09.04.2020 | NZS
FIFA priporočila v času COVID-19 pandemije

Nogometna sezona v Evropi je zaradi pandemije COVID-19 prekinjena in ker se bliža junij, ko se s koncem meseca v veliki meri iztekajo tudi pogodbe med nogometaši in klubi, je FIFA izdala priporočila nogometnim zvezam in klubom glede prestopnih aktivnosti in pogodbenih obveznosti med igralci in klubi.

Priporočila so nastala ob sodelovanju in ob soglasju nogometnih deležnikov na nivoju mednarodnega nogometa (FIFA, European Club Association, FIFPro, World League Forum).

FIFA je predloge in priporočila podala predvsem na temo pogodb, ki se iztečejo s koncem sezone in novih pogodb, ter pogodb, ki se ne morejo v celoti izvrševati. Prav tako se priporočila nanašajo na registracijska obdobja in prestopne roke.

FIFA priporoča, da se pogodbe, ki bi se morale izteči konec prvotno predvidene tekmovalne sezone, iztečejo ob dejanskem zaključku prvenstev. Ob tem FIFA priporoča tudi, da pogodbe, ki naj bi začele veljati z novo tekmovalno sezono, dejansko pričnejo veljati z začetkom nove tekmovalne sezone.

Ker se zaradi pandemije pogodbe ne morejo izvrševati v celoti, FIFA izrecno priporoča, da pogodbene stranke skozi dialog in medsebojno soglasje dosežejo sporazum o ustreznih spremembah oziroma dopolnitvah relevantnih pogodbenih določil za čas trajanja pandemije COVID-19. Izhajajoč iz načela pogodbene stabilnosti je kakršnokoli enostransko odločanje o predčasnih prekinitvah ali spremembah obstoječih pogodb brez doseženega soglasja obeh pogodbenih strank močno odsvetovano. FIFA tako v okrožnici podrobno opredeljuje smernice kako naj pogodbene stranke dosežejo soglasje o morebitnih spremembah oz. veljavnih pogodb, kakor tudi elemente po katerih se bodo pred ustreznimi organi presojali morebitni spori v primeru sporov glede enostranskih prekinitev pogodb.

Nove okoliščine prav tako narekujejo, da se registracijska obdobja in prestopni roki ustrezno spremenijo s potrebnim ozirom na zaključek aktualne tekmovane sezone in pričetkom nove tekmovalne sezone.

Zaradi pandemije je FIFA sprejela tudi sklep, da v reprezentančnih terminih v juniju za klube ne velja obveznost omogočanja udeležbe njihovih igralcev na reprezentančnih zborih, saj so bile mednarodne reprezentančne tekme odpovedane, mednarodna organizacija pa opozarja, da je ne glede  na trajanje pandemije Covid-19 potrebno spoštovati odločitve in predpisane roke v primeru pravnomočnih odločitev FIFA organov, medtem ko se strankam v postpkih pred FIFA organi omogoča podaljšanje rokov v konkretnih postopkih na FIFA. FIFA je prav tako odločika, da se klubom omogoča možnost posredovanja predloga nove pogodbe igralcem preko e-pošte.

Povezava na priporočila FIFA: https://www.fifa.com/who-we-are/news/fifa-guidelines-to-address-legal-consequences-of-covid-19

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA