Enajstmetrovka: Tamar Svetlin

V domžalskem dresu se je v preteklosti uveljavilo že nešteto nadarjenih najstnikov. Tradicijo rumenih nadaljuje tudi Tamar Svetlin, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije v lanski sezoni debitiral s 17 leti, po vstopu med polnoletne pa je že pomemben adut zvezne vrste Domžal.  

 

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

  1. Nogometni začetki
    Vižmarje so verjetno najbolj znane po največjem slovenskem taboru iz druge polovice 19. stoletja, na katerem je več kot 30 tisoč ljudi zahtevalo enakopravnost slovenščine in Zedinjeno Slovenijo. V Vižmarjah oziroma bližnjem Brodu je prve nogometne korake storil tudi Tamar Svetlin. Ljubljančan se je Nogometnemu klubu Arne Tabor pridružil s šestimi leti, potem ko je sprva sledil stopinjam sedem let starejšega brata Timona. Slednji je danes sodnik, Tamar pa se je uveljavil v člasnskem dresu Domžal.

    "Za nogomet me je sprva navdušil starejši brat, igral ga je tudi oče, tako da sem shodil z žogo," uvodoma pove Tamar, ki je kasneje igral še za Bravo, leta 2016 pa se je preselil v Domžale: "Z bratom in njegovimi prijatelji sem velikokrat brcal žogo. Tako se je pričelo, s šestimi leti pa sem se vpisal v Nogometni klub Arne Tabor. Tam sem igral do selekcije U12, nato prestopil v Bravo, kot vhodni kadet pa sem se preselil v Domžale, kjer sem še danes."

    Osemnajstletni vezist se spominja, da so bili nogometni začetki predvsem zabavni, z leti pa je nogomet postajal vse pomembnejši del njegovega življenja: "Spomini na začetke so prijetni. V času, ko sem igral še za Arne Tabor, sem nogomet igral s prijatelji, tako da smo po treningu na igrišču ostali vse do večera in se skupaj zabavali. S prestopom v Bravo se je vse skupaj začelo bolj resno. Zavzeto smo trenirali, več je bilo tudi individualne vadbe. S selitvijo v Domžale sem sklenil profesionalno pogodbo, kar je pomenilo še stopnico višje glede resnosti. Danes skušam živeti življenje profesionalnega nogometaša."
     
  2. Razvoj
    V ostri konkurenci ljubljanskih klubov ga je v svoje vrste zvabil Bravo. V sezoni 2014/15 je bil na petih tekmah del ekipe, ki je v zahodni skupini osvojila prvo mesto, vidnejšo vlogo pa je dobil sezono kasneje, ki je bila zadnja v dresu ljubljanskega kluba. Sredi leta 2016 se je pridružil Domžalam in bil še kot kadet pomemben adut mladinske selekcije "ravbarjev". Tako ne čudi, da je v kadetskem prvenstvu zbral "zgolj" 25 nastopov, na svojem računu pa ima 50 nastopov v mladinski ligi. Lani je bil z mladinsko ekipo rumenih državni prvak, k dosežku pa je med drugim pripomogel tudi s štirimi zadetki.

    Tekom mladinske kariere je sodeloval s številnimi trenerji, vsi pa so nanj pustili pozitiven vtis. "Težko bi izpostavil zgolj enega trenerja, saj sem v svoji karieri sodeloval s številnimi. Vsi so mi pomagali na moji poti, zato težko izpostavim zgolj enega. Hvaležen sem vsakemu, ki mi je predal svoj način dela," priznava nogometaš sredine igrišča.

    Zato pa z izbranimi besedami govori o Senijadu Ibričiću. Štirinajst let starejši nogometaš je eden od osrednjih partnerjev Svetlina na sredini igrišča, obenem pa tudi mentor in mož, ki mlajšim igralcem Domžal prenaša številne nasvete: "S Senijadom sem v zelo dobrem odnosu. Vsem mladim nogometašem veliko pomaga, kar velja tudi za ostale izkušenejše nogometaše, kot sta Ilić in Vujadinović. Delamo v korektnem odnosu, z nasveti pomaga na in izven igrišča. Veliko se pogovarjamo, saj lahko zgolj tako na igrišču izgledamo bolje."
     
  3. Pozicija
    V mlajših letih, ko je branil še barve Arne Tabor, je igral v napadu, a se je kmalu preselil na položaj zadnjega vezista. Položaju je ostal zvest vse do danes. "V zadnje pol leta sem se nekajkrat preizkusil tudi na krilu, vendar se še vedno velikokrat vključem v zvezno vrsto, zato ni tako velikih razlik. Praktično nikoli nisem igral drugje kot na položaju vezista, celotno kariero se držim sredine igrišča in se tako niti ne vidim na kakšnem drugem položaju," pravi mladenič, ki živi pod Šmarno goro.

    Prvo priložnost v članskem nogometu mu je namenil Simon Rožman, zaupa mu tudi Andrej Razdrh. Kljub mladosti ima v domžalskem moštvu pomembno vlogo, saj igra na izjemno odgovornem položaju, na katerem se lahko kaznuje vsaka napaka. "Ni enostavno igrati v zvezni vrsti. Potrebno je paziti, da ne narediš večjih napak, ki lahko hitro vodijo do zadetka. O napakah sicer nerad razmišljam, saj lahko razmišljanje o tem privede do samih napak. Skušam biti sproščen, ne čutim pritiska, trudim se dati vse od sebe in pokazati, kaj znam," neobremenjeno pravi mladi up Domžal.

    Dodaja pa, da se z obveznostmi v članskem nogometu sooča tudi s pomočjo psihologa: "V klubu nam nudijo pomoč psihologov, s katerimi lahko govorimo o svojih težavah. Lahko povem, da mi to na koncu dneva prinese večjo sproščenost na igrišču in v garderobi s starejšimi igralci."
     
  4. Karakteristike
    Kaj najstnik pravi o svojih karakteristikah? "Rad se pojavljam v organizaciji igre, pričnem z ustvarjanjem napada. Skušam opraviti prehod žoge iz obrambe v napad, z žogo zaposliti kreatorje, ki ustvarjajo priložnosti. Menim, da je to moja največja odlika, mislim pa, da se dobro znajdem tudi v kreaciji, to je v zadnji tretjini igrišča," razmišlja osemnajstletnik.

    Ob Kamniški Bistrici je pogosto prehiteval v vrstnike. Že kot kadet je dobil vidno vlogo v mladinski selekciji, z vsega 17 leti pa je dočakal tudi priložnost v Prvi ligi Telekom Slovenije. S svojim odnosom si je tako v mladinski ekipi Domžal kot reprezentanci prislužil tudi kapetanski trak. Priznava, da je to dodatno priznanje: "Že od nekdaj se smatram kot nepopustljivega. Vedno igram do konca in spodbujam soigralce, ne glede na razplet in rezultat. Morda so selektorji in trenerji v mladinskih kategorijah tudi v tem videli nekakšno kvaliteto, zato sem ponosen, da sem lahko bil tudi kapetan. To mi je bilo vselej v veliko čast in sem na to izredno ponosen."
     
  5. Reprezentančni debi
    V dresu z državnim grbom je prvič zaigral že leta 2016, ko se je selekcija do 15 let pomerila s Slovaško. Vse od tedaj je stalni reprezentant. "V reprezentanci sem neprekinjeno že od prvega nastopa. Debitiral sem na tekmi proti Slovaški, za nameček pa smo to tekmo tudi dobili," se dvoboja, ki ga je Slovenija dobila z rezultatom 2:1, spominja Svetlin. 

    Na posebnem mestu hrani tudi nastop na kadetskem evropskem prvenstvu leta 2018. Mladi Slovenci v Angliji niso uspeli presenetiti favoriziranih nasprotnikov, kljub temu pa uvrstitev na turnir smatra za poseben uspeh:  "Z veseljem se spominjam tudi uspeha s kadetsko reprezentanco, s katero smo se uvrstili na evropsko prvenstvo. Na turnirju v Angliji nam sicer ni šlo najbolje, a je bil že preboj na prvenstvo velik uspeh." 
     
  6. Reprezentančna kariera
    Velja za enega od najbolj standardnih reprezentantov. Osemnajstletnik je za Slovenijo odigral že 65 nastopov, dosegel pa je 11 zadetkov. Posebej uspešen je bil v dresu kadetske reprezentance, v dresu katere je zabil sedemkrat. Trikrat je bil uspešen tudi v elitnem krogu kvalifikacij za kadetsko evropsko prvenstvo 2018.

    "To je bila za nas zelo pomembna izkušnja. Morda je na nek način tudi dobro, da se ni razpletlo po naših željah, čeprav tudi sodniški kriterij ni šel v našo korist. Mislim, da smo bili igralci zaradi slabšega rezultata na evropskem prvenstvu še bolj motivirani in smo iz tega povlekli nekaj pozitivnega. Ta izkušnja nam bo zgolj pomagala v nadaljevanju kariere," o izkušnji v Angliji še pravi Svetlin.

