29.03.2021 | U21
EURO U21: Jutri za zgodovino

Mlada reprezentanca Slovenije jutri napada zgodovinski dosežek. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića se bodo ob 21. uri v Ljudskem vrtu udarili z zahodnimi sosedi Italijani. Slovence v četrtfinale prvenstva pelje zmaga.

"Zmaga na tekmi proti Italiji nas pelje med osem najboljših ekip Evrope," je osnovni recept do četrtfinala že uvodoma izpostavil selektor Aćimović in se znova spomnil na tekmo s Čehi: "Do tega dvoboja smo prišli po tem, ko smo odigrali borbeno tekmo proti Češki. Vedeli smo, da gre za ključno preizkušnjo in bi s porazom ostali brez sanj o uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja. Nekje sem zasledil zapis, da je šlo za tekmo generacije, fantje so odigrali zelo dobro in bili blizu trem točkam. Na koncu smo prejeli nesrečen zadetek, vendar je potrebno v življenju gledati tudi z druge strani. Res je, da smo ostali brez dveh točk, a je bila tudi točka izredno velika. Če smo imeli v Celju nekaj smole, je bil za nas ugoden rezultat tekme v Mariboru. Vse štiri reprezentance imamo možnosti za napredovanje. Prišli smo do finala, ki smo si ga želeli. Lahko rečem, da nas jutri čaka nova tekma generacija."

Aćimović je pred uradnim treningom dejal, da še ni sprejel končno odločitve o tem, kako razdeliti mesta v začetni enajsterici. Slovenski selektor sicer opozarja, da je Italija v fazi branjenja izredno zahteven nasprotnik. "Zavedamo se, da moramo biti po odvzeti žogo, še posebej na nasprotnikovi polovici, bolj mirni v posesti in bolj igrivi. Na tekmi proti Čehom je bilo to zelo težko, saj gre za zelo defenzivno izjemno organizirano ekipo, ki ne pušča veliko prostora. Zdaj nas čaka podobna tekma. Vemo, proti komu igramo. Gre za neugodnega nasprotnika z dobrimi posamezniki, v obrambi pa stojijo dobro. Španci si niso ustvarili resnejše priložnosti, kar ogromno pove o njihovi moči," opozarja Ljubljančan.

Zahodni sosedje so uvodoma remizirali s Češko, v soboto pa so točko vknjižili tudi v spopadu s Španci. Zelenico so obakrat zapuščali zgolj z deveterico. Na prvi tekmi sta bila izključena Sandro Tonali in Riccardo Marchizza, v soboto pa še Gianluca Scamacca in Nicolo Rovella. "Italija je reprezentanca, ki premore veliko kakovosti. Dvomim, da se jim močno poznata en ali dva manjkajoča igralca. Na mizi je veliko, zmagovalec tekme napreduje med osmerico. Lahko si predstavljate, kako je Italijanom in kako je nam. Vse štiri ekipe smo v igri za napredovanje, kar sem si srčno želel. Največ zaslug za to gre fantom. Oni so nas pripeljali do tega, da lahko upamo do konca, na zgodovinski dosežek in uvrstitev med osem najboljših ekip," je poudaril Aćimović. 

Slovenijo v izločilne boje zaključnega turnirja pelje zmaga, Španci pa ne smejo izgubiti s Češko. Tega se dobro zaveda tudi Igor Vekić, ki bo tudi jutri zadnja ovira za poskus Italijanov. "Ena od večjih tekem, morda tudi največja, je za nami. Morda se ni razpletla po naših željah, saj nismo osvojili treh točk. Nekaj stvari se ni poklopilo, a je bil glavni cilj te tekme, da kot ekipa stopimo na igrišče, tako pa ga tudi zapustimo, ne glede na razplet. Mislim, da nam je to uspelo. V slačilnici smo še bolj povezani, kar je lahko dodatna energija za tekmo proti Italiji," razmišlja vratar Brava.

Dvaindvajsetletnik pred odločilno tekmo ostaja optimist. "Verjamemo v uspeh. Če ne bi verjeli, nima smisla, da smo tukaj. Vsi igralci in vsak član štaba verjamemo v to. Moramo se držati svojih principov, gledati nase in na svoje naloge. Z energijo in miselnostjo, da nimamo ničesar izgubiti, lahko presenetimo," sporoča Gorenjec in dodaja, da se je ekipa po dvoboju s Čehi še bolj povezala: "Psihološko smo se dvignili. Res je, da bi lahko vzeli vse tri točke, a to je nogomet. Po tekmi smo stopili skupaj, ko je bilo Prelcu težko, smo ga kot ekipi dvignili in mislim, da je zdaj vsem lažje."

Tudi Vekić se ni želel pretirano ozirati na to, da bodo Italijani pogrešali nekaj svojih adutov. "Ne oziramo se na to, da so Italijani nedisciplinirani glede nabiranja kartonov. Pričakujemo, da bodo Italijani napadali, vendar to ne pomeni, da se bomo ustrašili tega. Tekmo pričenjamo z začetnim izidom 0:0, na njihove napade pa bomo odgovorili z enako mero, morda še z večjo," sporoča vratar, ki se je že pripravil na nekatera orožja jutrišnjega tekmeca: "Tako kot Čehi, so tudi Italijani nevarni preko prekinitev. Imajo nekaj dobrih posameznikov, ki lahko s streli ogrožajo nasprotnikova vrata. Na tekmi nevarnost preti z vseh strani, potrebno je biti pripravljen na vse, speljati tekmo in napadati rezultat, ki si ga želimo."

Najprej ob 18. uri, ko bo na Cipru točke lovila članska izbrana vrsta, nato pa znova tri ure kasneje: znova dvignimo zastave za Slovenijo!

Tekst: PDo
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA