22.11.2022 | Sodniki
FUTSAL: Štefan Tivold v Kazahstan na turnirju Elitnega kroga Lige prvakov

Na 7 urni polet in 5100 km dolgo pot v po površini 9. največjo državo na svetu, se je v čezkontinentalni Kazahstan v nedeljo odpravil Štefan Tivold iz Kranja, ki je od leta 2006 aktualni predsednik Društva nogometnih sodnikov Gorenjske-Kranj ter podpredsednik sodniškega odbora za Futsal pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije. 

Slovenski kontrolor sojenja bo za tem, ko je v kvalifikacijah za SP v Futsalu 2024 v Sveti deželi opravljal delo kontrolorja sojenja v Tel Avivu na tekmi Izrael-Hrvaška in v Belgiji poročal o kakovosti sojenja iz turnirja Lige prvakov št. 1. tokrat analiziral sojenje na turnirju Elite Round skupine C futsal Lige prvakov v glavnem mestu države, ki večinoma leži v Srednji Azij njeni najbolj zahodni deli pa so v Evropi.

Turnir bo potekal v drugem največjem kazahstanskem mestu-Astani-, ki je postalo prestolnica po razpadu Sovjetske zveze in preselitvi glavnega mesta iz največjega mesta v državi, t.j. Almatija. Astana se je od osamosvojitve leta 1997 med letoma 2019 in 2022 imenovalo Nursultan po nekdanjem dolgoletnem predsedniku države, ki je bil avtoritarni prvi predsednik Kazahstana. 

Štefan Tivold (67) je bil poleg Milana Mitroviča in Darka Jamška s strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa) leta 1993 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov kot glavni sodnik. Vzporedno je med leti 1993-1998 uporabljal piščalko tudi kot sodnik futsala, nato pa je do leta 2000 na prsih nosil FIFA grb kot mednarodnik sodnik malega nogometa. Od leta 2001 opravlja vlogo kontrolorja sojenja na futsal tekmovanjih pri Evropski nogometni zvezi (UEFA). 

Na spodnji sliki Štefan Tivold na finalu pokala Slovenije 27. avgusta (Dobrepolje), ko sta se pomerila Dobovec in ugasli velikan Litija, na fotografiji pa od leve proti desni stojijo še delegat NZS g. Stanko Damiš iz Ljubljane ter slovenska futsal FIFA sodnika Admir Zahović iz Šentilja in Aleš P. Močnik iz Šenčurja.

S kvalifikacijami za ligo prvakov se je sicer začela 22. sezona tega tekmovanja (peta, odkar je bil turnir preimenovan iz "UEFA Futsal Cup" v UEFA Futsal Champions League). Elitni del bo med 22. in 27. novembrom. V tem bo 16 klubov igralo v štirih skupinah, zmagovalci skupin pa se bodo uvrstili na zaključni turnir. V nadaljnji krog sta se uvrstila tudi slovenska reprezentanta, Igor Osredkar s hrvaško Pulo in Matej Fideršek s poljsko ekipo Piast Gliwice.