    Ne skriva, da želi nekoč zaigrati tudi za člansko izbrano vrsto: "Igranje za reprezentanco Slovenije mi pomeni največ. Gre za veliko čast in ponos, da lahko svojo državo predstavljam na mednarodnih tekmovanjih. Že od malega sem si zelo želel, da bi nekoč nastopal za reprezentanco. Zdaj, ko mi je to uspelo, si želim, da bi enkrat zaigral tudi za člansko izbrano vrsto. To bi bila velika čast in lahko priznam, da je to moja največja želja."
     
  7. Največji uspeh v dosedanji karieri
    Kljub mladosti je že sodeloval pri nekaj odmevnih dosežkih, tako na klubskem kot reprezentančnem nivoju: "Za največji uspeh v karieri smatram uvrstitev na kadetsko evropsko prvenstvo. To morda čez nekaj let ne bo štelo veliko, a ima danes še vedno pomeni zelo veliko. Ponosen sem tudi na to, da smo bili z Domžalami mladinski državni prvaki in da smo v UEFA Mladinski ligi prvakov kot prvi slovenski klub napredovali v drugi krog tekmovanja." 

    Domžalčanom je jeseni uspel poseben dosežek. Jeseni se jim je kot prvim predstavnikom slovenskega nogometa uspelo prebiti v drugi krog UEFA Mladinske lige prvakov. Varovanci stratega Darka Birjukova so v prvem krogu izločili romunski Viitorul, nato pa so se več kot dostojno kosali tudi s Portom. O moči Portugalcev dovolj pove podatek, da so prvaki zadnje izvedbe tega tekmovanja.

    Svetlin ne skriva, da je poraz po čvrstem boju in dobri predstavi poskrbel za veliko grenkega priokusa: "Po porazu s Portom je bilo v ekipi prisotnega veliko razočaranja. Ostal je grenak priokus, saj smo imeli občutek, da bi lahko naredili še korak dlje. Po prvi tekmi se nam je zdelo, da Porto ni 'bav-bav' in bi nam lahko uspelo presenetiti. Je pa bil to dober pokazatelj, da premoremo kakovost in se lahko kosamo z največjimi evropskimi velikani."
     
  8. Tujina
    Mesto v članski ekipi Domžal je dobil po tem, ko se je v tujino odpravil dve leti starejši Adam Gnezda Čerin. Slednji je zdaj član nemškega Nürnberga, Tamar pa priznava, da o selitvi na tuje še ne razmišlja. "Zaenkrat proti tujini še ne gledam. Najprej želim dokončati šolanje v Ljubljani in se dokazati v dresu Domžal. Končna destinacija je zagotovo tujina, vendar želim najprej pokazati, da se lahko kosam na članskem nivoju. Nato bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost," poudarja dijak Srednje zdravstvene šole v Ljubljani.
     
  9. PLTS
    V Prvi ligi Telekom Slovenije je odigral 14 tekem, na prvoligaškem odru se je predstavil v drugi polovici lanske sezone. V 25. krogu prvenstva, ko so Domžalčani v knežjem mestu dobili tekmo preobratov, je deset minut pred koncem srečanja zamenjal Slobodana Vuka in s soigralci branil prednost zadetka. Domžalska enajsterica je odbila zadnje napade gostiteljev in osvojila pomembno zmago v boju za tretje mesto lestvice.

    Svetlin se ob prvoligaškem krstu spominja še enega trenutka s tekme v Celju. Pod gol za tesno zmago se je podpisal Dario Kolobarić, sicer Svetlinov soigralec iz mladinskega moštva: "Te tekme se dobro spominjam, dobili smo jo z rezultatom 3:2. Šlo je za pomembno zmago. Se pa spomnim, da je zadetek za zmago, nekaj sekund po vstopu v igro, zabil soigralec iz mladinske ekipe Dario Kolobarić. Tega zadetka sem se zelo razveselil. Hvaležen pa sem tudi za zaupanje trenerja Rožmana, ki me je v igro poslal pri tesnem rezultatu. Šlo je za pomembno tekmo, potrebovali smo zmago, na koncu se je izšlo v našo korist."

    Za razliko od Kolobarića je moral na svoj strelski prvenec čakati do letošnje sezone. V 11. krogu je zadel v sosedskem obračunu z Olimpijo, ki je ob Kamniški Bistrici sicer slavila zmago. "Tekma se rezultatsko ni izšla v našo korist, vendar mi bo ta tekma ostal v posebnem spominu. Ne zgolj zaradi zadetka, mislim, da je bila to ena od boljših mojih tekem. Od tedaj naprej lahko sproščeno igram na članskem nivoju, saj sem takrat dobil potrditev, da spadam sem," je jasen Svetlin.
     
  10. Sanje
    Nekaj njegovih vrstnikov iz reprezentance si nogometni kruh že služi v tujini, sam pa, kot je že dejal, o tem še ne razmišlja. Kot otrok je sanjal o Arsenalu, danes pa so želje vezane predsvem na nastop v članski reprezentanci Slovenije: "Odkar pomnim sem navijač Arsenala, kot otrok sem sanjal, da bi nekoč zaigral v dresu Arsenala in zaigral v ligi prvakov. Kot pa sem že omenil, je moja največja želja povezana z nastopom v dresu članske izbrane vrste Slovenije."
     
  11. EURO U21 2021
    Svetlin letos zaključuje mladinsko kariero in se tako poslavlja tudi od mlajših reprezentančnih selekcij. Za nogometaša, ki je v mladinskih reprezentancah nosil tudi kapetanski trak, naslednji korak predstavlja izbrana vrsta do 21 let. Le-ta bo sogostiteljica prihodnjega evropskega prvenstva, turnir na domačih tleh pa je dodatna motivacija tudi za Svetlina: "Evropsko prvenstvo v Sloveniji je tudi v mojih mislih. Moj cilj je, da se prebijem do mlade reprezentance. V nadaljevanju sezone hočem dokazati, da lahko name računa tudi selektor Gliha. To je velika motivacija in bil bi zelo ponosem, če bi se mi uspelo prebiti v to ekipo."

    Kaj lahko na prvenstvu doseže Slovenija? Svetlin je optimist: "S klubskimi soigralci se večkrat pogovarjamo o mladi reprezentanci in kakovosti nasprotnikov. Menim, da ima Slovenija kakovostno ekipo za uspešen rezultat, za nameček pa bo igrala na domačih tleh. To bo zagotovo velika motivacija, obenem pa je res, da naša reprezentanca ne spada med favorite in zato ni rezultatskega pritiska. Slovenija ima dovolj kakovosti, zato lahko pride daleč."

 

STRELI:

  1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
    Jadon Sancho. Bil je del kadetske reprezentance Anglije, ki se je v kvalifikacijah merila s Slovenijo, danes je pomemben član Borussie. Jadon Sancho. Bil je del kadetske reprezentance Anglije, ki se je v kvalifikacijah merila s Slovenijo, danes je pomemben član Borussie in članski reprezentant Anglije.
     
  2. Sanjska enajsterica PLTS?
    Izbiral bom med nogometaši, ki jih sam bolje poznam, torej Jasmin Handanović, Petar Stojanović, Tilen Klemenčič, Marko Šuler, Gregor Sikošek, Dino Hotić, Senijad Ibričić, Amir Dervišević, Stefan Savić, Andraž Šporar, Shamar Nicholson.
     
  3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
    Jan Oblak, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Marko Šuler, Bojan Jokić, Aleksandar Radosavljević, Robert Koren, Kevin Kampl, Josip Iličić, Andraž Šporar, Dejan Lazarević.
     
  4. Najljubša jed?
    Lubenica.
     
  5. Najljubša knjiga?
    Harry Potter.
     
  6. Najljubši film?
    Harry Potter.
     
  7. Najljubša pesem?
    Robbie Williams - Angels.
     
  8. Najljubša destinacija?
    Korzika.
     
  9. Najljubša žival?
    Mucka.
     
  10. Najljubša igra?
    FIFA.
     
  11. Sanjski avto?
    Lamborghini.

Tekst: PDO
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage pri Bravu
    Nogometaši Domžal so v 29. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagali Bravo Kostel s 3:1 (0:0).
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Domžale
    Devetindvajseti krog Prve lige Telemach bodo z nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Brava in Domžal. Kakšen bo domžalski odziv po slovesu Dušana Kosića?
  • 01.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani so se razšli z Dušanom Kosićem
    Dušan Kosić je po dogovoru z vodstvom kluba sklenil zgodbo na klopi Domžal, na kateri je lanskega avgusta nasledil Simona Rožmana. Do nadaljnjega bo rumene vodil Matej Podlogar.

DELI NA