Finalna vročica na Bonifiki

Današnja sreda ljubiteljem nogometa ponuja kar tri finalne obračune za pokalno lovoriko. Kot prvi bodo na zelenico Bonifike stopili mladinski upi domačega Kopra in Maribora, sledil bo finale ženskega pokalnega tekmovanja med Radomljami in Pomurjem, vrhunec pa prinaša večerni spopad Celja in Maribora.

Finale Mladinskega pokala 2015/16:

25. maj, ob 16.00: Maribor - Koper

Stadion: ŠRC Bonifika
Sodniki: Blaž Kos, Aleksandar Kasapović, Matej Vojska; Andraž Stojanoski
Delegat: Bogdan Trope
Prepoved nastopa: Marko Maučec (Maribor)
Video prenos: NZS.si

Iztok Kavčič, trener Maribora: »Pričakujem, da bomo ponovili igre iz spomladanskega dela sezone. Pogosto smo prevladovali v ligaških dvobojih, v pokalnem tekmovanju pa smo zanesljivo prišli do finala. Fantje delajo dobro, v prejšnjih tednih smo dvignili nivo igre, ekipa diha skupaj in na pot se odpravljamo v dobrem razpoloženju.«

Nogometno dogajanje na Bonifiki bodo s popoldansko tekmo, ki se bo na osrednji zelenici pričela ob 16. uri, odprli mladinci. Gostitelji Koprčani se bodo v finalu udarili z Mariborčani, ki bodo tako imeli na Obali kar dvojno zastopstvo, ob mladincih še člansko ekipo. Čeprav so se generacije že zamenjale, gre za dvoboj starih znancev, saj sta se današnja finalista za pokalno lovoriko udarila že leta 2013 in 2014, ko so krajšo obakrat potegnili Štajerci. Tako Koprčani kot tudi Mariborčani, ki se v dvoboj podajajo brez Marka Maučeca, se lahko pohvalijo s tremi naslovi mladinskega pokalnega prvaka, današnji zmagovalec bo ujel doslej najuspešnejše Celjane. Oba trenerja, Samir Zulić in Iztok Kavčič, imata v svoji zasedbi nekaj izjemno nadarjenih igralcev, tudi reprezentantov, nekateri med njimi so že nadeli dres članskih ekip.

Finale Ženskega pokala 2015/16:

25. maj, ob 18.00: ŽNK moje-lece.si Radomlje - ŽNK Teleing Pomurje

Stadion: Atletski stadion Bonifika
Sodnice: Aleksandra Česen, Petra Bombek, Petra Sever; Kevin Zirnstein
Delegat: Stojan Bole
Prepoved nastopa: Natalia Naumoff (Pomurje)
Video prenos: NZS.si

Peter Kristan, trener ŽNK moje-lece.si Radomlje: »Zagotovo je to največja tekma v zgodovini kluba! V pokalu tako visoko še nismo bili, vedno smo se poslovili v polfinalu. V Koper odhajamo brez bele zastave! Bistveno je, da v uvodnih 20 minutah ohranimo našo mrežo nedotaknjeno. Ne bomo se branili, igrali bomo pametno.«

Bojan Jančar, trener ŽNK Teleing Pomurje: »Ne bežimo od tega, da smo favoriti obračuna. Dejstvo je tudi, da smo lani ostali brez te lovorike, ki bi jo radi vrnili nazaj v Beltince. Zavedamo pa se, da nas do naslova čaka 90 minut strpne, pametne in preudarne igre. Brez tega ne bo šlo. Na pokalnem finalu ni prostora za napake.«

Letošnji finale Ženskega pokala Slovenije bo v primerjavi s štirimi zadnjimi izvedbami postregel s spremembo. Kar štirikrat zapored so se za pokalno lovoriko udarile Beltinčanke in Velenjčanke, ki so lani prekinile triletno vladavino Pomurk, a so letos s tekmovanjem zaključile že v prvem krogu. Prvič v zgodovini kluba so se vse do finala prebile igralke Radomelj, ki naskakujejo prvo lovoriko. Pomurke, ki želijo državnemu dodati še pokalni naslov in znova osvojiti dvojno krono, imajo z nastopi v finalih precej več izkušenj, saj bodo v finalu nastopile že desetič. Bojan Jančar, strateg Pomurja, bo pri lovu na že šesto pokalno zvezdico pogrešal makedonsko reprezentantko Natalio Naumoff, medtem ko bo Peter Kristan, ki je Radomlje znova prevzel pred nekaj tedni, lahko računal tudi na »Američanki«, Pamelo Begić in Nino Predanič.

Finale Pokala Slovenije:

25. maj, ob 20.30: Celje - Maribor

Stadion: ŠRC Bonifika
Vstopnina: 10 evrov (otroci do 14. leta: 5 evrov)
Sodniki: Matej Jug, Matej Žunič, Rafael Ajdovec, Dejan Balažič, Dragoslav Perić; Jure Praprotnik
Delegat: Iztok Gustinčič
Prepoved nastopa: Milan Spremo (Celje)
Televizijski prenos: TV Slovenija 2
Tekstovni prenos: NZS.si

Blaž Vrhovec, kapetan Celja: »Po mojem mnenju je potrebno iti v finale čim bolj sproščeno, tako kot v vsako drugo tekmo. Potrebno je predvsem uživati, saj finala pokalnega tekmovanja ne igraš vsak dan. Pokazati moramo vse, kar znamo, predvsem pa se ne smemo ustrašiti, saj lahko potem obžaluješ vsako minuto na igrišču. Če bo vsak posameznik dal svoj maksimum, mislim, da se bomo na koncu veselili.«

Marcos Tavares, kapetan Maribora: »Dodatnega pritiska ni. Nogometaši se s pritiskom soočamo vsak dan, tako je tudi z nogometaši Maribora, ki je velik klub. Navajeni smo na pritisk. Želimo zmago, letošnje sezone ne želimo skleniti brez lovorike, zato bomo naredili vse, da zmagamo.«

Tako kot za mladinsko konkurenco, tudi za veliki finale članov velja, da se bosta v njem udarila stara znanca finalnih dvobojev. Celjani izzivajo Mariborčane, ki po neuspehu v Superpokalu in Prvi ligi Telekom Slovenije lovijo prvo lovoriko v letošnji sezoni. Vijolice, ki so zaigrale v kar polovici od 24 pokalnih finalov, imajo s Celjani dobre izkušnje, saj so morali grofje pred tremi oziroma štirimi leti že čestitati možem v vijoličastem. Mariborčani so zadnjega izmed osmih naslovov osvojili prav leta 2013, ko je Maribor vodil sedanji strateg Darko Milanič, ki je klub popeljal do treh pokalnih trofej. Celjani, ki bodo nocoj pogrešali Milana Sprema, so za zdaj pri enem naslovu, čeprav je pred zasedbo iz knežjega mesta že deveti finale. Leta 2005 se je v celjskem dresu veselil tudi Dare Vršič, zdaj vezist Maribora. Celjanom bi zmaga prinesla tudi uvrstitev v kvalifikacije evropske lige.

* Med polčasom finalne tekme Pokala Slovenije se bo predstavila Specialna olimpiada Slovenije, ki že več let sodeluje z Nogometno zvezo Slovenije. Program specialne olimpijade ni namenjen le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti, pri čemer športni rezultat ne predstavlja edino vrednoto, ampak specialno olimpijado označuje kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA