23.03.2021 | U21
EURO U21: Pripravljeni na spopad s Španci

Odštevanje je pri koncu, jutri se pričenja UEFA Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Mlada reprezentanca Slovenije prvenstvo odpira v Ljudskem vrtu, s tekmo proti Španiji, ki na zaključnem turnirju nastopa kot branilka evropskega naslova.

V ekipi vlada odlično vzdušje, je pred zadnjim treningom poudaril Milenko Aćimović. Selektor izbrane vrste je na zadnjem treningu prvič delal s celotno igralsko zasedbo, potem ko so se moštvu včeraj pridružili še Adam Gnezda Čerin, Žan-Luk Leban, Žan Medved, Dejan Petrovič in Žan Rogelj. Peterica je imela še klubske obveznosti, a se je reprezentanci priključila dobro pripravljena.

"Vsi že komaj čakamo na pričetek evropskega prvenstva. Včeraj smo se kompletirali, danes so na treningu prisotni vsi igralci. Fantje so zdravi in v pričakovanju tekme s Španijo. Čaka nas še uradni trening, celotna ekipa pa komaj čaka, da pričnemo s prvenstvom," je na novinarski konferenci pred treningom dejal Aćimović.

Selektor Slovenije se zaveda, da bo potrebno v tekmo s Španci kreniti z zbranimi glavami: "Vsi zavedajo, kaj jih čaka, kakšen turnir in nasprotnik je pred njimi. Verjamem, da so že vsi osredotočeni na tekmo, moja naloga pa je, da se umirijo in izklopijo druge stvari. Jutrišnjo tekmo morajo pričakati mirni in iti v dvoboj pametno. Morajo se kontrolirati kot posamezniki in kot ekipa."

Slovenska reprezentanca je danes prvič trenirala v popolni zasedbi. Bo del taktičnega načrta za spopad s Španijo tudi pritisk visoko na nasprotnikovi polovici? "To je ena od stvari, na katero smo se pripravljali. To mora biti kompaktno in storjeno z glavo, saj gre za tveganje, v katerega se je potrebno spustiti kot ekipa. V to je potrebno verjeti, mora biti uigrano, individualizem pa odpade. Pripravljamo se tudi na to, da jih pritisnemo visoko in jih počakamo. Imamo nekaj možnosti, na kakšen način se lotiti Špancev. Verjamem, da smo dobro pripravljeni," je zaključil selektor.

Eden od slovenskih adutov na mariborski zelenici bo tudi Timi Max Elšnik. Kapetan mlade reprezentance priznava, da s soigralci nestrpno pričakujejo pričetek prvenstva: "Prisotne je nekaj nestrpnosti, a gre za pozitivno napetost. Že nekaj časa govorimo o evropskem prvenstvu. Kot ekipa komaj čakamo na začetek, da se lahko pokažemo v pravi luči. Šli bomo tekmo po tekmo, vsakič pa bomo dali vse od sebe, da iztržimo pozitiven rezultat. Na koncu bomo videli, kam nas bo to pripeljalo."

Nasprotniki Slovenije so znani, gre za kakovostne ekipe. Španija ni izjema, Elšnik pa se je s soigralci dodobra spoznal z igro jutrišnjega tekmeca. "Tehnično so zelo dobro podkovani, radi imajo žogo, če bi lahko, bi jo držali celotno tekmo. Fizično morda niso tako čvrsti in nimajo radi duel igre. Imajo veliko samozavesti, prepotentnosti, kar jih lahko kaznuje. Če jim žogo vzamemo na njihovi polovici, moramo biti direktni in izkoristiti trenutek. Čakali bomo na ta trenutek, ko moramo biti pravi in skušati zabiti zadetek. Sicer pa moramo stati čvrsto, jim ne dati veliko prostora za odigravanje. Mislim, da smo zmožni odigrati dobro tekmo," je optimističen vezist.

Mlada reprezentanca je bila dan pred tekmo deležna tudi spodbude s strani članske izbrane vrste. "Gre za lepo gesto članskih reprezentantov, ki so naši vzorniki. So na nivoju, na katerem si tudi sami želimo biti nekoč. Vedo, kaj je potrebno, da prideš do tega nivoja. Verjamem, da se zavedajo, kaj to evropsko prvenstvo pomeni za nas. Na nas je, da to izkoristimo in marsikomu se lahko potem svet obrne na glavo," o potezi varovancev Matjaža Keka razmišlja Elšnik.

Dvoboj Slovencev in Špancev se bo v Ljudskem vrtu pričel ob 18. uri, Timi Max Elšnik pa je prepričan, da bo za reprezentanco stala celotna država.

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 12.04.2021 | U21
  Euro U21: Znani termini izločilnih bojev
  Po skupinskem delu Uefa Evropskega prvenstva do 21 let 2021 so postali znani uradni termini sklepne faze turnirja, ki bo potekala med 31. majem in 6. junijem.
 • 30.03.2021 | U21
  EURO U21: Slovenci s porazom zaključili evropsko prvenstvo
  Mlada reprezentanca Slovenije je izgubila tretji obračun evropskega prvenstva do 21 let. Italija je v Ljudskem vrtu vknjižila zmago z izidom 4:0. Varovanci selektorja Milenka Aćimovića so v skupinskem delu tekmovanja so zasedli zadnje, četrto mesto in s tem končali nastope na evropskem prvenstvu.
 • 30.03.2021 | U21
  Uefa ob EP do 21 let predstavila kampanjo Čistejši zrak, boljša igra
  Evropska nogometna zveza Uefa je v sklopu evropskega prvenstva do 21 let, ki ga gostita Madžarska in Slovenija, začela kampanjo javnega osveščanja Čistejši zrak, boljša igra (Cleaner Air, Better Game).
 • 29.03.2021 | U21
  EURO U21: Jutri za zgodovino
  Mlada reprezentanca Slovenije jutri napada zgodovinski dosežek. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića se bodo ob 21. uri v Ljudskem vrtu udarili z zahodnimi sosedi Italijani. Slovence v četrtfinale prvenstva pelje zmaga.
 • 27.03.2021 | U21
  EURO U21: V končnici dvoboja s Čehi ob zmago
  Slovenija je v 2. krogu predtekmovanja evropskega nogometnega prvenstva do 21 let danes v Celju na tekmi skupine B proti Češki igrala neodločeno z 1:1 (1:0). Slovenci bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali v torek proti Italijanom.
 • 26.03.2021 | U21
  EURO U21: V tekmi generacije po zmago
  Mlada reprezentanca Slovenije bo jutri odigrala drugo tekmo UEFA Evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let. Slovence po Španiji čaka spopad s Češko, ki je v prvem krogu remizirala z Italijo. V slovenski zasedbi so dvoboj s Čehi označili kot tekmo generacije, ki jo pričakujejo z optimizmom.
 • 24.03.2021 | U21
  EURO U21: Otvoritveni dvoboj pripadel Španiji
  Slovenska mlada nogometna reprezentanca je z 0:3 (0:0) izgubila prvi obračun evropskega prvenstva do 21 let v skupini B proti Španiji.
 • 22.03.2021 | U21
  Prvič v popolni zasedbi ob obisku vodstva NZS
  Mlada reprezentanca Slovenije je zakorakala v peti dan priprav na evropsko prvenstvo. Selektor Milenko Aćimović je pozdravil še zadnje novince v reprezentančni bazi, ki so jo obiskali tudi predstavniki vodstva Nogometne zveze Slovenije.
 • 21.03.2021 | U21
  Euro U21: Brez strahu in z veliko želje
  Slovenska mlada reprezentanca je danes popoldan opravila nov trening pred otvoritveno tekmo Uefa evropskega prvenstva do 21 let s Španijo. Tudi tokrat je pod Pohorjem prevladovala pozitivna energija, ki ni uspela zakriti dejstva, da se bliža prvi tekmovalni izziv.

DELI NA