29.04.2020 | NZS
Fotografska razstava 100 let NZS

Nogomet, ki je najbolj priljubljena športna igra na svetu in s tem tudi ena izmed najuniverzalnejših govoric človeštva, se v Sloveniji igra že več kot stoletje. Tudi mi ga igramo veliko in dobro. Odločilni dogodek za to se je zgodil leta 1920, ko smo na področju današnje Sloveniji dobili prvo krovno nogometno organizacijo – Ljubljansko nogometno podzvezo, iz katere se je po drugi svetovni vojni razvila današnja Nogometna zveza Slovenije.

Tudi pri nas ima nogomet nešteto lepih, zanimivih, spodbudnih in nepozabnih podob, ki so postale sestavni del naše zgodovinske zavesti, pa tudi vsakdana. Izbor, točneje 80 fotografij, bo med 15. majem in 15. avgustom na ogled v razstavi na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, ki jih je ob strokovni pomoči Nogometne zveze Slovenije in zgodovinarjev dr. Tomaža Pavlina in dr. Aleša Šafariča zbrala fotografinja in galeristka Barbara Čeferin.

Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč od sprehajališča, za približno en vratarjev lučaj žoge stran, pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme. Danes tudi po zaslugi nogometa povsod po svetu poznajo Slovenijo, enega najboljših vratarjev na svetu Jana Oblaka, enega najbolj cenjenih nogometnih sodnikov Damirja Skomino ali predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina.

Razstava nudi prijeten kratek sprehod med podobami dolge in lepe poti slovenskega nogometa, ki zdaleč ni končana.

Fotografska razstava - 100 let Nogometne zveze Slovenije 

Datum razstave: 15.5. – 15.8. 2020
Kraj razstave: Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli, Ljubljana

Kuratorka razstave: Barbara Čeferin
Besedilo: Igor Evgen Bergant, Guy De Launey  
Strokovni svetovalci:

- dr. Aleš Šafarič, Zavod za šport Republike Slovenije Planica, oddelek Muzej športa 
- dr. Tomaž Pavlin, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani 
- Matic Kodrič, Nogometna zveza Slovenije
- Igor Evgen Bergant

Oblikovanje: New Collectivism
Lektorica: Urška Spitzer


Tekst: IEB
Foto: Arhiv družine Frič

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.

DELI NA