29.05.2019 | Mladinski pokal
Derbi tudi v mladinskem pokalu

Četrtek bo kronal kar tri pokalne prvake, vrhunec bo večerni finale Olimpije in Maribora, derbiju dveh najboljših ekip pa bomo priča tudi v mladinskem finalu. V Šmartnem ob Paki se bodo za pokalno lovoriko se bodo udarili Domžalčani in Mariborčani, ki so se celotno sezono borili za naslov državnega prvaka. Dvoboj se bo pričel ob 17.30, ogledali si ga boste lahko tudi v prenosu na spletni strani NZS.

V mladinskem prvenstvu so krajšo potegnili upi Maribora, za nameček pa so bile Domžale najboljše tudi na skupni lestvici kadetskega in mladinskega tekmovanja, s čimer so si rumeni priigrali nastop v UEFA Mladinski ligi prvakov. Mladinski šoli, ki v zadnjih letih nizata največ uspehov, so na koncu ločile štiri točke, z zmago in remijem na medsebojnih tekmah so bili to sezono učinkovitejši Domžalčani.

Varovanci domžalskega stratega Darka Birjukova bodo v četrtek napadli novo lovoriko, rumeni pa branijo zmago iz lanskega finala. Mladi »ravbarji« so lani slavili drugi pokalni naslov, v ljubljanskih Stožicah so bili boljši od Aluminija. Kidričani so pokleknili s teniškim izidom 6:1, s tremi zadetki je blestel Anis Jašaragić, dvakrat pa je v polno meril tudi sedanji motor članske ekipe Adam Gnezda Čerin. 

Mladinska selekcija Maribora ima na svojem računu štiri pokalne naslove, Štajerci so bili nazadnje uspešni v sezoni 2016/17, ko so po tesnem spopadu na koprski Bonifiki premagali ljubljanski Bravo. Moštvo Milana Žurmana bo v četrtek lovilo peto lovoriko, s čimer bi Mariborčani presegli dosežek Kopra, ki ima v svojih vitrinah ravno tako štiri pokalne krone, toliko pa jih nima nihče drug. 

»Čaka nas nova težka tekma. Prepričan sem, da bodo fantje kljub uspešnim zadnjim tednom tudi tokrat pokazali vse nogometno znanje, ki ga premorejo, in šli v tekmo močno motivirani. Naša želja je zagotovo zmaga, končna nagrada je mikavna. Celo leto so trdo delali, da bi prišli v finale, a ne dvomim, da bi bila motivacija vprašljiva,« pravi Darko Birjukov, dolgoletni trener mladinske selekcije Domžal, v preteklosti pa tudi strateg članskega moštva.

Bogate izkušnje z delom v mladinskih selekcijah ima tudi Milan Žurman. Trener Maribora želi domov prinesti pokalno lovoriko: »Vemo, da nas čaka zahteven nasprotnik, kar so Domžalčani dokazali v prvenstvu in z osvojenim naslovom prvaka. Toda pokal je nova, specifična, povsem druga zgodba, odloča ena tekma. Glede na trenutne razmere bo treba upoštevati tudi razmočeno igrišče, najpomembnejše pa je spoznanje, da smo odpravili težave s poškodbami. Gremo v boj v popolni zasedbi. Optimistično, na zmago.«

Kakšna je bila domžalska in mariborska pot do finala? Oba kluba sta morala najprej pokoriti konkurenco v okviru pokalnega tekmovanja MNZ Ljubljana oziroma Maribora, v četrtfinalu pa je pred Domžalami pokleknil Triglav, pred Mariborom pa Rudar. Nekoliko težje je šlo Štajercem, ki so si polfinale priigrali po izvajanju enajstmetrovk. Eni in drugi so imeli v polfinalu precej manj preglavic, rumeni so bili z 0:4 boljši od Kopra, ki se poleti vrača med prvoligaše, vijolice so z 1:4 slavile v Kidričevem.

Tokratna finalista sta se v pokalnem tekmovanju udarila zgolj enkrat, v sezoni 2011/12 so bili v finalu s 3:1 boljši Mariborčani, za slavje v Slovenskih Konjicah sta zadela Aleks Pihler in dvakratni strelec Dino Hotić.

Tekst: PDo
Foto: NK Domžale

SORODNE NOVICE

  • 01.03.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv proti Domžalam
    Nogometaši Maribora so v 24. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:0 (2:0).
  • 29.02.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Domžale
    Maribor nazadnje ni našel odgovora na slatinško vprašanje, Domžale pa po presnetljivi zmagi nad Celjem znova kažejo znake življenja.
  • 15.02.2024 | Prva liga Telemach
    V Ljudskem vrtu odslej kar dva Repasa
    Žiga Repas se je v Ljudskem vrtu pridružil starejšemu bratu Janu. Otrok Domžal je matično sredino zapustil pol leta pred iztekom pogodbe, z Mariborom se je dogovoril za sodelovanje do leta 2027.
  • 04.11.2023 | Prva liga Telemach
    Preobrat Maribora za zmago v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 15. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:1).
  • 03.11.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Sobotni spored bodo ob Kamniški Bistrici sklenili Domžalčani in Mariborčani. Lahko rumeni presenetijo vijoličaste?
  • 26.08.2023 | Prva liga Telemach
    Remi med Mariborom in Domžalami
    Nogometaši Maribora in Domžal so se v 6. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.08.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Domžale
    Maribor je v dvoboju s Slatinčani prvič v letošnjem prvenstvu ostal brez zmage, vijoličasti pa bodo rane po zapravljenem celili proti Domžalam. Rumeni še čakajo na prve točke pod taktirko Dušana Kosića.
  • 20.06.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mariborčani in Domžalčani na Malto
    Nogometaši Maribora in Domžal bodo sezono 2023/24 odprli s prvim krogom kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Tretjo in četrto ekipa Prve lige Telemach čaka gostovanje na Malti.
  • 10.06.2023 | Prva liga Telemach
    Vrhovec in Strajnar nova člana Maribor, Šturm v Domžale
    Maribor je pred pričetkom priprav javnosti predstavil prva poletna novinca. Blaž Vrhovec se po letu in pol vrača v Ljudski vrt, Mark Strajnar pa je k vijoličastim prestopil iz Domžal. Med rumene se seli Danijel Šturm.
  • 22.04.2023 | Prva liga Telemach
    Maribor z zadetkom VIpotnika ugnal Domžale
    Nogometaši Maribora so v tekmi 32. kroga Prve lige Telemach premagali Domžale z 1:0

DELI NA