17.05.2023 | U17
Euro U17: Borba za grb in eden za drugega

Dan pred prvo tekmo na Evropskem prvenstvu do 17 let je Slovenija opravila edini trening pred začetkom v Budimpešti, v mešani coni pa sta cilje Slovenije predstavila selektor Mišo Brečko in kapetan Lovro Golič.

V trening centru UTE so Slovenijo pričakali pogoji, kot si jih udeleženci evropskega prvenstva nedvomno zaslužijo. Popolno pripravljeno igrišče se je po kvaliteti lahko primerjalo z igrišči v NNC Brdo, Brečko pa je varovancem po dobri uri treninga namenil še nekaj prostih minut, ki so jih lahko izkoristili za strele na gol in uigrane akcije. Na preizkušnji sta bila oba vratarja, Trivunčević in Čebulj, ki sta poskrbela za nekaj lepih obramb. A kljub temu so bili na koncu bolj zadovoljni napadalci.

Še pred treningom so se v mešani coni v Grand Hotelu mudili trenerji in igralci vseh štirih reprezentanc, ki prvenstvo v Budimpešti začenjajo v četrtek. Trener Italije, Bernardo Corradi, Španec Julen Guerrero in Srb Aleksander Luković so o Sloveniji govorili nadvse spoštljivo, a se osredotočali predvsem na svoje reprezentance.

Ker pa je prva tekma vedno bližje, so bili goste z mislimi predvsem pri prvih nasprotnikih. »Vsi se že zelo veselimo prve tekme. Skupaj smo že nekaj časa in napetost malo narašča, ampak na zelo pozitiven način. Želim, da smo sproščeni in pozitivni,« je povedal slovenski selektor ob vprašanju o pričetku prvenstva.

Mladi Slovenci bodo ob 17:00 prvič zaigrali na evropskem prvenstvu, zato je pričakovanje še toliko večje: »Od prvega, do zadnjega že komaj čakamo to tekmo. Mislim, da smo se v teh desetih dneh priprav odlično pripravili in smo pripravljeni na tekmo s Srbijo. Prepričan sem, da nam bo šlo super,« je razmišljanje garderobe zaokrožil visoki centralni branilec, ki soigralce popeljal na igrišče, Lovro Golič.

Slovenija se je prvič zbrala pred desetimi dnevi, ko so Brečko in člani strokovnega štaba – selektorju na igrišču pomagajo Branko Ilić, Jasmin Handanović in Matic Čoko Lukman, vodja delegacije pa je Igor Benedejčič – pričeli priprave na skupinski del prvenstva: »Mislim, da je bilo to obdobje občasno za fante kar zahtevno in naporno, ampak treningi so potekali zelo dobro. Fantje so res dobri, vrhunsko koncentrirani zato sem s potekom priprav zelo zadovoljen,« je varovance pohvalil Brečko.

Slovenija na zadnjih dveh tekmah proti Srbiji ni pokazala pravega obraza, zdaj pa so vsi v en glas prepričani, da je prišel tudi ta trenutek. Nenazadnje, skrivnosti med nasprotnikoma ni. »Srbijo zelo dobro poznamo. Tako posameznike, kot ekipo. Pogledali in analizirali smo jih, smo pripravljeni nanje, a naš največji poudarek je na naši ekipi. Moja želja je, da napredujemo. Pokazali smo že nekaj dobrih predstav in želimo napredovati in biti boljši kot na prejšnjih tekmah. To je največji cilj.« S tem, da se morajo osredotočati predvsem nase, se s selektorjem strinja tudi Golič: »Pogledali smo tekme Srbije ampak mislim, da moramo gledati na svojo igro. Če bomo igrali kot smo trenirali ter nam uspe ponoviti predstavo iz elitnega dela kvalifikacij, potem se nam ni potrebno bati nikogar.«

Brečko, ki je pred prevzemom reprezentance do 17 let pomagal Milenku Ačimoviću v mladi rprezentanci, stavi na uspešen recept iz kvalifikacij: »Igrali bomo podobno, kot smo igrali v kvalifikacijah – s tremi branilci zadaj, kar pa ni tako pomembno. Bolj pomembno je kakšni principi delujejo med tekmo. Kot sem omenil – moja želja je, da smo boljši kot na prejšnjih tekmah in da fantje napredujejo – tako posamezno kot tudi kot ekipa.«

Prav ekipa, ki jo je skozi prvi in elitni del kvalifikacij sestavila Brečko, pa je tista, ki želi napredovati, obenem pa se fantje zavedajo, da predstave do sedaj niso bile naključje. »Naša želja je absolutno, da se prebijemo do četrtfinala v izločilne boje. Ampak pomembno je, da gremo od tekme do tekme, damo vse od sebe in verjamem, da bo prišel tudi rezultat,« je o željah razmišljal kapetan ambiciozne generacije, katere glavna moč je predvsem povezanost: »Igramo kot prava ekipa, borimo se za grb, eden za drugega in tudi če naredi kdo napako, se ostali agresivno postavimo izza njega. To je tisto kar nas loči od drugih,« je zaključil kapetan.

 

Tekst: NZS/MaK
Foto: UEFA, NZS/MaK, DV, JC

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | U17
  Kadeti klonili tudi v drugo
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala še drugo pripravljalno tekmo z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 1:0.
 • 28.11.2023 | U17
  Prvi sosedski obračun dobili Madžari
  Kadetska reprezentanca Slovenije je v madžarskem Telkiju odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem z Madžarsko. Gostitelji dvoboja so slavili z izidom 2:0.
 • 27.11.2023 | U17
  Radosavljević izbral varovance za prijateljski tekmi z Madžarsko
  Slovenska reprezentanca do 17 let, ki se je pred časom uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo 28. in 30. novembra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z izbrano vrsto Madžarske. Obe srečanji bosta odigrani v Telkiju.
 • 27.10.2023 | U17
  Slovenija v zadnji minuti do uvrstitve v elitni krog
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se na tretji tekmi pomerili s Srbijo in proti gostiteljem iztržili remi (2:2). Za Slovenijo je v prvem polčasu izenačil Pejičić, globoko v sodniškem dodatku pa še Šunta.
 • 24.10.2023 | U17
  Slovenija do zmage proti Azerbajdžanu
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili s 3:0 boljši od Azerbajdžana. Za Slovenijo so zadeli Aćimović, Pejičić in Hočevar.
 • 21.10.2023 | U17
  Slovenija na uvodnem obračunu vknjižila remi
  Kadetska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo kvalifikacijsko srečanje na tunirju za uvrstitev na Evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so se z Luksemburgom razšli z neodločenim izidom 1:1. Za Slovenijo je pred koncem obračuna zadel Durmiši.
 • 20.10.2023 | U17
  Kadeti danes pričenjajo kvalifikacije
  Jutri bodo slovenski reprezentanti do 17 let pričeli z uvodnim krogom kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo. V Srbiji so bodo najprej pomerili z Luksemburgom, sledil bo obračun z Azerbajdžanom, za konec pa se bodo pomerili še z gostitelji. Uvodni obračun tudi na kanalih NZS.
 • 10.10.2023 | U17
  Radosavljević izbral moštvo za kvalifikacije
  Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 17. in 27. oktobrom sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo odvilo prihodnje leto na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Aleksandar Radosavljević je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije na srečanjih proti Luksemburgu, Azerbajdžanu in Srbiji.
 • 22.09.2023 | U17
  Kadeti v drugo klonili proti Franciji
  Slovenska kadetska reprezentanca je odigrala še drugo srečanje proti francoski reprezentanci. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so po torkovi zmagi tokrat morali priznati premoč svojim francoskim vrstnikom.
 • 19.09.2023 | U17
  Slovenija boljša od Francije
  Slovenska kadetska reprezentanca je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih srečanj proti francoski reprezentanci. Varovanci Aleksandra Radosavljevića so bili od svojih francoskih vrstnikov boljši z 1:0. V drugem polčasu je edini zadetek dosegel David Pejičić.

DELI NA