Slovenski prvak Dobovec si je kvalifikacijskem turnirju skupine 3 Lige prvakov v Gziri na Malti priigral preboj v elitni del tekmovanja, torej med najboljših 16 moštev v Evropi, potem ko so lani dosegli največji klubski uspeh, ko so se uvrstili na zaključni turnir najboljše osmerice v Zadru.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 06.02.2023 | Sodniki
  Delegiranje sodnikov za uvodni pomladni krog sezone 2022/23
  Znano je delegiranje sodnikov za uvodni spomladanski krog 32. sezone slovenskega državnega prvenstva Prve lige Telemach 2022/23.
 • 05.02.2023 | Sodniki
  Sodniki na intenzivnih pripravah v Antalyi
  Potem ko so se minuli teden na seminarju v Rimu najboljši evropski sodniki seznanili z najnovejšimi smernicami Uefe, se je v petek zgodaj zjutraj preko ljubljanskega in zagrebškega letališča na redni zimski seminar v Antalyo odpravilo 35 sodnikov A liste, 9 mednarodnih pomočnikov in štiri mednarodne sodnice. Pod vznožjem gorovja Taurus bodo v Beleku elitni slovenski arbitri pred začetkom spomladanskega dela tekmovanj NZS usklajevali in poenotili kriterije, seznanili pa se bodo s praktičnimi navodili s pomočjo posnetkov iz evropskih tekem, tekem iz slovenske Prve lige Telemach ter tudi s posnetki iz nižjih tekmovalnih nivojev.
 • 04.02.2023 | Sodniki
  Dan boja proti raku tudi s sodniki
  Današnji svetovni dan boja proti raku je mednarodni dan namenjen ozaveščanju ter spodbujanju preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka. Sodniki in sodnice so opozorili, da redna telesna aktivnost pripomore k manjšem pojavljanju številnih oblik rakastih bolezni, saj je več kot tretjino primerov raka mogoče preprečiti, drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in jo pravilno zdravimo lahko vsako leto rešimo veliko življenj.
 • 01.02.2023 | Sodniki
  Vinčić, Jug in Obrenović na seminarju UEFA v Rimu
  Pod okriljem UEFA med nedeljo in četrtkom poteka tudi 31. seminar elitnih sodnikov in sodnic ter arbitrov 1. kakovostnega ranga pred nadaljevanjem spomladanskih evropskih klubskih tekmovanj. V enem najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih se je zbralo 56 sodnikov elitne in 1. kakovostne ravni sodnikov Uefa, ki vsaka šteje po 28 mož v črnem. Z njimi je še 17 najboljših sodnic na stari celini in 13 video sodnikov (VAR).
 • 31.01.2023 | Sodniki
  Tjaša Misja in Vanja Janković v Rimu
  Po tem, ko se je v soboto na Apeninih zaključil 7. Uefa seminar za uveljavljene pomočnike sodnikov, se je v nedeljo v večnem mestu začel 32. Uefa seminar za nove FIFA sodnike in sodnice. V Rimu se tako mudita tudi Slovenki, ki sta bili z letom 2023 uvrščeni na mednarodno listo sodnikov in sodnic in sicer Tjaša Misja iz Gornje Radgone in Vanja Janković iz Žabnice.
 • 29.01.2023 | Sodniki
  V Novi Gorici prvo testiranje telesne pripravljenosti v novem letu
  S preverjanjem telesne pripravljenosti so se včeraj na Severnoprimorskem v Novi Gorici na prvem letošnjem preizkusu spopadli pomočniki A1 liste, sodnice ženske A in A1 liste in talenti vseh nivojev ter kandidati sodniki in pomočniki za prehod v izobraževalni sistem na državnem nivoju. Igrišče z umetno travo v novogoriškem športnem parku je v ugodni klimi in sončnem vremenu zasedlo 118 sodnikov in sodnic.
 • 26.01.2023 | Sodniki
  Kordež, Praprotnik in Žunič v Rimu
  Med sredo in petkom v italijanski prestolnici- Rim- na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa poteka 7. seminar mednarodnih pomočnikov sodnika. V večno mesto so se včeraj odpravili tudi trije naši uveljavljeni mednarodni pomočniki in sicer (od leve proti desni) 39-letni Matej Žunič iz Kranja, 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem in 37-letni Jure Praprotnik iz Ljubljane, ki se pri zahodnih sosedih na Apeninskem polotoku mudijo v družbi še 44 pomočnikov sodnika iz 33 držav na stari celini.
 • 23.01.2023 | Sodniki
  Na Ptuju zbirajo prijave za sodniški tečaj do 20.2.2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Ptuj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice s čimer bi povečali število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih. Rok za prijave na tečaj je ponedeljek, 20. februar 2023. Več informacij 041-669-686 (Roman).
 • 22.01.2023 | Sodniki
  Novih 16 sodnikov na Online tečaju preko spleta
  Včeraj je bil na podlagi najboljših praks in priporočil Evropske nogometne zveze (Uefa) v povezavi z dostopnostjo moderne tehnologije in vsakdanjikom mladostnikov izpeljan prvi Online- spletni sodniški tečaj. Z metodo E-učenja je sodniški tečaj za nove sodnike pripravnike uspešno opravilo 16 kandidatov od tega tudi 2 dekleti. Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana je pridobilo 11 novih sodnikov, MDNS Celje 4 nove sodnike ter DNSG Kranj eno sodnico.
 • 20.01.2023 | Sodniki
  FIFA sodnica obiskala ŽNK Olimpija
  V ponedeljek so pripravljalno obdobje začele tudi slovenske pokalne prvakinje ekipa ŽNK Olimpije. Za popestritev uvodnega tedna po vsakodnevnih napornih fizičnih treningih so v klubu iz prestolnice včeraj organizirali sodniško popoldne po vzoru izpeljanega dogodkav mesecu novembru, ko je sodniški oddelek obiskal dekliško šolo. V press centru stadiona Stožice je bila z vodjo sodniškega oddelka tudi najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen (FIFA od 2014), na dogodku pa se je poleg specialne predstavitve modusa operandi naše sodnice izvedlo tudi strokovno predavanje s tolmačenjem dogodkov in interpretacijo pravil nogometne igre.

DELI NA