Europa Donna Slovenija in NZS z donacijo Onkološkemu inštitutu Ljubljana

Združenje Europa Donna Slovenija je s simbolično predajo čeka za 20.000 evrov generalni direktorici Onkološkemu inštitutu Ljubljana Zlati Štiblar Kisić zaključila akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave DXA. S humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra 2017 so s partnerji zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani. Sredstva so namenili za pomoč ob nakupu naprave DXA, s katero merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil.

V Europi Donni, slovenskemu združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Leta 2017 so skupaj s partnerji v okviru humanitarnih dogodkov zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani za pomoč ob nakupu naprave za merjenje sestave telesnih tkiv – DXA. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije in reprezentančno tekmo Slovenija : Škotska Nogometna zveza Slovenije je od vsake prodane vstopnice donirala 1€, skupaj pa 11.123€), humanitarnim koncertom skupine ”The Frajle” ob 20 letnici Europe Donne v Sloveniji in akciji rožnati šampinjoni podjetja Hofer Slovenija so zbrali 20.000 evrov. Skupaj so zbrali četrtino sredstev za nakup naprave DXA, ki bo namenjena vsem onkološkim bolnikom. S to napravo lahko izjemno natančno merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino, kar lahko pomembno vpliva na kakovost življenja bolnic. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija dr. Tanja Španič je bila ob predaji donacije zadovoljna: »Izjemno nas veseli, da je prišla to pobuda do uresničitve in da smo ob podpori partnerjev Nogometne zveze Slovenije, Hofer SLovenije in Hiše Idej znatno pripomogli k nakupi naprave DXA. Tudi v prihodnje bomo z veseljem spremljali napredek in uporabnost naprave za izboljšanje kakovosti življenja onkoloških bolnikov.«

Naprave DXA bo na oddelku za klinično prehrano Onkološkega inštituta strokovnjakom pomagala pri obravnavi onkoloških bolnikov. Bolnice z rakom dojk in raki rodil zaradi hormonskega zdravljenja ter drugih dejavnikov izgubljajo funkcionalno maso, izguba pa lahko vpliva na uspešen potek zdravljenja in kvalitetno življenja bolnic z rakom. Nataša Puzić Ravnjak, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine je predstavila novo pridobitev na oddelku: “Na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo v pričetku leta 2020 pridobili novo diagnostično napravo DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry; dvoenergetska rentgenska absorpciometrija), ki je ena izmed najbolj razširjenih tehnik za natančno analizo sestave telesa, saj omogoča kvantificiranje maščobnega, pustega in kostnega tkiva. Metoda temelji na dveh nizkoenergijskih  rentgenskih žarkih in merjenju prepuščanja žarkov preko različnih tkiv v telesu. Prednosti DXA-e so hiter čas skeniranja in enostavnost uporabe. Sevanje je za preiskovanca minimalno, kar omogoča da se meritev lahko ponavlja skozi čas. Meritev sestave telesa je del standardne prehranske obravnave in omogoča, da  posamezniku postavimo prehransko in presnovno diagnozo, torej diagnozi, ki sta danes prepoznani kot ključna napovedna dejavnika učinka zdravljenja bolnika z rakom in možnosti sopojavov zdravljenja.”

Tekst: ED; NZS
Foto: ED

SORODNE NOVICE

 • 29.09.2019 | Družbena odgovornost
  Bodimo srčni junaki
  Nogometna zveza Slovenije tudi letos podpira Svetovni dan srca pod geslom “Bodimo srčni junaki.” Vsak srčni utrip je dragocen, skrbno ga varujmo. Vsak dan živimo v dobro zdravja našega srca in za zdrava srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo.
 • 23.09.2019 | Družbena odgovornost
  Na Brdu zbrali skoraj 9000 evrov za pediatrično kliniko
  Na Brdu pri Kranju sta revizijska družba PwC in Nogometna zveza Slovenije (NZS) izpeljali drugi dobrodelni poslovni nogometni turnir Nogomet za boljši svet. Udeleženci so skupno zbrali 8880 evrov, ki so jih podarili Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.
 • 08.04.2019 | Družbena odgovornost
  Tudi letos za šport brez dopinga
  Nogometna zveza Slovenije se bo tudi letos pridružila svetovni kampanji »Play True Day«, ki jo pri nas poznamo kot Dan čistega športa. Gre za aktivnosti, ki so namenjene promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. 
 • 29.09.2018 | Družbena odgovornost
  Svetovni dan srca 2018: Moje srce, tvoje srce!
  Letos bomo svetovni dan srca obeležili že devetnajstič tudi v Sloveniji.
 • 01.09.2018 | Družbena odgovornost
  Legende v Biljah navduševale za dober namen
  Bilje so se danes spremenilo v stičišče nogometa in dobrodelnosti. Tokrat so na pomoč organizatorjem tradicionalne ekshibicijske tekme priskočili legende evropskega nogometa, ki so za dober namen pokazali, da na zelenicah zmorejo še marsikatero vrhunsko potezo.
 • 24.08.2018 | Družbena odgovornost
  UEFA seminar na temo družbene odgovornosti – vključenost v nogometno igro
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije in ostalih članic evropske nogometne družine so se v začetku avgusta udeležili seminarja UEFE in Nizozemske nogometne zveze v KNVB nacionalnem nogometnem centru.
 • 01.08.2018 | Družbena odgovornost
  Dobrodelna nogometna tekma v Biljah bo letos spektakularna
  Bilje bodo 1. septembra že osmič gostile dobrodelni nogometni spektakel, ki bo imel dvojno mednarodno noto. Zbrana sredstva bodo namreč razdelili slovenskemu Zavodu Vozim in mednarodni organizaciji Commongoal, svojo prisotnost na tekmi pa je že potrdilo več tujih zvezdnikov.
 • 09.04.2018 | Družbena odgovornost
  Nogometaši podpisali zaobljube v podporo čistemu športu
  Nogometna zveza Slovenije se je tudi letos pridružila svetovni kampanji »Play True Day«. Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) v sodelovanju z različnimi organizacijami aktivnosti izvaja 10. aprila oziroma v tednu pred in po tem datumu.
 • 23.03.2018 | Družbena odgovornost
  V nogometni ligi SOS rekordno število ekip
  V NNC Brdo je danes potekal seminar Specialne olimpiade Slovenije na temo Nogometna liga SOS 2018. Udeležilo se ga je 18 trenerjev iz 12 organizacij iz cele Slovenije. Skupaj so določili smernice letošnje lige, se seznanili s pravili, organizacijo in potekom lige.

DELI NA