07.02.2018 | Futsal EURO 2018
FOTO: Futsal praznik vseh generacij v Stožicah

Na 11. evropskem prvenstvu je danes prost dan. A dvorana ni samevala, bilo je precej živahno, dvorano in posebej za to prvenstvo pripravljeno podlago so preizkusil najmlajši, dekleta z Gimnazije Šiška, članice slovenske ženske futsal selekcije, reprezentanci Slovenije iz let 1995 in 2003, policisti (ekipi policijskih postaj Brežic in Celja) ter nogometaši Specialne olimpijade Slovenije. Stožice so gostile Futsal Grassroots dan.

Priložnost za vse

„Vesel sem, kako se je vse izteklo. Nasmehi na obrazih in zadovoljstvo sodelujočih je največja nagrada za celo ekipo, ki je pripravljala dogodek. Precej priprave in načrtovanje je bilo treba, da smo takole izpeljali. Dejansko smo povabili k sodelovanju vse, ki so kakorkoli povezani s futsalom, da so se lahko preizkusili na igrišču v Stožicah, na uradni podlagi, ki jo uporabljajo igralci na evropskem prvenstvu. S sloganoma Nogomet za vse in Moja igra Moje življenje se nudi možnost za aktivno preživljanje prostega časa tudi marginalnim skupinam. Futsal pa tako postaja igra, ki izobražuje, razvija in socializira, na kratko: izboljšuje življenje. Prav evropsko prvenstvo v futsalu pa je idealna priložnost, da Nogometna zveza Slovenije vnovič opozori na zdrav življenjski slog, h kateremu pripomoreta tudi rekreacija in vrhunski šport,“ je po koncu praznika futsala povedal Rajko Korent, koordinator dogodka.

Mladi spoštujejo Osredkarja

Prvi so na ponosno na teren stopili najmlajši, selekcije U13. Izmenjaje so igrale ekipe Olimpije, Litije, Extrma, Meteorplasta, Dobrepolja, Sevnica ter Ribnice – Kočevja. „Evropsko prvenstvo v futsalu je enkratna zgodba za Slovenijo in naš futsal. S takim dogodkom bomo dvignili futsal na višjo raven,“ je povedal Hajro Rizvić iz KMN Olimpija, ki ob tem spomni, da so morda sploh prvi klub v Sloveniji, ki združuje futsal in nogomet, zato na tem mestu poziva vse konkurente, da bi jim sledili. „Hodim na tekme v Stožice, futsal je hitra igra, všeč mi je. Lepo je bilo igrati na tem terenu,“ je bil nad preizkusom dvorane navdušen Mateo Aćimović. „Moj najljubši igralec je Igor Osredkar, ker se vedno tako trudi in da vse od sebe,“ pa je dodal Adriano Rizvić.

Na mlade stavijo tudi v Sevnici in Meteorplastu

„Tole je ena lepših zadev za vse fante, ki trenirajo futsal. Vesel sem, ker smo bili tudi mi na nek način del evropskega prvenstva,“ je povedal Tomaž Blatnik, trener v KMN Sevnica. „V veliko čast pa nam je, ker smo lahko zaigrali na tej podlagi,“ pa je ponosno dejal Jakob Čuber Potočnik, član sevniške vrste U13. Dogodek v Stožicah je pozdravil tudi Tadej Vugrinec, ki uspešno delu v KMN Meteorplast, kjer so se pred šestimi leti odločili za delo z mladimi. Danes imajo 80 otrok, pet šolanih trenerjev in selekcije U13, U15, U17 in U19. „Zaradi super evropskega prvenstva in takih dogodkov, kot je bil današnji v Stožicah, pa bomo dobili še kak talent v naše vrste,“ meni Vugrinec. „Ricardinho je najboljši. Ni mi jasno, kako si uspe domisliti vse trike,“ navdušenja nad futsalom ne skriva Jakob Virag (KMN Meteorplast). Spominska darila je mladim podelil selektor članske reprezentance Andrej Dobovičnik, ki je za opravljeno z izbrano vrsto na tem prvenstvu dobil močan aplavz.

Odlična promocija za NZS in Slovenijo

Z bogatim znanjem so se izkazale tudi igralke z Gimnazije Šiške, na dogajanje v Ženski futsal ligi so spomnile igralke klubov Siliko Nova Panorama in ŽNK Cerkvenjak, za njimi pa se je predstavila tudi na novoustanovljena ženska futsal selekcija, ki jo vodi trener Dejan Kramberger. „Žal se nismo zbrale v popolni postavi. A tiste, ki smo prišle, smo zelo uživale. Ponosne smo, ker smo bile del tega spektakla. Želim pa si, da bi tale super promocija futsala pomagala, da se najde še kak futsal klub za našo Žensko futsal ligo,“ je povedala Mateja Arnuš, ŽNK Cerkvenjak. „Pozorno spremljam evropsko prvenstvo v futsalu. Škoda je, ker je naša reprezentanca izpadla, a igrala je dobro. Njen nastop in uspešno organizirano evropsko prvenstvo sta dobra reklama za Slovenijo in Nogometno zvezo Slovenije,“ je povedala Manja Rogan, ki se je udeležila zadnjega treninga futsal selekcije.

Zahvala Dušanu Razboršku

Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju s prvim selektorjem Dušanom Razborškom minulo soboto v Stožicah zbrala več kot 100 nekdanjih reprezentantov, ki so se z velikimi odobravanjem in naklonjenostjo odzvali vabilu. Ogledali so si Stožice, potem pa spremljali tekmo Slovenije in Italije. Tokrat pa sta se na parketu v Stožicah med sabo pomerili prva slovenska futsal reprezentanca iz leta 1995 in ekipa, ki je leta 2003 prvič nastopila na evropskem prvenstvu v Italiji! „Lepo je bilo spet videti vse te fante na delu. Ko sem sam začenjal, so bili že v reprezentanci. Nekateri so bili celo moji vzorniki. Še enkrat iskrena hvala Dušanu Razboršku, da nas je spet zbral,“ je bil medsebojne tekme generacij vesel ambasador evropskega prvenstva Mile Simeunovič.

„Bili smo boljši, a leta so svoje naredila. Je pa bilo prijetno srečati nekdanje soigralce. Pohvale za Dušana Razborška in Nogometno zvezo Slovenije, čestitke pa tudi naši futsal reprezentanci, ki je bila blizu polfinala,“ je po tekmi veteranov povedal Zoran Tesko.

„Futsal imamo radi, večkrat pa v imenu policije nastopamo v tujini. Ko je kak tak dogodek, nas povabijo. Z veseljem smo prišli,“ je v imenu Policijske postaje Brežice Boštjan Krošelj pozdravil današnje dogajanje v Stožicah.

Futsal dan nogometa, 7.2.
U-13 OLIMPIJA : LITIJA (10.00)
U-13 OLIMPIJA : EXTREM (10.15)
U-13 LITIJA : METEORPLAST (10.30)
U-13 EXTREM : SEVNICA (10.45)
U-13 METEORPLAST : DOBREPOLJE (11.05)
U-13 SEVNICA : RIBNICA KOČEVJE (11.20)
U-13 DOBREPOLJE : RIBNICA KOČEVJE (11.35)
U-13 ZAKLJUČEK IGRANJA SELEKCIJ U-13 (11.50)
GIM GIMNAZIJA DEKLETA 1 : GIMNAZIJA DEKLETA 2 (12.00)
12:30 WFT ŽFK SILIKO : ŽFK CERKVENJAK (12.30)
SOS SPECIALNA 1 : SPECIALNA 2 (13.00)
POL POLICAJI DOBROVA : POLICAJI 2 (13.30)
WNT SLOVENIJA 1 : SLOVENIJA 2 (14.00)
VET TEKMA VETERANOV IN AMBASADORJEV (14.30)

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 16.02.2018 | Futsal EURO 2018
  FOTO: V Litiji pozdravili junake z Eura 2018
  „Ponosni smo na nas ter hvaležni, ker ste poskrbeli za tako odmeven izid, promocijo Slovenije ter več kot dostojno zastopali barve Slovenije,“ je ob tej priložnosti povedal župan Rokavec, potem pa v družbi sodelavcev podelil priznanja reprezentantov v dresu Litije in Dobovca. Priložnostna darila so prejeli Rok Mordej, Kristjan Čujec, Damir Puškar, Žiga Čeh, Alen Fetić, Denis Totoškovič, Vid Sever, Teo Turk, Anže Širok in Gašper Vrhovec.
 • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Bruno Coelho poskrbel za prvi portugalski evropski naslov
  Portugalci so pred polno dvorano - skupno si je 20 tekem na tem EP v dvorani ogledalo 101.943 gledalcev - tako Špancem preprečili osmi naslov na enajstih prvenstvih. Junak tekme je bil Bruno Coelho z dvema zadetkoma, skupaj jih je na prvenstvu dosegel šest. Enega več je dosegel njegov soigralec Ricardinho, ki je s sedmini zadetki na turnirju bil izbran za najboljšega igralca prvenstva v Ljubljani.
 • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Eder Lima Rusiji zagotovil bron v Ljubljani
  Rusija, ki je ostala prvič brez finala po letu 2010, je po letih 2001 in 2007 spet dobila tekmo za tretje mesto. Kazahstan, ki je bron osvojil na prejšnjem EP, pa se od prvenstva v Ljubljani in selektorja Cacaua poslavlja s četrtim mestom. Rusi so bili prvič nevarni v 16. minuti, ko je Danil Davidov s polovice igrišča žogo poslal proti praznim vratom, a za malo zgrešil cilj. V 17. minuti pa je bil kar nekajkrat na preizkušnji kazahstanski vratar Higuita.
 • 09.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Za finalni dan Eura 2018 na voljo le še nekaj vstopnic
  "Ni pritiska za Ricardinha, ampak tekma kot tekma. Zelo je motiviran, da osvoji naslov z reprezentanco. To je užitek, ne pritisk. Vsi si želimo isto," je povedal Braz, ki je ob tem pohvalil tudi slovensko vrsto, med drugim je izpostavil Igorja Osredkarja, Kristjana Čujca in Alena Fetića, veseli pa ga, da se tudi z mladimi v Sloveniji dobro dela in upa, bo nadaljevala po tej poti.
 • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Španci po kazenskih strelih do finala v Ljubljani
  Španija je v ponovitvi polfinala s prejšnjega EP znova premagala Kazahstan. Tokrat se je za preboj v finale, v katerem se bo potegovala za svoj osmi naslov, morala precej bolj potruditi, saj je odpor tekmeca zlomila šele po kazenskih strelih. V soboto jo čaka boj za zlato s Portugalsko, Kazahstan pa bo bron branil proti Rusiji.
 • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Portugalci prek Rusov v svoj drugi evropski finale
  Portugalci so v tekmo šli z ne najboljšo popotnico, kar zadeva zadnje tekme z Rusi. V letu 2017 so z njimi igrali štirikrat, dvakrat so izgubili, dvakrat pa igrali neodločeno. Tudi tokrat so se hitro znašli v zaostanku, a v drugem polčasu so tudi po zaslugi dveh zadetkov Andreja Coelha preobrnili izid in se veselili vstopa v svoj drugi finale evropskih prvenstev.
 • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Še štirje kandidati za naslov evropskega prvaka
  Futsalsko evropsko prvenstvo v Ljubljani se bliža koncu. Danes bosta na sporedu polfinalni tekmi. Ob 18. uri se bosta za mesto v sobotnem finalu merili Rusija in Portugalska, ob 21. uri pa Kazahstan in Španija. "Ker Ricardinho še nima naslova, bi to lovoriko najbolj privoščil Portugalcem. Ki imajo, to je očitno, letos tudi kvalitetno moštvo. Nikoli poprej niso bili tako dobri," pred polfinalom razmišlja Mile Simeunovič, nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek pa prednost vendarle daje Špancem.
 • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Španci z golom Pole med štiri
  Evropski prvaki so v zadnjem četrtfinalu premagali Ukrajince in tako zadržali niz brez poraza proti dvakratnim evropskim podprvakom (2001, 2003). Na 16 tekmah z njimi imajo 15 zmag in neodločen izid. Tokrat so zadeli ob koncu prvega polčasa in prednost obdržali vse do konca. Španci so imeli večino polčasa pobudo, sicer prišli do nekaj strelov, a prave nevarnosti za Jevgena Ivanjaka ni bilo. Šele v 13. minuti je Pola poskusil z leve strani, a zadel le zunanji del mreže.
 • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
  Izjemni Ricardinho zabil štiri za portugalski polfinale
  Portugalska, podprvakinja 2010, nazadnje pa je pred dvema letoma izpadla v četrtfinalu, je v četrtfinalu potrdila namere po visoki uvrstitvi na tem EP. Že v prvem polčasu je Azerbajdžanu, ki je bil najvišje na EP 2010, ko je bil četrti, zabila pet zadetkov. V drugem polčasu je tudi po zaslugi Ricardinha, s štirimi zadetki junaka tekme, še povečala prednost in se prebila v polfinale, kjer jo čaka slovenska krvnica Rusija.

DELI NA