19.11.2020 | A
Dosegli cilje, a prostora za napredek je še dovolj

Slovenska nogometna reprezentanca je končala nastope v drugi izvedbi Uefa lige narodov. Iz lige C si je zagotovila napredovanje v ligo B in jo posledično čakajo boji z boljšimi tekmeci. Obenem pa je selektor Matjaž Kek dobil dober vpogled in smernice za naprej, predvsem za kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022. Žreb skupin bo 7. decembra.

Slovenska vrsta je ligo narodov v družbi Grčije, Kosova in Moldavije končala s štirimi zmagami in dvema neodločenima izidoma, pri tem pa je na prijateljskih tekmah ugnala San Marino ter remizirala z Azerbajdžanom.

Na teh osmih tekmah je skupno dosegla 12 zadetkov, prejela pa je zgolj enega. "Na koncu izpade, kot da smo v obrambi dobro reagirali, ampak to smo najmanj trenirali. Ves čas sem govoril, da želim kakovostnejšo zadnjo tretjino, v napadu. Ampak pri tej obrambi gre pa za voljo, za medsebojno pomoč, imamo pa tudi najboljšega vratarja na svetu," je obrambo pokomentiral selektor Matjaž Kek in spet dodal, da bo treba še veliko delati.

"V tem obdobju smo imeli vzpone in padce, ampak vseeno smo prišli do neke konstante," je nadaljeval in poudaril, da bo zdaj zanje najpomembnejši žreb skupin kvalifikacij za SP 2022, na katerem bo Slovenija v četrtem bobnu. "Tudi iz tega se da priti na SP. Bomo pa več po žrebu komentirali," je pristavil Kek.

Veseli ga, da so fantje v sredo prestali test pritiska v Grčiji in z 0:0 poskrbeli za preboj v ligo B. "Zelo pomembno je narediti nek rezultat, potem je samozavest veliko večja," je dejal Kek, ki je tudi sicer zadovoljen z doseženim z vidika širjenja kadra in gradnje reprezentance.

"Mislim, da smo predstavili nekaj novih imen, v kateri fazi gradnje smo, pa ne vem. Fasade zagotovo še nismo začeli. Poudarjam pa, da je zame zelo pomembno to, kar se je dogajalo tudi okoli igrišča in v tem pogledu so bili igralci in štab neverjetni." Zdaj bodo imeli nekaj mesecev časa za temeljito analizo, se pa zavedajo, da niso še ničesar osvojili, zaradi česar pretirana evforija odpade, pravi Kek.

Podobno je razmišljal tudi izkušeni vezist Jasmin Kurtić. "Če gledamo celoten izkupiček, smo lahko zadovoljni, ampak moramo razmišljati tudi za naprej, ne smemo se tu ustaviti."

"Smo res prava ekipa, to nas vleče naprej in tako mora biti tudi v prihodnje. Napredujemo pa lahko na vseh področjih. Če bomo pravi, lahko nekaj naredimo," je dodal Kurtić.

Bočni branilec Petar Stojanović je izpostavil karakter ekipe. Pravi, da na to zagotovo vplivajo tudi sami rezultati. "Tudi v kvalifikacijah za EP smo pokazali karakter na nekaterih tekmah, predvsem doma z Avstrijo, Poljsko, Izraelom, ampak je malo zmanjkalo. Videli pa smo, da se lahko kosamo. Konec koncev pa je glede tega karakterja ekipe najbolj pomembno to, da smo prijatelji tudi zunaj igrišča," je povedal član zagrebškega Dinama.

Na igrišču pa se je Slovenija predstavila kot "pragmatična". "Mogoče so ljudje včasih pričakovali bolj privlačen nogomet, ampak s tem smo pokazali, da smo igrali na rezultat. Svoje cilje smo dosegli, malokdo se lahko pohvali s takšno statistiko. Zadovoljen sem s tem, kako smo izgledali v tej ligi narodov," je še dodal Stojanović.

Tudi on bo 7. decembra spremljal žreb skupin za SP. "Vemo, da ne bo slabih reprezentanc. Poskušali pa bomo narediti vse, da se uvrstimo na SP."

Kot že omenjeno, bo Slovenija v četrtem bobnu, katera od ekip bo v katerem bobnu, bo dokončno odločilo stanje na lestvici Mednarodne nogometne zveze 26. novembra. Petinpetdeset članic Evropske nogometne zveze se bo med marcem in novembrom 2021 potegovalo za 13 mest. Deset teh bo pripadlo zmagovalcem skupin, zadnje tri pa bodo določile dodatne kvalifikacije, v katerih bo deset drugouvrščenih iz kvalifikacij ter dve najboljši zmagovalki skupin iz lige narodov, ki si ne bosta zagotovili prvega ali drugega mesta v kvalifikacijskih skupinah.

Pred Slovenijo so v tem pogledu v ligi narodov Francija, Belgija, Italija, Španija, Wales, Avstrija, Češka in Madžarska. Da bi Slovenija imela zagotovljene dodatne kvalifikacije prek lige narodov, se mora torej iz rednih kvalifikacij na SP ali v dodatne kvalifikacije prebiti vsaj sedem od naštetih reprezentanc.

Naslednja liga narodov pa bo verjetno leta 2022, v njej bodo ob Sloveniji še BiH, Islandija, Švedska, Švica, Norveška, Romunija, Škotska, Izrael, Rusija, Srbija, Finska, Irska, Črna gora, Armenija in Albanija.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 30.11.2020 | A
  Oblak do novega rekorda
  Teden, ki ga je zaznamovala smrt Diega Maradone, je postregel z zadetki Josipa Iličića, Benjamin Verbiča in Damjana Boharja, Jan Oblak pa se je po 200. nastopu v španskem prvenstvu razveselil novega odmevnega dosežka.
 • 27.11.2020 | A
  Slovenija v četrtem bobnu na žrebu za SP 2022
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je objavila kakovostne razrede za žreb evropskih kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2022. Slovenija je uvrščena v četrti boben. Žreb bo 7. decembra ob 18. uri v Zürichu.
 • 27.11.2020 | A
  Matjaž Kek: Lahko smo ponosni na rezultat
  Slovenska izbrana vrsta si je z remijem v Grčiji zagotovila napredovanje v višji rang tekmovanja Lige narodov, Slovenci bodo v naslednji ediciji tekmovanja nastopali v Ligi B. Štirinajst osvojenih točk in prvo mesto v skupini 3 lige C pa Sloveniji daje lepe možnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije tudi preko Lige narodov. Selektor Kek je po koncu tekmovanja in pred prihajajočim žrebom kvalifikacij za SP 2022 (7. december v Nyonu) ocenil nastope Slovenije.
 • 25.11.2020 | A
  Jan Oblak na Fifinem seznamu nominirancev
  Slovenski nogometni vratar Jan Oblak, ki nosi dres madridskega Atletica, je na skrajšanem seznamu nominirancev Mednarodne nogometne zveze (Fifa) za letno nagrado The Best.
 • 23.11.2020 | A
  Gol Skubica, Oblak zaklenil svoja vrata
  Reprezentanti so se po uspešnem zaključku UEFA Lige narodov vrnili v klubske sredine. Med strelce se je vpisal Nejc Skubic, Jan Oblak pa je, tako kot Matjaž Rozman, v dvoboju z Barcelono zaklenil svoja vrata. Mario Jurčević in Damjan Bohar sta se razveselila skalpa Dinama.
 • 18.11.2020 | A
  Slovenija brez poraza v ligo B!
  Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu Uefa lige narodov v Atenah igrala 0:0 z Grčijo in se iz lige C prebila v ligo B.
 • 18.11.2020 | A
  Danes proti Grčiji za napredovanje
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 po slovenskem času v Atenah igrala zadnjo tekmo druge izvedbe lige narodov. Proti Grčiji bo iskala vsaj točko, ki bi ji priigrala prvo mesto v skupini 3 lige C in napredovanje v viši rang tekmovanja.
 • 17.11.2020 | A
  V Atenah za prvo mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 po slovenskem času v Atenah igrala zadnjo tekmo druge izvedbe lige narodov. Proti Grčiji bo iskala vsaj točko, ki bi ji priigrala prvo mesto v skupini 3 lige C in napredovanje v višji rang tekmovanja. To slovensko vrsto tako čaka prva tekma z več pritiska.
 • 17.11.2020 | A
  Slovenci prispeli v Atene
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj prispela v Atene, kjer jo v sredo ob 20.45 po slovenskem času čaka zadnja tekma v Uefa ligi narodov. Vzdušje je dobro po spodbudni nedeljski predstavi proti Kosovu in zmagi, ki je Slovenijo pripeljala do tega, da ji za prvo mesto v skupini 3 lige C zadošča že neodločen izid.

DELI NA