29.03.2021 | U21
EURO U21: Jutri za zgodovino

Mlada reprezentanca Slovenije jutri napada zgodovinski dosežek. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića se bodo ob 21. uri v Ljudskem vrtu udarili z zahodnimi sosedi Italijani. Slovence v četrtfinale prvenstva pelje zmaga.

"Zmaga na tekmi proti Italiji nas pelje med osem najboljših ekip Evrope," je osnovni recept do četrtfinala že uvodoma izpostavil selektor Aćimović in se znova spomnil na tekmo s Čehi: "Do tega dvoboja smo prišli po tem, ko smo odigrali borbeno tekmo proti Češki. Vedeli smo, da gre za ključno preizkušnjo in bi s porazom ostali brez sanj o uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja. Nekje sem zasledil zapis, da je šlo za tekmo generacije, fantje so odigrali zelo dobro in bili blizu trem točkam. Na koncu smo prejeli nesrečen zadetek, vendar je potrebno v življenju gledati tudi z druge strani. Res je, da smo ostali brez dveh točk, a je bila tudi točka izredno velika. Če smo imeli v Celju nekaj smole, je bil za nas ugoden rezultat tekme v Mariboru. Vse štiri reprezentance imamo možnosti za napredovanje. Prišli smo do finala, ki smo si ga želeli. Lahko rečem, da nas jutri čaka nova tekma generacija."

Aćimović je pred uradnim treningom dejal, da še ni sprejel končno odločitve o tem, kako razdeliti mesta v začetni enajsterici. Slovenski selektor sicer opozarja, da je Italija v fazi branjenja izredno zahteven nasprotnik. "Zavedamo se, da moramo biti po odvzeti žogo, še posebej na nasprotnikovi polovici, bolj mirni v posesti in bolj igrivi. Na tekmi proti Čehom je bilo to zelo težko, saj gre za zelo defenzivno izjemno organizirano ekipo, ki ne pušča veliko prostora. Zdaj nas čaka podobna tekma. Vemo, proti komu igramo. Gre za neugodnega nasprotnika z dobrimi posamezniki, v obrambi pa stojijo dobro. Španci si niso ustvarili resnejše priložnosti, kar ogromno pove o njihovi moči," opozarja Ljubljančan.

Zahodni sosedje so uvodoma remizirali s Češko, v soboto pa so točko vknjižili tudi v spopadu s Španci. Zelenico so obakrat zapuščali zgolj z deveterico. Na prvi tekmi sta bila izključena Sandro Tonali in Riccardo Marchizza, v soboto pa še Gianluca Scamacca in Nicolo Rovella. "Italija je reprezentanca, ki premore veliko kakovosti. Dvomim, da se jim močno poznata en ali dva manjkajoča igralca. Na mizi je veliko, zmagovalec tekme napreduje med osmerico. Lahko si predstavljate, kako je Italijanom in kako je nam. Vse štiri ekipe smo v igri za napredovanje, kar sem si srčno želel. Največ zaslug za to gre fantom. Oni so nas pripeljali do tega, da lahko upamo do konca, na zgodovinski dosežek in uvrstitev med osem najboljših ekip," je poudaril Aćimović. 

Slovenijo v izločilne boje zaključnega turnirja pelje zmaga, Španci pa ne smejo izgubiti s Češko. Tega se dobro zaveda tudi Igor Vekić, ki bo tudi jutri zadnja ovira za poskus Italijanov. "Ena od večjih tekem, morda tudi največja, je za nami. Morda se ni razpletla po naših željah, saj nismo osvojili treh točk. Nekaj stvari se ni poklopilo, a je bil glavni cilj te tekme, da kot ekipa stopimo na igrišče, tako pa ga tudi zapustimo, ne glede na razplet. Mislim, da nam je to uspelo. V slačilnici smo še bolj povezani, kar je lahko dodatna energija za tekmo proti Italiji," razmišlja vratar Brava.

Dvaindvajsetletnik pred odločilno tekmo ostaja optimist. "Verjamemo v uspeh. Če ne bi verjeli, nima smisla, da smo tukaj. Vsi igralci in vsak član štaba verjamemo v to. Moramo se držati svojih principov, gledati nase in na svoje naloge. Z energijo in miselnostjo, da nimamo ničesar izgubiti, lahko presenetimo," sporoča Gorenjec in dodaja, da se je ekipa po dvoboju s Čehi še bolj povezala: "Psihološko smo se dvignili. Res je, da bi lahko vzeli vse tri točke, a to je nogomet. Po tekmi smo stopili skupaj, ko je bilo Prelcu težko, smo ga kot ekipi dvignili in mislim, da je zdaj vsem lažje."

Tudi Vekić se ni želel pretirano ozirati na to, da bodo Italijani pogrešali nekaj svojih adutov. "Ne oziramo se na to, da so Italijani nedisciplinirani glede nabiranja kartonov. Pričakujemo, da bodo Italijani napadali, vendar to ne pomeni, da se bomo ustrašili tega. Tekmo pričenjamo z začetnim izidom 0:0, na njihove napade pa bomo odgovorili z enako mero, morda še z večjo," sporoča vratar, ki se je že pripravil na nekatera orožja jutrišnjega tekmeca: "Tako kot Čehi, so tudi Italijani nevarni preko prekinitev. Imajo nekaj dobrih posameznikov, ki lahko s streli ogrožajo nasprotnikova vrata. Na tekmi nevarnost preti z vseh strani, potrebno je biti pripravljen na vse, speljati tekmo in napadati rezultat, ki si ga želimo."

Najprej ob 18. uri, ko bo na Cipru točke lovila članska izbrana vrsta, nato pa znova tri ure kasneje: znova dvignimo zastave za Slovenijo!

Tekst: PDo
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 12.04.2021 | U21
  Euro U21: Znani termini izločilnih bojev
  Po skupinskem delu Uefa Evropskega prvenstva do 21 let 2021 so postali znani uradni termini sklepne faze turnirja, ki bo potekala med 31. majem in 6. junijem.
 • 30.03.2021 | U21
  EURO U21: Slovenci s porazom zaključili evropsko prvenstvo
  Mlada reprezentanca Slovenije je izgubila tretji obračun evropskega prvenstva do 21 let. Italija je v Ljudskem vrtu vknjižila zmago z izidom 4:0. Varovanci selektorja Milenka Aćimovića so v skupinskem delu tekmovanja so zasedli zadnje, četrto mesto in s tem končali nastope na evropskem prvenstvu.
 • 30.03.2021 | U21
  Uefa ob EP do 21 let predstavila kampanjo Čistejši zrak, boljša igra
  Evropska nogometna zveza Uefa je v sklopu evropskega prvenstva do 21 let, ki ga gostita Madžarska in Slovenija, začela kampanjo javnega osveščanja Čistejši zrak, boljša igra (Cleaner Air, Better Game).
 • 27.03.2021 | U21
  EURO U21: V končnici dvoboja s Čehi ob zmago
  Slovenija je v 2. krogu predtekmovanja evropskega nogometnega prvenstva do 21 let danes v Celju na tekmi skupine B proti Češki igrala neodločeno z 1:1 (1:0). Slovenci bodo zadnjo tekmo skupinskega dela odigrali v torek proti Italijanom.
 • 26.03.2021 | U21
  EURO U21: V tekmi generacije po zmago
  Mlada reprezentanca Slovenije bo jutri odigrala drugo tekmo UEFA Evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let. Slovence po Španiji čaka spopad s Češko, ki je v prvem krogu remizirala z Italijo. V slovenski zasedbi so dvoboj s Čehi označili kot tekmo generacije, ki jo pričakujejo z optimizmom.
 • 24.03.2021 | U21
  EURO U21: Otvoritveni dvoboj pripadel Španiji
  Slovenska mlada nogometna reprezentanca je z 0:3 (0:0) izgubila prvi obračun evropskega prvenstva do 21 let v skupini B proti Španiji.
 • 23.03.2021 | U21
  EURO U21: Pripravljeni na spopad s Španci
  Odštevanje je pri koncu, jutri se pričenja UEFA Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Mlada reprezentanca Slovenije prvenstvo odpira v Ljudskem vrtu, s tekmo proti Španiji, ki na zaključnem turnirju nastopa kot branilka evropskega naslova. 
 • 22.03.2021 | U21
  Prvič v popolni zasedbi ob obisku vodstva NZS
  Mlada reprezentanca Slovenije je zakorakala v peti dan priprav na evropsko prvenstvo. Selektor Milenko Aćimović je pozdravil še zadnje novince v reprezentančni bazi, ki so jo obiskali tudi predstavniki vodstva Nogometne zveze Slovenije.
 • 21.03.2021 | U21
  Euro U21: Brez strahu in z veliko želje
  Slovenska mlada reprezentanca je danes popoldan opravila nov trening pred otvoritveno tekmo Uefa evropskega prvenstva do 21 let s Španijo. Tudi tokrat je pod Pohorjem prevladovala pozitivna energija, ki ni uspela zakriti dejstva, da se bliža prvi tekmovalni izziv.

DELI NA