Dvojni intervju: Blaž Vrhovec proti Marcosu Tavaresu

V Celju in Mariboru že odštevajo ure do sredinega finalnega dejanja letošnje sezone. Grofje in vijolice se bodo na koprski Bonifiki udarili za pokalno lovoriko. Celje bo v devetem finalu lovilo drugo zvezdico, Maribor, ki se je s štajerskim tekmecem doslej pomeril dvakrat in obakrat tudi slavil, pa bo v trinajstem finalnem nastopu lovil še deveti naslov pokalnega zmagovalca.

Pred zadnjim dejanjem letošnje sezone sta svoja pričakovanja predstavila tudi kapetana obeh finalistov, celjski Blaž Vrhovec in mariborski Marcos Tavares.

Letos pokalni finale predstavlja zadnje dejanje klubske sezone. Zmaga bi verjetno pomenila izredno lep zaključek sezone?

Vrhovec: Zmaga v finalu nam prinaša zelo veliko. Zelo lepo bi se bilo uvrstiti v evropska tekmovanja. Največja želja pa je povezana z osvojitvijo pokalne lovorike, ki se nam izmika že nekaj let.

Tavares: Seveda, povsem smo osredotočeni na pokalni finale. Želimo si naslova in naredili bomo vse, da bomo pokalno lovoriko prinesli v Maribor.

Tako za Mariborom kot Celjem je leto, ki ga morda ne boste ohranili v najlepšem spominu. Kakšen pomen bi imelo pokalno slavje na vtis o celotni sezoni?

Vrhovec: Mislim, da je bila sezona do sedaj slaba, v prvenstvu smo si zadali višje cilje. Pokalni naslov pa bi močno popravil vtis, sezona z osvojeno lovoriko ni nikoli slabo. Res je, bilo bi zelo lepo, če bi sezono zaključili z zmago.

Tavares: Pokal Slovenije je za nas izjemno pomemben, saj letos nismo bili državni prvaki. Fokusirani smo na pokalno tekmovanje,  saj nam lahko prinese igranje v drugem krogu kvalifikacij evropske lige.

Kluba sta se v finalu udarila že dvakrat, obakrat je slavil Maribor. Dobro se poznate, skrivnosti praktično ni, pa vseeno ... kakšen bo recept v lovu na lovoriko?

Vrhovec: Težko je reči. Maribor je kot celota zelo dober. Mislim, da se je boljše osredotočiti nase, odigrati čim boljšo tekmo, kot pa pri tekmecu iskati pomanjkljivosti, ki jih je pri Mariboru zelo malo. Kot sem že dejal, osredotočili se bomo nase in če bomo pravi, bo prav to recept za zmago.

Tavares: Recept za lovoriko se skriva v želji in borbi. Tisti, ki se bo na igrišču bolj boril, bo zmagal pokalno tekmovanje. Tekma bo izjemno težka, vendar bomo naredili vse, kar je v naši moči. Motivacija bo na vrhu, mentaliteta bo prava, da lahko zmagamo finale.

Nogometaši neradi govorite o nasprotnikih, pa vendar, kje vidite najmočnejše in morda tudi najbolj šibke točke tekmeca?

Vrhovec: Maribor je zelo kakovostna ekipa, Mariborčani so v finalu favoriti. Svojo priložnost moramo iskati v borbenosti in disciplini na igrišču, s tem pa imamo realne možnosti, da osvojimo Pokal Slovenije.

Tavares: Celje kaže dobre igre, dobri so v fazi napada. Storili bomo vse, da Celje blokiramo, ob tem pa bomo naredili vse, da si v napadu ustvarimo prostor in v pravem trenutku dosežemo tudi zadetek.

Celje je v finalu Pokala Slovenije doživelo sedem porazov. Je to lahko razlog za dodaten pritisk v celjskem taboru?

Vrhovec: To ne more biti pritisk. Menim, da si tudi zaradi tega vsi še bolj želimo osvojiti lovoriko in pokal končno pripeljati v Celje. Upam, da nam bo uspelo.

Tavares: Tega ne vem, o tem bi morali povprašati celjske nogometaše.

Pa bo dejstvo, da lahko Maribor prvič po sezoni 2007/08 ostane brez lovorike, vijolicam predstavljalo kaj več bremena?

Vrhovec: Že prej sem dejal, da bo Maribor favorit. Mislim, da je pritisk tako ali tako na njihovih plečih. Sam seveda upam, da bo Maribor po nekaj sezonah letos ostal brez lovorike.

Tavares: Ne, ni dodatnega pritiska. Nogometaši se s pritiskom soočamo vsak dan, tako je tudi z nogometaši Maribora, ki je velik klub. Navajeni smo na pritisk. Želimo zmago, letošnje sezone ne želimo skleniti brez lovorike, zato bomo naredili vse, da zmagamo.

Kako pa na nogometaše vpliva dejstvo, da si je Maribor že zagotovil pot v Evropo, Celje pa še ne? So zaradi tega v pripravi na tekmo kakšne razlike?

Vrhovec: Po mojem mnenju je potrebno iti v finale čim bolj sproščeno, tako kot v vsako drugo tekmo. Potrebno je predvsem uživati, saj finala pokalnega tekmovanja ne igraš vsak dan. Pokazati moramo vse, kar znamo, predvsem pa se ne smemo ustrašiti, saj lahko potem obžaluješ vsako minuto na igrišču. Če bo vsak posameznik dal svoj maksimum, mislim, da se bomo na koncu veselili.

Tavares: Ne. Kot sem že dejal, bo tekma zahtevna in pomembna za obe ekipi. Mislim, da bo Celje naredilo vse za zmago, kar pa velja tudi za nas. Tisti, ki se bo bolj boril, bo tekmo tudi dobil.

Za vami je že nekaj pokalnih finalov, kateri se vam je do sedaj najbolj vtisnil v spomin?

Vrhovec: V lanskem letu zaradi poškodbe nisem igral finalne tekme, tako da se mi je v spomin vtisnil zgolj prvi finale, ko smo izgubili proti Mariboru. Težko je bilo prenesti poraz, upam, da bom letos nasmejan. Lani je bilo težko, za nogometaša to predstavlja največjo muko. Vesel sem, da sem letos zdrav in bom lahko pomagal na igrišču.

Tavares: V spomin so se mi vtisnili vsi pokalni finali, ki smo jih dobili, vsi so pri meni osebno ohranjeni v najlepšem spominu.

Pa bo letošnji finale poskrbel za to, da bo spomin s prejšnjih let zbledel?

Vrhovec: Upam, da bo tako, tega si vsi želimo. Pred mano je tretji finale, pravijo, da gre v tretje rado. Upam, da se bo to potrdilo.

Tavares: Spomini s prejšnjih finalov bi zbledeli z našo zmago.

Kaj pred finalnim obračunom sporočate nasprotniku?

Vrhovec: Napovedi bi raje zadržal zase, lahko pa našim navijačem obljubim, da bomo srce pustili na igrišču. Videli bomo, če bo na koncu to dovolj za lovoriko.

Tavares: Sporočam, da bo Maribor zmagal.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA