17.05.2023 | U17
Euro U17: Borba za grb in eden za drugega

Dan pred prvo tekmo na Evropskem prvenstvu do 17 let je Slovenija opravila edini trening pred začetkom v Budimpešti, v mešani coni pa sta cilje Slovenije predstavila selektor Mišo Brečko in kapetan Lovro Golič.

V trening centru UTE so Slovenijo pričakali pogoji, kot si jih udeleženci evropskega prvenstva nedvomno zaslužijo. Popolno pripravljeno igrišče se je po kvaliteti lahko primerjalo z igrišči v NNC Brdo, Brečko pa je varovancem po dobri uri treninga namenil še nekaj prostih minut, ki so jih lahko izkoristili za strele na gol in uigrane akcije. Na preizkušnji sta bila oba vratarja, Trivunčević in Čebulj, ki sta poskrbela za nekaj lepih obramb. A kljub temu so bili na koncu bolj zadovoljni napadalci.

Še pred treningom so se v mešani coni v Grand Hotelu mudili trenerji in igralci vseh štirih reprezentanc, ki prvenstvo v Budimpešti začenjajo v četrtek. Trener Italije, Bernardo Corradi, Španec Julen Guerrero in Srb Aleksander Luković so o Sloveniji govorili nadvse spoštljivo, a se osredotočali predvsem na svoje reprezentance.

Ker pa je prva tekma vedno bližje, so bili goste z mislimi predvsem pri prvih nasprotnikih. »Vsi se že zelo veselimo prve tekme. Skupaj smo že nekaj časa in napetost malo narašča, ampak na zelo pozitiven način. Želim, da smo sproščeni in pozitivni,« je povedal slovenski selektor ob vprašanju o pričetku prvenstva.

Mladi Slovenci bodo ob 17:00 prvič zaigrali na evropskem prvenstvu, zato je pričakovanje še toliko večje: »Od prvega, do zadnjega že komaj čakamo to tekmo. Mislim, da smo se v teh desetih dneh priprav odlično pripravili in smo pripravljeni na tekmo s Srbijo. Prepričan sem, da nam bo šlo super,« je razmišljanje garderobe zaokrožil visoki centralni branilec, ki soigralce popeljal na igrišče, Lovro Golič.

Slovenija se je prvič zbrala pred desetimi dnevi, ko so Brečko in člani strokovnega štaba – selektorju na igrišču pomagajo Branko Ilić, Jasmin Handanović in Matic Čoko Lukman, vodja delegacije pa je Igor Benedejčič – pričeli priprave na skupinski del prvenstva: »Mislim, da je bilo to obdobje občasno za fante kar zahtevno in naporno, ampak treningi so potekali zelo dobro. Fantje so res dobri, vrhunsko koncentrirani zato sem s potekom priprav zelo zadovoljen,« je varovance pohvalil Brečko.

Slovenija na zadnjih dveh tekmah proti Srbiji ni pokazala pravega obraza, zdaj pa so vsi v en glas prepričani, da je prišel tudi ta trenutek. Nenazadnje, skrivnosti med nasprotnikoma ni. »Srbijo zelo dobro poznamo. Tako posameznike, kot ekipo. Pogledali in analizirali smo jih, smo pripravljeni nanje, a naš največji poudarek je na naši ekipi. Moja želja je, da napredujemo. Pokazali smo že nekaj dobrih predstav in želimo napredovati in biti boljši kot na prejšnjih tekmah. To je največji cilj.« S tem, da se morajo osredotočati predvsem nase, se s selektorjem strinja tudi Golič: »Pogledali smo tekme Srbije ampak mislim, da moramo gledati na svojo igro. Če bomo igrali kot smo trenirali ter nam uspe ponoviti predstavo iz elitnega dela kvalifikacij, potem se nam ni potrebno bati nikogar.«

Brečko, ki je pred prevzemom reprezentance do 17 let pomagal Milenku Ačimoviću v mladi rprezentanci, stavi na uspešen recept iz kvalifikacij: »Igrali bomo podobno, kot smo igrali v kvalifikacijah – s tremi branilci zadaj, kar pa ni tako pomembno. Bolj pomembno je kakšni principi delujejo med tekmo. Kot sem omenil – moja želja je, da smo boljši kot na prejšnjih tekmah in da fantje napredujejo – tako posamezno kot tudi kot ekipa.«

Prav ekipa, ki jo je skozi prvi in elitni del kvalifikacij sestavila Brečko, pa je tista, ki želi napredovati, obenem pa se fantje zavedajo, da predstave do sedaj niso bile naključje. »Naša želja je absolutno, da se prebijemo do četrtfinala v izločilne boje. Ampak pomembno je, da gremo od tekme do tekme, damo vse od sebe in verjamem, da bo prišel tudi rezultat,« je o željah razmišljal kapetan ambiciozne generacije, katere glavna moč je predvsem povezanost: »Igramo kot prava ekipa, borimo se za grb, eden za drugega in tudi če naredi kdo napako, se ostali agresivno postavimo izza njega. To je tisto kar nas loči od drugih,« je zaključil kapetan.

 

Tekst: NZS/MaK
Foto: UEFA, NZS/MaK, DV, JC

SORODNE NOVICE

 • 24.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj izgubila proti Italiji
  Slovenija je odigrala še zadnje skupinsko srečanje na evropskem prvenstvu do 17 let. V Telkiju je bila z 0:3 boljša Italija, ki je že od devetnajste minute igrala z igralcem več. Slovenija se od evropskega prvenstva poslavlja s tremi osvojenimi točkami v skupinskem delu.
 • 24.05.2023 | U17
  Fotogalerija: Dobro vzdušje na zadnjem treningu
  Reprezentanco do 17 let čaka zadnji preizkus v skupinskem delu Evropskega prvenstva do 17 let. Varovanci Miša Brečka imajo vse v svojih rokah.
 • 23.05.2023 | U17
  EURO U17: Jutri odločilna tekma z Italijo
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je na letošnjem evropskem prvenstvu odigrala že dve srečanji. Sprva so se kadeti v četrtek pomerili s Srbijo in slavili s 4:2, nato pa so varovanci Miša Brečka v nedeljo klonili proti Španiji (3:1). Jutri bodo odigrali odločilno tekmo z Italijo, na kateri si lahko priigrajo napredovanje v četrfinale.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Slovenija z igralcem manj klonila proti Španiji
  Slovenska izbrana vrsta do 17 let je v Budimpešti odigrala drugo srečanje evropskega prvenstva U17. Na tekmi proti Španiji so varovanci Miša Brečka klonili s 3:1. V sredo se bodo pomerili še z Italijo.
 • 21.05.2023 | U17
  EURO U17: Pred tekmo s Španijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, bo v nedeljo odigrala drugo srečanje na UEFA Evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 16:30 na stadionu Hidegkuti pomerila s Španijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.
 • 21.05.2023 | U17
  Fotogalerija Euro U17: Srbija - Slovenija 2:4
  Slovenska reprezentanca do 17 let je zabeležila zgodovinsko zmago na evropskem prvenstvu do 17 let, trenutke in veselje po tekmi pa smo ujeli v spodnji fotogaleriji.
 • 19.05.2023 | U17
  VIDEO: Vrhunci tekme in izjave akterjev po zmagi Slovenije na EP U17
  Slovenska reprezentanca je na evropvskem prvenstvu do 17 let zabeležila prepričljivo zmago proti Srbiji s 4:2. Po tekmi so pred mikrofon stopili Mišo Brečko, Luka Topalović in Kristjan Bendra.
 • 18.05.2023 | U17
  Slovenija do prve zmage na evropskem prvenstvu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu do 17 let na Madžarskem. V Telkiju se je pomerila z izbrano vrsto Srbije in po odlični predstavi slavila z 2:4.  V nedeljo bodo varovanci Brečka pričakali Španijo.
 • 18.05.2023 | U17
  EURO U17: Danes za uvod s Srbijo
  Slovenska kadetska reprezentanca (U17), ki jo vodi Mišo Brečko, danes pričenja z UEFA Evropskim prvenstvom do 17 let na Madžarskem. Slovenija se bo ob 17. uri na stadionu Telki pomerila s Srbijo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Sportklub 1.

DELI NA