19.03.2021 | U21
Euro U21 okrogla miza

Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z STAklub Slovenske tiskovne agencije pripravila spletno okroglo mizo pred evropskim nogometnim prvenstvom do 21 let. Gosti so si bili enotni, da je ta turnir izjemna priložnost za igralce, slovensko ligo in Slovenijo nasploh.

Prvenstvo, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska, se bo začelo 24. marca, skupinski del bo do 31. marca. Izločilni del tega bo, prav tako v obeh državah, med 31. majem in 6. junijem. O pričakovanjih, favoritih in drugih temah so spregovorili predsednik NZS Radenko Mijatović, direktor reprezentanc Miran Pavlin, trener NK Domžale Dejan Djuranović in novinar RTV Slovenija Anže Bašelj.

Mijatović je uvodoma poudaril, da je po dveletnih pripravah vse nared za začetek prvenstva, tudi glede izzivov, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa, "saj ima Evropska nogometna zveza Uefa te protokole zelo jasno razdelane". Nekaj dela je sicer odpadlo, ker na tekmah ne bo gledalcev. A prav slednje je po drugi strani - kot so se strinjali gosti - eden hujših udarcev za turnir, ki sicer privabi veliko zanimanja.

Nenazadnje bodo na tekmah v Sloveniji in na Madžarskem igrali številni že uveljavljeni nogometaši, tudi v skupini B, kjer bo Slovenija igrala proti petkratnim prvakom Špancem in Italijanom ter Čehom. Kot pravijo gosti, je za izbrance Milenka Aćimovića to izjemna priložnost, da vidijo, kje so v primerjavi z evropskim vrhom, hkrati pa tudi velika motivacija za dokazovanje.

"Pripravijo naj se najbolje in se veselijo dogodka. Iz tega potem pridejo tudi dobre igre. Zagotovo jim bomo povedali tudi to, da se v življenju nimaš česa bati," je o tem, kaj bi svetoval igralcem, dejal nekdanji reprezentant Pavlin. "Gledala bo cela nogometna Evropa. Zanimanje za fante tega letnika je res veliko, vsi iščejo talente. To je tudi zato največja priložnost, da se ti kot igralcu življenje obrne v smer, da postaneš, kar si vedno želel biti," je dodal Pavlin.

Djuranović ima kot trener Domžal štiri svoje igralce v izbrani vrsti."Sporočilo fantom je, da se veselijo, da verjamejo vase in svoje sposobnosti, soigralce, ekipo in da so samozavestni. Tekma se začne z 0:0 in imaš priložnost, da si boljši od tekmeca v 90 minutah," je poudaril Djuranović. Ob tem je Bašelj dodal, da je to, da je v mladi slovenski reprezentanci kar 15 nogometašev iz slovenske lige, tudi sporočilo staršem mladih nogometašev. "Da vidijo, da je vseeno bolje, da fantje eno ali dve sezoni igrajo v prvi slovenski ligi in šele potem odidejo v tujino, saj se prepogosto dogajajo prezgodnji odhodi."

Na to se je navezal tudi predsednik Mijatović: "V nogometu, športu in življenju nasploh je ključno, da se izogibaš bližnjicam, treba je delati na dolgi rok. Obenem naj bo sporočilo javnosti, naj podpre reprezentanco, ki ima kakovost, da začuti, da je športna javnost za njimi in da na tem temelju s srčnim pristopom poskusi narediti dober rezultat." Za reprezentanco, ki je jeseni dobila novega selektorja, potem ko je Primoža Gliho nasledil Aćimović, po mnenju Pavlina in Mijatovića absolutno pravega človeka za nalogo, bi bil velik uspeh preboj v izločilne boje.

"To je velik izziv, hkrati pa priložnost, da se naši igralci kosajo z velikimi igralci, ki bodo na tem turnirju starejši za eno leto kot običajno, tako da je to praktično prvenstvo do 23 let. To pa so že resni nogometaši. Cilji so kosati se z vsemi in poskušati napredovati iz skupine," je povedal Pavlin.

Ta je dodal, da so odzivi iz reprezentance izključno pozitivni, s sogovorci pa so še dodali, da je to tudi promocija slovenske lige, hkrati pa priložnost za posel, nenazadnje so takšna prvenstva izjemna "izložba" nogometnih talentov, s katero klubi lahko dvignejo vrednost svojih igralcev in posledično tudi kaj zaslužijo za prihodnji razvoj. "Prejšnje prvenstvo si je po televiziji ogledalo več kot 150 milijonov gledalcev. Tako da gre za nesporno velik dogodek," je dodal Mijatović.

Djuranović pa je glede same zapuščine prvenstva povedal, da je to priložnost, ki se jo mora izkoristiti. "Da bo to dalo mladim igralcem motiv, željo, cilj, da tudi oni postanejo del tega. V Sloveniji se zelo dobro dela z mladimi, dobrodošel pa bi bil tudi dober rezultat, ki je po moje dosegljiv. To bi pokazalo, da smo konkurenčni v Evropi."

Tekme bo prenašala TV Slovenija. "Prenašali bomo vse tri tekme slovenske reprezentance tudi s studiem, seveda bomo spremljali tudi druge reprezentance in tako pokazali, kakšni igralci bodo dejansko pri nas igrali," je povedal Bašelj.

Tekst: STA
Foto: Tamino Petelinšek / STA

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA