralci le na dobre in slabe. O tem pa odloča zgolj igralčeva inteligenca. Vsak inteligenten človek se zaveda, da ne bo mogel razviti svoje osebne zgodbe brez okolice. Nogomet je kolektiven šport, v katerem potrebuješ soigralce, da si tudi ti dober. Če ti podaš soigralcu takrat, ko mu moraš, to pomeni, da si mu izkazal spoštovanje. Pameten človek bo to razumel in ti ob naslednji priložnosti tudi vrnil spoštovanje. S tem se ustvari določena kohezija. Če bomo mi v tem uspeli, ob tem pa zadevo dvignili še na višji nivo, potem ima ta generacija možnost, da v ekstremno zahtevni kvalifikacijski skupini z evropskimi prvaki Srbi in Italijani tudi nekaj naredi. Igrati proti Italijanom in evropskim prvakom Srbom pomeni podobno, kot da bi bili na svetovnem prvenstvu. Lahko si ustvariš veliko ime. Če zabiješ gol Italijanom ali Srbom, to pomeni, da si zrel za najvišji nogometni nivo. In prav to je tisto, kar si mora vsak pravi profesionalni nogometaš želeti.

Kakšno pa je razpoloženje pred obračunom z Andoro?

Takšno, kot mora biti. S poškodbami trenutno nimamo težav, razen tistih klasičnih – nogometnih, ki so vezane na naporen urnik v Ukrajini. Na obračunu z Andoro moramo pokazati našo inteligenco in profesionalen odnos. Tekme ne smemo zgolj oddelati, saj bi to bi bila velika napaka, temveč v njej predvsem uživati. Otroci so se odločili za nogomet zaradi veselja do športa, saj bi drugače trenirali atletiko oziroma posvetili življenje šoli in drugim aktivnostim. Kdor dvajset let igra nogomet, mora v njem uživati.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA