07.04.2023 | Ženska A
Doma neodločeno proti Romuniji

Ženska članska reprezentanca je na Brdu po dobrem prvem polčasu remizirala z Romunijo (1:1). Za Slovenijo je zadela Ana Milović, gostje so izenačile v 94. minuti.

Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo v torek, 11.4., pomerile v gosteh z Belgijo.

Pripravljalni tekmi:

Brdo pri Kranju, 7.4.
Slovenija – Romunija 1:1
(1:0)
1:0 Milović (42.), 1:1 Vladulescu (94.)

Leuven, 11.4.
Belgija – Slovenija (20.00)

Slovenija članice:
Adrijana Mori (Turbine Potsdam NEM), Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Lana Golob (Pomigliano ITA), Kristina Erman (Fortuna Sittard NIZ), Mateja Zver (SKN St. Pölten AVT), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva SPA), Dominika Čonč (U.C. Sampdoria ITA), Sara Agrež (VFL Wolfsburg NEM), Luana Zajmi (ŽNK Split HRV), Mirjam Kastelec (ŽNK Ljubljana), Špela Rozmarič (ŽNK Mura), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana), Manja Rogan (ŽNK Olimpija Ljubljana), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija Ljubljana), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Kaja Korošec (ŽNK Mura), Evelina Kos (ŽNK Mura), Živa Galjot (ŽNK Radomlje), Sara Gradišek (ŽNK Radomlje), Nuša Vidrih (ŽNK Radomlje).

Vršile pritisk

Slovenija je na domačem terenu prevladovala v prvem polčasu, za kar so si naše igralke prislužile aplavz zbranih na Brdu. Selektor Borut Jarc se je odločil, da tekmice od začetka obračuna visoko napade in jih prisili v napake ter onemogoči organizacijo napada, svoji ekipi pa olajša pot do tekmičinega gola.

V prvi postavi sta tekmo začeli tako Ana Milović kot kapetanka kadetske reprezentance 16-letna Zara Kramžar, članica italijanske Rome.

V 14. minuti je prvič, to pot po tleh, proti romunskemu golu udarila kapetanka Mateja Zver. Dve minuti popreje so bile gostje prisiljene narediti prvo menjavo: po poškodbi Mare Batea je v igro vstopila Beata Ambrus. Kljub menjavi se razmerje moči ni menjalo, Slovenija je nadaljevala v svojem slogu.

Izvrstna akcija za vodilni gol

V 26. minuti je v kazenskem prostoru do strela prišla Ana Milović, a je bila gostujoča golmanka na mestu. V 31. minuti je gostje rešil okvir vrat, ki ga je stresla Lara Prašnikar. V 37. minuti je proti golu udarila Zara Kramžar, piko na i prvem polčasu pa so naše igralke postavile v 43. minuti. Sara Agrež je z dvojnima podajama, s Kristino Erman in Matejo Zver, prodrla po levem boku in pred golom našla Laro Prašnikar, ki je podaljšala žogo do Ane Milović, ki je po Larini podaji potisnila žogo v gol za vodstvo Slovenije 1:0. To je bil tudi rezultat 1. polčasa.

V drugem polčasu so naše nogometašice stopile nekaj korakov nazaj in tekmice napadale 30 metrov od romunskega gola. To je dalo tudi nekaj več manevrskega prostora gostjam, ki so bile nekaj podjetne in tudi nekaj bolj nevarne za slovenski gol.

V 56. in 57. minuti pa bi lahko Slovenija povedla 2:0. Najprej je Mateja Zver udarila proti golu, žoga se je od ene ob romunskih nogometašic odbila v vratnico, potem pa je poizkusila še Lara Prašnikar, a je branila Szidonia Salamon. V naslednji minuti je sledil hiter polprotinapad, ki se je končal z dobrim strelom Ane Milović, na mestu pa je bila spet romunska čuvajka mreže.

V naslednjih minutah so zapretile gostje. V 59. minuti so zrežirale protinapad, s strelom od daleč je pomerila Teodora Melita, naša golmanka Zala Meršnik pa je žogo odbila v kot.

Romunke so v 64. minuti izvedle 4. in 5. menjavo, po prvih pa je segla tudi Slovenija. Namesto Ane Milović in Zare Kramžar (pred tem je imela še eno priložnost pred romunskim golom) sta v igro vstopili Špela Kolbl in Adrijana Mori. V nadaljevanju so priložnost za igro dobile še Luana Zajmi, Sara Makovec in Sara Gradišek.

V 94. minuti pa so gostje tudi s pomočjo sreče, žoga se je od okvira gola odbila spet nazaj k Romunkam, izenačile. Za 1:1 je bila uspešna Ana Maria Vladulescu. Za morebiten nov preobrat in zmagoviti gol Slovenije pa je zmanjkalo časa.

Dobra šola

„Celo tekmo smo imeli pod kontrolo. Je pa ta tekma dobra šola za naprej. V Ligi narodov nas čakajo take in še močnejše nasprotnice, zato naj se punce zavedajo, da se tekma igra do konca sodnikovega podaljška, zato mora biti zbranost maksimalna. Ko imaš nasprotnika na kolenih, in ga ne kaznuješ z drugim ali tretjim golom, za kar imaš priložnosti, potem se ti to zgodi, kar se je,“ je tekmo ocenil selektor Borut Jarc.

„Rezultat ni realen. Malce smole smo imeli. Ob koncu tekme se je žoga po strelu odbila do njihove igralke in so izenačile. Imamo pa že nekaj časa težave z izigranimi akcijami. Ne pridemo v 16-metrski prostor. Danes nam je trikrat uspelo, a če tega ne izkoristzimo, potem na koncu nekaj zmanjka. Žal je bilo danes tako,“ je svoj pogled na tekmo dodala Lara Prašnikar.

„Zadovoljna sem, ker sem dosegla gol. A to niti ni pomembno, kdo ga doseže. Na vsaki tekmi nas zanimajo tri točke, prijateljskih tekem pa za nas ni,“ je pristavila Ana Milović, ki je na svoji 25. reprezentančni tekmi dosegla svoj 3. gol.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA