27.03.2021 | U21
EURO U21: V končnici dvoboja s Čehi ob zmago

Slovenija je v 2. krogu predtekmovanja evropskega nogometnega prvenstva do 21 let danes v Celju na tekmi skupine B proti Češki igrala neodločeno z 1:1 (1:0). Slovenci bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali v torek proti Italijanom.

UEFA EVROPSKO PRVENSTVO DO 21 LET - SKUPINA B:

SLOVENIJA - ČEŠKA 1:1 (1:0)

Stadion Z'dežele, brez gledalcev, sodniki: Nyberg, Beigi, Söderkvist (vsi Švedska).
Strelca: Matko 1:0 (32.), Prelec 1:1 (86. ag.).
Slovenija: Vekić, Kolmanič, Karič, Brekalo, Žinič, Prelec (od 92. Ogrinec), Gnezda Čerin, Zaletel, Matko (od 79. Rogelj), Medved (od 79. Kolobarić), Elšnik (od 70. Petrovič).
Češka: Jedlička, Chaluš, Holik (od 46. Fukala), Krejči, Granečny (od 46. Šulc), Sadilek, Janošek, Bucha, Kohut (od 46. Ostrak) , Šašinka (od 68. Karabec), Lingr (od 80. Drchal).
Rumeni kartoni: Medved, Kolmanič, Kolobarić; Granečny, Chaluš.
Rdeči karton: /.

Po sredinem porazu z 0:3 na uvodni tekmi prvenstva proti branilcem naslova Špancem je mlada slovenska reprezentanca nujno iskala točke proti Češki. Na tekmi z malo pravimi priložnostmi je povedla v 32. minuti z zadetkom Aljoše Matka. Ko pa je že kazalo, da bi to lahko bil edini gol na tekmi, je Češka po velikem pritisku v drugem polčasu vendarle prišla do izenačenja. Ob prostem strelu z leve strani je v 86. minuti žogo v lastno mrežo ob veliki meri smole poslal Nik Prelec.

Varovanci Milenka Ačimovića so od začetka pokazali, da želijo nadzirati potek igre, kar jim je v uvodnih minutah tudi uspevalo. Čeprav so imel več od igre, so se proti čvrsti češki obrambi težko prebijali dlje kot do roba kazenskega prostora.

Ob pomanjkanju strelov na gol na slovenski strani so prvi zapretili Čehi, ki so se znašli pred slovenskim golom po prostem strelu v 15. minuti. Z glavo je meril Ladislav Krejči, ki pa je žogo poslal mimo vratnice. Obe moštvi sta v nadaljevanju predvsem iskali nadzor nad sredino igrišča in nista prihajali do pravih priložnost.

Vse do 32. minute, ko je Slovenija prišla do prvega strela na vrata nasprotnika. Po podaji v kazenski prostor se je žoga od Timija Elšnika odbila do Matka, ki se je sam znašel pred vratarjem in žogo suvereno pospravil v mrežo. Vodstvo gostiteljev pa ni spremenilo veliko na igrišču vse do konca prvega polčasa, igra se je še naprej odvijala predvsem med obema kazenskima prostoroma.

Čehi so se ob uvodu v drugi polčas s tremi menjavami podali v lov na preobrat. Sprva jim to sicer ni uspevalo, saj je slovenska obramba s pomočjo sredine ohranjala žogo stran od vrat Igorja Vekića. V nadaljevanju pa so Čehi predvsem po desni strani vse bolj pritiskali. V 66. minuti je poskus Michala Sadileka blokiral slovenski branilec, minuto kasneje pa je podajo z desne moral razčistiti Vekić.

Pritisk Češke se je stopnjeval, Tomaš Ostrak je v 72. minuti po podaji z desne žogo poslal čez vratnico. Slovenija je po velikem pritisku nasprotnika v 77. minuti prišla do nevarne priložnosti iz protinapada. Po lepi podaji je v kazenski prostor stekel Žan Medved, njegov strel pa je ubranil vratar Martin Jedlička.

V zadnjih desetih minutah je Češka vnovič poskusila s pritiskom na slovenski gol, ki pa se je ob smoli Prelca obrestoval. Nizki prosti strel z leve strani je slovenski vezist nerodno odbil v mrežo. Češki bi nato v sodnikovem dodatku skoraj uspel popoln preobrat, a je strel Mateja Chaluša po kotu zletel čez gol.

Na drugi današnji tekmi v tej skupini se bodo ob 21. uri v Mariboru pomerili Španci in Italijani.

Milenko Aćimović, selektor Slovenije: "Igrali smo dobro, se borili, gotovo pa boli, da dobiš takšen gol v zadnjih minutah tekme po tako disciplinirani predstavi. Škoda za prejet gol. Kot ekipa smo odigrali izredno korektno tekmo, pametno smo se branili. V enem trenutku sem že imel občutek, da nam Čehi ne morejo blizu. Ko pa pride do enega takšnega trenutka iz prekinitve, je pač vse možno. Čim prej moramo pozabiti na to tekmo in se začeti ukvarjati z Italijani. Gremo naprej, še smo v igri."

Žan Zeletel, igralec Slovenije: "Vedeli smo, da so Čehi dobro organizirana ekipa in na to smo se dobro pripravili. Večji del tekme smo imeli pravi načrt za nasprotnika. Na koncu pa ena nezbranost in končalo se je, kot se je. Naziv igralca tekme bi raje zamenjal za tri točke, ampak je, kar je. Gol, ki smo ga prejeli, je del nogometa. Pomembno pa je, da smo še v igri. Zdaj je treba dvigniti glave."

Tekst: STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA